Σελίδες

22 Νοεμβρίου 2020

Πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Αρμενίας: «Στην αρχή σταματήσαμε τα τουρκικά drones με Η/Π αλλά μετά μας νίκησαν με αντίμετρα»

Ο Μόζες Χακομπιάν ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Αρμενίας και διοίκησε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια του πολέμου στο Αρτσάχ.
 
Σε δηλώσεις του προέβη σε αποκαλύψεις για το πώς κατάφεραν τα τουρκικά UAV να ξεπεράσουν το ηλεκτρονικό φράγμα που είχαν στήσει οι Αρμένιοι.
 
Η Αρμενία ζήτησε και έλαβε το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Pole-21 από την Ρωσία το οποίο τους βοήθησε να σταματήσουν τις πτήσεις των τουρκικών UAV για 4 ημέρες.  
 
Όμως εν συνεχεία οι Τούρκοι κατάφεραν να εξουδετερώσουν με αντι-αντίμετρα (ECCM) το Pole-21 αποδεικνύοντας την ευελιξία του τουρκικού UAV Bayraktar TB2, αλλά και την ικανότητα των Τούρκων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, όπως λέει. 
 
Και συμπληρώνει: 
«Η κινητοποίηση δεν εξελίχθηκε αποτελεσματικά στη διάρκεια του πολέμου. Ως τις 30 Οκτωβρίου είχε γίνει το 70% της κινητοποίησης στη δημοκρατία του Αρτσάχ και το 52% στη Δημοκρατία της Αρμενίας, ενώ έπρεπε να είχε εκτελεστεί εντός 48 ωρών από την έναρξη του πολέμου. 
 
Την 3η μέρα του πολέμου, ο πρωθυπουργός της χώρας εξέδωσε εντολή να σταματήσει η προμήθεια κανονικών στρατευμάτων και να συμπληρωθεί με εθελοντικά αποσπάσματα. 
Στην 5η μέρα του πολέμου είχαμε ήδη 1.500 ανθρώπους που είχαν φύγει πρόσφυγες από το Αρτσάχ, τους οποίους απομονώσαμε ώστε να μην έρθουν στην Αρμενία και εξαπλώσουν πανικό. 
Αποτύχαμε στα δεξιά και στα αριστερά πλευρά μας. Δυστυχώς ήταν αδύνατον να σταματήσουμε τους Αζέρους γιατί δεν είχαμε άνδρες και αρκετά πυρομαχικά».
 

2 σχόλια:

  1. Μετά Χριστό προφήτες πολλοί εμφανίσθηκαν.
    Στην προκειμένη περίπτωση των αδελφών Αρμενίων, όταν έκαναν σχεδιασμούς με βάση όποια επικείμενη και αναμενόμενη βοήθεια από φίλους αδελφούς και συμμάχους, που ποτέ δεν τους εστάλη, όπως και στην Κύπρο το 1974 ...., τότε η ήττα τους παρά την σθεναρή τους αντίσταση ήταν αναμενόμενη ....

    Η ιστορία επαναλήφθηκε ....
    Συμμαχία Ρωσσίας και Αττατούρκ... λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων...., όπως και σήμερα που η Ρωσσία συμφέροντα έχει στο Αζερμπαϊζάν .... Δεν υπάρχει ντροπή ... μόνο οικονομικά συμφέροντα... Και ο νοών νοείτω....

    Τότε η νεοσύστατη Δημοκρατία της Αρμενίας, το ένα από τα τρία κράτη (μαζί με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊζάν) που διαχώριζαν γεωγραφικά την Σοβιετική Ρωσία από την Κεμαλική Τουρκία, ήταν ένας επιπλέον κρίσιμος παράγοντας που καθόρισε τη διάθεση της Σοβιετικής Ρωσίας να ταχθεί με την Κεμαλική Τουρκία. Η Δημοκρατία της Αρμενίας είχε ιδρυθεί ως ανεξάρτητο κράτος με την έναρξη της Οκτωβριανής Επανάστασης, και παρ΄όλο που η κεντρική πολιτική δύναμη (οι «Ντασνάκ») ήταν σοσιαλιστικών αντιλήψεων, ήταν ταυτόχρονα εθνικιστική, ενώ οι πρόσφατες μαζικές σφαγές από τους τούρκους έθεταν την εθνική επιβίωση σε πολύ πιο άμεση προτεραιότητα από κοσμοθεωρητικές αναζητήσεις. Η Δημοκρατία της Αρμενίας εκλαμβανόταν ως θανάσιμη και κοινή απειλή και για τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη. Καθώς ήταν ένας από τους ελάσσονες νικητές του Α΄Παγκοσμίου, ανέμενε εύνοια στην μεταπολεμική διευθέτηση και έμπρακτη βοήθεια από της μεγάλες νικήτριες δυνάμεις. Από την πλευρά των σοβιετικών η Αρμενία ήταν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δυτικό προπύργιο στον πάντα ανήσυχο Καύκασο, ενώ από την πλευρά των τούρκων ήταν ένας θανάσιμος αντίπαλος που έτρεφε εξαιρετικό μίσος εναντίον τους εξ αιτίας της γενοκτονίας που είχε μόλις προηγηθεί, είχε αρκετά μεγάλο πληθυσμό (εν πολλοίς προσφυγικό) ώστε να αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο, είχε ιστορικές αξιώσεις και έμπρακτα ερείσματα σε μεγάλες εκτάσεις της Ανατολίας (την ιστορική «Δυτική Αρμενία» που έφτανε μέχρι τον Πόντο και νοτιότερα, ενώ το κράτος βρισκόταν στην ιστορική «Ανατολική Αρμενία») και συνόρευε με μία δεύτερη, εξαιρετικά ανήσυχη κι επικίνδυνη περιοχή, τον ελληνικό Πόντο, με πληθυσμιακό στοιχείο που είχε σχετική θρησκευτική συνάφεια. Ο αρμενικός κίνδυνος επενεργούσε στρατηγικά ως βασικός παράγοντας στην τουρκοσοβιετική προσέγγιση.

    Υπογραφή της τουρκο-σοβιετικής «Συνθήκης Ειρήνης και Αδερφοσύνης» στις 16 Μαρτίου 1921, η οποία και έπαιξε τον σημαντικότερο λόγο για την ήττα του Ελληνικού στρατού, μαζί με την προδοτική στάση των τότε συμμάχων....



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο φιλοδυτικός πρόεδρος
    της Αρμενίας

    έπαιξε κι έχασε...

    Δυστυχώς, οι κοσμικές
    λύσεις, έτσι είναι πάντα!

    Ο Θεός να μας φυλάει... γιατί στό επίπεδο των
    συμμαχιών ,ο σημερινός
    φίλος, αν δεν είναι ήδη
    υπόγεια εχθρός, αύριο που αλλάζουν τα συμφέροντα
    και οι ισορροπίες

    σού βγάζει -πάντα φιλικά- το μάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.