Σελίδες

29 Νοεμβρίου 2020

Οι πάγιες θέσεις της Βρετανίας για το Κυπριακό, που έγιναν… « νέες ιδέες»!

Γράφει η Φανούλα Αργυρού 
 
Η αναφορά της τουρκικής «Χουριέτ» με το άρθρο του Γιουσούφ Κανλί, «Dancing with new ideas» για μυστική διπλωματία Βρετανών για «νέες ιδέες» στο κυπριακό, για δύο κράτη με συνομοσπονδία, δηλαδή για να ελέγχει η Τουρκία ολόκληρη το νησί, δεν είναι ουρανοκατέβατη, έχει το παρασκήνιο και την ιστορία της. Δεν είναι καθόλου «νέες ιδέες» και εξηγούμαι.
 
Προηγήθηκε μια ενέργεια του Λονδίνου που δεν λέχθηκε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Λονδίνο, παρά μόνο σε μια ανάρτηση στην Τουρκία. Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο νέος αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6, Ρίτσαρτ Μουρ βρέθηκε στην Τουρκία για μια σχεδόν μυστική επίσκεψη.  
 
Τις τελευταίες 15-20 μέρες  
 
Οι δηλώσεις του βρετανού Υπ. Αρμοστή κ. Στίβεν Λίλλυ στον τηλεοπτικό «Άλφα», υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις Ερσίν Τατάρ για δύο κράτη για να πιέσει ουσιαστικά την κυπριακή κυβέρνηση να προσεγγίσει τις τουρκικές θέσεις, οι σε ζήτημα λίγων ημερών δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ότι δεν θα χάσουν άλλα 50 χρόνια συζητώντας ΔΔΟ άρα απαιτούν συνομοσπονδία δύο κρατών, η επικοινωνία του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαβ με τον Τσαβούσογλου για λύση του Κυπριακού, με ταυτόχρονο το άρθρο Κανλί στην «Χουριέτ» για τάχατες νέες ιδέες των Βρετανών, ήσαν όλα συντονισμένα. Μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας.  
 
Προηγήθηκε, όμως, μια ενέργεια του Λονδίνου που δεν λέχθηκε ούτε στην Κύπρο ούτε στο Λονδίνο, παρά μόνο σε μια ανάρτηση στην Τουρκία.
 
Ο αρχηγός της ΜΙ6 στην Άγκυρα  
 
Στις 11 Νοεμβρίου 2020 ο νέος αρχηγός της βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6, Ρίτσαρτ Μουρ βρέθηκε στην Τουρκία για μια σχεδόν μυστική επίσκεψη. Συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και συζήτησαν θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αντάλλαξαν ιδέες για τις πολιτικές ασφαλείας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο.  
 
Ο Ρίτσαρτ Μουρ γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό. Υπηρέτησε και στην Κύπρο όσο και προηγουμένως στην ΜΙ6 και ως πρέσβης στην Τουρκία μεταξύ 2014-2017 παρευρέθηκε και στο Κράς Μοντάνα. Συμμετείχε στην βρετανική αποστολή των 30 και πλέον αξιωματούχων του Φόρειν ΄Οφις με επικεφαλής τον τότε Σερ Άλαν Ντάνγκαν.  
 
Στις δε 9 Μαρτίου 2015 ο Ρίτσαρτ Μουρ καθώς υπηρετούσε πρέσβης στην Άγκυρα ανάρτησε άρθρο με τίτλο «Cyprus: a time for fresh thinking?» συγχαίροντας τη ΜΚΟ Cyprus Academic Dialogue και το τουρκικό Think Tank, USAK, για το δικοινοτικό συνέδριο που έλαβε χώρα στη Τουρκία στις 28 Φεβρουαρίου 2015 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα… (Βλέπε ανάλυση της γράφουσας «Ο νέος Αρχηγός της ΜΙ6- οι Σχέσεις με Τουρκία και Κύπρο», SigmaLive 31/07/2020).  
 
Η βρετανική διπλωματία, όπως πάντα εργάζεται και αυτές τις μέρες εναρμονισμένη με την τουρκική. Αυτές τις μέρες, όμως εντατικοποιήθηκαν περισσότερο οι ενέργειες τους μεταξύ Λονδίνου, Άγκυρας και Λευκωσίας για τους γνωστούς λόγους. Να προλάβουν την σύνοδο κορυφής της ΕΕ σε περίπτωση που τολμήσει η τελευταία …να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, στριμώχνοντας και δεσμεύοντας ακόμα περισσότερο την δική μας πλευρά για παραχωρήσεις. Που πλέον δεν είναι άλλες από την υποταγή και αναγνώριση/νομιμοποίηση του κατοχικού εκτρώματος με μια συνομοσπονδία.  
 
Το «ορόσημο»  
 
Να θυμίσω ότι ο Ρίτσαρτ Μουρ, το Μάρτιο του 2019, 48 ώρες μετά την εκδήλωση («πολιτικά καραγκιοζιλίκια», Σημερινή 19/03/2020) στο Παλάτι του Buckingham στις 04/03/2019, επέτειο το ολοκαυτώματος του Αυξεντίου (τότε είχε αντικαταστήσει τον Τζόναλαν Άλλεν ως Πολιτικός Διευθυντής στο Φόρειν ΄Οφις – Political Director) βρέθηκε στην Κύπρο. Και ανάρτησε στο τουίτερ της στις 8.3.2019 η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία ότι ο Ρίτσαρτ Μοορ:  
«μετά την επίσκεψη-ορόσημο του Προέδρου Αναστασιάδη στο ΗΒ ο Richard Moore πήγε να δει Νίκο Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη, Ακιντζί επί σειρά θεμάτων όπως, Brexit, περιφερειακές σχέσεις και Κυπριακό».
 
Γιατί αποκάλεσαν «ορόσημο» την επίσκεψη Νίκου Αναστασιάδη (βλέπε εκδήλωση στο Παλάτι!) στο Λονδίνο, εφόσον η παρουσία του ήταν, για να… τιμήσουν την ομογένεια;» (Μας είχε λεχθεί ότι η εκδήλωση/κοροϊδία ήταν για να τιμηθεί η … ομογένεια!)  
 
Καμία εξήγηση δεν δόθηκε έκτοτε για το τι ήταν τόσο σημαντικό για εκείνη την επίσκεψη στην Κύπρο του Ρίτσαρτ Μουρ μετά το «ορόσημο» του Παλατιού…  
 
Ρίτσαρτ Μουρ και Λόρδος Φροστ  
 
Σήμερα ο Ρίτσαρτ Μουρ βρίσκεται, από τον Οκτώβριο 2020, επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας Εξωτερικού ΜΙ6 και ο Λόρδος Ντέιβιντ Φροστ επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ο οποίος, όμως, όπως έγραψα την περασμένη Κυριακή στην «Σημερινή» το 1990 υπηρετούσε στην βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία. Όταν και πρότεινε σχέδιο για συνομοσπονδία στην Κύπρο βασισμένο στα μέχρι τότε βρετανικά σχέδια από την δεκαετία του 1960. (Σημ. στις 03/01/1964 το Φόρειν Όφις είχε ξεκινήσει σχέδια ανασύστασης της ΚΔ σε δύο συνιστώντα κράτη με σχεδιαστή τον Σερ Κρίσπιν Τίκελ (Sir Crispin Tickell) ο οποίος το 1990 ευθυνόταν και για την ετοιμασία του διζωνικού ψηφίσματος 649/90. Το οποίο ελέω Γ. Βασιλείου πέρασαν οι Βρετανοί τη ρατσιστική βρετανο-τουρκική Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία από το Συμβούλιο Ασφαλείας.  
 
Στις 9 Αυγούστου 1990, λοιπόν, ο αξιωματούχος στη βρετανική Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία, D. G. H. Frost, και αφού ο Sir Crispin Tickell, όπως προανέφερα πέρασε τη ΔΔΟ στο ψήφισμα 649/90, έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξάρτητων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»).  
 
«Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε ο κ. Frost.  
 
Έτσι και έγινε και οι συνομόσπονδες ετοιμασίες του Φόρειν ΄Οφις παρουσιάστηκαν ως του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Στη συνέχεια μας ετοίμασαν αναβαθμισμένο το «Σχέδιο Ανάν»…  
 
Συνομοσπονδία  
 
Εν τω μεταξύ πρέπει να πώ επίσης ότι του ψηφίσματος 649/90 προηγήθηκε και κάτι άλλο. Το 1987, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, εισηγήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε λύση συνομοσπονδίας, αναβαθμίζοντας και οικονομικά το ψευδοκράτος…  
 
Και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία και τα δύο κράτη  
 
Το ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις από την ομοσπονδία το είπαν τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Τούρκοι πολλές φορές διαχρονικά. Δεν είναι κάτι το καινούργιο για να ξαφνιαστούμε. Όπως και η απαίτηση για δύο κράτη. Οι Τούρκοι διαχρονικά πάντα έθεταν και θέμα δύο κρατών εννοώντας πάντα συνομοσπονδία για να ελέγχουν ολόκληρο το νησί. Τόσο η διχοτόμηση, τα δύο κράτη, όσο και οποιαδήποτε ομοσπονδία, συνομοσπονδία, χαλαρή, σφιχτή, αποκεντρωμένη, ανακατωμένη και όπως αλλιώς προσπαθούν να την προωθήσουν καλύπτοντας την πραγματικότητα, δεν μπορούσαν να προχωρήσουν δίχως την αποδοχή της ΔΔΟ. Η βάση, η ραχοκοκκαλιά όλων ήταν και παραμένει η ΔΔΟ. Και τα κατάφεραν οι Τούρκοι. Βγήκαν σωστοί στις προβλέψεις των όταν από το 1957 πίστευαν ότι με την βοήθεια των Ελληνοκυπρίων θα τα καταφέρουν να γίνει αποδεκτή η διζωνική!  
 
Βαρώνη Λίντα Τσόκερ (Linda Chalker)  
 
Το 1993, αφού οι «Ιδέες Γκάλι» απορρίφθηκαν με διαδηλώσεις από το λαό ως συνομοσπονδιακές και ελέω εκλογών και ο Γλ. Κληρίδης πήρε γνωμάτευση από τρεις συνταγματολόγους που το επιβεβαίωσαν, την Κύπρο επισκέφθηκε η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών βαρώνη Τσόκερ. Και είπε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις εκτός της ομοσπονδίας, για να δεχθεί καταιγισμό επιθέσεων.  
 
Το 1994, ένα χρόνο αργότερα, η ψευτο-βουλή των κατεχομένων δήλωσε ακριβώς το ίδιο πράγμα.  
 
Στο άρθρο της «Χουριέτ» (Γιουσούφ Κανλί) ξεχωρίζω την παράγραφο που γράφει ότι η Βρετανία βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα διαπραγματεύσεων με την ελληνοκυπριακή ηγεσία, για ιδέες για “loosely decentralized federation” δηλαδή για μια χαλαρή αποκεντρωμένη ομοσπονδία ή “two state confederation” συνομοσπονδία δύο κρατών.  
 
Η Κυπριακή Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προθέσεις των Βρετανών. Γιατί οι τελευταίοι δεν προβαίνουν σε τόσο τολμηρές δηλώσεις που εκθέτουν ουσιαστικά την Κυπριακή Κυβέρνηση (όπως του Υπ. Αρμοστού Στίβεν Λίλλυ από τον «Άλφα») δίχως να έχουν ήδη μιλήσει μαζί της. Εξού και καμία αντίδραση δεν υπήρξε γι΄ αυτές.  
 
Αντί λοιπόν να συνεχίζει η Κυπριακή Κυβέρνηση την αυτοκαταστροφική πορεία της καθοδηγούμενη από τις συντονισμένες μεθοδεύσεις του Λονδίνου και γονατιστή να δέχεται Πενταμερή για εξυπηρέτηση της Τουρκίας να βγει ανοικτά και να εξηγήσει στο λαό τι ζητούν οι Βρετανοί από αυτή. Να δηλώσει ευθαρσώς ότι αλλάζει πορεία για ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ. Απορρίπτει την τουρκοποίηση της Κύπρου και το γνωστοποιεί τόσο στον ΟΗΕ όσο και την ΕΕ!  
 
Γιατί στο σημείο που φθάσαμε, το μόνο που επιτεύχθηκε για 46 χρόνια είναι να ολοκληρωθεί το σχέδιο επανάκτησης της Κύπρου του Δρ. Νιχάτ Ερίμ. Βρισκόμαστε στην ουρά. Στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής του. Να νομιμοποιηθούν τα πάντα μέσω συνομοσπονδίας. Πλήρης επικυριαρχία της νήσου από την Τουρκία. Το πληθυσμιακό η Τουρκία ήδη το ανέθεσε (και αυτό βάση σχεδίου Νιχάτ Ερίμ 1956) στη δημογραφική αλλοίωση.  
 
Σημερινή 

1 σχόλιο:

  1. Ημουνα νιος κ γερασα ,κ το μονο που εχω αποκομισει τα οσα χρονια καταλαβαινα σαν ενηλικας,ηταν οτι μια ζωη την χωρα την βγαζανε στο σφυρι κ στο καλαθι καθε λογης παρταλια με ''περγαμηνες'' οικογενειακες , με ονοματα βαρια κ ελαφρες συνειδησεις .
    Καταφεραν τελικα να δικαιωσουν ,αυτους που θελουν να εξατμισουν τους Ελληνες κ να μοιρασουν την χωρα.
    Και εδω κ στην Κυπρο ιδιες συνταγες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.