Σελίδες

22 Νοεμβρίου 2020

Ο Δημ.Σταθακόπουλος γράφει για τον καθηγητή Νεοκλή Σαρρή

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
 
Μνήμη καθηγ. Νεοκλή Σαρρή (5.5.1940 – 19.11.2011 )
Γιατί η Τουρκία δεν είναι απρόβλεπτη
Η επίκληση του απροβλέπτου αποτελεί αδράνεια και άλλοθι μη αντιμετώπισής της
 
 
Το καλοκαίρι του 1990 (πριν 30 χρόνια), στο περιοδικό “ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ” των εκδόσεων Παπαζήση, στο αφιέρωμα: “ΕΛΛΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑ – οι τουρκικές προθέσεις και οι ελληνικές αυταπάτες”, διαβάζουμε άρθρο του αείμνηστου καθηγ. Νεοκλή Σαρρή, με τίτλο “ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ”, στο οποίο προέβλεπε ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι ο κύριος σκοπός της δεν είναι ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός της, αλλά η αναθεώρηση των Διεθνών Συνθηκών – ιδίως της Συνθήκης της Λωζάννης – ώστε να επιτευχθεί ο στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας που είναι η ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ως Τουρκικής! 
 
«Τούτο προσπαθεί να το επιτύχει αρχικά με το να επεκτείνει την επιρροή της στους τουρκόφωνους και μουσουλμανικού θρησκεύματος λαούς που διαβιούν σε κράτη που ανήκαν στην τέως Σοβιετική Ένωση αλλά και στις αραβικές περιοχές της Μ. Ανατολής, εξουδετερώνοντας κάθε αντίδρασή τους στα σχέδιά της αυτά, ώστε να επιτύχει τελικά και την ενσωμάτωση των εδαφών που είχαν αποσπαστεί δυνάμει των συνθηκών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Για το λόγο αυτό επιδιώκει να επιβληθεί ως ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου, προβάλλοντας τον εαυτό της ως τη μεγάλη δύναμη που υπερασπίζεται τους Μουσουλμάνους απέναντι στους Σταυροφόρους της Δύσης».
 
Για δε τις προοπτικές των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη, ο αείμνηστος καθηγητής ανέφερε κείμενα Τούρκων διανοουμένων και πολιτικών κατά τα οποία στόχος της Τουρκίας πρέπει να είναι η ολοκλήρωση των σχεδίων του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, όχι όμως μέσω ενός κατακτητικού πολέμου, αλλά μέσω της πληθυσμιακής αύξησης της Τουρκίας και του μουσουλμανικού κόσμου, καθώς και της μετακίνησης μεγάλων τέτοιων πληθυσμιακών ομάδων στην Ευρώπη, ώστε να καταστεί κυρίαρχη η ιδεολογική και πολιτιστική επιρροή στην Ευρώπη. 
 
Τουλάχιστον προφητικά που επαληθεύτηκαν 100% όλα τα ανωτέρω. Αυτό σημαίνει προνόηση, πρόβλεψη αντιμετώπισης των προθέσεων του αντιπάλου. Δυστυχώς το Ελληνικό κράτος επί 30 χρόνια όχι μόνο δεν προνόησε, επικαλούμενο το απρόβλεπτο της Τουρκίας, κάτι που του έδινε άλλοθι αδράνειας στα όσα απεργαζόταν η Γείτονα, αλλά ζούσε και σε φαντασιακό ότι τάχα η Τουρκία θα κατευναστεί. Φυσικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. 
 
Άλλο ένα δυστύχημα είναι πως ο Νεοκλής Σαρρής, ουδέποτε αξιοποιήθηκε επίσημα συμβουλευτικά από το Κράτος, παρότι ήταν Κων/πολίτης, άριστος γνώστης της Τουρκικής γλώσσας και νοοτροπίας, καθηγητής και τότε ίσως ο μόνος γνωστός πανελληνίως Τουρκολόγος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.