Σελίδες

26 Νοεμβρίου 2020

“Εκείνο το βράδυ, στη μάχη του Υψώματος 731, η Παναγία ήταν από πάνω μας”...

Γράφει ο Σωτήρης Σκουλούδης 
 
Ο παππούς μου πολέμησε, ως ανθυπολοχαγός τότε, στην περίφημη μάχη του Υψώματος 731 και στην ηρωική απόκρουση της ιταλικής επίθεσης. Από τις διηγήσεις του, όταν ήμουν σε ηλικία ικανός να καταλάβω, να αμφισβητήσω και να κάνω ερωτήσεις, ξεχωρίζω (και) το εξής:
 
“Εκείνο το βράδυ, η Παναγία ήταν από πάνω μας. Έπεφταν οι βόμβες από τα αεροπλάνα δίπλα μας, και δεν έσκαγαν καν. Ή έχαναν τον στόχο τους και έπεφταν πιο πέρα. Κοιτάγαμε τον ουρανό και βλέπαμε την Παναγία”.  
 
“Τι εννοείς παππού, τι ήταν αυτό που βλέπατε στον ουρανό; Μήπως μέσα στον χαμό της μάχης μπερδευόσασταν με τα αεροπλάνα”;  
 
“Όχι, ήταν η Παναγία, όλοι τη βλέπαμε. Και άνοιγε τα χέρια της έτσι και μας προστάτευε” (ανοίγει διάπλατα τα χέρια του).  
 
Χρόνια αργότερα, έτυχε να διαβάσω ακριβώς την ίδια μαρτυρία, από άλλον εγγονό στρατιώτη που πολέμησε στη μάχη. Και αργότερα, να ακούσω μαρτυρίες από ανθρώπους που ήταν εκεί και περιέγραφαν ακριβώς το ίδιο.
 
Δεν θα εξετάσω ούτε τα φαινόμενα ομαδικής παράκρουσης, τα οποία εξηγεί η ψυχολογία, ειδικά σε περιπτώσεις όπως την ώρα που ο κόσμος καίγεται γύρω σου, οι σφαίρες σφυρίζουν δίπλα από το κεφάλι σου και από τη μία στιγμή στην άλλη βλέπεις τον συμπολεμιστή σου ξεκοιλιασμένο, κι εσύ πέφτεις πρηνηδόν για να γλιτώσεις μερικά δευτερόλεπτα ζωής ακόμα. Ούτε θα μπω σε θέματα Πίστεως και μαρτυριών για “θείες παρεμβάσεις”.  
 
Θα επισημάνω μόνο ότι η Παναγία αποτελεί Σύμβολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η εμφάνισή της στη Βουλή, στην προβολή για την Ιστορία τους, φυσικά και δεν θα έπρεπε να λείπει.  
 
Είναι το σύμβολο στο όνομα του οποίου πολεμούσαν οι παππούδες μας, και ένιωθαν ότι τους προστατεύει. Το ίδιο σύμβολο που είχαν και οι δικοί τους προπαππούδες, όταν π.χ. το 626 μ.Χ. αλλά και το 860 μ.Χ. απέδωσαν τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από άνιση πολιορκία, σε “θαυματουργή” παρέμβαση του ίδιου προσώπου.  
 
Η μόνιμα αντιδραστική, σε κάθε τι ελληνικό, και φωνακλάδικη, μειοψηφία, ας αφήσει μια φορά κάτι ασχολίαστο – ειδικά αυτά που δεν καταλαβαίνει. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.