Πριν από μερικές ημέρες πληροφορηθήκαμε πως η Ε.Ε. καταδίκασε την εμπλοκή ξένων δυνάμεων και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που μπορεί να έχουν διαπραχθεί στη διάρκεια της σύγκρουσης της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.
«Η ΕΕ ζητεί επιμόνως από όλους τους περιφερειακούς παράγοντες να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός και ζητεί επίσης την πλήρη και ταχεία αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από την περιοχή», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκ μέρους των κρατών μελών.
Οι αξιωματούχοι της Ευρώπης μάλλον είχαν άγνοια για τη σύγκρουση όπως και για τις ειδήσεις μεταφοράς μαχητών που είχαν συμμετάσχει στους εμφύλιους της Συρίας και της Λιβύης στα σύνορα Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν αποκλεισμένοι στις Βρυξέλλες χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο και επαφή με τον έξω κόσμο και μόλις πρόσφατα έμαθαν τα νέα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύγκρουση Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν. Σ΄αυτή την περίπτωση όμως το κάλλιο αργά παρά ποτέ δεν ισχύει.
Προφανώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αγνοούν και τη γαλλική γλώσσα, διαφορετικά θα είχαν πληροφορηθεί τις εκκλήσεις της Γαλλίας, της μόνης Ευρωπαϊκής χώρας, που στάθηκε στο πλευρό της Αρμενίας, στηλιτεύοντας το ρόλο του Ερντογάν στη συγκεκριμένη σύγκρουση. Όμως οι οποίες γαλλικές προσπάθειες δεν ήταν αρκετές να ενεργοποιήσουν τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά.
Ούτε μπόρεσαν να δώσουν λύση μέσω της Ομάδας Μινσκ και τελικά ο Ερντογάν, με την ανοχή και την αρωγή της Ρωσίας, πάτησε το πόδι του στον Καύκασο.
Ο Πούτιν εξάλλου με το δικό του μοναδικό τρόπο σε συνέντευξη που παραχώρησε εξήγησε πως η Ρωσία θα είναι η εγγυήτρια δύναμη, δίνοντας τέλος σε όλες τις συζητήσεις ότι η Μόσχα άφησε την Αρμενία να ταπεινωθεί προκειμένου να πάρει τη ρεβάνς για τη μίνι έγχρωμη επανάσταση του 2018 που έφερε στα πράγματα τον φιλοδυτικό Νικόλ Πασινιάν.
Η αγαστή συνεργασία Πούτιν Ερντογάν δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τη Δύση, αλλά μόνο ο Γάλλος πρόεδρος τολμάει να την θέσει στο τραπέζι καθώς σε συνέντευξη στην Jeune Afrique κατηγορεί ουσιαστικά τις δυο χώρες για παιχνίδια εναντίον της Γαλλίας.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε έγκριση να αναπτύξει «ειρηνευτικικά» σώματα στο Αζερμπαϊτζάν για να παρακολουθήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
Σύμφωνα με την απόφαση η τουρκική κυβέρνηση για ένα χρόνο θα μπορεί να στείλει στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν, όπου θα παρατηρούν πιθανές παραβιάσεις της εκεχειρίας από ένα κοινό τουρκικό-ρωσικό κέντρο παρακολούθησης.
Ανάλογη δήλωση είχε κάνει πρόσφατα και ο ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, εξήγησε στους δημοσιογράφους πως «θα δημιουργηθεί κέντρο επίβλεψης [της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ] στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο χρειάζεται να σταλούν Τούρκοι στρατιωτικοί».
Φαίνεται πως με τον τρόπο αυτό οι Τούρκοι εισβολείς (και αρωγοί των Αζέρων) στην πολεμική σύγκρουση λαμβάνουν το μερίδιο τους για τη συμμετοχή τους εξαπλώνοντας τη δυναμική τους στον Καύκασο.
Όμως η βοήθεια που παρείχαν στο Αζερμπαϊτζάν θα ξεπληρωθεί με άλλο τρόπο. Διότι ήδη η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει το νέο σχέδιο της που αφορά την Αμμόχωστο και για να το επιτύχει Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν και η κυβέρνηση του Σάρατζ στη Λιβύη θα αναγνωρίσουν ως νόμιμη την τουρκική εισβολή.
Η προσπάθεια να επιτύχει αναγνώση του ψευδοκράτους και των Τούρκων εισβολέων που από το 74 καταπατούν την Κύπρο είναι ένα στοίχημα για τον Ερντογάν προκειμένου να κατευνάσει το εσωτερικό του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την αντιπολίτευση, η οποία αναθάρρησε με την εκλογή Μπάιντεν. Μάλιστα η όποια προσπάθεια Ερντογάν ενδεχομένως να σημάνει και ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό με συμμετοχή στην κυβέρνηση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν
Το ερώτημα είναι ποιος ο ρόλος της Ευρώπης πλέον, προκειμένου να σταματήσει την προσπάθεια εξάπλωσης του Ερντογάν; Διότι η ευρωπαϊκή απραγία φέρνει στο μυαλό έναν πίνακα Γάλλου ιστορικού και ζωγράφου Georges-Antoine Rochegrosse, ο οποίος είχε ζωγραφίσει τους Ούννους του Αττίλα, σε μια ρωμαϊκη βιλα, να συλλαμβάνουν έκπληκτους τους καθωσπρέπει ρωμαίους με τις κυρίες κ τους δούλους τους. Ο πίνακας ονομάζεται Attila et les Huns, ou l'assaut des Tartares και μπορεί αυτή τη φορά να επαναληφθεί όταν οι τρομοκρατημένοι Ευρωπαίοι θα βλέπουν τα σχέδια του Ερντογάν να πραγματοποιούνται.
Γιώτα Χουλιάρα
Διεύθυνση Σύνταξης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.