Σελίδες

25 Αυγούστου 2020

Η Μονή της Χώρας, κατά τον Α. Γ. Πασπάτη (1877)

Και από το ίδιο βιβλίο (1877) η λιθογραφία της Μονής της Χώρας 

Γράφει ο Πέτρος Παπαπολυβίου 

Η είδηση για τη μετατροπή του ιστορικού ναού της Μονής της Χώρας με τις μοναδικού κάλλους βυζαντινές τοιχογραφίες σε τζαμί προκαλεί θλίψη και αγανάκτηση. Ας σκεφτούμε όλοι και όλες, ειδικά όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό, ή δηλώνουν ή καμώνονται πως νοιάζονται για αυτόν, τη σπάνια ωραιότητα των τοιχογραφιών της Μονής, για να αντιληφθούμε στην έκτασή της τη βαρβαρότητα της απόφασης του καθεστώτος Ερντογάν.

Κι ας φανταστούμε τον Παντοκράτορα με τον Θ. Μετοχίτη, καλυμμένο με τα σεντόνια και τις μπούρκες της πολιτιστικής / θρησκευτικής αισθητικής του Ερντογάν, μεσούντος του 21ου αιώνος… Ένα ακόμη φρικτό πολιτιστικό έγκλημα ενός παρανοϊκού.

Αντί άλλων σχολίων παραθέτω την περιγραφή της Μονής της Χώρας από το βιβλίο του Α. Γ. Πασπάτη, Βυζαντιναί μελέται, τοπογραφικαί και ιστορικαί, μετά πλείστων εικόνων, Κωνσταντινούπολη 1877, σσ. 326-332. Ο συγγραφέας, Αλέξανδρος Πασπάτης, ήταν γιατρός και σημαντικός λόγιος της Κωνσταντινούπολης του 19ου αιώνα, γεννημένος στη Χίο το 1814, που είχε αιχμαλωτιστεί και πουληθεί ως σκλάβος, οκτάχρονο παιδί, μετά τις σφαγές στη γενέτειρά του.

Αξίζει να διαβάσετε την ιστορία της Μονής της Χώρας, όπως την περιγράφει, αλλά και την περιγραφή του “μωσαϊκού” και των εικόνων του, που τις χαρακτηρίζει “τις ωραιότερες των σωζομένων βυζαντινών εικόνων”. Από την τοπογραφία σημειώνω την εγγύτητά της Μονής, “μερικά βήματα” κατά τον Πασπάτη, από τη μοιραία Κερκόπορτα… 

(πατήστε τις εικόνες για μεγέθυνση)







Πηγή: Περί Ιστορίας  
ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.