Σελίδες

1 Αυγούστου 2020

Νέα έκθεση: Σχεδόν 1 στα 3 παιδιά έχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, διαπιστώθηκε πως σχεδόν ένα στα τρία παιδιά σε όλον τον κόσμο έχει υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του.

Να σημειωθεί πως μόλυνση από μόλυβδο, η οποία είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων νέων ανθρώπων προκαλώντας μη αναστρέψιμες ψυχικές και σωματικές βλάβες.

Περίπου 800 εκατομμύρια παιδιά είχαν επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους πέντε μικρογραμμαρίων ανά 0,1 λίτρο ή υψηλότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, UNICEF, και την περιβαλλοντική οργάνωση Pure Earth.

Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και ζωτικών οργάνων όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών συνιστούν «λόγο δράσης», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται ως βασικούς ρυπαντές μολύβδου την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών και τα ανοιχτού τύπου χυτήρια.

«Το ξεκάθαρο συμπέρασμα αυτής της έρευνας είναι ότι τα παιδιά σε όλον τον κόσμο δηλητηριάζονται από τον μόλυβδο σε μια μαζική και μέχρι τώρα μη καταγεγραμμένη κλίμακα», αναφέρει η έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έρευνα επικαλείται μια ευρεία γκάμα παραγόντων που ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα των παιδιών -από την πλημμελή ανακύκλωση μπαταριών µολύβδου-οξέος και τους τοίχους σπιτιών που είναι βαμμένοι με μπογιά με βάση τον μόλυβδο και ξεφλουδίζουν μέχρι τους χώρους απόρριψης ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών με περίβλημα από μόλυβδο και την τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας της επικάλυψης με μόλυβδο που έχουν κεραμικά σκεύη.

Οι μπαταρίες μολύβδου οξέος πιθανολογείται ότι είναι ο βασικός ένοχος του φαινομένου αυτού με σχεδόν το 85% του μολύβδου που χρησιμοποιείται παγκοσμίως να διοχετεύεται για την παραγωγή τους με στόχο την χρήση στις τηλεπικοινωνίες και στους φορτιστές καθώς και στα συμβατικά και τα ηλεκτρικά οχήματα.

Με περισσότερο από το 95% του μολύβδου από τις μπαταρίες να ανακυκλώνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στερούνται των εγκαταστάσεων για την επαναχρησιμοποίηση βαρέων μετάλλων, διαπίστωσε η έρευνα.

Σύμφωνα με την έκθεση, όσο περισσότερο παραμένει χωρίς να γίνεται αντιληπτή και χωρίς θεραπεία η τοξίνη στο αίμα, τόσο πιο επικίνδυνη και πιθανόν μοιραία καθίσταται. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Απαξ και είναι ανακατεμένος ο ΠΟΥ κάτι άσχημο συμβαίνει εδώ....
Κάτι θα ετοιμάζουν για να μας τα λένε όλα αυτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.