Σελίδες

31 Ιουλίου 2020

Καλές διακοπές ευχόμαστε σε όλους τους φίλους.

Καλοί μας φίλοι από την 1η Αυγούστου όπως κάθε χρόνο και μέχρι το τέλος του μηνός, το ιστολόγιό μας μπαίνει σε ρυθμούς διακοπών. Ετσι θα βλέπετε καθημερινά ελάχιστες αναρτήσεις καθώς και τα άρθρα των τακτικών και εκτάκτων αρθρογράφων μας...

Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση θα συνεχίσει να δέχεται τα μηνύματά σας και θα απαντάμε σε όσα χρειάζεται.

Επίσης τα σχόλια σας θα αναρτώνται έστω και με μια μικρή καθυστέρηση.
Ευχόμαστε καλές διακοπές σε όσους θα μπορέσουν να πάνε κάπου για ξεκούραση και καλή υπομονή σε όσους δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν έστω και λίγο από τις υποχρεώσεις τους.

Να είστε όλοι καλά κι ο Θεός μαζί σας.

ΘΑΝΟΣ

Ίων Δραγούμης – 100 χρόνια από τον θάνατό του (συλλεκτικό γραμματόσημο από τα ΕΛ.ΤΑ)

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Ανήμερα της επετείου των 100 ετών από τον θάνατό του, στις 31 Ιουλίου 2020, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τίμησαν την μνήμη του Ίωνος Δραγούμη με μία έκδοση ενός γραμματοσήμου και ενός φεγιέ (μπλοκ). Ονομαστικής αξίας € 2 εκάστου.

Το γραμματόσημο τυπώθηκε σε 500.000 τεμάχια, σε φύλλα των 25.

Το φεγιέ (αριθμημένο) σε ποσότητα 20.000 τεμ. Το φεγιέ τον εικονίζει με την Ακρόπολη σε δεύτερο πλάνο ενώ το γραμματόσημο δείχνει το μπούστο του οραματιστή από την ίδια εικόνα. Το χρώμα είναι σκούρο καφέ λαδί, πένθιμο για την απώλεια του, την τόσο τραγική. Ο ουρανός ανοίγει πάνω από την Ακρόπολη, σαν ένα ελπιδοφόρο σημάδι του Ελληνισμού για ομοψυχία, χωρίς τον διχασμό που οδήγησε στην εξόντωσή του και στην μεγαλύτερη τραγωδία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία.

Η σχεδίαση και η προσαρμογή της έκδοσης είναι έργο της Ελένης Αποστόλου. Η εκτύπωση έγινε σε όφσετ από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. Εκτυπώσεων Ασφαλείας, στο Ίλιο Αττικής.

Θα διατίθεται για έναν χρόνο, ως τις 30 Ιουλίου 2021 εκτός αν εξαντληθεί νωρίτερα. 

Τα ΕΛ.ΤΑ. ετοίμασαν και διαθέτουν φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Έναν με το γραμματόσημο και έναν με το φεγιέ. 4000 φακέλους από τον καθένα, με τιμή διάθεσης € 3.20 και € 3.50 αντίστοιχα. 

Επίσης ετοίμασαν ένα αριθμημένο συλλεκτικό, αναμνηστικό λεύκωμα που περιλαμβάνει την έκδοση. Σε 500 μόλις αντίτυπα προς € 15 έκαστο. 

Οι συλλέκτες – φιλοτελιστές μπορούν να προσκομίζουν τα φιλοτελικά τους αντικείμενα στη Διεύθυνση Φιλοτελισμού και να τα σφραγίζουν με την σφραγίδα 1ης ημέρας κυκλοφορίας, αρκεί να έχουν επικολλημένα γραμματόσημα ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 0.90 €. 

Η έκδοση είναι καλαίσθητη. Το γραμματόσημο των € 2 τυπωμένο σε 500.000 τεμάχια είναι σε μία σημαντική ποσότητα που μπορεί να μεταφέρει κολλημένο σε ταχυδρομικά αντικείμενα το μήνυμα που φέρει το γραμματόσημο σε όλη την Ελλάδα, σε όλο τον κόσμο.

Το φεγιέ (μπλοκ) σε ποσότητα μόλις 20.000 τεμαχίων. Εντελώς θεωρητικά να αναφέρω, πως με 40.000 ευρώ κάποιος θα μπορούσε να αγοράσει όλη την ποσότητα. Παρά το γεγονός πως πρακτικά αυτό δεν είναι απόλυτα πραγματοποιήσιμο, όμως το θέμα του και η μικρή του ποσότητα δείχνει πως μία μικρή επένδυση στο φεγιέ μπορεί να αποβεί εξαιρετικά κερδοφόρα σε ποσοστό επί του κεφαλαίου.

Του Ίωνα Δραγούμη του έταξε το πεπρωμένο να ενηλικιωθεί και να δραστηριοποιηθεί στις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Σημάδεψε αυτήν την εποχή με την προσωπικότητά του προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες στο έθνος που προσδοκούσε την απελευθέρωση όλων των αλύτρωτων ελληνικών περιοχών με τις επερχόμενες ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, και όχι μόνο, και στην διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η είσοδος του 20ου αιώνα βρήκε την μικρή Ελλάδα καταρρακωμένη από την ντροπιαστική ήττα από την Τουρκία το 1897 και την επιβολή του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, να λαχταρά την δικαίωση και να αισθάνεται ανήμπορη να την απαιτήσει. Το πρώτο ζητούμενο ήταν η σωτηρία της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες.

Εκεί φάνηκε για πρώτη φορά το ανάστημα του Ίωνα Δραγούμη, του ευπατρίδη, του οραματιστή, του συγγραφέα, του διπλωμάτη, του πολιτικού.

Ως διπλωμάτης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Θεσσαλονίκη, στο Μοναστήρι, στις Σέρρες, στον Πύργο της Θράκης, στην Φιλιππούπολη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα, ως επικεφαλής του 2ου τομέα Ανατολικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Παντού οργάνωνε τις ελληνικές κοινότητες, δημιουργούσε οργανώσεις, κατεύθυνε, οργάνωνε, εφοδίαζε, κατάστρωνε.

Ότι έπραξε στις δυο αυτές δεκαετίες της ζωής του θα χρειαζόταν ένα πολύτομο έργο για να μπορέσουν τα πάντα να αποτυπωθούν. Εδώ σε αυτές τις λίγες γραμμές θα μεταφέρω ένα απόσπασμα από ένα παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο «Το Κοινόν των Νησιωτών», για τις προσπάθειές του να οργανώσει, κατά την Ιταλική κατάληψη, μία αυτόνομη πολιτεία της Δωδεκανήσου, της Σάμου και της Ικαρίας.

«Στην Αθήνα, πρωθυπουργός της Ελλάδος είναι ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υπουργός εξωτερικών είναι ο Λάμπρος Κορομηλάς, τμηματάρχης, διευθυντής του τμήματος ανατολικών υποθέσεων και αρμόδιος για το «Δωδεκανησιακό» είναι ο Ίων Δραγούμης. Ασχολείται από πολλών ετών με την συγκέντρωση πληροφοριών και την δημιουργία σχεδίων για την Δωδεκάνησο. Ο Δραγούμης έχει την εθνική ιδέα μέσα στην ψυχή του, μέλος της «Οργανώσεως της Κωνσταντινουπόλεως», είναι ήδη έτοιμος για όλα. Στα νησιά υπάρχει ένας άριστος μυστικός οργανισμός. Το σχέδιο έχει τις εξής οδηγίες προς τους τουρκοκρατούμενους νησιώτες «εξοπλίσατε μερικούς άνδρες. Εις τα Δωδεκάνησα, εις κάθε νησί υπάρχει μία μικρά δύναμις από 5-6 Τούρκους αστυνόμους. Να τους εξαποστείλετε εις την Μικρά Ασία και να κηρύξετε τα νησιά ανεξάρτητα….» Στα Δωδεκάνησα πρόλαβαν οι Ιταλοί, όμως το σχέδιο εφαρμόστηκε στην Σάμο και στην Ικαρία.

Αποστέλλονται άτομα στα νησιά, στελέχη σε μυστικές αποστολές, συντονιστές, συλλέκτες πληροφοριών και διαβιβαστές διαταγών. Αποφασίζεται να συγκληθεί συνέδριο των νησιωτών στην Ιερά Μονή της Πάτμου το οποίο να κηρύξει την δημιουργία της Αυτόνομης Πολιτείας του Αιγαίου ή αλλιώς το Κοινόν των Νησιωτών.

Παραγγέλλονται γραμματόσημα στον εκτυπωτικό οίκο «Ασπιώτη» στην Κέρκυρα. Το σχέδιο που επιλέγεται είναι η κεφαλή του Απόλλωνα - Ήλιου από αρχαίο νόμισμα της Ρόδου και επιγραφή ΚΟΙΝΟΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ. Τα γραμματόσημα τυπώνονται (10.000 από το κάθε ένα) σε σειρά 3 αξιών . 1 λεπτό πράσινο, 5 λεπτά μπλε, 10 λεπτά κόκκινο. Η ονομαστική αξία πολύ μικρή, συνολικά 16 λεπτά, κάτι που αποκλείει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα της έκδοσης. Τα γραμματόσημα φθάνουν στα νησιά και μπαίνουν σε χρήση κυρίως στην Κάλυμνο αλλά σε μικρή κλίμακα και αλλού. Στα νησιά έχουν συσταθεί «Λαϊκές Επιτροπές», εθνικό κέντρο ορίζεται η μητρόπολη της Ρόδου. Φθάνουν όπλα σε ποσότητες στα νησιά. 

Οι νησιώτες διαβεβαιώνουν τους Ιταλούς που το μαθαίνουν πως προορίζονται για άμυνα σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης. Το ατμόπλοιο «Πατρίς», ναυλωμένο μεταφέρει από τα άλλα νησιά σύνεδρους στην Πάτμο. Καμία αντίδραση από τους Ιταλούς σε όλα αυτά. Την Κυριακή 3 Ιουνίου 1912 αρχίζουν στην Ιερά Μονή της Πάτμου οι εργασίες του συνεδρίου όπου υπάρχει και επίσημος απεσταλμένος του υπουργείου εξωτερικών της Ελλάδας. Το συνέδριο αποφασίζει πως επειδή οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ένωση των νησιών με την μητέρα Ελλάδα κηρύσσει την αυτονομία των νησιών με ονομασία «Αυτόνομος Πολιτεία του Αιγαίου» με σημαία κυανή με λευκό στην μέση σταυρό και έμβλημα τον Απόλλωνα Ήλιο, αποφασίζει την χρησιμοποίηση των γραμματοσήμων που ήδη βρίσκονται σε όλες τις «Λαϊκές Επιτροπές» και τα χρήματα από τις εισπράξεις να κατατίθενται στο κοινό ταμείο των νησιών. 

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 1912, το απόγευμα το συνέδριο τερματίζει τις εργασίες του και αποστέλλεται στον στρατηγό Αμέλιο το ψήφισμα. Ο Αμέλιο το επιστρέφει ως μη αποδεκτό σχολιάζοντας όμως πως είναι διατυπωμένο με πολύ ωραία λόγια. Ζητεί δε από τον Ιταλό διοικητή Πάτμου περισσότερες πληροφορίες. Ο διοικητής αποστέλλει στην Μονή στρατιώτες οι οποίοι φθάνουν όταν πλέον το συνέδριο έχει τελειώσει και οι σύνεδροι αποχωρούν. Δύο σύνεδροι, οι Θεμιστοκλής Σοφούλης και Σταύρος Λιάτης ακολουθούν την φρουρά στην αστυνομία όπου δηλώνουν πως το συνέδριο δεν είχε επαναστατικό χαρακτήρα και πως το ψήφισμα δεν στρέφεται κατά της Ιταλίας και μετά από λίγο τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν. 

Στην Ρώμη κάποιες μέρες πριν, διαδηλωτές έξω από τα ανάκτορα διαδήλωναν φωνάζοντας «Ζήτω η Ιταλική Ρόδος», κάποιοι συνδέουν με δηλώσεις και δημοσιεύματα τον βασιλικό οίκο της Σαβοΐας με τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου και στα ιταλικά δικαιώματα στο νησί. Είχαν ξυπνήσει πλέον οι ιμπεριαλιστικές ορέξεις και πιέσεις και φυσικά οι οδηγίες της Ρώμης προς την στρατιωτική διοίκηση των νησιών ήσαν πλέον άλλες. Η κυκλοφορία των γραμματοσήμων δεν συνεχίστηκε. Οι Δωδεκανήσιοι θα έπρεπε να περιμένουν 36 ακόμα χρόνια για να δούνε το όνειρο της ένωσης με την μητέρα Ελλάδα να γίνεται πραγματικότητα». 

Έζησε μόλις 42 χρόνια, παρόλα αυτά προσέφερε τόσα πολλά στην πατρίδα, στο Έθνος. Στις 31 Ιουλίου 1920 (π.η.), ο Βενιζέλος μόλις είχε υπογράψει την συνθήκη των Σεβρών. Την συμφωνία που ολοκλήρωνε την Ελλάδα των δύο ηπείρων. Στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. Ο Βενιζέλος τραυματίζεται ελαφρά. Στην Αθήνα διαδίδεται ότι σκοτώθηκε. Οι επικεφαλείς και οι οπλίτες της Εθνικής Αμύνης διψάνε για εκδίκηση, ζητάνε αίμα. Επικεφαλής της μονάδας που εδρεύει στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας είναι Παύλος Γύπαρης, παλαιός συναγωνιστής του Ίωνα Δραγούμη από τον Μακεδονικό Αγώνα. Εκείνη την ημέρα απουσίαζε. 

Ο Ίων οδηγώντας το αυτοκίνητό του επιστρέφει από την Κηφισιά. Κατευθύνεται στο γραφείο του για να γράψει άρθρο σχετικά με την απόπειρα κατά του Βενιζέλου. Δύο Αμυνίτες οπλίτες τον σταματούν, τον οδηγούν λίγο πιο πέρα, τον στήνουν στο πεζοδρόμιο και μπροστά στα μάτια των περαστικών τον εκτελούν. 

Εκατό χρόνια μετά εμείς σκεφτόμαστε και διερωτόμαστε «γιατί;» 

Σημ. Συντ. Η έκδοση γραμματοσήμου για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Ίωνα Δραγούμη προτάθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019 σε άρθρο του γράφοντος στο παρόν ιστολόγιο. Ευχαριστώ θερμώς τα ΕΛ.ΤΑ. για τη αποδοχή της πρότασης.


πηγή

Wall Street Journal: «Ολοταχώς για Capital Control o Ρ.Τ.Ερντογάν» ή για το ΑΙΓΑΙΟ, λέμε εμείς

Ποιες κόκκινες γραμμές; έχουμε εισέλθει στο βαθύ κόκκινο και δεν ντρεπόμαστε, ενώ και οι πέτρες έχουν κοκκινίσει από ντροπή. 
Αναλογιζόμενοι με αυτά που γράφονται και προβληματιζόμενοι σφόδρα για αυτά που ακολουθούν. 

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

«Μετά από 86 χρόνια 
Αγία Σοφία: Πρωινή μουσουλμανική προσευχή για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς» https://www.tanea.gr/2020/07/31/world/agia-sofia-proini-mousoulmaniki-proseyxi-gia-to-kourmpan-mpairam/ 


Νομίζει ο βεβηλωτής της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ότι όλα από εδώ και πέρα θα του πηγαίνουν ρόδινα;
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκει τρόπους για να φρενάρει την κατάρρευση της λίρας και σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal πλησιάζει στο capital control.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η ισοτιμία του νομίσματος υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου σε διάστημα άνω των δύο μηνών, γεγονός που τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εισαγάγει νέους περιορισμούς.» https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/901665_wall-street-journal-olotahos-gia-capital-control-o-rterntogan 

Μια εξόχως γεωπολιτική προσέγγιση με την ψυχοδυναμική συμπεριφορά του Ερντογάν θέτει τα πράγματα σε μια ρεαλιστική θέαση του αρθρογράφου – δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκης της εφημερίδος ΕΣΤΙΑ. https://www.estianews.gr/apopseis/tha-ktypisei/?fbclid=IwAR15fj-7S65E3vp7-92hcUw4DFWT0bCdtIcZXzMVE4AtcqotDK-Hfh1vB8o 

Την παραθέτουμε 

«Θά κτυπήσει  
Μανώλης Κοττάκης Ιούλ 29, 2020 

ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΜΕ πλέον τίς ἐλπίδες μας στόν διάλογο

Θεωροῦμε ὅτι ὁ Σουλτάνος θά μᾶς κάνει τήν χάρη καί θά καθίσει στό τραπέζι μαζί μας γιά νά λύσουμε τό θέμα τῆς ὑφαλοκρηπίδας. Νομίζουμε ἐπίσης πώς ἄν καταλήξουμε σέ συμφωνία τμηματικῆς ὁριοθέτησης ΑΟΖ μέ τήν Αἴγυπτο, πώς θά ἀμφισβητήσουμε ντέ φάκτο τό τουρκολιβυκό μνημόνιο καί πώς ἡ διαφορά μας θά ἀχθεῖ ἐνώπιον τῆς διεθνοῦς δικαιοσύνης πρός ἐπίλυση. Μακάρι νά εἶναι ἔτσι. Τό εὔχομαι. Ἀλλά ἡ μακρά παρατήρηση τῆς στάσης τοῦ Ἐρντογάν δείχνει πώς ὁ ἡγέτης αὐτός δέν πιστεύει στόν διάλογο. Καί ἄν πίστευε, δέν πιστεύει πλέον. Γιά τόν Τοῦρκο Πρόεδρο ὁ διάλογος σήμερα εἶναι μέθοδος ἐπιβολῆς. 

Ἔβγαλε τόν τουρκικό στόλο στό Αἰγαῖο προκειμένου νά πιέσει τούς Γερμανούς νά μᾶς καθίσουν στό τραπέζι γιά ὅλα. Καί ὅταν καθίσουμε καί βεβαίως διαφωνήσουμε, ὁ Σουλτάνος ἔχοντας πλέον τήν ἔξωθεν μαρτυρία θά προσπαθήσει νά ἐπιβάλλει τετελεσμένα μέ τά ὅπλα. Πολύ πρόχειρη ἀναδρομή στόν χρόνο δείχνει γιατί ὁ Ἐρντογάν ἔχει χάσει τήν ὑπομονή του μέ τόν διάλογο. Στή συνέντευξη πού ἔδωσε στόν «Σκάι» τόν Δεκέμβριο τοῦ 2017 ἐξέφρασε τήν ἀπογοήτευσή του, γιατί ἐπανειλημμένες ἀπόπειρές του μέ Ἕλληνες Πρωθυπουργούς κατέληξαν σέ ἀποτυχία καθώς ἡ Ἑλλάδα ἀποφεύγει νά υἱοθετήσει τήν τουρκική ἀτζέντα. 

Δέ θά μπῶ στόν κόπο νά ἀναδημοσιεύσω verbatim τί εἶπε τότε ὁ Ἐρντογάν στόν Παπαχελᾶ, μάταιος κόπος. Ἡ οὐσία εἶναι αὐτή: ἀπό τότε μᾶς κατηγοροῦσε ὅτι χρησιμοποιοῦμε τόν διάλογο γιά νά ἀποφύγουμε τάχα τίς εὐθύνες μας. Εἶναι φανερό πώς μετά ἀπό 20 χρόνια στήν ἐξουσία ἡ ἰσχύς εἶναι πιό βολική γιά τόν Ἐρντογάν ἀπό τό Διεθνές Δίκαιο. Ἡ ἀπέχθειά του αὐτή στόν διάλογο καί ἡ ἔλλειψη ἐμπιστοσύνης πρός τήν Ἑλλάδα καί τήν Κύπρο ἐνισχύθηκε ἀπό δύο κομβικά γεγονότα πού δέν ξέχασε ποτέ καί γιά τά ὁποῖα μᾶς τήν «φυλάει». Τό πρῶτο εἶναι τό σχέδιο Ἀννάν τό 2004. Θεωρεῖ πώς ἐκτέθηκε. Ὅτι ὑποχρέωσε τούς Τουρκοκυπρίους νά τό ψηφίσουν καί ἐμεῖς δῆθεν τόν ἀδειάσαμε μέ τό «ὄχι». Τοῦ τήν φέραμε. 

Τό δεύτερο εἶναι ἡ ἀθέτηση τῆς ὑπόσχεσης νά τοῦ στείλουμε πίσω τούς 8 πραξικοπηματίες. Ἐπειδή αὐτοί ἐκτός ἀπό τήν ἐξουσία του ἀπείλησαν καί τήν ζωή τοῦ ἰδίου καί τῆς οἰκογένειάς του, τό φέρει βαρέως πού δέν τούς τοῦ δώσαμε. Βγάζει καπνούς. Ἄν σέ αὐτά προσμετρήσετε καί τήν κακή χημεία του μέ τόν Μητσοτάκη, ἔχετε ὅλο τό ψυχολογικό ὑπόστρωμα τοῦ Τούρκου ἡγέτη. Βεβαίως μήν κάνουμε λάθος! Ὅσα κάνει στήν περιοχή μας εἶναι στρατηγική του ἐπιλογή! Ὄχι γιά νά βγάλει τό ἄχτι του. Ἀλλά τά συναισθήματα παίζουν ρόλο στήν ἔνταση τῶν ἀποφάσεων. Στήν ἐκδήλωση τῆς μανίας. Ἡ ἄποψή μου εἶναι πώς ὁ ἰσλαμιστής Ἐρντογάν οὔτε διάλογο θέλει οὔτε τό διεθνές δίκαιο ἀγαπᾶ. Ἀργά ἤ γρήγορα θά κτυπήσει. Στήν φάση πού διανύουμε χρησιμοποίησε τά ὅπλα γιά νά ἐπιβάλλει τούς ὅρους στό τραπέζι. Στήν ἑπόμενη φάση θά ἀξιοποιήσει τόν διάλογο γιά νά ἐπιβάλλει τούς ὅρους του μέ τά ὅπλα. Μακάρι νά κάνω λάθος. Ἀλλά κράτος πού πολεμᾶ στή Συρία καί στή Λιβύη, δέ θά διστάσει νά βάλει φωτιά στό Αἰγαῖο καί τήν Μεσόγειο. Ἀργά ἤ γρήγορα. Καλύτερα νά κάνουμε τούς λογαριασμούς μας μέ αὐτό τό σενάριο. Προσέχουμε γιά νά ἔχουμε.»  
https://www.estianews.gr/apopseis/tha-ktypisei/?fbclid=IwAR15fj-7S65E3vp7-92hcUw4DFWT0bCdtIcZXzMVE4AtcqotDK-Hfh1vB8o 

Το τονίσαμε και εμείς στο παρελθόν όταν δήθεν τα πράγματα τα ήλεγχαν ακόμα με την τουρκία. 

Σήμερα το θέτουν όλοι. 
«δεν είναι ερώτημα αν θα κτυπήσει ο τούρκος, αλλά που και πότε θα κτυπήσει» 
«Από την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ στο ΑΙΓΑΙΟ και από εκεί στην πραγματοποίηση των προφητειών. 
Η τουρκία φέρνει πανδημία πολέμου και προδοσίας 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Γιατί κανένας άγιος πατέρας μας δεν μίλησε για την πρόσφατη βεβήλωση της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ή για την δεύτερη άλωση που λένε οι νεοποχίτες; ( και εδώ να απαξιώσουν την ψυχολογία του Έλληνα)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Γιατί έπρεπε μόνοι μας να καταλάβουμε από ποιο σημείο θα ξεκινήσουν τα γεγονότα και να κατανοήσουμε ότι επετράπει αυτό άνωθεν για τις δογματικές και ηθικές παρεκτροπές μας.» επισημαίναμε στις 11 Ιούλιου του 2020  

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2020/07/blog-post_67.html 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδά

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ...

Γράφει η Σοφία Παπανικολάου

Πριν από πέντε μέρες, φτάνοντας στα μισά της συνηθισμένης βραδινής, πεζής διαδρομής μου, παρατήρησα κοντά στο πεζοδρόμιο μία γάτα που κοιτούσε επίμονα πάνω από ένα φρεάτιο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είχε πέσει μέσα κάποιο δικό της γατάκι.

Απορροφημένη από αυτή τη σκέψη και πριν προλάβω να σηκώσω το κεφάλι μου, με πλησίασε μία συμπαθητική κυρία και μου είπε ότι είχε περάσει πριν από λίγα λεπτά με το αυτοκίνητό της από το ίδιο σημείο, είχε δει κι εκείνη- βιαστικά- τη γάτα να κοιτά στο φρεάτιο και φοβήθηκε και η ίδια, μήπως είχε πέσει μέσα το γατάκι της. Έκανε όλο τον κύκλο ξανά με το αυτοκίνητο, πάρκαρε κάπου εκεί κοντά και έσπευσε να ελέγξει και αν χρειαζόταν να βοηθήσει. Δεν αδιαφόρησε, δεν προσπέρασε, δεν έφυγε...

Με συγκίνησε αφάνταστα και μόνο η σκέψη να ξαναγυρίσει με το αυτοκίνητό της και να βοηθήσει απλά ένα ζώο που ενδεχομένως τη χρειαζόταν. Από τα πιο «μικρά» και καθημερινά πράγματα που κάνει κάποιος στη ζωή του φαίνεται και ο χαρακτήρας του, η ψυχή του...

Τη θαύμασα κυριολεκτικά, γιατί ένιωσα ότι όποιος και να την χρειαστεί για οτιδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, εκείνη θα είναι απλά εκεί... όπως ήταν και εκείνο το βράδυ για μία γάτα που ευτυχώς δεν χρειάστηκε τελικά την βοήθειά μας...

Επανάληψη της ίδιας ιστορίας, από τους βαρβάρους…

Στην κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός»… 

Τότε ευτυχώς έφυγε το τουρκικό Oruc Reis, πήγε στη μακρινή χώρα Κύπρο…  

Ναι, ευτυχώς τότε έφυγε το τουρκικό Oruc Reis, που το παρέσυραν τα 4 μποφόρ του Αιγαίου και μπήκε κατά λάθος στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα…. Τώρα κατευθύνεται και παραβιάζει ΑΟΖ ξένης χώρας…. της Κύπρου…. Είναι μακράν μην ανησυχείτε Έλληνες….. .
‘Οπως και το Μπαρμπαρός …σήμερα….
Ίδε. Ευτυχώς έφυγε το τουρκικό ORUC REIS, πήγε στη μακρυνή χώρα Κύπρο. Olympia.gr

ΠΑΛΙ….. ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΑ…ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ; ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ…. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΑΣ….ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΕΙΤΑΙ….. ΜΑΚΡΑΝ; ΑΣ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΝ ΑΝΤΡΙΚΙΑ ΟΙ ΤΑΓΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ…… ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ…
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ….. ΔΙΟΤΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΞΕΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. 

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Μεσόγειο όπως κάναμε με την Αγία Σοφία 

Εξω από την Αμμόχωστο το Barbaros - Σταματήστε τις επιχειρήσεις, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ 
30/07/2020, 07:02

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» εισήλθε από τα ξημερώματα στην περιοχή που δέσμευσε με παράνομη Navtex η Τουρκία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η περιοχή αυτή βρίσκεται νοτιοανατολικά του ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο και περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 2,3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη συνήθη πρακτική, εξέδωσε αμέσως μετά την έκδοση της τουρκικής navtex πριν από δύο μέρες, antinavtex η οποία χαρακτηρίζει την τουρκική navtex παράνομη και αναφέρει ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το «Μπαρμπαρός» βρισκόταν ήδη για σκοπούς «έρευνας» στη συγκεκριμένη περιοχή από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, έχοντας καλύψει ολόκληρη την περιοχή και επανήλθε σήμερα δριμύτερο…

Το «Μπαρμπαρός» συνοδεύουν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και ένα δεύτερο υποστηρικτικό πλοίο.

Στις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας «αντέδρασε» το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλώντας την Άγκυρα να τις τερματίσει, ενώ Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία συντονίζοντας τις ενέργειες τους.

Συνεχίζω προσθέτοντας συνοπτικά και ενδεικτικά με «ολίγα» παλαιότερα δημοσιευμένα αποσπάσματα μου, διότι τα εγκλήματα των βαρβάρων μόνο στην άπατη πίθο των Δαναϊδών χωράνε και αν…..

Το 1974 επιτεθήκατε άνανδρα σε ένα μικρό άοπλο νησί την Ελληνική Κύπρο 500000 κατοίκων…. Ήταν σε αναλογία με την Τουρκία το 0,006097561, με τον εικοσαπλάσιο υπέρτερο στρατό σας εισβολής, αφού σας δόθηκε η αφορμή λόγω του προδοτικού πραξικοπήματος, παραποιήσατε και διαστρεβλώσατε το άρθρο 4 της συνθήκης Ζυρίχης- Λονδίνου…. Και κάνατε ειρηνευτική επιχείρηση δόλιοι, (Kıbrıs Barış Harekâtı, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή τουρκικά: Atilla Kıbrıs Barış Harekâtı, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή τουρκικά: Atilla Harekâtı, Επιχείρηση Αττίλας.) κατασφάζοντας χιλιάδες αμάχους…

Το λεηλατήσατε, το ρημάξατε, χιλιάδες οι νεκροί, το 37% των εδαφών του, αυθαίρετα το οικειοποιηθήκατε. Ήρθατε πένητες – βάρβαροι και φύγατε εκατομμυριούχοι, από τις λεηλασίες της πλούσιας Βόρειας Ελληνικής Κύπρου. Δεν αφήσατε όρθιο τίποτα, ούτε Μουσεία, ούτε εκκλησιαστικούς θησαυρούς, ούτε το πλούσιο περιεχόμενο των νοικοκυρεμένων σπιτιών των Ελληνοκυπρίων, τα κρατικά θησαυροφυλάκια, τις τράπεζες…. Δεν χορτάσατε ούτε από αίμα, ούτε από τις λεηλασίες. Και τώρα θέλετε να λεηλατήσατε και τον ορυκτό πλούτο και της Κύπρου και της Ελλάδας… με βάση το «δίκαιο» του ισχυροτέρου….. Αυτό επιθυμείτε να κάνετε και σήμερα για να ολοκληρώσετε το βάρβαρο έργος σας ….;;;; Αιδώς….

Δειλού γαρ αντρός δειλά και φρονήματα. 
Μένανδρος, 4ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής 

Είναι στο αίμα σας. Επαναλαμβάνω, κτίσατε μια χώρα χωρίς ιστορία. Μόνο με ποινικό μητρώο, σε κατεχόμενα Ελληνικά εδάφη και την συντηρήσατε, από τις αρπαγές ξένων περιουσιών, που λεηλατήσατε από τις Χριστιανικές ισχυρές μειονότητες που ειρηνικά ζούσαν στην Μ. Ασία και τις μικρές χώρες που κατακτήσατε….Με την δύναμη της σπάθης και τον υπέρτερο στρατό σας πετύχατε ντροπιαστικές νίκες και κατακτήσεις….Ποτέ δεν αντιμετωπίσατε ισοδύναμους στρατούς, αλλά και αν αντιμετωπίζατε ντροπιαστικές ήττες είχατε…ακόμη και από μια φούχτα ηρωϊκών Ελλήνων επαναστατών….. Όσον αφορά τις νίκες σας και αυτές ντροπιαστικές ήταν…. .

Δεν φτάνουν ποτέ, δεν χορταίνουν το αδηφάγο σας στόμα, ούτε οι κλεψιές σας, ούτε τα εγκλήματα πολέμου, που ανά τους αιώνες διαπράττετε. Δεν αισχύνεσθε, που η Διεθνής Κοινότητα σας κοιτά με περιφρόνηση….;;;; Άπατη είναι η πίθος των Δαναϊδών, για εσάς και τα εγκλήματα σας.

«Οι Τούρκοι είναι ο λαός της οργής του Θεού», γράφει ο Λούθηρος Μαρτίνος.

«Για τους Ρωμιούς της Πόλης, οι Τούρκοι ήτανε ένα πράγμα σαν να λέμε χολέρα, πλημμύρα, σεισμός ένα τέτοιο πράγμα οι Τούρκοι γενικά,» Μαρία Ιορδανίδου

«Η Τουρκία είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» Τσάρος Νικόλαος.
«Οι Τούρκοι είναι προτιμότερο να εξοντωθούν, παρά να κατακτηθούν…» την εξόντωση τους προτιμούσε ο Ναπολέων….

«Δεν υπάρχει σημαία τόσο μεγάλη για να καλύψει την ντροπή το να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους…» Howard Zinn.
«Αυτή η χώρα πέρασε από την βαρβαρότητα στην παρακμή χωρίς ποτέ να γνωρίσει τον πολιτισμό» Τσώρτσιλ…..

«Υπό την τυραννίαν του Οθωμανικού δεσποτισμού… κανένας, οποιασδήποτε τάξεως και θρησκείας, δεν είναι σίγουρος μήτε δια την ζωήν του, μήτε δια την τιμήν του, μήτε δια τα υποστατικά του».
«Επαναστατική Προκήρυξις» Ρήγας Φεραίος..

- «Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».
Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876


- «Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».
Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)


- «Για την τουρκική λογική το σπαθί αποτελεί το πιο σίγουρο μέσον επίλυσης των προβλημάτων».
Ντομινίκ Ντυφούρ ντε Πραντ, Γάλλος διπλωμάτης (Dominique Dufour De Pradt 1759-1837)


Αυτά τα απάνθρωπα όντα, ναι, ο λαός χωρίς ιστορία, αλλά με πλούσιοι ποινικό μητρώο,, είναι περήφανος για την βαρβαρότητα του και γιορτάζουν επετείους καταπάτησης ξένων εδαφών και γενοκτονιών…. Και αυτό οφείλεται στους δυτικούς συμμάχους και φίλους, που προδίδουν ανέκαθεν και τους ανέχονται……

Και τέλος δύο ενδεικτικές λαογραφικές παροιμίες… 
(Η μακαριστή μάνα μου Ανδριάνα τις έλεγε…)
«Ο Τούρκος κι η ουχιά δεν έχουνε μπιστιά»
«Τούρκο φίλευε κώλο φύλαγε…Τούρκο είδες; Γρόσια θέλει…Και άλλο είδες; Και άλλα θέλουν και αν δεν τα δώσεις με το ζόρι θα στα πάρουν..»

Τα κότσια σας μέχρι εκεί αντέχουν θρασύδειλοι, δόλιοι άσπονδοι «γείτονες», να εισβάλλετε σε μικρές ειρηνικές … χώρες, αδύναμες και άοπλες με τον υπέρτερο στρατό σας…

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ
TURKS BARBARIAN UTANIYOR - UTANC.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
WWW.LEDRASTORY – CYPRUSHELLENICA.BLOGSPOT.COM

Η Τουρκία του Ερντογάν: «βαρίδι» για τη Δύση!

Του Θανάση Κ.

Το πιο σημαντικό όταν ζεις μια πρωτοφανή κρίση είναι να μάθεις να σκέπτεσαι «έξω από το κουτί»… 
Να ξεπερνάς τα στερεότυπα με τα οποία σκέπτονται όλοι οι άλλοι. 
Να βρίσκεσαι πιο μπροστά από τους αντιπάλους σου, αλλά πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα. 
Όχι στην «πραγματικότητα» που υπήρχε μέχρι τώρα. 
Αλλά στην πραγματικότητα όπως τώρα δημιουργείται, ξεπερνώντας κατεστημένες ισορροπίες, σχέσεις και συσχετισμούς. 
Γιατί αυτό που σηματοδοτεί μια κρίση συνήθως είναι ότι η πραγματικότητα αλλάζει… 

Κι αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι, είναι ακριβώς το ίδιο: ότι πραγματικότητα δεν είναι πια αυτό που ήξεραν ως τώρα ή αυτό που νόμιζαν μέχρι σήμερα… 

Πάρτε για παράδειγμα το πώς βλέπουν οι περισσότεροι την Τουρκία… 

* Πρώτον, νομίζουν ότι η Τουρκία παραμένει «πολύτιμος σύμμαχος» της Δύσης! 
Δεν είναι πια! Αλλά δεν μπορούν να δουν. 
Μένουν προσκολλημένοι στο… «ποίημα» τους εδώ και μισό αιώνα… 
Πράγματι, η κοσμική Τουρκία του Κεμαλισμού, είχε κάποια στοιχεία που την καθιστούσαν ιδιαίτερα «ελκυστικό σύμμαχο» για τη Δύση συνολικά: 
– Ήταν μέλος του ΝΑΤΟ «απέναντι» στην ΕΣΣΔ (αλλά δίπλα στην ΕΣΣΔ). 
– Ήταν αποστασιοποιημένη από το μουσουλμανικό κόσμο (καίτοι μουσουλμανική χώρα η ίδια) κι είχε πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ. 
– Προσπαθούσε, αν και χωλαίνοντας, να προσεγγίσει τη Δύση 
- Ηταν για δεκαετίες το πιο «φιλοδυτικό» μουσουλμανικό κράτος- με απώτατη προοπτική την Ευρωπαϊκή ένταξη. 
Τώρα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά! 
Απολύτως τίποτα. Έχουν εξαλειφθεί όλα… 

— ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πια, να χρειάζεται η Δύση ένα σύμμαχο δίπλα στη μεγάλη «αντίπαλη υπερδύναμη». 
– Η Τουρκία δεν είναι πια «κοσμικό» κράτος. Ο Κεμαλισμός έχει εσωτερικά ανατραπεί. 
– Η Τουρκία είναι «κράτος-ταραξίας», που ανοικτά επιδιώκει να δημιουργήσει ισλαμιστικά καθεστώτα σε όλο τον αραβικό κόσμο. Αποτυγχάνει, αλλά αυτό το εκλαμβάνουν όλοι οι άλλοι ως «απειλή»… 
– Η Τουρκία έχει τις χειρότερες σχέσεις με όλους τους γείτονές της, τους Άραβες (που τους είναι ανυπόφορη η νέο-οθωμανική στρατηγική Ερντογάν), αλλά και το ίδιο το Ισραήλ. Και τους Κούρδους φυσικά (του Ιράκ, αλλά και της Συρίας)… 
– Ενώ η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας είναι ενταφιασμένη πια από το καθεστώς Ερντογάν και μάλλον «ανεπιθύμητη» πλέον από τους περισσότερους Ευρωπαίους. 
Η σημερινή Τουρκία δεν είναι πια «φιλοδυτική», και δεν θεωρείται «πολύτιμος» σύμμαχος από τη Δύση… 

* Δεύτερον, κάποιοι επί δεκαετίες πίστευαν ότι η Τουρκία – ακόμα κι αν συμπεριφέρεται ως «ταραξίας» – παραμένει «αναπόφευκτο στήριγμα» της Δυτικής πολιτικής! 

Ακόμα δηλαδή κι αν δεν την συμπαθούν οι δυτικοί πια, ακόμα κι αν δεν την εμπιστεύονται, είναι υποχρεωμένοι να την κρατάνε δίπλα τους, παραβλέποντας τις όποιες «παρασπονδίες» της, ακόμα και σε βάρος άλλων συμμάχων τους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα… 
Αυτό μας έλεγαν ως πολύ πρόσφατα, μάλιστα… 
Ούτε αυτό ισχύει πλέον! Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: 
Η Τουρκία είναι «γεωπολιτικό βαρίδι» για τη Δύση! 
Για όλους! Αλλά ιδιαίτερα για τη Δύση… 

Η Ερντογανική Τουρκία έχει μετατρέψει σε ορκισμένους εχθρούς της, ουσιαστικά όλα τα γειτονικά της κράτη! Και όχι μόνο τα γειτονικά… 
Την Αίγυπτο, το σύνολο των Αραβικών κρατών του Κόλπου (πλην Κατάρ), το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ανατολική Λιβύη και την Τυνησία. 
Τώρα πια και – πρωτίστως – και την ίδια τη Γαλλία! 
Πέρα φυσικά από την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι μέλη της ΕΕ… 
Όλες αυτές οι χώρες, πρώτον έχουν στρατηγική αντιπαράθεση με την Τουρκία (δηλαδή δεν γεφυρώνονται οι ανταγωνισμοί καθεμιάς ξεχωριστά μαζί της). 

Κι έχουν στρατηγική σύγκλιση μεταξύ τους (παρά το γεγονός ότι κάποιες, στο παρελθόν υπήρξαν «ασυμφιλίωτοι εχθροί»). 
Όλα τα κοσμικά κράτη του μουσουλμανικού κόσμου θεωρούν την Ερντογανική Τουρκία και τις νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες της ως θανάσιμο κίνδυνο για τις ίδιες! 
– Όποιο δυτικό κράτος – στηρίζει τις τουρκικές προκλήσεις – όλες αυτές οι χώρες της περιοχής το αντιμετωπίζουν εχθρικά ή με απόλυτη καχυποψία. 
– Αντίθετα, όποιο δυτικό κράτος ανοικτά αποδοκιμάζει ή αντιστέκεται στις νέο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας, εξασφαλίζει τη «συμπάθεια» ή και τη συμμαχία όλων αυτών των χωρών της περιοχής! 
– Για να το πω πολύ απλά: Αν η Δύση θέλει να βρει φίλους, συμμάχους ή ερείσματα στην περιοχή, θα πρέπει αν στραφεί εναντίον της Τουρκίας! 
– Αν θέλει η Δύση να βοηθήσει να επιβιώσουν τα κοσμικά καθεστώτα του μουσουλμανικού κόσμου και να αντέξουν στις πιέσεις του τζιχαντισμού και το φονταμενταλισμού, δηλαδή αν θέλει η Δύση να σταθεί στους φυσικούς συμμάχους της, στις πιο φιλοδυτικές δυνάμεις του μουσουλμανικού κόσμου, πρέπει να στραφεί απέναντι στην Τουρκία! 

Όσο η Δύση εξακολουθεί να «κανακεύει» της Τουρκία ή έστω να την ανέχεται, χάνει φίλους, χάνει συμμάχους, χάνει ερείσματα παντού. Και τέλος δεν κερδίζει ούτε την Τουρκία, η οποία στο τέλος κάνει τα δικά της… 

Μια νέα δυτική στρατηγική σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή περνάει υποχρεωτικά μέσα από την απομόνωση της Τουρκίας και μέσα από τη συντριβή του νέο-οθωμανισμού. 
 
Η Τουρκία, λοιπόν, δεν είναι ούτε φιλοδυτική η ίδια (έχει πάψει να είναι, οριστικά), δεν είναι ούτε «πολύτιμος σύμμαχος» της Δύσης, ούτε «αναγκαίο στήριγμα» της Δύσης στην περιοχή. 

Είναι «βαρίδι» που διώχνει συμμάχους… 

Μας λένε για παράδειγμα ότι η Τουρκία είναι μια «μεγάλη χώρα», σε «μοναδική» στρατηγική θέση. 
Η Αίγυπτος όμως, είναι πολύ πιο μεγάλη χώρα σε πολύ πιο στρατηγική θέση! 
– Η Τουρκία έχει 80 εκατομμύρια πληθυσμό. 
Η Αίγυπτος έχει 100 εκατομμύρια πληθυσμό 
– Η Τουρκία έχει έκταση 783 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων 
Ενώ η Αίγυπτος έχει έκταση 1.132 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. 
– Η Τουρκία ελέγχει το Βόσπορο. 
Αλλά η Αίγυπτος ελέγχει το Σουέζ. 
– Η Τουρκία θεωρείται παλαιός δυνάστης του Αραβικού κόσμου 
Ενώ η Αίγυπτος θεωρείται πλέον ηγέτης του Αραβικού κόσμου… 
– Η Αίγυπτος έχει πλέον πλούσιους ενεργειακούς πόρους, 
ενώ η Τουρκία δεν έχει τίποτα, 
– Η Αίγυπτος από άποψη στρατιωτικής ισχύος βρίσκεται στην 9η θέση διεθνώς, ενώ η Τουρκία στην 11η θέση 
– Η Αίγυπτος είναι κοσμικό κράτος που όλα τα άλλα φιλοδυτικά καθεστώτα τη βλέπουν ως απαραίτητη σύμμαχο, ενώ η Τουρκία θεωρείται πλέον ισλαμιστικό κράτος, που όλα τα άλλη κράτη της περιοχής της βλέπουν ως επικίνδυνο αντίπαλο. 

Ανεξάρτητα από την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές διαμάχες, η Αίγυπτος βλέπει πλέον την Τουρκία ως θανάσιμο εχθρό. 

Και δεν βάλαμε καθόλου στο «λογαριασμό» το Ισραήλ. Που επιτείνει την εικόνα της πλήρως απομόνωσης της Τουρκίας στην περιοχή. 
Ή τη Σαουδική Αραβία που θεωρεί την επιρροή της Τουρκίας απολύτως τοξική. Ή τη Συρία ή τους Κούρδους… 
Όλα αυτά δεν ίσχυαν πριν δέκα χρόνια. 
Προέκυψαν σταδιακά την τελευταία δεκαετία. 
Και δεν μπορούμε να βλέπουμε την Τουρκία όπως πριν δέκα χρόνια… 
Γιατί αυτή τη στιγμή έχουν αλλάξει τα πάντα. 
Έχουν ανατραπεί τα πάντα. 
Κι οι αλλαγές αυτές επιτρέπουν στην Ελλάδα να τις εκμεταλλευτεί για να εξουδετερώσει την τουρκική απειλή. 
Όχι για να συνθηκολογήσει μαζί της. 

Συμπέρασμα: Όλες αυτές οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας πλέον, δεν θέλουν η Ελλάδα να συνθηκολογήσει με την Τουρκία. 
– Δεν θέλουν η Ελλάδα να «τα βρει» με την Τουρκία. 
– Δεν θέλουν η Ελλάδα να εμπλακεί σε διάλογο από τον οποίο θα χάσει σημαντικό μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έναντι της Τουρκίας.  
–Όλες αυτές οι χώρες – συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας πάντα – θέλουν η Ελλάδα να γίνει μέλος μιας πανίσχυρης αντί-τουρκικής συμμαχίας. 
Όχι να συνθηκολογήσει με την Τουρκία, λίγο πριν η Τουρκία συγκρουστεί μαζί τους και ηττηθεί… 
Η Ελλάδα, αν θέλει να αντισταθεί στις πιέσεις για διάλογο συνθηκολόγησης με την Τουρκία, τώρα μπορεί άνετα. 
Και χωρίς να ρισκάρει και πολλά πράγματα, μάλιστα… 

ΥΓ.1 Σε ένα χρόνο από τώρα δεν ξέρουμε ποιος θα βρίσκεται στην Καγκελαρία της Γερμανίας ούτε ποιες δυνάμεις θα πλειοψηφούν στην ΕΕ. Είναι πολύ πιθανό ωστόσο, η πολιτική Μέρκελ να έχει αλλάξει και η ίδια η ΕΕ να έχει μετακινηθεί σε πολύ πιο αντί-τουρκικές θέσεις, υπό την πίεση και του Μακρόν (και όχι μόνο). 

ΥΓ.2 Σε έξη μήνες από τώρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πολιτική των ΗΠΑ Αλλά αν ο Τράμπ είναι όσο καιροσκόπος φαίνεται, το να στραφεί εναντίον της Τουρκίας μη το αποκλείεται πια. Γιατί του δίνει και ψήφους και επιρροή μέσα στη χώρα του. Του δίνει στήριξη του Εβραϊκού λόμπυ και του Αρμενικού λόμπυ, όλων των Χριστιανικών ομάδων (Ευαγγελιστών, Καθολικών, κλπ.) αλλά και όλου το Αραβικού λόμπυ πλέον – πέρα από το Ελληνικό βέβαια. 

Με μια ανοιχτά ή ήπια αντι-τουρκική θέση, ο Τράμπ μπορεί να αλώσει το σκληρό πυρήνα και του Δημοκρατικού κόμματος (των αντιπάλων του, δηλαδή) και του ρεπουμπλικανικού κόμματος (των απρόθυμων «συνοδοιπόρων» του). Κι αυτά είναι κέρδη δυσανάλογα μεγαλύτερα από όποιους προσωπικούς επιχειρηματικούς δεσμούς διατηρεί με τον Ερντογάν. 
Κι αν βέβαια, δεν βγει ο Τράμπ, αυτές οι δυνάμεις θα παραμένουν ενεργές να πιέζουν για μια αντί-τουρκική πολιτική στις ΗΠΑ… 

ΥΓ.3 Σε ένα χρόνο από τώρα, η Ελλάδα θα έχει πολλαπλά ερείσματα να αντιστέκεται στις πιέσεις για διάλογο συνθηκολόγησης με την Τουρκία. 
Γι’ αυτό και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να δεχθεί κάτι τέτοιο τώρα. 
Ειδικά τώρα… 

πηγή

Εγώ θα φοράω την μάσκα μου (πως ο φασιστικός τρόπος της Νέας Τάξης επηρρεάζει και δίκαιους ανθρώπους...)

Βρήκα στο ιστολόγιο του αγαπητού Ανδρέα Μελεζιάδη το παρακάτω άρθρο το οποίο υπογράφει προφανώς κάποιος συγγενής του που ονομάζεται Γιάννης Μελεζιάδης...

Είναι πολύ ενδιαφέρον και δείχνει τον τρόπο που σκέφτονται όσοι πειθήνια ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων....

Παράλληλα δείχνει και που ακριβώς το πάει η Νέα Τάξη και πόσο έχει επηρρεάσει τους ανθρώπους και ειδικά τους νεότερους....

Στο τέλος μετά το άρθρο σας παραθέτω την απάντησή μου, που έστειλα σε σχόλιο.

Γράφει ο Γιάννης Μελεζιάδης 

Δεν χρειάζεται να είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει και το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ο κίνδυνος.
Και μόνο οι υποψίες αρκούν.
Και μόνο λίγες ενδείξεις είναι υπέραρκετες.
Γιατί αν είχες ‘’πάθει’’, θα ήξερες ότι με την υγεία δεν παίζουμε για κανένα λόγο, πόσο μάλλον με τον ‘’αστείο’’ περιορισμό της χρήσης της μάσκας. 


Αν είχες βρεθεί σε μια εντατική για να ακούσεις ανθρώπους να πνίγονται μες την πνευμονία τους επειδή κάποιος έξυπνος έβηξε την ‘’απλή’’ γρίπη επάνω τους, ίσως φορούσες μάσκα όταν ένιωθες άρρωστος και πριν κορονοιού εποχή. 

Εγώ θα φοράω τη μάσκα μου σε όλους τους κλειστούς χώρους, όχι γιατί το επιβάλει ο νόμος, αλλά κυρίως γιατί το επιβάλει η συνείδηση μου. Γιατί ξέρω ότι μπροστά στους πραγματικούς περιορισμούς, αυτό είναι κάτι πραγματικά αμελητέο, που αν όμως το κάνουμε όλοι, ίσως κάνει και τη μεγάλη διαφορά. 

Ας θυσιάσουμε μια μικρή ανάσα σήμερα, για να κερδίσουμε πολλές μεγάλες ανάσες αύριο. Μία δίκαιη ανταλλαγή, δεν συμφωνείτε;

ΣΧΟΛΙΟ

Διαβάζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας λόγω της πολύωρης χρήσης μάσκας δυστυχώς όχι δεν συμφωνούμε...

Ταυτόχρονα ακούγοντας τον κ Τσιόδρα προ λίγων μηνών να λέει, ότι η μάσκα δεν είναι καθόλου απαραίτητη και δεν συστήνεται, αλλά τώρα είναι υποχρεωτική, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για όλο το ιατρικό (του Π.Ο.Υ.) προσωπικό και τις "επιστημονικές" απόψεις τους...

Δεν έχουν κανένα πρόβλημα μετά από λίγο καιρό να πουν και πάλι ότι σύμφωνα με νέες έρευνες η μάσκα είναι πολύ βλαβερή για τον άνθρωπο και να αποφεύγεται....

Κι όλα αυτά μακρυά από τους συνομωσιολόγους που λένε τα δικά τους αντινεοταξικά (τα οποία εγώ προσωπικά δεν απορρίπτω βλέποντας το πως σκέφτονται τα πρωτοπαλίκαρα της Νέας Τάξης, Γκείτς και οι λοιποί....).

Ωστόσο μπορώ να πω ότι η άποψη σου είναι σεβαστή και έχεις κάθε δικαίωμα να την εφαρμόσεις στην ζωή σου...
Το πρόβλημα ξεκινάει με την επιχειρηματολογία σου, η οποία αφήνει σαφή υπονοούμενα ότι όποιος δεν φοράει μάσκα είναι ασυνείδητος και δεν ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του...


Εκεί πλέον υπεισέρχεται ο φασισμός της Νέας Τάξης που δυστυχώς βλέπω ότι έχει επιβάλλει έναν τρόπο σκέψης βάση του οποίου, όποιος διαφωνεί είναι εχθρός της κοινωνίας....

Με την ευκαιρία του κορωνοϊού που οι ίδιοι έφεραν για ευνόητους λόγους φαίνεται ότι μια από τις επιδιώξεις τους ήταν πέρα από τον παγκόσμιο τρόμο και τις παγκόσμιες εντολές υπακοής, να αναγάγουν όλους τους αντιδρώντες σε ένα είδος αποδιοπομπαίων τράγων.....

Γι αυτό παρακαλώ να θέτουμε τις επιλογές μας υποστηρίζοντας ΜΟΝΟ με επιχειρήματα του τύπου "θεωρώ ότι αυτό είναι το καλύτερο κατά την γνώμη μου για την υγεία μου και των γύρω μου"....
Μέχρι εκεί...
Τα περί συνειδήσεως είναι τουλάχιστον ατυχή....


Εμείς οι χριστιανοί θυσιάζουμε ολόκληρη την ζωή μας για τον συνάνθρωπο, αλλά δεν θα βρεθούμε ποτέ έρμαια κάποιων περίεργων (αν μη τι άλλο τύπων) που λαμβάνουν εντολές ασυζητητί από κέντρα ύποπτα.... Και ο νοών νοείτω...

Τέλος να πω ότι πλέον έχει αποδειχθεί περίτρανα από το στόμα ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη (του προέδρου των ΗΠΑ) ότι ο "περίφημος" Π.Ο.Υ. έκανε πλάτες στους Κινέζους και απέκρυπτε εντέχνως και με δόλο το τι ακριβώς συνέβαινε στην Κίνα από τον περασμένο Δεκέμβριο....

Μπορεί λοιπόν εσείς να εμπιστεύεστε απόλυτα ότι αηδία προστάζει ο Π.Ο.Υ. αλλα επιτρέψτε και σε εμας να αμφιβάλουμε όχι μονο για τις προθέσεις του αλλά και τις επιστημονικές του έρευνες....

Στην ζωή αυτή έχουμε μαθει να είμαστε δίκαιοι και να δίνουμε στον άλλο το δικαιωμα να αποδείξει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης...
Ο Π.Ο.Υ. αλλά και οι εδώ θαυμαστές ιατροί του όπως και οι κυβερνώντες, έχουν χάσει αυτό το δικαίωμα προ πολλού....

Ο καθένας λοιπον με προσωπική του ευθύνη ας κρίνει ποιον θα ακολουθήσει και ποιον θα εμπιστευθεί...
Αλλά τουλάχιστον όλες οι απόψεις να γίνονται σεβαστές.... ως προσωπικές επιλογές...
Αν αρχίσουμε τα "εγώ είμαι ευσυνείδητος και εσύ εισαι ασυνείδητος" ...ζήτω που καήκαμε.
Εκτός αν αυτό θέλει (που το θέλει σίγουρα) η Νέα Τάξη....
Να καούμε.


ΥΓ. Αλήθεια τι θα γίνει με όλους εμάς που στην συνέχεια της ιστορίας αυτής και όταν βγει τελικώς το εμβόλιο, θα αρνηθούμε να το κάνουμε;
Πως θα μας βλέπουν οι εμβολιασμένοι;
Τι συμβαίνει εδώ πέρα; 


ΘΑΝΟΣ

«Ανέχεια» τότε, «Φτώχεια» τώρα!...


Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Τα τελευταία 3 χρόνια αρχίσαμε να χαμογελάμε, αυξήθηκε ο τουρισμός και οι ελπίδες για ανάκαμψη, φάνηκε λίγο φως στο τέλος του τούνελ και ΞΑΦΝΙΚΑ μας προέκυψε η πανδημία covid-19 και το lockdown και αρχίζω να φοβάμαι ότι από τον ερχόμενο χειμώνα θα αυξηθούν και πάλι τα συσσίτια σε Ενορίες και Δήμους της Πατρίδας και οι ουρές αυτών που θα προσέρχονται για να φάνε ένα πιάτο φαγητό θα μακραίνουν ολοένα και περισσότερο από εβδομάδα σε εβδομάδα, από μήνα σε μήνα...

Εύχομαι ολόκαρδα και ειλικρινά η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά να αποδείξει έμπρακτα και χωρίς κερδοσκοπικού χαρακτήρα πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές ότι ΕΙΝΑΙ πράγματι Ένωση Λαών και όχι απλά μια Οικονομική-χωρίς σύνορα Κοινότητα!

Η δική μου γενιά έζησε και είδε πολλά αλλά η απροσδόκητη πανδημία με την αυστηρή εφαρμογή lockdown είναι μια ψυχό-κοινωνικό-πολιτικό-οικονομική πραγματικότητα που ξεπερνά τα όρια εφιαλτικών ονείρων.
Γυρνάμε ξανά στην…φτώχεια; 
Λέει, κατηγορηματικά, το σχετικό Ινδικό δίστιχο Tiruvalluvar’s Tirukural, 
«Ρωτήστε τι είναι πιο άθλιο από το να είσαι φτωχός, και η απάντηση είναι ότι μόνο η φτώχεια πονάει όπως η φτώχεια…» 

Δεν το είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, ούτε κανένας άλλος Έλληνας Μητροπολίτης, αλλά το κατέθεσε επιγραμματικά ο Αρχιεπίσκοπος της Βραζιλίας Dom Helder Camara, συνθέτοντας ένα σύγχρονο «σλόγκαν»:
«Όταν δίνω τροφή στους φτωχούς, με λένε άγιο. Όταν ρωτάω γιατί οι φτωχοί δεν έχουν τροφή, με λένε κομμουνιστή…».

Αναφέρθηκε πρόσφατα το περιστατικό του 9-χρονου κοριτσιού που λιποθύμησε από πείνα στη Ρόδο. 

Την τελευταία δεκαετία «τρόικας και θεσμών» είδαμε να λιποθυμούν από την πείνα πολλά Ελληνόπουλα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ πολλά εγκατέλειψαν τα σχολεία.

Εμείς που γεννηθήκαμε στη δεκαετία του 1940 ζήσαμε την εποχή της γενικευμένης «ανέχειας» και ως παιδιά του Δημοτικού κρατούσαμε το κύπελλο για να το γεμίσουν οι μαγείρισσες στη δεκαετία του 1950 με το βρασμένο γάλα (από σκόνη) που μας έδινε η UNRA μαζί με ένα κομμάτι σταφιδόψωμο πριν μπούμε για μάθημα στο σχολείο…

Ήμασταν τότε «φτωχοί» με την ευρύτερη έννοια της «ανέχειας», όχι ΟΛΟΙ βέβαια, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι.

Τότε τα εκατομμύρια Ελλήνων που ζούσαμε στην «ανέχεια» διαθέταμε μπόλικη αξιοπρέπεια (και, μεταξύ μας, οι βολεμένοι πάντα υπήρχαν, όπως υπάρχουν και τώρα).

Τη δική μου γενιά την περιγράφει επιτυχημένα εκείνο που είχε πει ο Πρόεδρος της Αμερικής Lyndon Johnson, εγκαινιάζοντας την εφαρμογή των Ομοσπονδιακών Δράσεων «Προγράμματα Κατά της Φτώχειας»:
«Όταν ήμουν νέος, η φτώχεια ήταν κάτι τόσο κοινό που δεν ξέραμε ότι είχε και όνομα».

«Η φτώχεια», έγραψε 25 αιώνες πριν ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης, «είναι ο γονιός της επανάστασης και του εγκλήματος» και, όπως είδαμε στη δραματικά δοκιμαζόμενη Πατρίδα μας, το κοινό έγκλημα που αποφέρει μερικά ευρώ «φούντωσε» ΑΛΛΑ παραμένουν στο απυρόβλητο πολλοί που «εγκλημάτησαν και δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να εγκληματούν» εναντίον της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων με αποφάσεις και πράξεις που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε.

Αναρωτιόνται πολλοί συμπολίτες μας πού θα είμαστε τον ερχόμενο χειμώνα μετά την καταστροφική πανδημία covid-19…

Σε έναν λαό, στον Ελληνικό λαό, που έχυσε αίμα μπόλικο σε αγώνες για λευτεριά και αξιοπρέπεια, ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως τα Ηγετικά μας στελέχη στις πολιτικές και οικονομικές δομές εξουσίας ποτέ τους δεν υποχρεώθηκαν να βιώσουν αυτό που βιώνουν εκατομμύρια συμπολιτών μας και ως «σλόγκαν» αποδίδεται στον Βίκτωρα Ουγκώ:

«Για να είσαι λεύτερος, πρέπει να μάθεις να είσαι φτωχός!».

Η δική μου γενιά, σε μικρότερο σίγουρα βαθμό και λιγότερη ένταση από τη γενιά των προσφύγων και ντόπιων γονιών μας, βίωσε για αρκετό χρονικό διάστημα τη «φτώχεια» διατηρώντας ακέραιο το αίσθημα της αξιοπρέπειας, που δεν το μείωσε αυτό που ως «ανέχεια» χαρακτήριζε την αγαπημένη μας… Ψωροκώσταινα!

Πέρασαν οδυνηρά, μέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια και συμπληρώθηκε μια ΔΕΚΑΕΤΙΑ της υποταγής μας ως Οικονομίας, ως Έθνους και ως Λαού στην περιβόητη τρόικα η οποία για λόγους που υπαγορεύουν οι στρατηγικές και τεχνικές «πλύσης εγκεφάλων» απέκτησε το νέο όνομα «Θεσμοί»…

Στην περασμένη δεκαετία Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκαν σε δραματικά και πρωτόγνωρα επίπεδα οι άνεργοι όλων των ηλικιών, εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες ξενιτεύτηκαν, αυξήθηκαν αυτοκτονίες και διαζύγια, βουλιάξαμε στην Εθνική κατάθλιψη…

Μετά ζήσαμε το θαύμα αύξησης του τουρισμού και αρχίσαμε να χαμογελάμε…
Ξαφνικά η πανδημία «σακάτεψε» τουρισμό και οικονομία και έσβησε τα χαμόγελα…

ΕΛΠΙΔΑ υπάρχει παρά τα εκατομμύρια Ελλήνων που κατέληξαν κάτω από τα όρια της «φτώχειας» σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΈ ενώ ταυτόχρονα κάποιοι συσσώρευσαν αμύθητο πλούτο. 

Περιμένω ΔΥΣΚΟΛΟ χειμώνα…

Το ζητούμενο είναι η κατανόηση του κόσμου.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης. 
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 29 Ιουλίου 2020.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι να πλάθει με σχετική ευκολία αφηγήματα γύρω από την άποψή του, στα οποία μπλέκει δυνάμεις και παράγοντες που δεν ελέγχει, ούτε γνωρίζει καλά καλά.

Βλέπουμε, φερ’ ειπείν, ένα κράτος να κάνει κάτι που είτε μας αρέσει, είτε όχι, και αμέσως ψάχνουμε να βρούμε ποιον εκπροσωπεί, ποιος τον ωθεί, τίνος οι πλάτες τον υποστηρίζουν. Πολλές φορές, οι αρχικοί δρώντες αντικαθίστανται κυκλικά και αενάως. Ασφαλώς, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υφίστανται διεθνείς συμμαχίες ή ότι αυτές δεν αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα των εξελίξεων.

Αυτό που ισχυρίζομαι είναι το εξής. Σε τέτοια πράγματα, πολύ υψηλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων, πληροφορούμαστε το 1 από τα 100 που συμβαίνουν. Διότι πολλά συμβαίνουν και δεν λέγονται. Επίσης, από τα 100 που πληροφορούμαστε, ισχύει μόνο το 1. Διότι πολλά λέγονται και δεν συμβαίνουν. Επισφαλή λοιπόν όλα τα βεβιασμένα συμπεράσματα.

Η συστηματική τριβή με την ενημέρωση, ο χρόνος, η απόδοση βαθμού αξιοπιστίας στους πομπούς πληροφοριών και η ευρεία και συγκροτημένη αντίληψη, βοηθούν στην επιλογή των σημαντικών πληροφοριών, φιλτράροντας όσα θολώνουν το τοπίο. Παραμένουμε όμως ευάλωτοι σε όσα δεν βγαίνουν ποτέ στην επιφάνεια. Οι εικασίες δεν είναι αρκετές για να τα αντιληφθούμε. 

Επιπλέον παράγοντας είναι η ανάγκη να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διαφόρων που εμπιστευόμαστε ή οι δικές μας. Δηλαδή, η ανάγκη να νιώθουμε ότι γνωρίζουμε κάτι από το μέλλον. Οι προβλέψεις όμως είναι σχετικά εύκολο να επιβεβαιωθούν. Λέει κανείς δέκα παρακινδυνευμένες ασυναρτησίες, πέφτει μερικώς μέσα ή μία από αυτές, διότι ο κόσμος είναι χαοτικός, και μετά πανηγυρίζει ότι κατέχει τη γνώση του κόσμου και φουρνίζει άλλες τόσες. Έχουμε πήξει στην αερολογία. 

Γιατί όμως να επιζητούμε αποφατικά συμπεράσματα; Σε τι μας βοηθούν; Το ζητούμενο δεν είναι οι προβλέψεις, αλλά η κατανόηση του κόσμου. Δυστυχώς, πάσχουμε από παντελή αδυναμία κατανόησης του κόσμου. Εάν ο κόσμος κατανοηθεί καλύτερα, τότε ναι, θα μπορούσαν να γίνουν και καλύτερες προβλέψεις. Βάσιμες όμως. Όχι ξεκάρφωτες. 

Πόσο συχνά ρωτάμε «με ποιο σκεπικό προβλέπετε ότι θα γίνει αυτό που λέτε;». Και όταν το κάνουμε, οι απαντήσεις εξαντλούνται σε αόριστες υποθέσεις όπως ότι ο τάδε παίζει το παιχνίδι του δείνα. Πόσο συχνά ελέγχουμε τα δεδομένα αυτού του υποτιθέμενου σκεπτικού και τα θέτουμε στη βάσανο της λογικής ή της επαλήθευσης; Δεν φαίνεται να μας ενδιαφέρει αρκετά. Εάν ταιριάζουν με το προσωπικό μας αφήγημα, τα δεχόμαστε άκριτα. Αν όχι, τα απορρίπτουμε παρομοίως, αφού βέβαια έχουμε δεχθεί κάποια άλλη θεωρία. 

Ενίοτε χρησιμοποιούμε το ίδιο δεδεομένο με αντίθετο τρόπο! Εφαρμόζουμε τα αναμφισβήτητα δεδομένα που βλέπουμε γύρω μας, σε νέο σκεπτικό, αντί να τα χρησιμοποιούμε για να ασκήσουμε κριτική στο αφήγημα, ώστε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο. Προσαρμόζουμε την πραγματικότητα στην θεωρία και όχι την θεωρία στην πραγματικότητα. Στραβός είναι πάντα ο γιαλός, ποτέ δεν αρμενίζουμε εμείς στραβά. 

Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πώς αυτό το χαρακτηριστικό δρα καταλυτικά στο φαινόμενο της ώσμωσης της ηττοπάθειας – ή του φοβικού συνδρόμου – στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικότερα τα τελευταία 25 περίπου χρόνια, μέσω της αντίληψης ότι η Ελλάδα δεν έχει παρά ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στο διεθνές σκηνικό. 

Πηγή

ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ, Σε περιμένουμε. Υπόγραψε τη βεβαίωση – δήλωση ότι οι μάσκες είναι ακίνδυνες!!

Γράφει ο Νίκος Αντωνιάδης 

ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ, ΥΠΟΥΡΓΕ ΥΓΕΙΑΣ,
 

Σταμάτα να κρύβεσαι από τους Έλληνες πολίτες και ΥΠΟΓΡΑΨΕ τώρα τη βεβαίωση-δήλωση που δημοσιεύω.
 

Κρύβεσαι και δεν απαντάς στα ερωτήματα που σου έθεσα για λογαριασμό χιλιάδων Ελλήνων. Δεν έχεις απαντήσεις. Το ξέρω.
 

Γι αυτό θα υπογράψεις ΤΩΡΑ τη δημόσια βεβαίωση-δήλωση ότι: 
ΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ τους Έλληνες πολίτες ότι η χρήση μάσκας ΔΕΝ ενέχει κινδύνους για την υγεία των πολιτών και ΔΕΝ έχει επιπτώσεις σ' αυτήν. 

Και ότι: 

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ την πλήρη και αποκλειστική ΑΣΤΙΚΗ και ΠΟΙΝΙΚΗ ευθύνη για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ βλάβη υποστεί ΕΣΤΩ και ένα παιδάκι, EΣΤΩ και ένας ενήλικας από τη χρήση μάσκας. Και αναφέρομαι στα παιδάκια, Βασίλη Κικίλια, γιατί ετοιμάζετε την ομαδική δηλητηρίασή τους στα σχολεία τον Σεπτέμβριο. 

Την ίδια βεβαίωση-δήλωση έχω ετοιμάσει για να υπογράψει οποιοσδήποτε επιχειρήσει να υποχρεώσει εμένα, τον γιο μου και τη μητέρα του, να φορέσουμε τη μάσκα. Οποιοσδήποτε επιχειρήσει να εφαρμόσει τις Κ.Υ.Α. που έχεις και εσύ υπογράψει, ως ο πλέον ΑΡΜΟΔΙΟΣ υπουργός, οι οποίες σε τίποτα δεν διαφέρουν, σε επίπεδο επικινδυνότητας και παραλογισμού. από μία Κ.Υ.Α. η οποία θα μας υποχρέωνε να εισπνέουμε το καυσαέριο από τις εξατμίσεις τον αυτοκινήτων.

Πρόσεξε, για να μην σου μπαίνουν ιδέες: Η ανάρτησή μου αυτή δεν συνιστά διέγερση σε ανυπακοή. Τις προϋποθέσεις για να εφαρμόσουμε τις Κ.Υ.Α., της ντροπής και του αθέμιτου πλουτισμού των φίλων επιχειρηματιών της κυβέρνησής σου, προσδιορίζω. Με απόλυτη σαφήνεια. Εάν υπογράψεις τη βεβαίωση-δήλωση που δημοσιοποιώ, εγώ πρώτος θα φορέσω την άλλη στιγμή τη μάσκα και θα προτρέψω τους χιλιάδες φίλους και ακολούθους μου στο Facebook να πράξουν το ίδιο. 

Θα την υπογράψεις όμως; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.
Το ζήτημα είναι ποιον αφορά τελικά αυτό το πήδημα. 

Τον τσαμπουκά δεν θα μας τον σπάσετε. Η μάσκα της υπαταγής δεν θα περάσει. Γιατί εάν δεχθούμε την υποχρεωτική μάσκα με την απειλή του προστίμου των 150 ευρώ, αύριο θα είμαστε χαμένοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με την απειλή φυλάκισης δύο ετών. 

Στο πρώτο πρόστιμο, στην πρώτη φυλάκιση, θα πάμε ομαδικά στα ελληνικά δικαστήρια. Για να αποδείξουμε την αντισυνταγματικότητα των αποφάσεων, των πράξεων και των νόμων σας. Και για να αποδείξουμε την απάτη. Στην ουσία του πράγματος. 

Όπως το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ανέτρεψε την κατάπτυστη διάταξή σας για την εξαίρεση των τραπεζών από το έγκλημα της απιστίας. Και με βουλεύματά του έκρινε τις διατάξεις αυτές ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ και ΔΕΝ τις εφάρμοσε, ως ευθέως παραβιάζουσες την συνταγματική αρχή της ισότητας. 

Γιατί και η Δικαιοσύνη ξύπνησε, Βασίλη Κικίλια. Σας έχει πάρει χαμπάρι. Όσο και να επιχειρείτε, και το έχετε πετύχει σε μεγάλο βαθμό, όπως και οι προηγούμενοι, να την ελέγχετε και να τη χειραγωγείτε. Γιατί και οι δικαστές είναι άνθρωποι, Βασίλη Κικίλια. Και έχουν οικογένειες. Έχουν παιδιά. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να παίξει με την υγεία και τη ζωή τους.

Θα ακολουθήσει αίτημα, σε συνεργασία με τους καλύτερους συναδέλφους μου, πανεπιστημιακούς καθηγητές και κορυφαίους ιατρούς, προς τον Ιατρικό Σύλλογο να λάβει ΑΜΕΣΑ θέση στο θέμα.

Όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους σ' αυτή τη χώρα για τα εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος των Ελλήνων πολιτών. 
Σε περιμένουμε λοιπόν, Βασίλη Κικίλια: 

Υπόγραψε τη βεβαίωση – δήλωση!!

Πηγή: http://www.oparlapipas.gr/
ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ


Το ίδιο ζήτησε και η Ραχήλ Μακρή ΕΔΩ

Η δοκιμασία του Οικουμενικού Πατριάρχου

Tου Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Η βεβήλωση του Ναού της Αγίας Σοφίας από τον ισλαμιστή Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν προκαλεί την τραγικότερη δοκιμασία στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, κατά την έως τώρα πατριαρχία του. Το καθημερινό βίωμά του εξέφρασε στην ομιλία του, την 30ή Ιουνίου 2020, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό των Αγίων Αποστόλων στο Φερίκιοϊ, με το του Παύλου «Εν παντί θλιβόμενοι αλλ’ ου στενοχωρούμενοι, απορούμενοι αλλ’ ουκ εξαπορούμενοι, διωκόμενοι, αλλ’ ουκ εγκαταλειπόμενοι, καταβαλλόμενοι, αλλ’ ουκ απολλύμενοι» (Β΄ Κορ. δ΄ 8-9).

Το βίωμα του Οικ. Πατριάρχου και των Μητροπολιτών – μελών της Πατριαρχικής Συνόδου εκφράστηκε με εννέα λέξεις στο Ανακοινωθέν επί τη λήξει των εργασιών της για τον μήνα Ιούλιο: « Την 24ην τρ. Μηνός Ιουλίου η Αγία και Ιερά Σύνοδος «ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΕΝ ΦΑΝΑΡΙΩ, ΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ…». Στο παλαιότερο δημοτικό τραγούδι – θρήνο για την άλωση της Κωνσταντινούπολης γράφεται: «Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει κι η ΑΓΙΆ ΣΟΦΙΆ ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ…». Ο κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται πώς αισθάνεται ο Πατριάρχης βλέποντας την Αγια Σοφιά να βεβηλώνεται σε τζαμί. Είναι ως να τον βάζουν να παρακολουθήσει τον αγά να κακοποιεί την χριστιανή παρθένα κόρη, που έχει αιχμαλωτίσει.

Η πολύ σοβαρή κατάσταση για την παρουσία του Πατριαρχείου και της ολίγιστης Ρωμέϊκης κοινότητας δεν χωρά αλαζονεία, ωφελιμιστικές αντιδράσεις και χαιρεκακία, ούτε κολακείες και ψεύτικες παρηγοριές. Απαιτεί κατανόηση και αδελφική συσπείρωση. Απαιτεί περισυλλογή και περίσκεψη. Η περίσταση βοηθάει στο να επανέλθει η ενότητα στην Ορθοδοξία. Και το Φανάρι ασφαλώς θα ενεργήσει πλέον με βάση την πραγματικότητα, ότι εντείνονται οι εκ μέρους του τουρκικού κράτους σε βάρος του ενέργειες. Υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, όμως στην κρίση ακόμη και οι κοσμικοί άνθρωποι συσπειρώνονται. Παράδειγμα στην Ελλάδα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο κ. Γιάννης Κτιστάκης, αναπλ. καθηγητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Θράκης και εκ των δικηγόρων του Οικ. Πατριαρχείου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην κερδισμένη προσφυγή κατά του τουρκικού κράτους για το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, σε άρθρο του (Καθημερινή 12/7/2020) αναφέρει τις από τη δεκαετία του 1960 μεθοδεύσεις του τουρκικού κράτους σε βάρος της Ελληνικής και των άλλων μειονοτήτων σε αυτό. Οι μεθοδεύσεις εντείνονται με το καθεστώς Ερντογάν. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι ο πειρασμός και η δοκιμασία στην Πίστη των Ρωμιών της Πόλης. Ουδείς γνωρίζει τι σε βάρος τους ενέργειες ετοιμάζει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση στο Φανάρι της Πατριαρχικής Συνόδου (24/7/2020) δεν παρέστησαν όλοι οι Μητροπολίτες. Η επίσημη δικαιολογία, που εγράφη στο σχετικό ανακοινωθέν, ήταν ότι απουσίασαν, «λόγω της αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού». Από την Ελλάδα παρέστησαν οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Ανδρέας και Λέρου Παΐσιος και απουσίασαν οι Κρήτης Ειρηναίος, Γορτύνης Μακάριος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. Επειδή όλοι θα μετέβαιναν μέσω Αθηνών με το ίδιο αεροπλάνο αφήνει ερωτηματικά για την Τουρκία η δικαιολογία για αυτούς που απουσίασαν…-

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Είναι αληθινά αξιολύπητη η θέση των Οικουμενικού Πατριαρχείου και μας γεμίζει όλους πίκρα και απογοήτευση αλλά και θυμό και εθνική οργή...
Ωστόσο δυστυχώς για να επιλέξει ο Θεός να συμβούν όλα αυτά επί της Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου νομίζω ότι είναι καιρός να αναλογιστούν οι του Φαναρίου τα λάθη που έχουν γίνει και να ανακρούσουν πρύμναν....

Να σταματήσουν επιτέλους οι οικουμενιστικές ενέργειες που σκανδαλίζουν και προκαλούν το Ορθόδοξο ποίμνιο παγκοσμίως....
Καιρός να βάλουμε μυαλό όλοι και να αρχίσουμε να προστατεύουμε την Ορθοδοξία μας... ειδάλλως είναι πολύ κοντά ο καιρός της ολοκληρωτικής πλάνης...

Εκβιάζει με χρηματοδοτήσεις η Ε.Ε. όσους αντιστέκονται στους ΛΟΑΤΚΙ....

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποσύρει τις επιχορηγήσεις στο πλαίσιο ενός προγράμματος αδελφοποίησης από έξι πόλεις της Πολωνίας λόγω της στάσης τους προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. 

Η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε στο Twitter από την Επίτροπο για την Ισότητα της ΕΕ, Χελένα Νταλί. Η επίτροπος δήλωσε πως «Οι αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ πρέπει να γίνονται σεβαστά από τα κράτη μέλη και τις δημόσιες αρχές», ενώ πρόσθεσε «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απορρίφθηκαν 6 αιτήσεις αδελφοποίησης πόλεων που υιοθέτησαν ψηφίσματα για ζώνες “οικογενειακών δικαιωμάτων” “απαλλαγμένες από την ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία”.

Οι πόλεις και οι δήμοι είχαν υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση μεταξύ 5.000 και 25.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αδελφοποίησης του έργου «Ευρώπη για τους πολίτες», το οποίο στοχεύει στην ενθάρρυνση της συζήτησης και της συμμετοχής των πολιτών στις πολιτικές της ΕΕ.

Το 2019, 80 δήμοι στην Πολωνία ανακηρύχθηκαν «απαλλαγμένοι από την ιδεολογία ΛΟΑΤΚΙ», υποστηριζόμενοι από τοπικούς πολιτικούς που συνδέονται με το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη. Η απόφαση βασίστηκε στην βαθιά χριστιανική παράδοση των Πολωνών και στην προσπάθεια τους να μην επιτρέψουν την διείσδυση δυτικών ιδεολογιών που έχουν ως σκοπό την αλλοίωση των παραδόσεων τους.

Η Πολωνοί με την σειρά τους καταγγέλλουν πως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει την αδιαφορία της ΕΕ για την εθνική κυριαρχία των κρατών και τα θρησκευτικά δικαιώματα των πολιτών. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ

Μπράβο στους Πολωνούς...
Μας βάζουν όλους τα γυαλιά...
Πρώτα και πάνω από όλα είναι Πίστη και Πατρίδα...
Δυστυχώς όμως στην δική μας πατρίδα επικρατούν στην ηγεσία οι ξεπουλημένοι πολιτικοί που επικροτούν και προπαγανδίζουν την διαστροφή...
Η νεοταξική Ευρωπ. Ενωση με όπλο της χρηματοδοτήσεις προσπαθεί να "συνετίσει" όσους προσπαθούν να αντισταθούν στην προώθηση της σεξουαλικής διαστροφής...

Πρέπει κάποτε να το χωνέψουμε.
Η πατρίδα μας καμία θέση δεν έχει μέσα σε αυτό το βρωμερό νεοταξικό μόρφωμα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση...
Τα κατοχικά μπλέ λάβαρα με τα κίτρινα αστεράκια πρέπει να κατέβουν από όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία μας, τα νοσοκομεία μας και την ίδια την ελληνική βουλή...
Φτάνει πια με αυτούς τους ανθέλληνες φασίστες της Ε.Ε.