Σελίδες

23 Ιουνίου 2020

Εμβρυοκτονία με βάση το φύλο (gendercide)

Η άδικη, επιλεκτική θανάτωση των μικρών κοριτσιών, πριν ακόμη αυτά γεννηθούν. 

Από τους αποτελεσματικότερους τρόπους να τελειώσει μια συζήτηση με τις φεμινίστριες (υποστηρίκτριες των αμβλώσεων) είναι να τις ρωτήσετε: «Είστε ή όχι εναντίον της επιλεκτικής άμβλωσης με βάση το φύλο;». 

Ενώ η αποποινικοποίηση της έκτρωσης συχνά παρουσιάζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του φεμινισμού, οι γυναίκες είναι στην πραγματικότητα τα πρώτα της θύματα.

Οι φιλελεύθεροι νόμοι για τις αμβλώσεις, σε συνδυασμό με την προγεννητική υπερηχογραφική ή άλλη γενετική εξέταση, οδήγησε σε εκτρώσεις που αποφασίζονται με μόνο κριτήριο το φύλο.

Ενώ στις Δυτικές κοινωνίες οι γονείς φαίνεται να προτιμούν τις «ισόρροπες» οικογένειες, σε άλλους πολιτισμούς υπάρχει ισχυρή πολιτισμική προτίμηση για τα αγόρια. Η πρακτική της επιλεκτικής άμβλωσης λόγω φύλου φαίνεται να είναι ευρέως διαδεδομένη. σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει οδηγήσει στο αποκαλούμενο «χάσμα μεταξύ των δύο φύλων», με περισσότερα από 100 εκατομμύρια «αγνοούμενα» κορίτσια. 

Σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, υπάρχει τώρα αναλογία 120 (και σε κάποια περιοχή, ακόμη και 130) νεογέννητα αγόρια ανά 100 νεογέννητα κορίτσια, ενώ ο «φυσικός λόγος» είναι 102/100. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν φαίνεται πως υπάρχει χώρα με κοινωνική προτίμηση των κοριτσιών, η οποία να οδήγησε υπέρ τους την κατεύθυνση των αμβλώσεων. Ακόμη και στις Σκανδιναβικές χώρες ή στον Καναδά τα κορίτσια φαίνεται να είναι πιο συχνά θύματα της άμβλωσης παρά τα αγόρια.

Ενώ τα εκτρωμένα κορίτσια είναι, φυσικά, τα πρώτα θύματα αυτής της «γενοκτονίας», ωστόσο δεν είναι τα μόνα. Πράγματι, αυτή η καταστροφική ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων θα έχει αναπόφευκτα κακές συνέπειες και για τους άνδρες, αλλά και τις αντίστοιχες κοινωνίες. Μόνο στην Κίνα, η επίσημη πολιτική του «ενός παιδιού ανά οικογένεια» σε συνδυασμό με τη παραδοσιακή προτίμηση για παιδί-αγόρι, έχει οδηγήσει στην απώλεια περίπου 30 εκατομμυρίων «αγνοούμενων» κοριτσιών. Συνέπεια είναι πως τουλάχιστον 30 εκατομμύρια νέοι άνδρες δεν θα είναι εφικτό να βρουν σύζυγο για να παντρευτούν και να δημιουργήσουν δική τους οικογένεια. Αυτό αναμένεται να γίνει ένα ζήτημα με απρόβλεπτες συνέπειες ψυχολογικές και κοινωνικές.

Επιπλέον, η έλλειψη γυναικών επιδεινώνει περαιτέρω τη δραματική δημογραφική έλλειψη που οφείλεται στο «ένα παιδί ανά οικογένεια». Όπως μερικοί προβλέπουν, αυτό θα θέσει σύντομα σε κίνδυνο, και στην πραγματικότητα ήδη θέτει σε κίνδυνο την αξίωση της Κίνας να γίνει η νέα υπερδύναμη: «Η Κίνα θα γεράσει πριν προλάβει να γίνει πλούσια». (Πηγή: National Bureau of Statistics, Tabulation on the 2010 Population Census of the people’s Republic of China, 2012).

Αλλά η εμβρυοκτονία με βάση το φύλο, δεν είναι αποκλειστικά Κινεζικό πρόβλημα. Αφορά και άλλες χώρες. Και συνιστά σοβαρή απειλή, τόσο για την κοινωνική τους σταθερότητα όσο και για την οικονομική τους ανάπτυξη. Στην Ευρώπη, ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι αποδέχονται την επιλεκτική άμβλωση με βάση το φύλο. Δηλαδή, η έκτρωση ενός παιδιού για κανένα άλλο λόγο εκτός από το φύλο του είναι νόμιμη. Αλλού, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται «παράνομη», αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν νόμοι για την αποτροπή τους. Η αλήθεια είναι ότι η έκτρωση βάση το φύλο θεωρείται «νόμιμη» οπουδήποτε ο νόμος της χώρας επιτρέπει την «κατ’ απαίτηση έκτρωση» και οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες που κάνουν γνωστό το φύλο του παιδιού πριν από τη γέννηση. Αυτό ισχύει επί του παρόντος στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. 

Τι μπορεί να γίνει εναντίον της εμβρυοκτονίας με βάση το φύλο; 

Θα ήταν αφελές να περιμένουμε μια άμεση αλλαγή σε μια κοινωνική στάση, δηλαδή την εξαφάνιση της προτίμησης για τους γιους σε ορισμένες κοινωνίες. Παρόλο που αυτό είναι το επιθυμητό, τέτοιες αλλαγές αντιλήψεων συνήθως απαιτούν πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, είναι απαράδεκτο να υποστηρίξουμε πως ενώ η άμβλωση για τα κορίτσια δεν είναι σωστή, η άμβλωση των αγοριών μπορεί να είναι αποδεκτή. Η μόνη σωστή λύση είναι να απαγορευτεί πλήρως η άμβλωση. Δεν υπάρχει άλλη λύση. 

Χάρη στις προσπάθειες κάποιων πολιτικών και κινήσεων υπέρ της ζωής, υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση της πολλαπλά άδικης αυτής πράξης. 

Στις 8 Οκτωβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 567 ψήφους υπέρ και 37 ψήφους κατά, ενέκρινε αναφορά, στην οποία χαρακτήρισε την επιλεκτική άμβλωση για το φύλο ως «έγκλημα και σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και κάλεσε τις κυβερνήσεις να «καταρτίσουν και να εφαρμόσουν ανάλογη νομοθεσία, ώστε οι περιπτώσεις εμβρυοκτονίας με βάση το φύλο να διερευνηθούν, οι δράστες να ελεγχθούν, και για τους επιζώντες να εξασφαλισθεί εύκολη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και η μακρόχρονη υποστήριξη της υγείας τους». 

Η έκθεση δεν μπόρεσε να προχωρήσει στη γενική απαγόρευση των αμβλώσεων, ωστόσο άφησε περιθώρια για ένα τέτοιο μέτρο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε αναμφισβήτητα την άμβλωση ως έγκλημα. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και μας ενθαρρύνει να ζητήσουμε να γίνουν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Περαιτέρω πληροφορίες στο: The worldwide war on baby girls, The Economist, 4 March 2010. 

Πηγή: https://agendaeurope.wordpress.com/gendercide/  
ΑΦΗΣΤΕ ΜΕ ΝΑ ΖΗΣΩ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.