Σελίδες

24 Ιουνίου 2020

Γιατί δεν πρέπει να εξαφανιστούν από τη Γη οι ιοί

Το τελευταίο εξάμηνο, όλος ο πλανήτης «μαστίζεται» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, και μάλιστα, κάποιοι θα ευχόμασταν να ξυπνήσουμε ένα πρωινό και να έχουν εξαφανιστεί όλοι οι ιοί από τον πλανήτη μας. 

Όμως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν πιο καταστροφικό και από την περισσότερο θανατηφόρα πανδημία.

«Αν όλοι οι ιοί εξαφανίζονταν ξαφνικά, ο κόσμος θα ήταν ένα υπέροχο μέρος για περίπου μιάμιση μέρα και μετά θα πεθαίναμε όλοι» σχολιάζει ο Τόνι Γκόλντμπεργκ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν-Μάντισον.

«Τα οφέλη τους στον κόσμο ξεπερνούν μακράν τις αρνητικές τους συνέπειες».

Καταρχήν η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι παθογόνα για τους ανθρώπους. Επιπλέον, οι περισσότεροι ιοί λειτουργούν τόσο ευεργετικά, ώστε είναι απολύτως αναγκαίοι για την ισορροπία του οικοσυστήματος.

Μερικές μόνο από τις θετικές δράσεις που έχουμε παρατηρήσει;

Ελέγχουν τον πληθυσμό των βακτηρίων

Αυτό συμβαίνει σίγουρα στους ωκεανούς και πιθανότατα σε κάθε οικοσύστημα στον πλανήτη. Χωρίς ιούς, οι πληθυσμοί των βακτηρίων θα εκτοξεύονταν ενώ άλλοι μπορεί να εξαφανίζονταν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ελέγχουν τον πληθυσμό των παρασίτων

Αν κάποιο παράσιτο πολλαπλασιαστεί υπερβολικά, έρχονται οι ιοί και μειώνουν τον πληθυσμό του επαναφέροντας την ισορροπία. Και αυτό ισχύει για οποιοδήποτε είδος πολλαπλασιάζεται σε μη διαχειρίσιμο αριθμό (και για το ανθρώπινο).

«Όταν ένας πληθυσμός αυξάνεται, οι ιοί αναπαράγονται πολύ γρήγορα και τον περιορίζουν, κάνοντας χώρο για άλλα είδη στον πλανήτη» εξηγεί ο περιβαλλοντικός ιολόγος Κέρτις Σαλτ, συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

Εξασφαλίζουν την επιβίωση κάποιων ειδών

Σύμφωνα με την έως τώρα έρευνα, κάποια ζώα εξαρτώνται από τους ιούς. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί βοηθούν τις αγελάδες και άλλα μηρυκαστικά να μετατρέψουν την κυτταρίνη στο γρασίδι σε σάκχαρα που μπορούν να μεταβολίσουν σε μάζα σώματος και γάλα.

Ευνοούν τον ωφέλιμο πληθυσμό μικροβίων στο σώμα μας

Το λεγόμενο μικροβίωμα, που μόλις έχουμε αρχίσει να μελετάμε, συνδέεται μεταξύ άλλων με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις βακτηριακές λοιμώξεις και τον καρκίνο

Η δράση των λεγόμενων βακτηριοφάγων ιών μελετάται ήδη από το 1920 στην Σοβιετική Ένωση, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC. Σήμερα θεωρείται ένα επιστημονικό πεδίο με πολλές προοπτικές, που μπορεί να μας βοηθήσει επιπλέον να αντιμετωπίσουμε την ολοένα μεγαλύτερη αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά φάρμακα.

Μια άλλη κατηγορία ιών, οι λεγομενοι ογκολυτικοί, στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα και τα καταστρέφουν. Σήμερα η δράση τους μελετάται ως μια λιγότερο τοξική και περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.