Σελίδες

5 Μαΐου 2020

Τι τους φταίει ο Καποδίστριας;

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

Δόξα τω θεώ για τον Καποδίστρια τα έχουμε πει και γράψει πολλές φορές. Χωρίς τον Καποδίστρια η Επανάσταση ούτε τις αρχικές της επιτυχίες θα είχε, ούτε πολύ περισσότερο την μερική επιτυχία στο τέλος της. Αυτός είναι ο πρώτος και κύριος λόγος που φταίει σε όσους ελληνόφωνους και αλλοτριόφωνους ιστορικούς εντός και εκτός εισαγωγικών δεν θα ήθελαν την Ελλάδα ανεξάρτητη και μεγάλη. Ο δεύτερος λόγος, που τους φταίει, είναι το γεγονός ότι οι φίλοι τους (ενίοτε και άμεσοι συγγενείς τους) που τα τελευταία διακόσια χρόνια κυβέρνησαν την Ελλάδα, δεν διέθεταν ούτε πολλοστημόριο της ευφυίας, της γνώσης και κυρίως της τιμιότητας του Κυβερνήτη. Ο τρίτος λόγος, που τους κάθεται στο στομάχι, είναι η σκέψη του τι θα είχε επιτύχει ο Καποδίστριας και πόσο ισχυρή θα είχε κάνει την Ελλάδα, εάν δεν είχε δολοφονηθεί το 1831. Ο τέταρτος λόγος της απέχθειάς τους προς το πρόσωπό του είναι η εγκύκλιος αρ. 2953 με την οποία καταδικάζει τις μυστικές εταιρείες και ορίζει οτι κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν μπορεί να είναι μέλος αυτών των εταιρειών και να συνεχίσει να είναι υπάλληλος του κράτους. Θα μπορούσα να προσθέσω αρκετούς λόγους ακόμη, αλλά αισθάνομαι ότι αυτοί είναι αρκετοί. 

Το τροπάριο των αντικαποδιστριακών λιβέλλων γνωστό... Ξεκινάει από τον ευεργετηθέντα από τον Καποδίστρια, Σπυρίδωνα Τρικούπη, τον πατέρα του Χαρίλαου, και φτάνει ως τους έσχατους των ημερών μας.... Πρόκειται για την τελείως ανυπόστατη κατηγορία για αυταρχική διακυβέρνηση του Καποδίστρια.... Κατηγορούν τον Καποδίστρια, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η Γ´ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΧΕ ΕΚΛΕΞΕΙ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ, ότι άσκησε ακριβώς αυτήν την απόλυτη εξουσία που του είχε δοθεί!

Πραγματικά γελάω κάθε φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι ο Καποδίστριας ιδεολογικά ήταν κατά των δημοκρατικών αρχών, όταν ο Καποδίστριας τις είχε υποστηρίξει με μεγάλο προσωπικό κόστος στην καρδιά κυριολεκτικά του συντηρητισμού, στα συνέδρια της Ιεράς Συμμαχίας από το 1815-1822. Και αυτό, μάλιστα, το έχει γράψει και ο πνευματικός αυτών που γράφουν σήμερα κατά του Καποδίστρια, ο Χ. Κίσσιγκερ, σε ένα βιβλίο του βέβαια που δεν απευθυνόταν σε ελληνικό κοινό. Στην Ιστορία του της διπλωματίας εκείνης της εποχής, ένα βιβλίο εκδεδομένο στην Αμερική πριν πολλές δεκαετίες, σημειώνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί της εποχής είχαν χωριστεί σε δύο μερίδες, στους οπαδούς του Μέττερνιχ και στους οπαδούς του Καποδίστρια. 

Βέβαια, ο Καποδίστριας μέσα στην μεγαλοσύνη του έκανε και ένα σοβαρό λάθος, που όπως αποδείχθηκε κόστισε ακριβά τόσο στον ίδιο όσο και στην πατρίδα. Δεν εκτέλεσε, όπως είχε το δικαίωμα, τα καθάρματα του αγγλικού κόμματος που είχαν εμπλακεί στην ανταρσία εναντίον του. Οι Άγγλοι χρηματοδοτούσαν κατά την διακυβέρνησή του δύο εφημερίδες που έγραφαν συνεχώς εναντίον του Κυβερνήτη, καθώς ήταν ο μόνος που φοβούνταν ότι μπορούσε να τους χαλάσει τα σχέδια για μία Ελλάδα αγγλικό προτεκτεράτο (και τους χάλασε όσο έζησε τόσο με την εγγύηση και των τριών δυνάμεων στην ανεξαρτησία της Ελλάδος όσο και με την αποπομπή του Λεοπόλδου και την επιβολή των μεγάλων συνόρων για την Ελλάδα). 

Παράλληλα, οι τυχοδιώκτες του αγγλικού κόμματος με πρώτο και καλύτερο τον μηχανορράφο Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, που ο μόνος λόγος που τον έφερε από την Κωνσταντινούπολη στην επαναστατημένη Ελλάδα ήταν ότι ως απόκληρος του φαναριώτικου συστήματος αξιώματα θα μπορούσε να διεκδικήσει μόνο εδώ, διερέθιζαν τον λαό με διάφορες διαβολές κατά του Κυβερνήτη και χρησιμοποιώντας και μέλη των τότε μυστικών εταιρειών οδήγησαν σε μία στάση στη Μάνη ενατίον του και σε μία ανταρσία (κατά την οποία ο ναύαρχος Μιαούλης προσπάθησε να πυρπολήσει τον στόλο προτιμώντας να μείνει η Ελλάδα χωρίς πλοία παρά να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο για την αγγλική πολιτική ο Καποδίστριας). Ο Κυβερνήτης, όμως, τους αντιμετώπισε όλους αυτούς με μετριοπάθεια και φιλάδελφη διάθεση. Αυτό είναι και το μόνο για το οποίο κανείς δικαιούται να τον κατηγορεί σήμερα.
https://www.academia.edu/…/%CE%97_%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%…
https://www.pemptousia.gr/…/i-aparches-tou-rosikou-kommato…/
https://www.youtube.com/watch?v=htA1NnNGaAs&feature=emb_logo (από τη 1:25 και μετά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.