Σελίδες

23 Μαΐου 2020

Πανδημία: Δημόσια καταγγελία και αναφορά αυτεπαγγέλτως διωκόμενων ποινικών αδικημάτων (χρονικό της πανδημίας)

20 Μαΐου 2020

Προς: Τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 

Κοινοποίηση: Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ΕΣΗΕΑ, Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποδ/νση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Τμήμα Προστασίας Κράτους – Πολιτεύματος, Υπουργείο Υγείας, Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κλπ.

ΘΕΜΑ: 

Στις 23 Μαρτίου 2020, όταν η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω τουρκικών επιθέσεων κατά των συνόρων και λόγω των συνεχόμενων απειλών κατά της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας , επί της ευκαιρίας της επιβολής νέων προληπτικών μέτρων με σκοπό το περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19, της προστασίας της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, ο Φαίδων Βόβολης, απόφοιτος νοσηλευτικής ο οποίος πρόσφατα είχε γίνει καρδιολόγος, χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία και παραπλανητικές ερμηνείες, ισχυρίστηκε ότι η νέα ασθένεια είναι σαν μια απλή εποχική γρίπη, αλλά η κυβέρνηση και οι συνεργοί της μας τη παρουσίασαν αλλιώς για να δεχτούμε μετά ανεπιφύλακτα ένα υποχρεωτικό εμβολιασμό, και εμμέσως πλην σαφώς, μας κάλεσε σε ανυπακοή και αντίσταση κατά των κυβερνητικών μέτρων αυτών. Με την βοήθεια διάφορων καλοθελητών ή/και συνεργατών, οι οποίοι μάλιστα για να γίνουν όλα πιο πιστικά παρουσίασαν τον νεόκοπο καρδιολόγο ως προσωπικότητα στο χώρο της ιατρικής, οι ψευδείς ισχυρισμοί και το κάλεσμα σε αντίσταση διαδόθηκαν ευρύτερα στη κοινωνία και έθεσαν έτσι σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, την δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών. 

Κύριε Εισαγγελέα,

Στις 17 Νοεμβρίου 2019 εμφανίστηκε στο Wuhan, πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei (Κίνα), μια μυστηριώδης ιογενή πνευμονία η οποία δεν ανταποκρινόταν σε καμία γνωστή θεραπεία. Στις 30 Δεκεμβρίου, ο οφθαλμίατρος Li Wenliang ο οποίος εργαζόταν σε νοσοκομείο του Wuhan, και αμέσως μετά, η Ai Fen διευθύντρια του τμήματος έκτακτης ανάγκης του Κεντρικού Νοσοκομείου Wuhan, προειδοποιήσαν για την μεταδοτικότητα του νέου ιού που ήταν η αιτία της νέας πνευμονίας, αλλά τιμωρήθηκαν από τις κινέζικες Αρχές για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα ο ίδιος ο Li Wenliang έχασε τη ζωή του από το νέο ιό στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Ήταν 34 ετών. Αργότερα δικάστηκε ερήμην, αθωώθηκε και ηρωοποιήθηκε.


Στις 31 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες αφού ένα νοσοκομείο του Wuhan ενημέρωσε το τοπικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ότι υπήρχε μια ομάδα περιπτώσεων άγνωστης πνευμονίας στη περιοχή, μια πιθανή επιδημία νέας νόσου επέστησε τη προσοχή σε εθνικό επίπεδο και ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Την ίδια μέρα, η Ταϊβάν διαβίβασε τις απόψεις της σχετικά με την νέα ασθένεια που έμοιαζε με SARS και κατ ΄επέκταση τη πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, στην αρμόδια υπηρεσία του Π.Ο.Υ για την “συνεργασία των κρατών για θέματα που αφορούν τη διεθνή εξάπλωση ασθενειών και άλλους κινδύνους για την δημόσια υγεία (IHR)” και ζήτησε από τις κινέζικες αρχές περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν τις πήρε ποτέ.

8 Ιανουαρίου – 20 Ιανουαρίου 2020  

Στις 8 Ιανουαρίου αναγνωρίστηκε ένας νέος κορονοϊός ως αιτία της ασθένειας, στις 11 Ιανουαρίου καταγράφηκε ο πρώτος γνωστός θάνατος από αυτόν, στις 13 Ιανουαρίου αναφέρθηκε από τη Ταϊλάνδη το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας και στις 14 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ ενημέρωσε τη παγκόσμια κοινότητα ότι οι προκαταρκτικές έρευνες που διενήργησαν οι κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφείς ενδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου κορονοϊόυ του Wuhan. ( Αυτός ο κορονοϊός είναι ο έβδομος της οικογένειας. Οι πρώτοι 4 προκαλούν απλό κρυολόγημα στα παιδιά ενώ ο 5ος και 6ος προκάλεσαν τις ασθένειες SARS και MERS και δεν υπάρχει εμβόλιο γι΄αυτούς) 

Στις 20 Ιανουαρίου 2020, η Κίνα με καθυστέρηση μιας τουλάχιστον εβδομάδας από την στιγμή που η κυβέρνηση ενημερώθηκε από τους ειδικούς, επιβεβαίωσε επισήμως τη μετάδοση της νέας ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ( National Health Commission NHC ) έθεσε σε λειτουργία μια ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η οποία άρχισε να δημοσιεύει καθημερινά όλα τα στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. 

Στις 18 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ο θάνατος του διευθυντή του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γουχάν, ο οποίος είχε μολυνθεί και αυτός από τον νέο ιό ενώ στο ιατρικό περιοδικό επιδημιολογίας «Chinese Journal of Epidemiology», δημοσιεύτηκε η πρώτη μεγάλη έρευνα του κινέζικου κέντρου ελέγχου των παθήσεων (Ccdc) σύμφωνα με την οποία έως τις 11 Φεβρουαρίου, η θνητότητα ( αναλογία των θανάτων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με την νόσο) του νέου ιού ήταν 2,3%. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Κίνας τα οποία κυκλοφόρησαν εκείνη την ημέρα, έθεσαν τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 1.868 και των μολύνσεων σε 72.436.

Στις 23 Ιανουαρίου, αφού νέα δεδομένα έδειξαν αύξηση του ρυθμού μετάδοσης και η ασθένεια η οποία είχε ταξιδέψει σε Ταϊλανδή, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και Βιετνάμ εντοπίστηκε και σε άλλες 2 κινέζικες περιοχές (Μακάο & Χονγκ Κονγκ), η Hubei, και σταδιακά άλλες 13 επαρχίες, κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρώτου (1) βαθμού στον τομέα της δημόσιας υγείας (το υψηλότερο επίπεδο ανταπόκρισης), η οποία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της επιδημίας, προϋποθέτει ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων, προσωρινή αναστολή λειτουργίας εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, περιορισμό της πρόσβασης σε δυνητικά επικίνδυνες περιοχές, προσωρινές επιτάξεις σπιτιών, αυτοκίνητων, εξοπλισμού και άλλων πόρων, περιορισμούς της ελευθερίας της μετακίνησης, εισαγωγή επιδημιολογικών ελέγχων, επιβολή καραντίνας κλπ. Τα πρώτα μέτρα εφαρμόσθηκαν αμέσως ( πχ απαγόρευση πτήσεων από και προς το Wuhan) και σταδιακά, επιβλήθηκαν όλα. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, ο γενικός διευθυντής ΠΟΥ δήλωσε ότι υπάρχει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στις υπόλοιπες χώρες (!) και ότι αποφάσισε να μη κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Στις 24 Ιανουαρίου, με την εμφάνιση 3 κρουσμάτων στη Γαλλία, στο Μπορντό, επιβεβαιώθηκε η μεταφορά της COVID-19 στην Ευρώπη. Και τα 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν άτομα τα οποία πρόσφατα έφτασαν ή επέστρεψαν από την Κίνα.

Στις 28 Ιανουαρίου, τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα στη Κίνα ήταν 6.058, αλλά σύμφωνα με βρετανο-κινεζική επιστημονική μελέτη ήταν στη πραγματικότητα 26.701.

Στις 29 Ιανουαρίου, αφού ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα και το Θιβέτ, ο ιός της νέας ασθενείας ολοκλήρωσε την εξάπλωσή του σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας. Κατόπιν τούτου, όλη αυτή η τεράστια έκταση, με πληθυσμό άνω του 1 δις, πέρασε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 1ου βαθμού στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο ιός όμως είχε ήδη απλωθεί σε 3 ηπείρους και το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εντόπισε τη πρώτη περίπτωση μετάδοσής του από άτομο σε άτομο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 30 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), ανακοίνωσε ότι ο νέος κορονοϊος ο οποίος είχε ήδη μεταδοθεί σε τουλάχιστον 23 χώρες και αυτόνομες περιοχές σε όλο τον κόσμο, συνιστά παγκόσμια απειλή και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος, η οποία προϋποθέτει τη συλλογική αντιμετώπιση προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωσή, την έγκυρη ενημέρωση του ΠΟΥ για όλα τα νέα κρούσματα και τους θανάτους, τη κατάλληλη προετοιμασία όλων των χωρών κλπ. 

Κατόπιν τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες για Κίνα, το Πακιστάν ανέστειλε όλες τις πτήσεις προς και από κινεζικές πόλεις, οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ανέστειλαν προσωρινά την είσοδο στη χώρα όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο ξένων υπηκόων από την ηπειρωτική Κίνα και διέταξε τους δικούς της πολίτες που επιστρέφουν από την Κίνα να τεθούν οικειοθελώς σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ η Ιταλία έθεσε το υγειονομικό της σύστημα σε κατάσταση συναγερμού για τους επόμενους έξι μήνες και διέκοψε τις αεροπορικές συνδέσεις με την Κίνα. 

Την μεθεπόμενη μέρα, 1 Φεβρουαρίου 2020, δημοσιεύθηκε ψήφισμα προς τα Ενωμένα Έθνη, με αίτημα την παραίτηση του γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ. Tedros Adhanom Ghebreyesus διότι αρνήθηκε να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό από τις 23 Ιανουαρίου, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είχε αυξηθεί περισσότερο από δέκα φορές μέσα σε μόλις 5 ημέρες. Εντός 3 ημερών το ψήφισμα συγκέντρωσε πάνω από 200.000 υπογραφές, οι οποίες έως στις 11 Μαρτίου έγιναν σχεδόν 500.000 και τον Απρίλη ξεπέρασαν το 1.000.000! 

[Διευκρίνιση: Στις 30 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είχαν καταγραφεί συνολικά 9.823 κρούσματα και 213 θάνατοι( όλοι τους στη Κίνα), αλλά η πραγματική κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη και ο Π.Ο.Υ όφειλε να το γνωρίζει. Και μάλλον το γνώριζε, αφού δεν απαιτείται ούτε ιδιαίτερο IQ ούτε ιδιαίτερη μόρφωση για να γνωρίζει κανείς ότι το κουκούλωμα, η απόκρυψη στοιχείων και η λογοκρισία αποτελούν βασικά χαρακτηρίστηκα των ολοκληρωτικών καθεστώτων τύπου Κίνας, και ότι σε μια χώρα με 1,4 δις κατοίκους όπου για πάνω από ένα μήνα δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για να εμποδιστεί η εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα να ταξιδέψει ανενόχλητος σε 23 χώρες, ήταν εντελώς αδύνατον να υπήρχαν τόσα λίγα κρούσματα και κατ ‘επέκταση τόσο λίγοι θάνατοι. Όταν μιλάμε για την παγκόσμια υγεία και τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων, πολιτικά προσχήματα δεν χωρούν και το γεγονός ότι μια χώρα αυτοαποκαλείται δημοκρατία δεν έχει καμία σημασία. Ο Π.Ο.Υ όμως διευκρίνισε ότι κατά την εκτίμησή του τα μέτρα που λαμβάνει το κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας θα ανακόψουν τη διάδοση του ιού(!), ότι δεν υπάρχει λόγος να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση του πληθυσμού και ότι αντιτίθεται σε κάθε τέτοιο περιορισμό . “Έχω δει τις δυνατότητες (σ.σ. των Κινέζων) και πιστεύω ότι θα ελέγξουν το ξέσπασμα το συντομότερο δυνατόν” έλεγε ο εκπρόσωπός του] 

Στις 3 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας της, η Κίνα κήρυξε τη μεγαλύτερη καραντίνα στην ανθρώπινη ιστορία (αφορούσε περίπου 45 εκατομμύρια ανθρώπους), αλλά για τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αργά, καθώς ο ιός είχε ήδη εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές. 

Στις 11 Φεβρουαρίου η νέα ασθένεια απέκτησε όνομα : COVID-19. Όνομα απέκτησε και ο νέος κορονοϊός ο οποίος την προκαλεί: SARS-CoV-2, αλλά μερικές φορές, για να αποφευχθεί η σύγχυση με την ασθένεια SARS, αναφέρεται ανεπισήμως από τον Π.Ο.Υ ως «ο ιός COVID-19» 

Στις 14 Φεβρουαρίου καταγράφηκε στη Γαλλία ο πρώτος γνωστός θάνατος στην Ευρώπη, όπου, έως τις 21 Φεβρουαρίου, εννέα χώρες είχαν αναφέρει κρούσματα: Βέλγιο (1), Φινλανδία (1), Γαλλία (12), Γερμανία (16), Ιταλία (3), Ρωσία (2), Ισπανία(2), Σουηδία(1) και το Ηνωμένο Βασίλειο (9).

Στις 17 Φεβρουαρίου συστάθηκε στην Ελλάδα ειδική επιτροπή ειδικών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνωνγια την αντιμετώπιση της COVID-19, η οποία ονομάστηκε “ Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.” με την ακόλουθη σύνθεση:
  1. Βατόπουλος Άλκης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ 
  2. Γαργαλιάνος Παναγιώτης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων 
  3. Γιαμαρέλλου Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας 
  4. Γώγος Χαράλαμπος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικού Τμήματος Παν/μίου Πατρών 
  5. Δαϊκος Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ 
  6. Εξαδάκτυλος Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου 
  7. Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας – University of Pennsylvania – School of Medicine 
  8. Καραϊσκου Αγγελική, Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Γ.Ν.Ε. «ΘΡΙΑΣΙΟ» 
  9. Λάγιου Παγώνα, Παθολόγος, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard, ΗΠΑ 
  10. Λαζανάς Μάριος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS 
  11. Λουρίδα Αθανασία, Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» 
  12. Μαγιορκίνης Γκίκας, Καθηγητής, Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων και των εξελίξεων της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV 
  13. Μεντής Ανδρέας, Διευθυντής Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Ε.Ι. PASTEUR 
  14. Παναγιωτόπουλος Παναγιώτης, Καθηγητής Επιδημιολογίας ΠΑΔΑ (πρώην ΕΣΔΥ) 
  15. Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Γ’ Παιδιατρικής, Γ.Ν.Θ. «ΑΤΤΙΚΟΝ» 
  16. Παππά – Κονιδάρη Άννα, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Διευθύντρια Α’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών 
  17. Σαρόγλου Γεώργιος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Ανωτάτης Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. τέως Πρόεδρος ΚΕΕΛΠΝΟ 
  18. Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ 
  19. Τολούμης Γεώργιος, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ 
  20. Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ 
  21. Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος­ Λοιμωξιολόγος 
  22. Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ 
  23. Χατζηγεωργίου Δημήτριος, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας 
  24. Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας, Τμήμα ιατρικής, Παν/μιο Θεσσαλίας 
  25. Δημήτρης Παρασκευής, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, Eργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ. 
  26. Βάνα Σύψα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ
Στις 19 Φεβρουαρίου, το Ιράν επιβεβαίωσε τους πρώτους 2 θανάτους από COVID-19, χωρίς προηγουμένως να είχε ανακοινώσει κάποιο κρούσμα. Σύμφωνα όμως με τον βουλευτή Αχμάντ Αμιρι Αμπάντι Φαραχανί ( Ahmad Amir-Abadi Farahani ή και Ahmad Amirabadi Farahani ) οι νεκροί ήταν πολύ περισσότεροι (πάνω από 50) και οι πρώτοι θάνατοι έλαβαν χώρα στις 13 Φεβρουαρίου (στη πόλη Κομ 1,2 εκατ. ), δηλαδή έξι ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωσή τους. Οι ισχυρισμοί του περί πολύ μεγαλύτερου αριθμού νεκρών, επιβεβαιώθηκαν αργότερα και από τον απεσταλμένο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρικ Μπρενάν, ο οποίος έπειτα από επίσκεψη στο Ιράν, δήλωσε ότι η κατάσταση μπορεί να ήταν 5 φορές χειρότερη από εκείνη που επισήμως είχε αναφερθεί, αλλά και από δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν ότι από 21 Φεβρουαρίου (μέρα των εθνικών εκλογών), στη πόλη Κομ, οι Αρχές ετοίμαζαν ομαδικούς τάφους έκτασης ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και ότι παρόμοιες εργασίες είχαν ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές. ΤΕΛΟΣ, έχοντας υπόψιν ότι από την μόλυνση έως τον θάνατο κάποιου με COVID-19, χρειάζονται περίπου 24 ημέρες, σημαίνει ότι τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Ιράν στα μέσα Ιανουαρίου. (Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση πλήρωσε ακριβά την στάση της, ήτοι την άρνηση ανακοίνωσης της κατάστασης και λήψης μέτρων, καθώς μέχρι τα μέσα Μαρτίου πολλοί υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι και 23 μέλη του ιρανικού κοινοβουλίου – περίπου το 8% όλων των βουλευτών- είχαν προσβληθεί από το SARS-CoV-2 και τουλάχιστον 12 είχαν πεθάνει. 

Έως τις 23 Φεβρουαρίου, παρά τη δημιουργική λογιστική, το Ιράν είχε το μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων θανάτων από το νέο κορονοϊό εκτός της Κίνας, και πολύ σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν το επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού στη Μέση Ανατολή, με περισσότερες από δέκα χώρες να ανακαλύπτουν ότι τα πρώτα κρούσματά τους σχετιζόταν με το Ιράν. Για τις 23 Φεβρουαρίου πάντως, βάσει των κρουσμάτων που είχε εξαγάγει σε άλλες χώρες, υπολογίστηκε ότι τα πραγματικά κρούσματα ήταν 18.300 [Κορονοϊός: Πρακτορείο Στο Ιράν Κάνει Λόγο Για 50 Νεκρούς Στην Πόλη Κομ, Estimation of COVID-2019 burden and potential for international dissemination of infection from Iran]

Στις 23 Φεβρουαρίου, λόγω της κατάστασης στο Ιράν και των ανησυχιών που εξέφρασαν οι ειδικοί, ότι η ασθένεια δεν μπορεί να περιοριστεί, η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με το Ιράν, αλλά σε καθημερινή βάση, Τούρκοι στρατιωτικοί, κυβερνητικά στελέχη και μέλη τουρκικών ΜΚΟ, συνέχισαν να περνούν από και προς τις δύο χώρες, ενώ πολλοί Ιρανοί έμποροι ή απλοί πολίτες που έχουν συναλλαγές με τα παραμεθόρια χωριά της Τουρκίας, συνέχισαν και αυτοί να περνούν ανεξέλεγκτα από ανεπίσημες διόδους στη γειτονική χώρα. Ταυτόχρονα, κυρίως λόγω της διαφθοράς των Τούρκων κρατικών αξιωματούχων που δέχονται δωροδοκίες από τους διακινητές ανθρώπων, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που είχαν πληγεί από την επιδημία, περνούσαν και αυτοί καθημερινά στη Τουρκία μέσω της επαρχίας Βαν, που συνορεύει με το Ιράν. Έως στις 23 Φεβρουαρίου η κινέζικη επιδημία είχε προσβάλλει συνολικά τουλάχιστον 33 χώρες και περιοχές.

Την ίδια μέρα, στην Ελλάδα συστάθηκε 11μελής Εθνική Επιτροπή προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι COVID-19, με βασική αρμοδιότητα την εισήγηση ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του νέου κορονοϊού στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και κάθε συναρμόδιου Υπουργείου ή Κυβερνητικού Οργάνου. Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η θητεία της Εθνικής Επιτροπής είναι τριετής και στα μέλη της δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής είναι οι:
  1. ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ( Καθηγητής ΠΕ, MSc, PhD), Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ως Πρόεδρος. 
  2. ΚΩΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Mαθηματικος, MSc, PhD), Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 
  3. ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (Πολ. Μηχ. ΕΜΠ, ΜSc Υγιεινολόγος EPFL ΜSc Υγ. & Ασφάλειας Εργασίας RWTH), Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής του Υπουργείου Υγείας. 
  4. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). 
  5. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Επίκουρος Καθηγητής Ανατομικής και Χειρουργικής Ανατομίας κλπ), Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). 
  6. ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.). 
  7. ΓΚΟΓΚΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (M.Sc.), Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. 
  8. ΤΣΙΟΔΡΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ, Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – ΓΝΑ ΑΤΤΙΚΟΝ, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος. 
  9. ΤΣΑΚΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ. 
  10. ΤΟΛΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΕΘΑ. 
  11. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Υποπτέραρχος, Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Υγειονομικού Πολιτικής Αεροπορίας.
Στις 24 Φεβρουαρίου, o υπεύθυνος του προγράμματος του Π.Ο.Υ για επείγουσες καταστάσεις υγείας, κάλεσε τα έθνη να αρχίσουν τις προετοιμασίες αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας, χωρίς να περιμένουν τη κήρυξή της από τον Οργανισμό. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε, η πανδημία δεν γινόταν να κηρυχθεί εκείνη τη στιγμή καθώς η συμπεριφορά της ασθένειας στη Κίνα, και συγκεκριμένα η μείωση των περιπτώσεων ήταν περίεργη και έπρεπε να περιμένουν μέχρι να καταλάβουν τον μηχανισμό.

[Στις 24 Φεβρουαρίου η Ιταλία η οποία είχε εντοπίσει το πρώτο κρούσμά της στις 31 Ιανουαρίου και διέκοψε αμέσως τις πτήσεις προς και από την εστία της COVID-2019 (Κίνα), είχε επισήμως 229 κρούσματα και 7 νεκρούς. Στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, δηλαδή κατά την έναρξη της επιδημίας (31 Δεκεμβρίου 2019 – 24 Ιανουαρίου 2020), η Κίνα είχε δηλώσει 1.287 κρούσματα και 41 νεκρούς. Έχοντας όμως υπόψιν ότι ο πληθυσμός της Κίνας είναι 16,54 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Ιταλίας, και ότι εκείνη τη περίοδο της έναρξης της επιδημίας η Κίνα δεν είχε λάβει απολύτως κανένα μέτρο ενώ η Ιταλία όλο και κάτι έκανε, σημαίνει ότι αναλογικά, η Κίνα έπρεπε να έχει στις 24 Ιανουαρίου τουλάχιστον 3.787 κρούσματα και 115 νεκρούς. ΟΧΙ 1.287 κρούσματα και 41 νεκρούς όπως αυτή δήλωσε και ο Π.Ο.Υ πίστεψε.]  

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020, η Ελλάδα νομοθέτησε τα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού (ΦΕΚ 42/Α/25-2-2020) τα οποία θα λάμβανε ανάλογα με τις εξελίξεις. [Μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου (όπως την επιβολή προληπτικών ελέγχων υγειονομικής φύσεως, τον προσωρινό περιορισμό, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, τον προσωρινό περιορισμό (απομόνωση) προσώπων για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι μπορεί να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιωτικών επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά χώρων συνάθροισης κοινού, και άλλα ). Ζητήματα προσωπικού (μετακινήσεις και προσλήψεις ιατρικό, νοσηλευτικό και πάσης φύσεως βοηθητικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων). Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας, Ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης χώρων κλπ]

Στις 26 Φεβρουαρίου, καταγράφηκε επισήμως το πρώτο γνωστό κρούσμα της ασθένειας COVID-19 στην Ελλάδα και ξεκίνησε αμέσως η ιχνηλάτηση με σκοπό την εύρεση των επαφών και την απομόνωση αυτών σε οικειοθελή κατ΄οίκον καραντίνα για 14 μέρες. Την ίδια μέρα, o επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμόυ Υγείας (Π.Ο.Υ) εξέφρασε από τη Γενεύη την έντονη ανησυχία του, καθώς έπειτα από τη ξαφνική εκτίναξη των αριθμών των κρουσμάτων στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτός της Κίνας ξεπέρασε για πρώτη φορά τον αριθμό νέων περιπτώσεων στην Κίνα (μετάφραση), ενώ από τη Ρώμη, ο Hans Henri P. Kluge, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, θύμισε ότι στην Ευρώπη έχουμε ετησίως περίπου 60.000 θανάτους και λόγω της εποχικής γρίπης και προσκάλεσε τους ευρωπαίους να εμβολιαστούν και να μην αφήσουν να πάνε στράφι τα τόσο ισχυρά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, αλλά να τα χρησιμοποιήσουν για τη προστασία της υγεία τους.

Εκείνη τη τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εκτός από την Ελλάδα, άλλες 38 χώρες ανακοίνωσαν την εξάπλωση της ασθένειας στα εδάφη τους και έτσι ο συνολικός αριθμός των πληγμένων χωρών έφτασε στις 79. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ, η Ιρανική υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της αστυνομίας, είχε ανακοινώσει ότι για να σταματήσει τη διάδοση “ψεύτικων” φωτογραφιών και βίντεο σχετικά με τον κορονοϊό, συνέλαβε 24 άτομα και επίπληξε άλλα 118. (στο Ιράν μόλις είχαν διεξαχθεί οι βουλευτικές εκλογές και η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο εν όψει του δεύτερου επαναληπτικού γύρου που θα διεξαχθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2020)
Covid-19 reaches new frontiers from Iran and Italy. 

Στις 27 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η επιβολή των πρώτων προληπτικών μέτρων με σκοπό το περιορισμό της διάδοσης της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα, από την επόμενη μέρα τέθηκαν σε εφαρμογή 2 μέτρα: η αναστολή λειτουργίας του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για δεκατέσσερις ήμερες και η ματαίωση των καρναβαλικών και εν γένει αποκριάτικων εκδηλώσεων από 27 Φεβρουαρίου 2020 έως και 2 Μαρτίου 2020 σε όλη τη Χώρα, λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27.02.2020 Εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. ΦΕΚ 648_Β_27.02.2020 

Στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα κατά την οποία μπήκαν σε εφαρμογή στην Ελλάδα τα πρώτα μέτρα για την ανακοπή της μετάδοσης του κορονοϊου, η Τουρκία η οποία αρνιόταν να δώσει στοιχεία στον Π.Ο.Υ και έλεγε ότι λόγω ξεχωριστού DNA και κολόνιας λεμονιού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ, δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να σταματήσει όσους θέλουν να φύγουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρχισε να μεταφέρει δωρεάν προς τα Ελληνικά σύνορα όσους το επιθυμούσαν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπων (νεαροί άνδρες επί το πλείστον) οι οποίοι επιχειρούσαν να περάσουν διά της βιας στα εδάφη μας.

Στις 2 Μαρτίου, μετά το κλείσιμο των τούρκικων συνόρων με το Ιράν και “το άνοιγμα” εκείνων με την ΕΕ, μετά την οργανωμένη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα από τις Τούρκικες Αρχές, μετά την επίθεση κατά των συνόρων μας από αλλοδαπούς αλλά και κρατικές και παρακρατικές τούρκικες δυνάμεις, και μετά τις νέες απειλές Ερντογάν ότι θα μας στείλει εκατομμύρια άλλους εισβολείς, η Ελλάδα, πέρα από τοπροσωρινό κλείσιμο των συνόρων με τη Τουρκία, ανέστειλε αναδρομικά (από 1 Μαρτίου) και για ένα μήνα, την χορήγηση ασύλου λόγω εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας (ΦΕΚ Α’45/2.3.2020) και υπέβαλε αίτημα στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκείνη την εποχή μάλιστα, υπήρχαν βασιμότατες υποψίες ενδεχομένως και πληροφορίες, ότι στη γειτονική χώρα υπήρχαν πολλά κρούσματα αλλά και θάνατοι από κορονοϊό. Στις 3 Μαρτίου η υποψίες επιβεβαιώθηκαν, αφού επιβάτης ο οποίος ταξίδεψε αεροπορικώς από Τουρκία στη Σιγκαπούρη βρέθηκε θετικός για τον SARS-CoV-2.

Από 6 έως και 9 Μαρτίου, μεταξύ πολλών άλλων, έγιναν και τα ακολούθα:

– Η Τουρκία, διαφήμιζε τις ειδικές δυνάμεις της που δραστηριοποιόνταν στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα,παρενοχλούσε την ελληνική ακτοφυλακή και τουρκικό θωρακισμένο προσπάθησε να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, 
– Ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού μας απείλησε λέγοντας «Ακόμη δεν έχετε δει τίποτε», 
– Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναλήφθηκε η απαραίτητη νομική δράση κατά όσων κυκλοφορούν «παραπλανητικά» δημοσιεύματα και «ψεύτικες» φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παρουσία νέου κορονοϊού στην Τουρκία,
– Ο ηγέτης του ισλαμικού καθεστώτος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν, διέταξε την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα, δήλωσε ότι οι τούρκικες στρατιωτικές διασυνοριακές επιθέσεις είναι θρησκευτικός πόλεμος κατά της Ευρώπης, με τον τουρκικό στρατό ως ο τελευταίος στρατός του Ισλάμ που πεθαίνει για τον Αλλάχ, και υπαινίχθηκε την πιθανή αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ ο επικεφαλής της τούρκικης υπηρεσίας μετανάστευσης (Ombudsman) παραδέχτηκε ότι στα σύνορα με την Ελλάδα η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων δε ήταν Σύριοι πρόσφυγες, αλλά μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, το Πακιστάν και την Αφρική που ζούσαν στην Τουρκία. (Αυτό που δεν είπε, ήταν ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και αρκετοί Τούρκοι ….) / [ Exposed: Erdoğan admits his motive behind the migrant invasion – an Islamic Holy War (Watch)
– στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας όπως η αναστολή καταβολής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών, δόσεων κάθε είδους ρύθμισης και βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, από τις επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν καθοριστικά από την πανδημία με διακοπή της λειτουργίας τους. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε με 15 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού. 
– το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Ελλάδας λόγω της αναστολής ασύλου.  
Turkey’s Islamist regime leader calls for holy war against Europe 

Τούρκικα σύνορα με την Ελλάδα  

Στις 10 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του νέου ιού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε ότι με στόχο τη μείωση της διασποράς του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, κλείνουν όλες οι εκπαιδευτικές δομές της χώρας, όλων των βαθμίδων, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών καθώς και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται. Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 89. 

Οι τέσσερις ήταν στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας ήταν εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Την επόμενη μέρα (11 Μαρτίου), δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ 55 Α όλες οι προαναφερόμενες αποφάσεις, διευκολύνσεις και μέτρα στήριξης μαζί με κάποια επιπρόσθετα ( αναστολή καταβολής Φ.Π.Α. υπό προϋποθέσεις. Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας. Άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων και άλλες διευκολύνσεις. Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών κλπ)

Εκείνη την ημέρα η Ιταλία επέβαλε μερικά περιοριστικά προληπτικά μέτρα, αλλά οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν και η εικόνα η οποία παρουσιάζαν τα μαζικά μέσα μεταφοράς του Μιλάνου στις 18 Μαρτίου ήταν αυτή:

Στις 11 Μαρτίου, δημοσιεύθηκε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (University of Southampton) σύμφωνα με την οποία, στα τέλη Φεβρουαρίου, τα κρούσματα στη Κίνα ήταν 114.325 (επισήμως η Κίνα είχε ανακοινώσει περίπου 79 000), ότι χωρίς τα αυστηρότατα περιοριστικά και άλλα μέτρα ο αριθμός των κρουσμάτων θα ήταν 67 φορές μεγαλύτερος. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι εάν οι επεμβάσεις θα είχαν πραγματοποιηθεί μία, δύο ή τρεις εβδομάδες νωρίτερα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 66%, 86% και 95% αντιστοίχως – περιορίζοντας σημαντικά τη γεωγραφική εξάπλωση της νόσου – ενώ εάν τα μέτρα θα λαμβανόταν μία, δύο ή τρεις εβδομάδες αργότερα, ο αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να ήταν 3πλάσια, 7πλάσια ή 18πλάσια αντίστοιχα. 

Την ίδια μέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) αναβάθμισε το επίπεδο επικινδυνότητας της COVID_19 σε ΠΑΝΔΗΜΙΑ και η Τουρκία αποφάσισε να ανακοινώσει το πρώτο κρούσμα της. Εκείνη τη στιγμή 114 χώρες είχαν πληγεί από την νέα ασθένεια και οργίαζαν οι φήμες ότι στη Τουρκία τα κρούσματα ήταν πολύ περισσότερα αλλά και ότι υπήρχαν νεκροί. Ενδεικτικά, ο Νίκος Μιχαηλίδης έλεγε ότι πληροφορίες από Άγκυρα ανέφεραν ότι πάρα πολλοί ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί που εργάζονται στο γενικό επιτελείο στρατού καθώς επίσης και πολλοί πιλότοι, εντοπίστηκαν μολυσμένοι με κορονοϊο αλλά το τουρκικό ΓΕΣ απαγόρευσε την δημοσίευση οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Επίσης, Μυτιλινιός που πηγαινοερχόταν για εμπορικούς λόγους στο Αιβαλι, έλεγε ότι τα κρούσματα στη Τουρκία είναι χιλιάδες αλλά οι ιατροί είχαν λάβει ρητές εντολές να καταχωρίσουν τα κρούσματα ως ίωση και τους θανάτους ως αποτέλεσμα καρκινικών νόσων, λευχαιμίας και μηνιγγίτιδας ενώ μια εβδομάδα αργότερα, όταν οι Αρχές μιλάγαν για 359 κρούσματα και 4 θανάτους, Τούρκος καθηγητής πνευμονολογίας αποκάλυψε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων ενδέχεται να είναι περίπου 145.000, ενώ τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. (Turkey’s Coronavirus Crisis Risks Rivalling Italy, Experts Warn , Expert : Turkey may have more than 500,000 cases of coronavirus!, Istanbul Death Toll Hints Turkey Is Hiding a Wider Coronavirus Calamity )

Επίσης, στις 11 Μαρτίου, μεταφράστηκε στα ελληνικά άρθρο με τίτλο “Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να δράσετε τώρα” (Coronavirus: Why You Must Act Now. Politicians, Community Leaders and Business Leaders: What Should You Do and When?), το οποίο απευθυνόταν στις πολιτικές ηγεσίες, στους τοπικούς άρχοντες και στον επιχειρηματικό κόσμο, με σκοπό να εξηγήσει στους πάντες ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ και να εμποδίσουν τη περαιτέρω εξάπλωση της COVID_19.

Συντάκτης του κειμένου ήταν ο Tomas Pueyo Brochard (1982, Γαλλία, τρίτεκνος), “χρυσό παιδί” της Silicon Valley, με δυο Μάστερ στη Μηχανική, ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ (Stanford MBA), δημιουργός εφαρμογής με πάνω από 20 εκατ. χρήστες, αντιπρόεδρος της Course Hero κλπ. Σε 2 μέρες το άρθρό του είχε διαβαστεί στη πηγή από 17 εκατομμύρια άτομα και είχε μεταφραστεί σε 11 γλώσσες, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, οι αναγνώστες της σελίδας έγιναν 40 εκατομμύρια, τα like 246.000, οι μεταφράσεις 40, ενώ ταυτόχρονα εγκρίθηκε, αναδημοσιεύθηκε και προωθήθηκε από πληθώρα επιδημιολόγων και άλλων ειδικών εμπειρογνώμων. 

Με απλά λόγια αυτό το άρθρο το διάβασε όλος ο πλανήτης! Εν συντομία, βασισμένος στα υπάρχοντα δεδομένα και σε μαθηματικά μοντέλα, ο συντάκτης έλεγε στους υπεύθυνους: 
“Ο κορονοϊός έρχεται σε εσάς! Έρχεται με εκθετική ταχύτητα: σταδιακά και μετά ξαφνικά. Είναι θέμα ημερών. Ίσως μια ή δύο εβδομάδων. Όταν συμβαίνει αυτό, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα κατακλυστεί. Οι συμπολίτες σας θα στοιβάζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων. Οι εξαντλημένοι επαγγελματίες υγείας θα καταρρεύσουν. Κάποιοι θα πεθάνουν. Θα χρειαστεί να αποφασίσουν ποιος ασθενής θα μπει σε οξυγόνο και ποιος θα πεθάνει. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι η κοινωνική αποστασιοποίηση σήμερα. Όχι αύριο. Σήμερα. Αυτό σημαίνει να κρατάς όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στο σπίτι, ξεκινώντας τώρα. Όσοι έχετε ηγετικές θέσεις, έχετε τη δύναμη και την ευθύνη να αποτρέψετε το κακό. Μπορεί να αναρωτηθείτε σήμερα: Τι γίνεται αν αντιδράσω υπερβολικά; Θα με κοροϊδεύουν οι άνθρωποι; Θα μου θυμώσουν; Θα φανώ ηλίθιος; Δεν θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε να κάνουν άλλοι τα πρώτα βήματα; Θα βλάψω πάρα πολύ την οικονομία; Αλλά σε 2–4 εβδομάδες, όταν ολόκληρος ο κόσμος θα εφαρμόσει το μέτρο, όταν οι πολύτιμες μέρες κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα έχετε ενεργοποιήσει θα έχουν σώσει ζωές, οι άνθρωποι δεν θα σας επικρίνουν πια: Θα σας ευχαριστήσουν που λάβατε τη σωστή απόφαση. (σχετικό Coronavirus – The Hidden Cases – Why We Must Shut Everything Down And Do It Now

12 Μαρτίου – 19 Μαρτίου 2020  

Στις 12 Μαρτίου καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Ελλάδα. Ήταν ένας 66χρονος από την Πάτρα. Την ίδια μέρα, ο περιφερειακός διευθυντής Π.Ο.Υ για την Ευρώπη Dr Hans Henri P. Kluge, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη έγινε το επίκεντρο της πανδημίας και την επομένη μέρα, 13 Μαρτίου, η Ελλάδα αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των καφετεριών, μπαρ, μουσείων, εμπορικών κέντρων, αθλητικών εγκαταστάσεων και εστιατορίων. 

Στις 14 Μαρτίου η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της για ευρωπαϊκές χώρες. Στις 16 Μαρτίου στην Ελλάδα έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα, δύο χωριά στην Κοζάνη τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ αποφασίστηκε και η καθολική αναστολή όλων των λειτουργιών κάθε δόγματος και θρησκείας. Oι φούρνοι, τα σουπερμάρκετ, τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ορισμένες ακόμα εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών, καθώς και παραγωγικές μονάδες περισσότερων ειδών, παρέμειναν ανοιχτά. Στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε πολίτες τρίτων χωρών, με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου. 

Στην Ελλάδα, η είσοδος πολιτών από χώρες εκτός της Ε.Ε. θα επιτρεπόταν μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται με επείγουσα εργασία ή οικογενειακούς λόγους. Την ίδια μέρα , η Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ξάνθης, δημοσίευσε ‪ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ προς όσους ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή της για ενίσχυση των εργασιών επέκτασης του φράχτη στον Έβρο με δωρεές και για λόγους διαφάνειας δημοσίευσε τα ονόματα όσων είχαν συνεισφέρει. Αργότερα, καθώς οι δωρεές και οι εργασίες συνεχιζόταν , δημοσίευσε άλλα 2 παρόμοια ευχαριστήρια. Στις 18 Μαρτίου το Reuters δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “ «Θερίζει» τους Οίκους Ευγηρίας στην Ιταλία ο κορονοϊός “ αφιερωμένο στους αμέτρητους θανάτους ηλικιωμένων που δεν είχαν καταγραφεί ως θύματα του κοροναϊού. 

Η Ελλάδα μπήκε στο QE των 750 δισ. ευρώ (QE Quantitative easing – Ποσοτική χαλάρωση) και καταργήθηκε η υποχρέωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Στις 18 και 19 Μαρτίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια επιπλέον σειρά μέτρων ύψους άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων (ενδεικτικά μέτρα: χρηματική ενίσχυση ύψους 800€ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, αναστολή καταβολής φόρων και εισφορών, αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 6% για ορισμένα προϊόντα υγιεινής και αυτοπροστασίας, καταβολή στο ακέραιο του δώρου του Πάσχα κλπ). Στις 19 Μαρτίου η Τουρκία έκλεισε τις χερσαίες συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα στις Καστανιές και τα Ύψαλα. 

Η πανδημία είχε σκοτώσει έως τότε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους και για πρώτη φορά η πλειοψηφία των θανάτων δεν ήταν πια στη Κίνα αλλά στην Ιταλία και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε σχέδια για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής της G7 τον Ιούνιο. Όσο για το καθεστώς Ερντογάν , εννοείται ότι συνέχιζε να λογοκρίνει τον κορονοϊό ….[Ενδεικτικά :Γιατρός ο οποίος έλεγε σε βίντεο το οποίο διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι στην Τουρκία ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται κατά χιλιάδες, συνελήφθη από την αστυνομία για “διάδοση ψευδών ειδήσεων ”. Σύμφωνα με τις Τούρκικες Αρχές, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν τότε μόλις 191] 

Εκείνη την εποχή, η οργανωμένη και δωρεάν μεταφορά μεταναστών από τις Τούρκικες Αρχές συνέχιζε, η επιθέσεις κατά των χερσαίων αλλά και θαλάσσιων συνόρων μας συνεχίζαν και αυτές, γκρίζοι λύκοι, πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, μισθοφόροι και μαχητές όλων των ειδών αλώνιζαν απέναντι από τον Έβρο, οι ενισχύσεις (σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή) από την FRONTEX και από μεμονωμένες ευρωπαϊκές χώρες έφτασαν και άρχισαν να συμμετέχουν στην υπεράσπιση των συνόρων, ενώ στο εξωτερικό, υπήρχαν ήδη πολλές φωνές οι οποίες ζητούσαν την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ λόγω της επίθεσης κατά συμμαχικής χώρας (Ελλάδα) [vdare Lost in all the news of ‪Coronavirus Pandemic‬ is the fact Greece is standing up against Turkey and the migrant invasion. Time To Take On Turkey—And End Weaponized Migration ]

Στις 20 Μαρτίου, αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ προειδοποιήσαν ότι υγειονομικά συστήματα ανά τον κόσμο καταρρέουν κάτω από το βάρος της πανδημίας και ότι αυτή δεν είναι απλά μια “κακή εποχική γρίπη”. Την ίδια μέρα δημοσιεύθηκε ένα χρονοδιάγραμμα για το ξέσπασμα της COVID-19 και την συγκάλυψη από τη Κίνα καθώς και ένα εκτενές αφιέρωμα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro ( L’infectiologue Sotirios Tsiodras, nouvelle coqueluche des Grecs. PORTRAIT – Sotiris Tsiodras, brillant spécialiste des infections et reconnu dans le monde, a été révélé aux Grecs pendant cette crise sanitaire. Il est aujourd’hui, la voix quotidienne de l’information sur le virus.) Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ Τσιόδρας είναι ένας λαμπρός λοιμωξιολόγος, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος “αποκαλύφθηκε” στους Έλληνες κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού ως η καθημερινή φωνή της ενημέρωσης για τον ιό. Η γαλλική εφημερίδα έκανε αναφορά στο δελτίο των 6 και στο 27σέλιδο βιογραφικό του κ Τσιόδρα, λέγοντας ότι «αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε». Η Le Figaro σημείωνε και ότι «Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι χάρη σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας». (ελληνική αναδημοσίευση)

Στις 21 Μαρτίου οι ιατροί στην Ιταλία αναγκαζόταν να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Στην Ελλάδα έφτανε το πρώτο αεροπλάνο με υγειονομικό υλικό περίπου 10 τόνων (50.000 ειδικές μάσκες Ν95, 1.000.000 χειρουργικές μάσκες, 10.000 ιατρικές προστατευτικές στολές, 10.000 ιατρικά γυαλιά, 20.000 ιατρικά γάντια και 10.000 ιατρικά καλύμματα υποδημάτων δωρεά από Κίνα)

Στις 22 Μαρτίου 

– H εφημερίδα New York Times δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοσή της, έναν διαδραστικό χάρτη και χρήσιμες απεικονίσεις τα οποία αναπαράγουν την ιστορία της COVID-19 και εξηγούν πώς ο νέος κορονοϊός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα και εύκολα από μία μόνο πόλη της Κίνας σε ολόκληρο τον κόσμο. (σχετικό

σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ σχετικά με τις συνέπειες της πανδημίας στην Ελλάδα, μέχρι τις 22 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00, είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 624 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 20 το τελευταίο 24ωρο, το σύνολο των νοσηλευθέντων ήταν 161, από τους οποίους, 44 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή/και με διασωλήνωση και 15 είχαν καταλήξει. Εκείνη τη στιγμή συνεχιζόταν η νοσηλεία 124 ατόμων.

– με τηλεοπτικό μήνυμά του προς τους πολίτες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από την επόμενη μέρα να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια και εξήγησε ότι ” Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας, το οποίο όμως πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία. Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου. “

– δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 986/Β` η διυπουργική απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π οικ 20036 «Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» με ισχύ από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ., σύμφωνα με την οποία, βάσει της Eρμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 5 του Συντάγματος, η οποία επιτρέπει το περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας με λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, την από 22.03.2020 γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 και την βεβαίωση της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού και Δημοσιονομικών Αναφορών, σύμφωνα με την οποία η έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίσθηκε:

1. Ο προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας: Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, επιβάλλεται ως μέτρο πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω στην Επικράτεια. Ο περιορισμός ισχύει για το χρονικό διάστημα από 23.03.2020 ώρα 06:00 έως και 06.04.2020 και ώρα 06:00. 

Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει μέλη της Κυβέρνησης, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Ειδικούς Γραμματείς και Υπηρεσια- κούς Γραμματείς, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρ- χους, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες και Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. 

Από τα μέτρα αυτα εξαιρούνται μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες, Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία, Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους, Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης, στην τελευταία αυτή περίπτωση, της αναγκαίας απόστασης 1,5 μέτρου. και η Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.  

2. Ειδικές ρυθμίσεις ως προς την αντιμετώπιση πληθυσμών Ρομά, αστέγων, τοξικοεξαρτημένων ατόμων και ατόμων σιτιζομένων σε οργανωμένα συσσίτια κατά το χρονικό διάστημα περιορισμού της κυκλοφορίας  

ανακοινώθηκε η αναστολή από 23 Μαρτίου, όλων των επιβατικών πτήσεων από τη Μεγάλη Βρετανία καθώς και η διακοπή όλων των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με την Τουρκία, με εξαίρεση για τους Έλληνες πολίτες, κατόχους άδειας παραμονής, μόνιμους κατοίκους καθώς και για τη μεταφορά εμπορευμάτων. (Υπενθύμιση : Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ξεκίνησαν στις 28 Φεβρουαρίου σε τοπικό επίπεδο στις πληγείσες περιοχές και κατέληξαν σε περιορισμό άσκοπων μετακινήσεων σε εθνικό επίπεδο στις 23 Μαρτίου.) 

– σε συνέντευξη του, ο Ιωάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, δήλωσε ότι: ”Τα αυστηρά μέτρα που παίρνονται σε αυτή τη φάση είναι απαραίτητα επειδή φαίνεται ότι ο έλεγχος της επιδημίας έχει ξεφύγει (πολλά κρούσματα είναι ορφανά) και έχουμε αβεβαιότητα για το πόσο εκτεταμένη είναι η συχνότητα της λοίμωξης με SARS-CoV-2 στον πληθυσμό. Στην Ελλάδα, σήμερα (22 Μαρτίου) μπορεί να έχουμε από 2.000 χιλιάδες μέχρι 100.000 άτομα ή και περισσότερα που έχουν μολυνθεί. Χωρίς αυστηρά μέτρα ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται περίπου κάθε τρεις μέρες. Με αυστηρά μέτρα μειώνεται η έντονη αύξηση,.. “  

Στις 23 Μαρτίου: 

– υπήρχαν 379.236 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 και 16.647 θάνατοι είχαν καταγραφεί έως εκείνη την ήμερα σε 193 χώρες. Από αυτά 695 επιβεβαιωμένα κρούσματα (71 νέα) και 17 θάνατοι (2 νέοι), είχαν καταγραφεί στη χώρα μας, ενώ η Ευρώπη ήταν έτοιμη να σπάσει το φράγμα των 120.000 επισήμως καταγεγραμμένων θανάτων. 

ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η πανδημία επιταχύνεται καθώς αρχικά για να εμφανιστούν 100.000 κρούσματα χρειάστηκαν 67 ημέρες, ενώ για να εμφανιστούν τα τελευταία 100.000 κρούσματα χρειάστηκαν μόλις 4 ημέρες. 

το 20% της ανθρωπότητας βρισκόταν υπό μια μορφή καραντίνας που σημαίνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μετακινήσεις περίπου 1.7 δισ. ανθρώπων είχαν ήδη περιοριστεί λόγω της COVID-19. 

– στην Ελλάδα, Γερμανία, Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία μπήκε σε εφαρμογή η απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι κάνει το ίδιο από 25 Μαρτίου, η Νότια Αφρική από 26 Μαρτίου και η Ρωσία από 30 Μαρτίου, η Κίνα ενίσχυσε τους περιορισμούς της καραντίνας και η Αυστραλία ενίσχυσε και αυτή τους δικούς της περιορισμούς. (Έως τις 23 Μαρτίου η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε επιβάλει κανένα περιορισμό διότι θεωρούσε ότι ο κόσμος θα αποκτήσει την λεγόμενη ανοσία της αγέλης και όλα θα τελειώσουν γρήγορα και καλά)

συνέχεια ΕΔΩ

2 σχόλια:

  1. Προσπαθούν να τον

    τυλίξουν

    σε μιά κόλλα
    χαρτί!

    (που λέγαμε κάποτε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν ένας εισαγγελέας εκινείτο αυτεπάγγελτα εναντίον του Βόβολη, θα
    φαινόταν σαν κρατική δίωξη, ενώ τώρα ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να
    κάνει απλώς το καθήκον του.
    Τώρα λοιπόν που χρειάστηκε, επιστράτευσαν τον κατάλληλο άνθρωπό τους με το προσωπείο του πάθους για τα νομικά ζητήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.