Σελίδες

4 Μαΐου 2020

Η "νέα κανονικότητα" της παράνοιας από σήμερα...

H νέα «κανονικότητα» ξεκινάει σήμερα 4 Μαΐου και οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες και οι άνθρωποι της αγοράς θα βρουν μπροστά τους μία πολύ δύσκολη πραγματικότητα, λόγω των νέων περιορισμών που έχουν επιβληθεί, οι οποίοι αναπόφευκτα θα έχουν αντίκτυπο στον τζίρο των επιχειρήσεών τους.

Ήδη, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, προμηθευτές και καταστήματα έχουν καταστρώσει σχέδια απασχόλησης του προσωπικού στις νέες συνθήκες, ενώ απολυμάνσεις και αγορά υγειονομικού εξοπλισμού μονοπώλησαν τις προετοιμασίες, στα τέλη της εβδομάδας.

Ένα ευρύ φάσμα αλλαγών εκτείνεται πάνω από τη χώρα, με τις μετακινήσεις και τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να περνούν σε νέο καθεστώς από τις πρώτες κιόλας ώρες της Δευτέρας.

Χωρίς sms

Από σήμερα, καταργείται η υποχρέωση αποστολής sms ή η κατοχή γραπτής βεβαίωσης για την έξοδο από το σπίτι.

Στο δρόμο για τη δουλειά

Στη διαδρομή προς την εργασία, συστήνεται η χρήση ΙΧ, για αυτό και αίρεται ο δακτύλιος. Επιπλέον, υπάρχει πρόβλεψη για ελεύθερο πάρκινγκ στα μητροπολιτικά κέντρα, ιδίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η μετακίνηση με ταξί προϋποθέτει υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αντίστοιχα, η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς έχει διαμορφωθεί στις νέες συνθήκες, καθώς:

- Κατά τις ώρες αιχμής (7-10πμ και 2-5μμ) θα χρησιμοποιούνται μόνο από εργαζόμενους για τις ανάγκες προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία.

- Είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας και αυστηρή η σύσταση για τήρηση αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού.

- «Βοηθοί επιβατών» θα βρίσκονται στους 45 βασικούς σταθμούς του μετρό της Αθήνας και σε σταθμούς ανταποκρίσεων του μετρό με τα λεωφορεία, προκειμένου να ενημερώνουν το επιβατικό κοινό, επιβλέποντας παράλληλα και τα μέτρα προστασίας που θα έχουν ληφθεί εντός των σταθμών, όπως με τη χρήση σήμανσης για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Νέα ωράρια

Προς αποφυγή συνωστισμού, σε διαφορετικά ωράρια θα προσέρχονται οι εργαζόμενοι από το πρωί της Δευτέρας, αφού ο δημόσιος τομέας θα υποδέχεται το προσωπικό σε τρία κύματα από τις 7πμ έως τις 9πμ και ο ιδιωτικός τομέας (εκτός από τους εργαζόμενους σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και φούρνους) σε δύο κύματα, δηλαδή από τις 9πμ έως τις 10πμ. Αλλαγές υπάρχουν και ως προς την έναρξη των εμπορικών καταστημάτων, που θα σηκώνουν ρολά στις 10 το πρωί.

Πρεμιέρα για το εμπόριο

Το «βάπτισμα του πυρός» ως προς την επανεκκίνησης της εμπορικής δραστηριότητας αφορά σε:

- βιβλιοπωλεία,
- καταστήματα οπτικών,
- καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού,
- καταστήματα πώλησης φυτών,
- ΚΤΕΟ (προσέλευση μόνο με ραντεβού)
- Καταστήματα πώλησης υποδημάτων,
- καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ανοίγουν, επίσης, και οι μεγάλες αλυσίδες (ηλεκτρικών συσκευών και Η/Υ), αλλά όχι ακόμη τα πολυκαταστήματα τύπου mall.

H πρόσβαση στα καταστήματα γίνεται με σαφείς κανόνες, δηλαδή τήρηση απόστασης 2 μέτρων ανά άτομο (έως 20 τ.μ. 4 άτομα), χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες και αποφυγή χρήσης ανελκυστήρων.

Πλήρης επιστροφή προβλέπεται ακόμη για τις λαϊκές αγορές, ενώ απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις αγορές μεταξύ των περιφερειών. Παραμένει, όμως, σε ισχύ η απαγόρευση της πώλησης βιομηχανικών προϊόντων, όπως και τα μέτρα λειτουργίας του 50%.

Προσοχή στον καλλωπισμό

Μεγαλύτερη ευελιξία εμφανίζει το ωράριο λειτουργίας επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, από την κατηγορία των οποίων ξεκινούν τη Δευτέρα:

- Κουρεία
- Κομμωτήρια
- Κέντρα Αισθητικής

Αυστηρά και μόνο με ραντεβού και από τις 7.00 - 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 - 21.00 τα Σάββατα.

Για προληπτικούς λόγους, ωστόσο, αυστηρότερες είναι οι προδιαγραφές λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων, αφού μάσκες και γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες.

Εξίσου υποχρεωτική είναι η απόσταση δύο μέτρων ανά θέση εργασίας, όπως και η απόσταση 2 μέτρων ανά άτομο εντός του χώρου, με την αναλογία να διαμορφώνεται ως εξής:

- έως 20 τ.μ. 4 άτομα,
- από 20 τ.μ. - 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και
- άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Nοσοκομεία

Με μάσκα απαραιτήτως επιτρέπεται η είσοδος και σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, αφού επιστρέφει τη Δευτέρα η διεξαγωγή τακτικών χειρουργείων και απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Ανοιχτές, μετά από πολύ καιρό θα είναι τη Δευτέρα και οι Εκκλησίες για τις ανάγκες της ατομικής λατρείας, αλλά με τον περιορισμό των συναθροίσεων (έως 10 άτομα) να βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.

πηγή 

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Από την σήμερα ξεκινάει η απελευθέρωση των πολιτών υπό περιοριστικούς όρους όμως και με αναστολή, ενώ τα μέτρα που θα ισχύουν είναι κυριολεκτικά στα όρια του παραλογισμού (μάλλον τα ξεπερνάνε κατά πολύ).

Μια ολόκληρη οικογένεια είναι πιθανό να καλέσει τόσα ταξί όσα είναι και τα μέλη από τα οποία αποτελείται για να πάει στον ίδιο προορισμό! Π.χ μια πενταμελής οικογένεια πρέπει να φωνάξει πέντε ταξί.

Χώρια το πόσο παράλογο είναι το μέτρο αυτό, θα αποδειχτεί δύσχρηστο και φοβερά κοστοβόρο.

Όποια συναλλαγή κι αν κάνουμε θα γίνεται κατόπιν ραντεβού όπως το κούρεμα, η βαφή, ακόμη και το… ξύρισμα θα γίνεται με χρήση μάσκας, ενώ το πιστολάκι απαγορεύεται καθώς ενέχει κίνδυνο διασποράς του ιού. Αν αυτά με μάσκες μπορούν πρακτικά να συμβούν είναι άλλο ζήτημα...

Το ωραίο είναι πως το κούρεμα θα πρέπει να γίνεται από απόσταση, δηλαδή ο κουρέας θα είναι ή ο «Ψαλιδοχέρης» Τζόνι Ντεπ, ή ο αστυνόμος Σαΐνης...

Στα καταστήματα θα δοκιμάζουμε τα παντελόνια, αλλά όχι τις μπλούζες...

Αυτά τα ωραία είναι πρακτικώς ανεφάρμοστα αλλά οι γιατροί μας τα λένε θεωρώντας μια ιδανική ιατρική πραγματικότητα. Τέτοιος παραλογισμούς είχαμε να τους ακούσουμε από το... Στρατό όταν οι γιατροί μας έλεγαν ότι πρέπει να ξεκουραζόμαστε, να έχουμε στεγνά ρούχα και να προσέχουμε τους εαυτούς μας.

Τραγελαφικό ακούγεται και το ραντεβού στο Δημόσιο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτον να λειτουργούν τα τηλέφωνα και δεύτερο να... σηκωθούν τα ακουστικά. 

Όσο για την ένδυση μάλλον θα αγοράζεται ρούχα με το «μάτι». Να έχετε κοπέλα που «κόβει» το μάτι της μαζί σας αλλιώς θα κυκλοφορείται ή σαν «φασουλήδες» είτε σα να μπήκαν τα ρούχα σας στο πλύσημο. Το αντίστοιχο βέβαια και με τις γυναίκες πελάτισσες. Πάσα βοήθεια ευπρόσδεκτη. 

Η νέα πραγματικότητα, που ξεκινά τη Δευτέρα, απαιτεί φαντασία και ένα χαρτί με «οδηγίες χρήσης» στο χέρι κάθε πολίτη. «ΤΑ ΝΕΑ» στην έντυπη έκδοσή τους αποκωδικοποιούν τις οδηγίες που ανακοινώθηκαν για τη νέα φάση των μέτρων κατά του COVID-19.

Κομμωτήρια

Με απαγορευτικό στο… πιστολάκι ξεκινούν τη λειτουργία τους τα κομμωτήρια έπειτα από ενάμιση μήνα διακοπής των εργασιών τους. Η δεύτερη φάση των μέτρων θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης του χρώματος και του μήκους στην κόμη γυναικών και ανδρών, άπαντες όμως θα εξέρχονται από κουρεία και κομμωτήρια με βρεγμένα μαλλιά.

Η χρήση του σεσουάρ απαγορεύεται κατηγορηματικά από τους ειδικούς, καθώς μέσα σε αυτά γίνεται περιστροφή του αέρα με αποτέλεσμα να ευνοείται η διασπορά του ιού, ενώ αντίστοιχα προβλήματα φαίνεται ότι προκαλεί και το πιστολάκι. Σε περίπτωση που κάποιος ζητήσει οπωσδήποτε στέγνωμα, θα πρέπει όλα τα παράθυρα και οι πόρτες του κομμωτηρίου να παραμένουν ανοιχτά ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Οι κομμωτές θα φορούν υποχρεωτικά γάντια, τα οποία θα αλλάζουν ανά πελάτισσα – με εξαιρετική δυσκολία, καθώς στις βαφές των μαλλιών οι κομμωτές εξυπηρετούν ταυτόχρονα πολλές γυναίκες – ενώ βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, δεν θα επιτρέπεται ο κλιματισμός.

Παρά τα… τεχνικά προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του κουρέματος ή… του ξυρίσματος, δεν υπάρχουν περιθώρια μη συμμόρφωσης:

Το πρόστιμο για τις παραβάσεις ξεκινά από τα 150 ευρώ. Οι καρέκλες θα απέχουν δύο μέτρα μεταξύ τους ενώ προβληματισμός έχει προκύψει για το πώς θα τηρηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις μεταξύ κομμωτή και πελάτη, με τους πλέον ευφάνταστους να σχολιάζουν ήδη σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο κομμωτής θα πρέπει να διαθέτει ικανότητες ψαλιδοχέρη-αστυνόμου Σαΐνη.

Καταστήματα ένδυσης

Αρχικά ακούστηκε ότι κάθε φορά που ένας υποψήφιος πελάτης θα δοκιμάζει το ρούχο της επιλογής του, μια πωλήτρια έξω από το δοκιμαστήριο, επιφορτισμένη ειδικά με αυτόν τον σκοπό, θα παραλαμβάνει το ρούχο και θα το σιδερώνει επί τόπου πριν το δοκιμάσει ο επόμενος.

Η ιδέα μάλλον εγκαταλείφθηκε, λόγω της προφανούς δυσκολίας στην εφαρμογή της και πλέον οι ειδικοί συστήνουν «μερική δοκιμή» των υπό αγορά ρούχων.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, από τη Δευτέρα θα μπορούμε να δοκιμάζουμε παντελόνια και φούστες – με μέτρο -, όχι όμως μπλούζες, πουκάμισα ή οτιδήποτε άλλο περνά από το κεφάλι μας για να φορεθεί. Κατά την επιστροφή στο σπίτι καθίσταται υποχρεωτικό το πλύσιμο των ρούχων, αλλά και το μπάνιο όσων επισκέφθηκαν το κατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στα καταστήματα ένδυσης, όπως και σε κάθε άλλο κατάστημα, οι πελάτες θα εισέρχονται αναμένοντας σε ουρά καθώς θα επιτρέπονται συνολικά τέσσερα άτομα στις μικρές επιχειρήσεις και ένα ανά δέκα τ.μ. σε μεγαλύτερες.

Ταξί

Παραμένουν οι περιορισμοί που ισχύουν και σήμερα: Ενας πελάτης ανά ταξί, με μόνες εξαιρέσεις έναν γονέα με δύο ανήλικα τέκνα ή τη μετάβαση σε νοσοκομείο. Οι ιδιοκτήτες ταξί διαμαρτύρονται επισημαίνοντας ότι αν μια οικογένεια με τρία ενήλικα μέλη θελήσει να πάει κάπου, θα χρειαστεί τρία ταξί.

Δημόσιο

Με προκαθορισμένο ραντεβού θα μεταβαίνουν οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες για υποθέσεις τους και μόνο εφόσον αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσω Διαδικτύου ή τηλεφώνου.

Προβληματισμό για την εφαρμοσιμότητα του μέτρου προκαλούν οι τεράστιες ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας την περασμένη Τρίτη, πρώτη ημέρα επανέναρξης της λειτουργίας τους.

Εκκλησίες

Συνιστούν ένα από τα δυσκολότερα στοιχήματα αυτής της περιόδου. Οι εκκλησίες ανοίγουν τις πόρτες τους για ατομική προσευχή, δηλαδή για ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους.

Γεννώνται σοβαρά ερωτηματικά ως προς το πώς θα ελεγχθούν ο πραγματικός αριθμός των ατόμων που εισέρχονται σε κάθε ναό, η τήρηση των μέτρων υγιεινής στο εσωτερικό του, όπως απολύμανση, μάσκες κλπ, ώστε να μη σημειωθεί απότομη έξαρση της πανδημίας, ειδικά σε ηλικιωμένους.

Οι φόβοι ενισχύονται από το γεγονός ότι περιστατικά ανυπακοής ιερέων είχαν καταγραφεί από όταν ακόμη ίσχυαν αυστηρές απαγορεύσεις.

Ανοίγουν τον δρόμο προς χωριά και εξοχικά

Τον δρόμο προς τα χωριά και τα εξοχικά θα ανοίξει η κυβέρνηση για τους πολίτες που ανήκουν στην τρίτη ηλικία από τον Ιούνιο, εγκαταλείποντας έτσι τα μεγάλα αστικά κέντρα που αποτελούν άλλωστε και τις πιο… δραστήριες εστίες του κορωνοϊού.

Προϋπόθεση όμως για να κάνει (και) ο ευάλωτος πληθυσμός ένα βήμα προς την κανονικότητα είναι να παραμείνει σε συνθήκες καραντίνας τον Μάιο.

Το «στίγμα» της επόμενης ημέρας για τους πολίτες άνω των 65 ετών έδωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Ακης Σκέρτσος, χτίζοντας μια «γέφυρα ασφαλείας» για την ευαίσθητη αυτή πληθυσμιακή ομάδα.

«Να συνεχίσουν χωρίς διαφοροποιήσεις τους κανόνες τού «Μένουμε Σπίτι», ειδικά κατά τον μήνα Μάιο. Με στόχο, όταν απελευθερωθούν οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια, όσοι κι όσες διαμένουν σε μεικτά νοικοκυριά με νεότερους και έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν εκτός αστικών κέντρων σε εξοχικές κατοικίες και χωριά να το πράξουν».

Σε κάθε περίπτωση όμως και όπως εξηγούν οι ειδικοί, η ευλαβική τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής – με πρώτο το συχνό πλύσιμο των χεριών -, η χρήση μάσκας και η τήρηση απόστασης 1,5-2 μέτρων από τους συνομιλητές τους πρέπει να αποτελούν καθημερινή (και χωρίς εξαιρέσεις) ρουτίνα και στην επόμενη φάση.

Η φαρμακευτική αγωγή«Και καθώς οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους χρόνια νοσήματα, κρίνεται απαραίτητο να αξιολογούν την κατάσταση της υγείας τους – μετρώντας για παράδειγμα την πίεσή τους – και κυρίως να παραμένουν συμμορφωμένοι στη φαρμακευτική αγωγή τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ιωάννης Γουδέβενος.

Μάλιστα, ο ειδικός σχολιάζει ως θετική εξέλιξη την υπό προϋποθέσεις λήξη της καραντίνας των ηλικιωμένων, καθώς η φυσική δραστηριότητά τους έχει μειωθεί σημαντικά στα αστικά κέντρα με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

«Εν τω μεταξύ, τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση κρουσμάτων. Το προσωπικό των Κέντρων Υγείας της Βορειοδυτικής Ελλάδας έχουν εκπαιδευτεί ώστε να λαμβάνουν δείγμα, το οποίο στέλνουν στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και το αποτέλεσμα βγαίνει σε 4 ώρες» αναφέρει ενδεικτικά ο καθηγητής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.