Σελίδες

31 Μαΐου 2020

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΟΚ: Την «Μεγάλη» πανδημία δεν την ζήσαμε ακόμα!

Κι όμως, κορυφαίοι επιδημιολόγοι λένε ότι η πανδημία του κορονοϊού που «γονάτισε» όλο τον πλανήτη δεν ήταν η «Μεγάλη» που περιμένουν όλοι τους. Και λένε ότι πριν να είναι αργά πρέπει να προετοιμαστούμε γιατί όταν έρθει δεν θα μοιάζει με τίποτα από όσα βιώσαμε. 

Μπορεί όλα αυτά που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες με τον κορονοϊό να μας φαίνονται εξωπραγματικά, όμως, σύμφωνα με κορυφαίο Αμερικανό επιδημιολόγο δεν είναι η «Μεγάλη».

Έτσι, την έχουν βαφτίσει οι επιστήμονες και όταν θα χτυπήσει την ανθρωπότητα θα το κάνει με μεγάλη σφοδρότητα. Και για τον λόγο αυτό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μπορεί να έλθει και πιο γρήγορα του αναμενομένου και δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους. Γι’ αυτό όλοι οφείλουν να πάρουν το μάθημά τους από την Covid-19, ιδίως τα κράτη που απέτυχαν στην αντιμετώπισή της, όπως οι ΗΠΑ.

Στο περιοδικό διεθνούς κύρους «Foreign Affairs» φιλοξενείται άρθρο του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Μάικλ Όστερχολμ, καθηγητή και διευθυντή του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, καθώς και του συγγραφέα Μαρκ Ολσέικερ.

Οι Όστερχολμ και Ολσέικερ, το 2017, είχαν συγγράψει το μπεστ-σέλερ «Ο φονικότερος εχθρός: Ο πόλεμός μας ενάντια στα φονικά μικρόβια».

Όπως επισημαίνουν στο άρθρο τους στο Foreign Affairs, «ο χρόνος εξαντλείται για την προετοιμασία ενόψει της επόμενης πανδημίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα με αποφασιστικότητα και στόχο» και αυτό αφορά τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επιστήμονες δημόσιας υγείας.

«Η τωρινή κρίση θα τελειώσει είτε όταν βρεθεί ένα εμβόλιο είτε όταν αρκετό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αναπτύξει ανοσία (αν όντως η ανοσία διαρκείας είναι δυνατή), κάτι που πιθανώς θα απαιτήσει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού να μολυνθούν. Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει γρήγορα και στο μεταξύ το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος θα είναι τεράστιο», υπογραμμίζουν.

Όμως, προειδοποιούν, «κάποιο μελλοντικό μικροβιακό ξέσπασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο και πιο φονικό. Με άλλα λόγια, αυτή η πανδημία πιθανότατα δεν είναι “Η Μεγάλη”, η προοπτική της οποίας στοιχειώνει τους εφιάλτες των επιδημιολόγων και των ειδικών δημόσιας υγείας, παντού. Η επόμενη πανδημία πιθανότατα θα προέλθει από έναν νέο ιό της γρίπης, με την ίδια καταστροφική επίπτωση της πανδημίας του 2018, που σάρωσε τη Γη δυόμισι φορές σε λίγο περισσότερο από ένα έτος, σε απανωτά κύματα, σκοτώνοντας περισσότερους ανθρώπους από ό,τι ο βίαιος και ο αιματηρός (σ.σ. Α’ Παγκόσμιος) πόλεμος που είχε προηγηθεί».

Μία προαναγγελθείσα καταστροφή

Και όπως η τωρινή πανδημία είχε προβλεφθεί, έτσι και η επόμενη, ήδη, έχει προβλεφθεί. Γι’ αυτό, «αν ο κόσμος δεν πάρει τα σωστά μαθήματα από την αποτυχία του να προετοιμαστεί και να δράσει έγκαιρα», τότε «ο απολογισμός των θυμάτων την επόμενη φορά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Όσο και αν φαίνεται τρομερό, η Covid-19 πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για το πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει μία πανδημία», σημειώνουν.

Οι κορονοϊοί SARS και MERS, η γρίπη Η1Ν1, οι ιοί Έμπολα και Ζίκα, όσο κι αν διαφέρουν, τονίζει το άρθρο, «έχουν ένα αξιοσημείωτο κοινό χαρακτηριστικό: Όλοι εμφανίστηκαν ως εκπλήξεις και δεν θα έπρεπε». Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των επιστημόνων, «η κατάσταση ετοιμότητας είχε χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια αντί να βελτιωθεί, ιδίως στις ΗΠΑ», π.χ. όσον αφορά τη διαθεσιμότητα στις ίδιες τις χώρες (χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από την Κίνα ή την Ινδία) διαφόρων ζωτικών φαρμάκων και ιατρικών εφοδίων, όπως αναπνευστήρες, μάσκες κ.ά., κυρίως για την πρώτη κρίσιμη φάση της πανδημίας.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα συστήματα υγείας έκαναν τα πράγματα χειρότερα σε πολλές χώρες, καθώς και τα αργά αντανακλαστικά ορισμένων κυβερνήσεων, όπως η αμερικανική, μετά το ξέσπασμα της Covid-19. Παρόλο που, ήδη από την πανδημία του 1918, είχε φανεί ότι όσες πόλεις και χώρες αντέδρασαν πιο γρήγορα στη γρίπη, απαγορεύοντας τις δημόσιες συναθροίσεις και συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι, τελικά είχαν τις λιγότερες απώλειες. 

Στην τωρινή πανδημία, υποστηρίζουν οι συγγραφείς, «οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πήγαν στον πόλεμο ενάντια σε μία ταχέως μεταδιδόμενη λοιμώδη νόσο χωρίς να έχουν σχέδιο μάχης, επαρκές προσωπικό, επαρκείς ιατρικές εγκαταστάσεις, επαρκή αποθέματα εξοπλισμού και εφοδίων, αξιόπιστη αλυσίδα τροφοδοσίας, κεντρικό σύστημα διοίκησης και πολίτες εκπαιδευμένους ή προετοιμασμένους για την επερχόμενη μάχη».

Όπως αναφέρουν, «με την εξαίρεση ενός θερμοπυρηνικού πολέμου και τη μακροπρόθεσμη επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, μία πανδημία λοιμώδους νόσου έχει το μεγαλύτερο καταστροφικό δυναμικό για την υγεία και την οικονομική σταθερότητα, παγκοσμίως. Όλες οι άλλες μορφές καταστροφών και συμφορών είναι περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά, είτε πρόκειται για τυφώνα, σεισμό ή τρομοκρατική επίθεση. Μία πανδημία μπορεί να συμβεί οπουδήποτε ξαφνικά και να διαρκέσει μήνες ή χρόνια».

Οι εκτιμήσεις για τα θύματα της πανδημίας γρίπης του 1918 φθάνουν τα 100 εκατομμύρια, που -ως ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού- αντιστοιχούν σήμερα σε πάνω από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, κάτι που εύκολα την καθιστά τη χειρότερη φυσική καταστροφή της σύγχρονης εποχής. Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, πόσο πιο διασυνδεμένοι είναι πλέον οι άνθρωποι χάρη στην παγκοσμιοποίηση, «μια παρόμοια μολυσματική πανδημία γρίπης σήμερα θα ήταν εκθετικά πιο φονική από ό,τι πριν έναν αιώνα». Επιπλέον, ελλείψει εμβολίου, «είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ο κόσμος σήμερα είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μία μαζική πανδημία από ό,τι ήταν οι γιατροί, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πριν 100 χρόνια». 

Η Μεγάλη «ζαριά»

Το άρθρο επισημαίνει ότι «ορισμένοι αποκαλούν την Covid-19 πανδημία που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια», όμως «το γεγονός ότι ο κόσμος περνάει τώρα μία πανδημία δεν είναι περισσότερο προφητικό για το πότε θα συμβεί η επόμενη, από ό,τι ένα ρίξιμο του ζαριού προφητεύει την επόμενη ριξιά». Έτσι, «η επόμενη ζαριά ή η μεθεπόμενη μπορεί να είναι πραγματικά “Η Μεγάλη” που θα κάνει την τωρινή πανδημία να φαντάζει συγκριτικά ασήμαντη».

Όπως προειδοποιούν, «όταν έλθει η πανδημία του νέου ιού γρίπης μπορεί στ’ αλήθεια να γονατίσει ολόκληρο τον κόσμο, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ή περισσότερα, διαλύοντας το εμπόριο, αποσταθεροποιώντας τις κυβερνήσεις, στρεβλώνοντας την πορεία της ιστορίας για τις επόμενες γενιές». Και αντίθετα με την Covid-19, αλλά ακριβώς όπως η πανδημία του 1918, η πραγματικά επερχόμενη Μεγάλη Πανδημία δεν θα λυπηθεί τους υγιείς ανθρώπους 18 έως 40 ετών.

Γι’ αυτό, από τώρα οι κυβερνήσεις, πέρα από την προετοιμασία επί χάρτου «σεναρίων» ετοιμότητας, πρέπει να μην εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από την αγορά και από άλλες χώρες, αλλά να φροντίσουν να χρηματοδοτήσουν έγκαιρα την έρευνα για ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων, να ενισχύσουν το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό για επαρκή εφόδια άμεσης ανάγκης, να αυξήσουν τα διαθέσιμα αποθέματά τους και να βελτιώσουν τη διεθνή συνεργασία τους, ίσως και με τη δημιουργία –παράλληλα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- ενός νέου διεθνούς οργανισμού τύπου «ΝΑΤΟ δημόσιας υγείας». Επειδή «τα μικρόβια δεν σέβονται τα σύνορα». 

πηγή

Η ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ

από το κανάλι Angelo Karageorgos 

Στην προσπάθεια τους να παρουσιάσουν έναν τρομερό Κοροϊδοϊό ως αληθοφανή, ήξεραν πως αναπόφευκτα θα έπρεπε να δείξουν αριθμούς. Όσο πιο μεγάλους μπορούσαν. Πρόσφατα οι ίδιοι αποκάλυψαν την απάτη στην καταμέτρηση των θανάτων “από.” Όμως, όπως έλεγα απ’ την αρχή, το ψέμα είναι πολύ ευρύτερο. Για να προκύψουν τα νούμερα προφανώς μεσολαβούν τα τεστ... 

Κάτι που μπορείς να το μετρήσεις πραγματικά μόνο αν τα εργαλεία που κατέχεις είναι κατάλληλα να το εντοπίζουν καλά και να το απομονώνουν, έτσι δεν είναι; Αυτή τη φορά δεν ασχολήθηκα πολύ με ψευδεπιστήμονες αλλά παρουσίασα και λίγο επιστημονική ορολογία όπως και επίσημες δημοσιεύσεις για να δεις πώς φαίνεται πως ολάκερο το οικοδόμημα τους είναι βασισμένο σε θεμέλια χτισμένα πάνω σε άμμο. 

Μέση λύση δεν υπάρχει, είτε στην Άγκυρα κυβερνά ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς όπως του Ερντογάν, είτε ένα μιλιταριστικό φασιστικό καθεστώς όπως των κεμαλιστών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη και οι άλλοι εκπρόσωποι της σχολής του δήθεν «ρεαλισμού» στην εξωτερική πολιτική, όποτε αναφέρονται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ξεκινούν την τοποθέτησή τους με το γνωστό «ποίημα» – ότι είμαστε καταδικασμένοι λόγω της γεωγραφίας και της Ιστορίας να ζούμε με την Τουρκία ως γείτονα, και επομένως δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική λύση παρά να βρούμε τρόπο να εξομαλύνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να μειώσουμε τη μεταξύ μας ένταση. Η σχολή αυτή υποστηρίζει πως ακόμη κι αν η Ελλάδα κέρδιζε έναν σύντομο πόλεμο απέναντι στην Τουρκία, δεν θα έλυνε δια παντός τα προβλήματά της με τους γείτονες. Η Τουρκία, επειδή είναι μεγάλη, υπερήφανη και ισλαμοφασιστική χώρα, δεν θα αποδεχόταν την ήττα της αλλά θα επιζητούσε να πάρει τη ρεβάνς με κάθε τρόπο και κάθε τίμημα, και αυτό θα μας οδηγούσε σε μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών την οποία εκ των πραγμάτων θα χάναμε λόγω του πληθυσμιακού και οικονομικού μεγέθους μας. 

Σε αυτό το σκεπτικό βασίζεται η άποψη της Μπακογιάννη και των άλλων «ρεαλιστών» ότι με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, παρά μόνο πολιτική. Παραβλέπουν όμως το αντίστροφο πρόβλημα – ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα υποχωρήσει σε κάποιες τουρκικές αξιώσεις και δεχτεί ακόμη και να απεμπολήσει κυριαρχικά της δικαιώματα με την ελπίδα να κερδίσει τη μόνιμη ειρήνη, κανείς δεν εγγυάται ότι η Τουρκία θα ικανοποιηθεί. Αντιθέτως, η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δείχνει πως ο κατευνασμός ανοίγει την όρεξη των Τούρκων για περισσότερες διεκδικήσεις σε βάρος μας. Άλλωστε ο Ερντογάν έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως «τα συμφέροντα της χώρας μας συγκρούονται με τα συμφέροντα άλλων χωρών».

Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν προτίθεται να αντιδράσει στρατιωτικά ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ τουρκική πρόκληση σε βάρος μας. Πιθανότατα έχει ήδη συμφωνήσει να εκχωρήσει κυριαρχικά μας δικαιώματα στους Τούρκους, και απλώς μας προετοιμάζει ψυχολογικά για αυτή την εξέλιξη, όπως έγινε και με την προδοσία της Μακεδονίας το 2018-19. Ο πιο ανώδυνος τρόπος να σερβιριστεί στον ελληνικό λαό η νέα εθνική ήττα, είναι με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι τότε θα μπορούν να επιρριφθούν οι ευθύνες της ήττας σε ένα απρόσωπο διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Είναι σχεδόν βέβαιο όμως ότι στη Χάγη δεν θα τεθούν μόνο η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ αλλά και πολλές άλλες πάγιες διεκδικήσεις της Άγκυρα όπως π.χ. το εύρος του εναέριου χώρου μας, το καθεστώς 100 ακατοίκητων βραχονησίδων κ.ά. 

Αλλά ακόμη κι αν η Τουρκία κερδίσει τα πάντα στη Χάγη, πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι την επόμενη μέρα θα σταματούσαν ως δια μαγείας οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και οι τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά μας; Φυσικά και όχι! Η Τουρκία απλώς θα πατούσε πάνω στην ήδη υπάρχουσα απόφαση της Χάγης για να μας σπρώξει να ξαναπάμε στο Διεθνές Δικαστήριο και για άλλες διεκδικήσεις της, όπως π.χ. η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, το καθεστώς στην Ανατολική Θράκη, η ιδιοκτησία 18 κατοικημένων νησιών (Οινούσες, Φούρνοι κ.λπ.), ο διαμοιρασμός της Κρήτης κ.ά. Δεν υπάρχει τέλος στις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας, διότι πολύ απλά ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας δεν είναι η ειρηνική συμβίωση μαζί μας αλλά η πλήρης δορυφοροποίησή μας και εν τέλει η υποταγή μας. Η Τουρκία ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εξημερωθεί ούτε να μας αγαπήσει ό,τι κι αν της δώσουμε. Και βέβαια δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ τις στρατιωτικές προκλήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο ακόμη κι αν της χαρίσουμε όλα όσα διεκδικεί. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να εξημερώσουν το τουρκικό θηρίο ταϊζοντάς το, είναι είτε αφελείς είτε ανιστόρητοι, ή εξυπηρετούν δόλιους αντεθνικούς σκοπούς.

Είδαμε όλοι τους τελευταίους μήνες την αφόρητη πίεση που ασκεί η Τουρκία σε βάρος του ελληνισμού στον Έβρο, στο Ανατολικό Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Είναι σαφέστατο πλέον ότι οι Τούρκοι δεν πιέζουν διότι θέλουν χρήμα από την Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να πιέσουν και τη Βουλγαρία – Ευρώπη είναι κι αυτή. Στόχος τους είναι η Ελλάδα και η Κύπρος και αυτό είναι εμφανές από την ξεκάθαρα πολεμική κλιμάκωση με τις καταδιώξεις και τους εμβολισμούς σκαφών του Λιμενικού, με τα πυρά προς τις ελληνικές περιπόλους, με την κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Έβρο, και με τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και drones πάνω από τον Έβρο και τα νησιά μας. 

Η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς αφήνει παγερά ασυγκίνητη την Άγκυρα, διότι ο Ερντογάν δεν σκέφτεται και δεν σχεδιάζει με ορίζοντα μηνών ή χρόνων, αλλά με ορίζοντα δεκαετιών. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται το γεωπολιτικό παιγνίδι των υδρογονανθράκων με τον ελληνισμό ως ένα παιγνίδι ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΑΘΡΟΙΣΜΑΤΟΣ – δηλαδή ό,τι χάνει η μία πλευρά είναι κέρδος οπωσδήποτε για την άλλη. Ο πρωταρχικός στόχος των Τούρκων ΔΕΝ είναι να αρπάξουν από τον ελληνισμό όσα περισσότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μπορούν για να βγάλουν οι ίδιοι χρήματα. Με ένα ΑΕΠ που φτάνει τα 850 δις ετησίως, δεν πάσχουν για 150 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που θα είναι τα μισά ετήσια έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το φυσικό αέριο μετά το 2023. Οι Τούρκοι πιέζουν, εκβιάζουν και τραμπουκίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία επειδή πολύ απλά θέλουν να της ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ τα χρήματα που δικαιούται. Αν υποθέσουμε ότι π.χ. η Αίγυπτος ήταν εκείνη που συμπεριφερόταν αρπακτικά έναντι της Κύπρου και αξίωνε με τσαμπουκά να πάρει αυτή ΟΛΑ τα έσοδα από τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ, οι Τούρκοι δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Θα ήταν ικανοποιημένοι και δεν θα έστελναν κανένα πλωτό γεωτρύπανο για να διεκδικήσουν κι αυτοί μερίδιο. Θα προτιμούσαν δηλαδή οι Τούρκοι να εκμεταλλευτούν ένα κοίτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο οι Λίβυοι, οι Αιγύπτιοι, οι Λιβανέζοι, οι Ισραηλινοί ή ακόμη και οι Εσκιμώοι, παρά να το εκμεταλλευτούν οι Έλληνες.

Από τη στιγμή που άρχισαν να γίνονται γνωστά τα θαλάσσια πεδία της Ανατολικής Μεσογείου όπου πιθανώς να υπάρχουν πολύ μεγάλα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι Τούρκοι στρατηγικοί σχεδιαστές αντελήφθησαν ότι για μία ακόμη φορά η ίδια η γεωγραφία τούς έπαιξε πολύ άσχημο παιγνίδι – τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι βρίσκονται σε σημεία της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ τα οποία αφενός είναι πολύ απομακρυσμένα από την Τουρκία και αφετέρου καλύπτονται από μεγάλα επιμήκη νησιά (Κύπρος και Κρήτη) τα οποία ενεργούν σαν ασπίδες προστασίας.

Χειρότερη περίπτωση για τους Τούρκους δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Θα ήταν απείρως ευκολότερο γι’ αυτούς να αρπάξουν ένα ελληνικό κοίτασμα αν αυτό βρισκόταν π.χ. κοντά στη Λέσβο, παρά τώρα που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης. Η λύση που βρήκαν οι Τούρκοι σ’ αυτό το πρόβλημα φανερώνει το βαθύ μίσος που τρέφουν για τον ελληνισμό. Με την αυθαίρετη χάραξη της δικής τους ΑΟΖ που έκαναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ουσιαστικά «χαρίζουν» επιπλέον ΑΟΖ στις άλλες χώρες την οποία κλέβουν από την Ελλάδα και την Κύπρο – με την τουρκική άποψη περί ΑΟΖ η Λιβύη κερδίζει περί τα 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αίγυπτος περί τα 21.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Ισραήλ 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο Λίβανος 3.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή οι Τούρκοι κάνουν τους χουβαρντάδες μοιράζοντας αριστερά και δεξιά την ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ για να δελεάσουν τις άλλες χώρες της Μεσογείου να συμφωνήσουν στην καταλήστευση του ελληνισμού, και είναι ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ να καταφέρουν να τις προσεταιριστούν τελικά και να τις στρέψουν εναντίον μας. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτή την τουρκική στρατηγική ούτε να θεωρούμε ότι «κινείται στα όρια της φαιδρότητας» όπως δήλωσαν με περισσή αφέλεια κάποιοι Έλληνες αξιωματούχοι.

Το ελληνικό πολιτικό, διπλωματικό και δημοσιογραφικό προσωπικό δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί ποια είναι η πραγματική πρόθεση των Τούρκων, ότι δηλαδή παίζουν κατ’ ουσίαν καταστροφικό παιγνίδι σε βάρος μας χωρίς να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να κερδίσουν οικονομικά οι ίδιοι, αλλά γεωπολιτικά. Πολλοί Έλληνες έχουν πιστέψει το παραμύθι που πουλάει η Άγκυρα, ότι δηλαδή η πειρατεία που κάνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ οφείλεται στο ότι θέλουν μερίδιο από τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Τότε όμως γιατί στο τουρκολιβυκό μνημόνιο φρόντισαν να δώσουν στη Λιβύη του Σάρατζ όλα τα βυθοτεμάχια της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης; Τι τους ενδιέφερε τους Τούρκους ποιος θα εκμεταλλευτεί ένα βυθοτεμάχιο κοντά στη Γαύδο αφού οι ίδιοι δεν έχουν (φαινομενικά) καμία αξίωση σ’ αυτό; Γιατί επαναλαμβάνουν διαρκώς την εξωφρενική άποψή τους ότι τα νησιά, όσο μεγάλα κι αν είναι, δεν δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ, δείχνοντας ουσιαστικά την Κρήτη και την Κύπρο; Γιατί επαναφέρουν κάθε τόσο το ανιστόρητο επιχείρημα ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα όλη την Κρήτη και ότι κανονικά δικαιούται μόνο το ένα τέταρτο από το νησί και πρέπει να δοθεί τμήμα του στην Τουρκία, στη Βουλγαρία και στη Σερβία; Και γιατί απειλούν και προειδοποιούν ότι θα δανείσουν στους Λίβυους τουρκικά ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα για να κάνουν έρευνες για λογαριασμό της Τρίπολης ΝΟΤΙΩΣ της Κρήτης; 

Η απάντηση είναι προφανής – αυτό που νοιάζει κυρίως τους Τούρκους ΔΕΝ είναι τόσο να βγάλουν χρήματα οι ίδιοι, αλλά να αποτρέψουν πάσει θυσία τον ελληνισμό να βγάλει χρήματα ώστε να μην υπάρξει ποτέ περίπτωση να ενισχυθεί μελλοντικά και να σηκώσει κεφάλι. Γι’ αυτό εμποδίζουν συστηματικά την Ελλάδα να αξιοποιήσει ακόμη και τους υδρογονάνθρακες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εκεί όπου δεν φτάνει η «γαλάζια πατρίδα» και όπου έχουν εντοπιστεί τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Μην εκπλαγούμε καθόλου αν αύριο η Τουρκία ασκήσει μεγάλη πίεση και στην Ιταλία να αμφισβητήσει ακόμη και τα βυθοτεμάχια που έχουμε ορίσει στο Ιόνιο πέλαγος. Ήδη οι Ιταλοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμφωνήσουν μαζί μας για τον καθορισμό ΑΟΖ. Αν πάρουν και γερά οικονομικά ανταλλάγματα από τους Τούρκους στο μέλλον, κανείς δεν ξέρει τι αξιώσεις μπορεί να εγείρουν κι αυτοί σε βάρος μας. 

Για τους Τούρκους είναι κέρδος το να χάσει ο ελληνισμός έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, ανεξαρτήτως του ποιος θα τα κερδίσει. Άρα ΔΕΝ είναι η απληστία που σπρώχνει τον Ερντογάν να ακολουθεί πολιτική τραμπούκου και ληστή απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και να στέλνει πλωτά γεωτρύπανα στις αντίστοιχες ΑΟΖ, αλλά το ανθελληνικό μίσος που τρέφει και η έγνοια του να μην επιτρέψει στον ελληνισμό να ισχυροποιηθεί οικονομικά. Δεν είναι τυχαίο που δήλωσε πρόσφατα πως «σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, για κάθε πρόβλημα που θα αποφύγουμε να αντιμετωπίσουμε, στο μέλλον θα χρειαστεί να πληρώσουμε μεγαλύτερο λογαριασμό». Δηλαδή, με άλλα λόγια, ή στραγγαλίζουμε τώρα Ελλαδίτες και Κύπριους ή θα τους βρούμε αργότερα μπροστά μας πολύ ισχυρότερους. 

Οι Τούρκοι δεν θέλουν απλώς να μας ληστέψουν, αλλά να μας «υποδουλώσουν» γεωπολιτικά, να μας καταδικάσουν σε καθεστώς εσαεί υποτέλειας και εξάρτησης από το οθωμανικό άρμα για να πετύχουν τον ρόλο της περιφερειακής Δύναμης που οραματίζονται. Με έναν τέτοιο γείτονα που κοιμάται και ξυπνάει με τη σκέψη πώς θα μας βλάψει και θα μας υποτάξει, άραγε τι συνεννόηση μπορεί να γίνει; Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν αυτό οι εγχώριοι δήθεν «ρεαλιστές» που νομίζουν αφελώς πως ο Τούρκος γαβγίζει επειδή νιώθει αδικημένος, τόσο πιθανότερο είναι να συμφωνήσουμε επιτέλους σε μια πραγματικά ρεαλιστική εθνική στρατηγική έναντι της γείτονος. 

Με την Τουρκία δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σχέση φιλίας και συνεργασίας, παρά μόνο σχέση ισχύος. Αν απλώσουμε φιλικά το χέρι μας προς τη μεριά της για να της χαρίσουμε κάτι, είναι βέβαιο ότι θα το δαγκώσει. Επομένως, για να έχουμε ησυχία με την Τουρκία, η λύση δεν είναι να υποχωρούμε διαρκώς στους τσαμπουκάδες της για να την κατευνάσουμε, αλλά να την κάνουμε να μας φοβάται. Γενικά τις γειτονικές της χώρες η Τουρκία είτε τις φοβάται (και επομένως τις σέβεται), είτε τις χειραγωγεί και τις υποτάσσει. Μέση λύση δεν υπάρχει, είτε στην Άγκυρα κυβερνά ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς όπως του Ερντογάν, είτε ένα μιλιταριστικό φασιστικό καθεστώς όπως των κεμαλιστών. Γι’ αυτό βλέπουμε την Τουρκία να φέρεται διαφορετικά σε κάθε γείτονά της. Τη Συρία τη βιάζει κανονικά, ενώ τη Ρωσία τη φοβάται και τη σέβεται. Την Ελλάδα επιχειρεί να τη χειραγωγήσει, ενώ το Ισραήλ το φοβάται και το αφήνει στην ησυχία του. Την Κύπρο την κακοποιεί καθημερινά, ενώ την Αίγυπτο τη φοβάται και αποφεύγει να τη θίξει. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος – ή θα σε φοβάται ή θα σε ποδοπατήσει. Πάντα έτσι ήταν αυτό το ελεεινό βάρβαρο έθνος, και έτσι θα συνεχίσει να είναι για όσο καιρό βρίσκεται δίπλα μας και δεν επιστρέφει στις στέπες της κεντρικής Ασίας από όπου μας κουβαλήθηκε.  

Stirlitz
πηγή

Κάτι πολύ άσχημο γίνεται στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και κατεβαίνει με ορμή στο ΑΙΓΑΙΟ.

Φώτο από https://www.echedoros-a.gr/ 

Τόσα πολλά γίνονται γύρω μας που το μυαλό δεν μπορεί πλέον να τα αξιολογήσει. Είναι και αυτό τρόπος, ώστε να μην μπορούμε να καταλάβουμε πόσο κρίσιμοι είναι οι καιροί μας και κάποιοι να εξακολουθούν να μας πωλούν όνειρα και φρούδες ελπίδες. 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης είναι στραμμένη στις νίκες της τουρκίας στην Λιβύη (γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην Ελληνική ΑΟΖ νότια Κρήτης- Ρόδου – Καστελόριζου), την ίδια στιγμή παρακολουθούμε τις παλαβομάρες του Ερντογάν με την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, που μας τονίζει ότι του ανήκει δικαιωματικά μετά την άλωση. 

Ταυτόχρονα η βία που εξαπλώνεται σαν φωτιά σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ (γεγονός που σε λίγο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας αυτής, φέρνοντας μας στον νου προφητείες αγίων πατέρων μας που προείπαν σχετικά) – επίσης τα τελευταία 24ωρα φαίνεται να ανοίγει νέος πόλεμος μεταξύ Μεγ. Βρετανίας και ΕΕ λόγω του ότι η πρώτη σύμφωνα με δηλώσεις δεν εφαρμόζει το τελικό σχέδιο εξόδου λόγω BREXIT. 

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το προσφυγικό κύμα που πρόκειται να έρθει σαν τσουνάμι στα Ελληνικά νησιά και τον Έβρο μόλις καλυτερέψει ο καιρός – τότε κατανοούμε, ότι ζούμε σε μέρες πολύ ανήσυχες και επικίνδυνες.
 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: σε σχέση με το τελευταίο, είναι πράγματα που δεν λέγονται, αλλά πρέπει να επισημάνουμε εδώ ισχυρή σύσταση πριν λίγες ώρες από γνωστό σεβαστό αγιορείτη πάτερα (τον γνωρίζετε όλοι σας) που μας μεταφέρθηκε:
«τις επόμενες μέρες να προσέχουμε πολύ γιατί ο σουλτάνος και ο συνεταίρος του Μπαχτσελί αυτό που δήλωσαν μπορεί και να σχεδιάζουν να το πραγματοποιήσουν "Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου"» https://www.capital.gr/politiki/3457466/mpaxtseli-ta-paidia-ton-tourkon-mousoulmanon-tha-kanoun-kommatakia-ta-paidia-tou-buzantiou 


Είναι ολοφάνερο ότι η δρομολογείτε μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή μας και στην περιοχή μας. 

Καταλύτης σε αυτήν την σύγκρουση είναι πάντα ο ιστορικός πειρατής που λέγεται τουρκία, που παίζει με όλους και με όλα αλλά στο τέλος σαν την αλεπού που κάνει εξυπνάδες θα πιαστεί (αυτό που είπε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ήδη το βιώνουμε) 

ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ανοίγει στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ και δεν πήραμε τίποτε χαμπάρι. 

Ενώ στην Μαύρη Θάλασσα απαξιώνεται εκ μέρους της τουρκίας ο αγωγός Turkish Stream κόστους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ με ρωσικά κεφάλαια και η τουρκία ταυτιζόμενη ανοικτά με τις πολιτικές κυρώσεων των ΗΠΑ φαίνεται να προτιμάει υγροποιημένο αέριο από την Αλγερία και αλλαχού. 

Έτσι στην ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ αναβαθμίζουν οι ΗΠΑ με την βοήθεια καθαρά της τουρκίας τα επιχειρησιακά πλάνα τους. 
«Από τουρκικά αεροσκάφη- Εναέριος εφοδιασμός καυσίμων σε αμερικανικά βομβαρδιστικά στον Εύξεινο Πόντο» 

«Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας ανεφοδίασαν με καύσιμα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B κατά τη διάρκεια της πτήσης τους πάνω από τον Εύξεινο Πόντο, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, όπως σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. 

«Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, δύο αμερικανικά αεροσκάφη B-1 που πετούσαν πάνω από τον Εύξεινο Πόντο έλαβαν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πτήσης τους από τουρκικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού», γράφει το ρωσικό πρακτορείο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν τα δύο στρατηγικά αμερικανικά βομβαρδιστικά πλησίασαν τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απογειώθηκαν ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30 τα οποία αναχαίτισαν, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός. Μάιος 30, 2020. 23:19  
vz.ru» The Hellenic Information Team  
https://www.echedoros-a.gr/2020/05/blog-post_119.htm 

Πριν 10 μέρες σημειώναμε: 
Ενώ οι σχέσεις τουρκίας – Ρωσίας επιδεινώνονται ραγδαία, 
Ρωσικά βομβαρδιστικά μακράς εμβέλειας Tu-22 περιπολούν αυτές τις μέρες στην Μαύρη Θάλασσα, δίνοντας ισχυρό μήνυμα. 

Οι σχέσεις των πρώην φίλων δεν είναι καθόλου καλές. Η στρατηγική επαναπροσέγγιση τουρκίας – ΗΠΑ στα μέτωπα Συρίας, Λιβύης , Αν. Μεσογείου και ότι σαν σκηνικό ετοιμάζουν οι τούρκοι στο ΑΙΓΑΙΟ και νότια Κρήτης ανησυχεί την Ρωσική στρατιωτική μηχανή που δίνει τα δικά της μηνύματα. 

Ρωσικά στρατηγικά με δυνατότητα πυρηνικού φορτίου ενώ περιπολούσαν σε άλλες υψηλού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος γωνίες του πλανήτη, τώρα περιπολούν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας με δυνατότητα πλήγματος μέσα στην τουρκία ακόμα και στο ΑΙΓΑΙΟ. 

«Το ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι "Zvezda" δημοσίευσε ένα βίντεο της πτήσης ρωσικών βομβαρδιστικών Tu-22M3 πάνω από τα διεθνή νερά της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με το https://sputniknews.com/military 
Το βίντεο δείχνει την απογείωση των βομβαρδιστικών, καθώς και την πτήση τους πάνω από τη θάλασσα, που γυρίστηκε από το πιλοτήριο. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, τα πληρώματα των αεροσκαφών πέταξαν περίπου 4,5 χιλιάδες χιλιόμετρα και ήταν στον αέρα για περισσότερες από πέντε ώρες. Σε ορισμένα στάδια συνοδεύονταν από άλλα ρωσικά μαχητικά από τη Νότια Στρατιωτική Περιοχή. 

Οι πιλότοι σε αυτά τα μεγάλης εμβέλειας βομβαρδιστικά πετούν τακτικά πάνω από τα διεθνή νερά της Αρκτικής, του Βόρειου Ατλαντικού, του Ειρηνικού Ωκεανού, ... και της Βαλτικής Θάλασσας. Όλες οι πτήσεις των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου.» ανέφερε στις 05:47 GMT 20.05.2020 το πρακτορείο https://sputniknews.com/military/202005201079360135-russian-tu-22-long-range-bombers-flying-over-black-sea--video/  

Η ρωσική πλευρά είχε ετοιμαστεί εδώ και ένα χρόνο δια παν ενδεχόμενο και για άλλο λόγο, αλλά τώρα η αφερεγγυότητα του τούρκου τους καθιστά ετοιμοπόλεμους. 

«Η ανάπτυξη των αμερικανικών συστημάτων πυραυλικής άμυνας στην Ρουμανία αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση και σε απάντηση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την ανάπτυξη στην Κριμαία στην αεροπορική βάση στο Gvardeiskoye, ρωσικών βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης Tu-22M3. Αυτή η απόφαση άλλαξε ριζικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», τόνισε ο Μποντάρεβ στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι τα βομβαρδιστικά Tu-22M3 που θα αναπτυχθούν στην χερσόνησο την οποία η Ρωσία ενσωμάτωσε πριν 5 χρόνια κατόπιν δημοψηφίσματος, θα είναι εκσυγχρονισμένα για να καταστρέψουν συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Βασικό όπλο των Tu-22M3 με το οποίο απειλεί να «τινάξει στον αέρα» το αντιβαλλιστικό σύστημα του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία είναι ο πύραυλος Kh-32 με εμβέλεια 600 έως 1000 χλμ. και ταχύτητα 5.000 χ.α.ω. και ικανότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή.» https://www.1069.gr/latest-news/i-rosia-anakoinose-ti-stochopoiisi-me-pyrinikoys-pyrayloys-tis-roymanias-stelnei-tu-22m3-stin-krimaia/ 

Τα ΣΤΕΝΑ του Βοσπόρου είναι και το κρισιμότερο κλειδί της παγκόσμιας σύρραξης και έχουν άμεση σχέση με το ΑΙΓΑΙΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αλλά και ο Ερντογάν συνέπηξαν συμμαχία τα προηγούμενα χρόνια με πολεμικές και ενεργειακές συμφωνίες (βλ. S-400, turkish stream κα). 
Κάτι τους ωθούσε να αποφύγουν τις προφητείες, αλλά οι σημερινές συγκυρίες, η πλεονεξία του τούρκου και η αφερεγγυότητα του, καθιστούν τις προρρήσεις των Αγίων Πατέρων μας κάτι το δεδομένο. 

Ο Ρώσος και ενόψει παγκόσμιων γεωπολιτικών ανατροπών περιμένει τον τούρκο, να δει τι θα κάνει στο ΑΙΓΑΙΟ και την Μεσόγειο (νότια της Κρήτης θέλει ο Ερντογάν να υφαρπάξει με το τουρκολιβυκό μνημόνιο όλα τα ενεργειακά αποθέματα και να το παίζει μεγάλος και τρανός) 
Επιβεβαιώνεται αυτολεξεί ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ που έλεγε «ο Ρώσος θα κατέβει στα ΣΤΕΝΑ για τα συμφέροντα του και όχι γιατί αγαπά εμάς» 

Η τουρκία δείχνει μια άνευ προηγουμένου θρασύτητα προς την Ελλάδα και ετοιμάζεται να ανοίξει με αυτήν νέα μέτωπα εμπλοκών. 
Η Ρωσική πλευρά θεωρούμε, ότι γνωρίζει καλά όλες αυτές τις κινήσεις της. 
Παλαιότερα επισημαίναμε ότι η Χερσόνησος της Κριμαίας (Ελληνιστί Ταυρίδα) είναι το μπαλκόνι των Ρώσων από το οποίο βλέπουν άνετα (με ραντάρ και άλλα μέσα) τα φώτα της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ και των ΣΤΕΝΩΝ , ακόμα και τους τούρκους να ψαρεύουν στις γέφυρες του Βοσπόρου. 

ΗΓΓΙΚΕΝ η στιγμή που οι προφητείες των ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ μας θα παίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα ως ειδήσεις και ήδη παίζουν.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Η πρόεδρος και η «αντιπροεδρία»

Το νέο σύστημα που διαμορφώνεται στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Του Γιάννη Ξένου* 

Η στελέχωση του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και η δημιουργία «παράλληλων δομών», αποκαλύπτουν το πολιτικό άγχος της νέας Προέδρου.

Η πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στην επέτειο μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για την ιδεολογία και τα ήθη που φέρνει η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου. Στις 159 λέξεις του μηνύματος απέφυγε με μαεστρία να αναφέρει ποιοι ήταν αυτοί που διέπραξαν τη γενοκτονία εναντίον Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων της Ανατολής. Στο κατευναστικό της μήνυμα απάντησε ο ίδιος ο Ερντογάν σε δικό του μήνυμα ότι η 19η Μαΐου είναι μέρα υπερηφάνειας για τον τουρκικό λαό.

Δεν περιμέναμε αυτό το μήνυμα για να αντιληφθούμε σε ποια τροχιά θα κινηθεί η Σακελλαροπούλου και πριν την εκλογή της αναφέραμε ότι προέρχεται από εκείνο το ρεύμα της ανανεωτικής αριστεράς που συμπορεύτηκε με τον σημιτισμό. Γι’ αυτό είναι και τόσο αγαπητή στα μεγάλα ΜΜΕ.

Η στελέχωση όμως του Προεδρικού Μεγάρου με πρόσωπα του σκληρού πυρήνα του σημιτισμού και κυρίως η δημιουργία «παράλληλων δομών», που θα την έχουν υπό την προστασία τους, αποκαλύπτοντας το πολιτικό άγχος που της δημιουργούν τα νέα της καθήκοντα, είναι πολύ σοβαρές και αρνητικές εξελίξεις. Η πρώτη της κίνηση ήταν να φέρει ως επικεφαλής στο γραφείο Τύπου τον δημοσιογράφο Σήφη Πολυμίλη. Ο Πολυμίλης, με θητεία διευθυντή σύνταξης της Ελευθεροτυπίας μέχρι το 2010 και εν συνεχεία στο Βήμα, έχει το ίδιο πολιτικό προφίλ με την πρόεδρο: προερχόμενος από την ανανεωτική αριστερά, στα τέλη του ’90 σαγηνεύτηκε από τον σημιτισμό. [Στην Ελευθεροτυπία, ο Πολυμίλης αποτελούσε μέρους του εθνομηδενιστικού πυρήνα της εφημερίδας στην ίδια ομάδα με τον περιβόητο «Ιό», που επί πολλά χρόνια προσπαθούσε να εμποδίζει ή να υποβαθμίζει κάθε πατριωτικό κείμενο. Παροιμιώδεις υπήρξαν οι μόνιμες αντιπαραθέσεις του με τον Γιώργο Καραμπελιά, τα άρθρα του οποίου, αφού εγκρίνονταν από μεν τον διευθυντή Φυντανίδη, κόβονταν ή κουτσουρεύονταν από τον διευθυντή σύνταξης Πολυμίλη]. Από το γραφείο Τύπου ξηλώθηκε ή μπήκε στον πάγο σχεδόν όλο το προγενέστερο επιτελείο, δημοσιογράφοι κάθε ιδεολογικής προέλευσης που εργάζονταν ακόμα από την περίοδο Στεφανόπουλου και παρέμειναν και επί Παπούλια ή Παυλόπουλου για να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα της αρεσκείας του.

Η δεύτερη κίνησή της ήταν η δημιουργία του θεσμού των άμισθων ειδικών συμβούλων. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν δεν μας προϊδεάζουν για τίποτα το θετικό. Ο Γιώργος Παγουλάτος, πρόεδρος του γνωστού για τις κατευναστικές θεωρίες έναντι της Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας. Ο σύντροφος της προέδρου, Παύλος Κοτσώνης, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα θεσμών και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην Σύμβουλος Επικρατείας είχε αποχωρήσει πριν χρόνια από το ΣτΕ για να ιδιωτεύσει στη δικηγορία. Εργάστηκε στο μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Σπύρου Παππά, που είχε ως πελάτες μεταξύ άλλων την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Όταν δημοσιεύτηκε ότι ο δικηγόρος των καναλαρχών ήταν σύντροφος του μέλους του ΣτΕ που θα εκδίκαζε την υπόθεση, η Αικ. Σακαελαλροπούλου αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Τα φιλικά σε αυτή Μέσα έγραφαν περί λάσπης στο πρόσωπό της, αλλά σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία ο δικαστής που εμπλέκεται προσωπικά με δικηγόρο διαδίκων καταθέτει προκαταβολικά αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση και δεν το πράττει αφότου αυτή η σχέση έχει αποκαλυφθεί στα Μέσα. Αν μάλιστα τα Μέσα γράφουν για «λάσπη», τότε έχουμε πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η σύμβουλος στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, Μαρίλη Μέξη, ανέλαβε σύμβουλος για θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους. Η Μαρίλη Μέξη είναι διευθύντρια του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», δηλαδή της οργάνωσης της Άννας Διαμαντοπούλου. Παλαιότερα πολιτευόταν με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη στην Αργολίδα. Τέλος, η σύμβουλος επικοινωνίας Ρόζα Μόνου αναλαμβάνει σύμβουλος για θέματα επικοινωνίας με τα νέα μέσα. Η Ρόζα Μόνου είναι Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων του ΣΕΒ.

Η Σακελλαροπούλου παρουσίασε τη σύσταση της «αντιπροεδρίας» ως μέτρο εξορθολογισμού της λειτουργίας της Προεδρίας. Μάλιστα σκοπεύει, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση: «Να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ευρύτερο εξορθολογισμό της λειτουργίας της με στόχο τη σύγχρονη, λιτή και αποτελεσματική διαχείριση των υπηρεσιών της, ώστε να συμβαδίζει με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής».

Μέσα σε λίγες λέξεις η πρόεδρος υπέπεσε σε δύο φάουλ, πρώτον η Προεδρία έχει υπηρεσίες στελεχωμένες με δημόσιους λειτουργούς για να της παρέχουν συμβουλευτικό ρόλο σε διπλωματικά, στρατιωτικά κ.λπ. θέματα, άρα η προσθήκη μιας δεύτερης παράλληλης δομής μόνο αποτελεσματικότερη δεν κάνει τη διαχείριση των θεμάτων. Δεύτερον, η λιτότητα που αναφέρει δεν συμβαδίζει με την επιλογή της να διαμείνει στο προεδρικό μαζί με τον σύντροφό της, αυξάνοντας κατά πολύ τα έξοδα συντήρησής του. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, ο τελευταίος πρόεδρος που μετακόμισε οικογενειακώς ήταν ο Χρ. Σαρτζετάκης, προκαλώντας ένα μικρό σκάνδαλο στα μέσα της δεκαετίας του ’80. 

Έκτοτε οι πρόεδροι, με εξαίρεση τη δεύτερη θητεία Καραμανλή, που για λόγους υγείας κάποιες μέρες διέμενε στο προεδρικό, προτιμούσαν να διαμένουν στις οικίες τους για να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Προεδρίας. Η Σακελλαροπούλου όχι μόνο δεν ακολούθησε αυτόν τον άτυπο κανόνα, αλλά άνοιξε και γραφείο για να το χρησιμοποιεί ο σύντροφός της!

Τα πρώτα δείγματα γραφής της προέδρου είναι αρνητικά και με το σύστημα που δημιουργεί εντός της Προεδρίας μάς προετοιμάζει για τα χειρότερα. Μέσα στις πρώτες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της ξήλωσε σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υπηρετούν στην Προεδρία ακόμα και από τα χρόνια του Σαρτζετάκη. Τα αντικατέστησε με πρόσωπα της νέας νομενκλατούρας, όπως π.χ. η 22χρονη κόρη του γνωστού πρώην δημοσιογράφου και νυν λογογράφου του πρωθυπουργού, Γιάννη Βλαστάρη, επίσης διακεκριμμένου εθνομηδενιστικού στελέχους και διευθυντή της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας. Το μόνο πρόσωπο που διατηρήθηκε είναι η Λώρα Μολυβιάτη, προϊσταμένη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων. Η Μολυβιάτη, κόρη του πρώην ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, εισήλθε επί Παυλόπουλου στην Προεδρία, αλλά γρήγορα μεταπήδησε στην αυλή της Μαρέβας Μητσοτάκη και διασώθηκε.

Την τελική ευθύνη για τη συμπεριφορά της και την πρωτοφανή εικόνα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν την έχει η Σακελλαροπούλου, που μέχρι πριν τέσσερις μήνες ήταν γνωστή μόνο στα στελέχη του εκσυγχρονιστικού Πασόκ ή στον Γ. Γεραπετρίτη που φέρεται ότι την πρότεινε στον Μητσοτάκη, αλλά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Αυτός επέλεξε ένα δήθεν μη πολιτικό πρόσωπο για ένα θεσμό που δεν έχει μεν ουσιαστική εξουσία, αλλά μέγιστο συμβολικό κύρος, μια επί δεκαετίες συνδικαλίστρια στο ΣτΕ με έντονο εθνομηδενιστικό στίγμα και ανάλογες συνάφειες και επαφές. Και προφανώς οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες τον πρωθυπουργό πλήττουν, αλλά κυρίως σκανδαλίζουν το κοινό αίσθημα.

*Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και σπούδασε Ψυχολογία στην Θεσσαλονίκη.Πολιτικοποιήθηκε μέσα από το αντιπολεμικό και αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Συμμετέχει μέσω του κινήματος Άρδην στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες των τελευταίων δύο δεκαετιών (Όχι στο Σχέδιο Ανάν, κινητοποίηση κατά της επίσκεψης Ερντογάν το 2010, αντιμνημονιακό κίνημα, διαδηλώσεις ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών κ.ά.).Αρθρογραφεί και συμμετέχω στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη. Από το 2008 ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας.

πηγή

Η φίλη της Μαρέβας Μητσοτάκη, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου: Θέλω να καταστραφούν τα πάντα. Να πέσουν οι τρούλοι από τις 10.000 εκκλησίες. Μισώ τα έθνη και τις πατρίδες...

Αυτά είναι λοιπόν τα “φωτεινά μυαλά” που εμπιστεύεται ο κ. Μητσοτάκης επικοινωνιακά και με αυτά τα μυαλά κυβερνά τη Χώρα ..Να τους χαίρεται.

Η κυρία Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, φίλη της συζύγου του Πρωθυπουργού, φέρεται να είναι όπως και η ίδια δηλώνει σύμβουλος επικοινωνίας στην Ν.Δ.

Η κυρία Ευθυμιοπούλου αρθρογραφεί παράλληλα στο Liberal.gr ενώ πολλά από τα άρθρα της δημοσιεύονται και στο Athens Voice, γνωστά φερέφωνα του κυβερνώντος κόμματος..
Βλέποντας τις αναρτήσεις της κυρίας Ευθυμιοπούλου, που πριν λίγες μέρες έκανε και σεμινάρια επικοινωνίας σε μέλη της ΟΝΝΕΔ στην Πάτρα, θα φρίξει κανείς με όσα αντεθνικά και αντιχριστιανικά βλέπει, όπως “Μισώ τα Έθνη και τις Πατρίδες” αλλά και κάτι από τον 18ο αιώνα που λέει πως “οι άνθρωποι δεν πρόκειται να ελευθερωθούν προτού στραγγαλιστεί και ο τελευταίος Βασιλιάς με τα έντερα του τελευταίου παπά”, ακόμη και να καταστραφούν όλες οι εκκλησίες της χώρας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τους Έλληνες “άχρηστο λαό”. 


Ανάρτηση κ. Βίβιαν Ευθυμιοπούλου Vivian Efthimiopoulou: «Την σιχαίνομαι αυτή τη χώρα. Όχι τώρα. Πάντα. Από το 1993 και μετά ζώ σε κατάσταση ναυτίας από την υποκρισία, τη θρησκοληψία και τον συντηρητισμό. Θέλω να καταστραφούν τα πάντα. Να πέσουν οι τρούλοι από τις 10.000 εκκλησίες της επικράτειας να μας πλακώσουν. Να γλυτώσει ο πλανήτης από έναν άχρηστο λαό. Τέλος» 

Ιδού και οι αναρτήσεις: 



πηγή

Χρειαζόμαστε μια νέα, Μεγάλη Ιδέα

Τις τελευταίες ημέρες ζούμε κάτι το πρωτοφανές. Πρέσβεις των υπερδυνάμεων που εδρεύουν στην Αθήνα, συγκρούονται λυσσαλέα για πλανητικά θέματα, εντός ελληνικού εδάφους! 

Αυτό είναι πράγματι πρωτοφανές. Για την ακρίβεια, δεν έχει προηγούμενο στην νεότερη ιστορία. Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, επιτίθεται με σφοδρότητα στην Ρωσία για τον ρόλο της στην… Λιβύη και αλλού. Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, απαντά με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, παραπέμποντας στις πιο επεισοδιακές ημέρες του ψυχρού πολέμου, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για την δράση τους στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική! 

Με μία πρώτη ματιά, αυτή η συμπεριφορά εκτός από πρωτοφανής, είναι και ανεξήγητη. Και όμως, υπάρχει εξήγηση. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε επίκεντρο ενός ιδιότυπου διπλωματικού πολέμου υπερδυνάμεων, ακριβώς επειδή είναι το επίκεντρο όλων των εξελίξεων. Ακόμα και αν η διπλωματική σύρραξη αφορά περιοχές που δεν συνορεύουν καν με την Ελλάδα, είναι δείγμα της σημασίας που έχει η πατρίδα μας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Η Ελλάδα, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να την θεωρούν «ψωροκώσταινα», είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας. Ή μάλλον, ένας γίγαντας που τον έχουν αναισθητοποιήσει τεχνηέντως, ώστε να μην αντιληφθεί ποτέ την δύναμη του. Μία πραγματική υπερδύναμη σε καταστολή. Αυτό ακριβώς δείχνει η σπουδή που επιδεικνύουν οι διπλωμάτες των υπερδυνάμεων, προκειμένου να κατακτήσουν την ελληνική κοινή γνώμη, δίνοντας παγκόσμιες μάχες εντός ελληνικού εδάφους. 

Και οι δύο υπερδυνάμεις γνωρίζουν πολύ καλά πως η Ελλάδα είναι η κοιτίδα τους. Από την Ελλάδα ξεπήδησε ο δυτικός πολιτισμός, με όλα τα θετικά που θέλει να προβάλλει σήμερα η Αμερική ως κληρονόμος. Την δημοκρατία, την ελευθερία, την δικαιοσύνη. Έννοιες που γεννήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν στην Ελλάδα. 

Από την Ελλάδα όμως προήλθε και η Ρωσική αυτοκρατορία! Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ο Ιβάν ο Τρομερός είχε αίμα Παλαιολόγων; Πόσοι γνωρίζουν ότι η γενέτειρα των Τσάρων ήταν η Σοφία Παλαιολόγου της αυτοκρατορικής οικογένειας του Βυζαντίου; Όλοι βλέπουν τον δικέφαλο στον θυρεό της Ρωσίας, λίγοι όμως γνωρίζουν τον λόγο της ύπαρξης του. 

Ας αντιληφθούμε επιτέλους την δύναμή μας. Και ας αναζητήσουμε μία νέα Μεγάλη Ιδέα. Διότι οι μεγάλες ιδέες, κάνουν τις χώρες μεγάλες. Και η Ελλάδα έχει ιστορική, ηθική και πολιτισμική υποχρέωση να είναι Μεγάλη. Δημοκρατία και Ορθοδοξία, οι δύο κεφαλές που πάντα οδηγούσαν Ανατολή και Δύση.

πηγη

ΕΒΡΟΣ: “Έχουν γίνει συμφωνίες τύπου Ζυρίχης ερήμην του ελληνικού λαού”;

Γράφει ο ΕΠΙΤΙΜΟΣ Α/ΓΕΝ
Ναύαρχος ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ  

«Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» 
Η εμβληματική φράση και ο στοχασμός του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού «Το έθνος πρέπει (να μάθει) να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» προϋποθέτει σωστή ενημέρωση και κυρίως, σωστή και «ακριβή» χρήση όρων και εννοιών.

Η αξιοπιστία της αποτρεπτικής στρατηγικής ενός αμυνόμενου κράτους, όπως η Ελλάδα, είναι ένα άθλημα εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης των απειλών κατά της επικράτειας του. 

Εσωτερική εξισορρόπηση είναι η βελτιστοποίηση της κρατικής ισχύος με εναλλακτικούς συνδυασμούς των μέσων που διαθέτει. 
Εξωτερική εξισορρόπηση είναι τυπικές και άτυπες συμμαχικές συγκλίσεις που αυξάνουν ή περιπλέκουν τα αναθεωρητικά σχέδια του επιτιθέμενου. 

Πλέον, ανησυχώ και ανησυχώ βαθύτατα. Έχοντας την τραυματική εμπειρία της επιτυχούς, κατά τα άλλα, επιχείρησης της Ζουράφας (Λαδόξερα) το έτος 2012 ανησυχώ ό,τι το αληθές δεν είναι το αληθοφανές ή το «λέγειν». 

Ανησυχώ, κυρίως, για το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα που πρέπει να θωρακιστεί κατά των ελλειμματικών αναλύσεων και κατά των συνδρόμων φοβίας.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι η συνεργασία των δύο κρίσιμων για τα Εθνικά συμφέροντα Υπουργείων (Άμυνας-Εξωτερικών) συνεχίζουν την παραδοσιακή πολιτική της ΜΗ αγαστής συνεργασίας, ΜΗ συνέργειας.

Η αποφυγή της στρατιωτικοποίησης της κατάστασης συνιστά συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς. Με την πρόσφατα γεγονότα της «Τουρκικής κατασκήνωσης» του Έβρου, την ακύρωση των ασκήσεων μεσαίας κλίμακας (π.χ. ΚΑΤΑΙΓΙΣ κ.λ.π.) δείξαμε ότι δεν θέλουμε θερμό επεισόδιο. Με τις διαρροές στα ΜΜΕ (πλέον διεθνώς) δείξαμε ότι είμαστε ηττοπαθής και ο αντίπαλος μας αντιλαμβάνεται ως ριψάσπιδες (αύξηση υπερπτήσεων μεγάλων νησιών σε χαμηλό ύψος, κατασκήνωση στον Έβρο κ.λ.π.). 

Μήπως, όμως, όλα έχουν συμφωνηθεί (τύπου Ζυρίχης) ερήμην του Ελληνικού Λαού; 

Ο Ελληνικός Λαός αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει σε όλους αυτούς που νομίζουν και διατυμπανίζουν ότι είμαστε κυρίαρχο κράτος και λαμβάνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις. σε αυτούς που τώρα ανακάλυψαν τους κλειστούς κόλπους και τις γραμμές βάσεως. σε αυτούς που συνιστούν ότι δεν θα πολεμήσουμε με ότι ονειρευόμαστε, αλλά με ότι έχουμε (συμπλήρωση: όμως, ούτε με αυτά που θα έπρεπε και πρέπει να έχουμε, τι κάναμε γι’ αυτό;). σε αυτούς που θεωρούν ότι τα ΜΟΕ πρέπει να συνεχιστούν πάση θυσία (ανεξαρτήτως προσβολών και θλιβερών, προς το χειρότερο κάθε φορά, αποτελεσμάτων). σε αυτούς που προσπαθούν να αποκρύψουν, επιμελώς, τα πραγματικά γεγονότα στον Εβρο, σε αυτούς που καλλιεργούν τον εθισμό της ναυτικής τέχνης της υποχωρήσεως. σε αυτούς που υποστηρίζουν δημόσια ό,τι ως γνωστόν εμείς οι πολιτικοί λέμε ψέματα και πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα και να πάρουμε την πολιτική ευθύνη να πάμε στη Χάγη. 

Σε όλους αυτούς υπενθυμίζει να ενστερνιστούν τα λόγια του Ευρυπίδη «Λέγε τι σιγής κρείττον, ή σιγήν έχε». 

Ο μη φαιδρός Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ότι είναι «φαιδρότητα το casus belli», η κατασκήνωση είναι fake news και πως «η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην χείρα φιλίας που μονίμως τείνει η χώρα μας». 

Ωστόσο, αγαπητέ κ. Υπουργέ όταν σε εκείνον τον «φαιδρό» στον οποίον τείνεις χείρα φιλίας δεν τείνει και την δική του για χειραψία, ελλοχεύει ο κίνδυνος (αργά ή γρήγορα) να σου κόψει το τεταμένο άκρο.

Ελπίζοντας σε μη επαύξηση της στρατηγικής ήττας (πέραν της τακτικής) δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις της Τουρκίας, όπως αναφέρονται στο δημοσίευμα του Υπουργείου Εξωτερικών της, για νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης των νέων συνόρων για την αρχή της τροποποίησης της συνθήκης της Λωζάνης του 1923.

Μας είχε ενημερώσει άκομψα, εάν όχι προσβλητικά, ο «Σουλτάνος» με τον πιο επίσημο τρόπο εντός του Προεδρικού Μεγάρου, το 2019.

Διότι σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, δεν θα είναι το τέλος της αρχής, αλλά η αρχή ενός θλιβερού τέλους. 

Θα μας υπενθύμιζε ο Αριστοφάνης (κωμωδία Ιππής) «Χέσαιτο γαρ ει μαχαίσετο». 

Πηγή: militaire.gr
Πηγή: i-epikaira.blogspot.com 

http://www.efenpress.gr/2020/05/blog-post_785.html
ΟΔΥΣΣΕΙΑ TV

Δήθεν «Μακεδονική» Μειονότητα και Εθνική Ανικανότητα

Ο ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χαρωπού Σιντικής, π. Γεώργιος Πούλιος

ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΕΡΕΑ ΤΟΥ ΧΑΡΩΠΟΥ 

Οι κάτοικοι του Χαρωπού Σερρών είναι 100% γηγενείς Μακεδόνες και έχουν νωπές τις μνήμες από τις σφαγές που υπέστησαν οι πρόγονοί τους στις τρεις αιματηρές βουλγαρικές κατοχές. Το Χαρωπό βρέθηκε στην δίνη του κυκλώνα για βίαιο εκσλαβισμό των Ελλήνων των Σερρών από τους Βουλγάρους, άλλοτε με τις ληστρικές επιδρομές των κομιτατζήδων (στον Μακεδονικό Αγώνα) κι άλλοτε με τις επιχειρήσεις «εκκαθάρισης» του τακτικού βουλγαρικού στρατού (βουλγαρικές κατοχές Ανατολικής Μακεδονίας) με δεδηλωμένο στόχο την δημιουργία αυτόνομης «μακεδονίας» (βλέπε «Σύμφωνο Πετριτσίου-1944»). Οι μνήμες αυτές δεν έχουν σβήσει. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Χαρωπού έζησαν τα γεγονότα της τρίτης βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) και αργότερα τις αιματηρές παρεμβάσεις των Βουλγάρων υπέρ των ανταρτών (1947-1949). Συνεχίζουν να διηγούνται στους νεότερους τις σφαγές, τους βιασμούς, την απάνθρωπη μεταχείριση, τις εκτοπίσεις (καταναγκαστικά έργα στην Βουλγαρία) και τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας που υπέστησαν από τους Βουλγάρους και τους εν Ελλάδι συνεργάτες τους που ονειρευόταν την αυτόνομη «μακεδονία».

Το Χαρωπό μέχρι πρότινος αποτελούσε μια «κλειστή» κοινωνία με ελάχιστους μεικτούς γάμους από άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να διατηρούνται ΑΥΤΟΥΣΙΑ κάποια πολιτιστικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται σε πολλά χρόνια πριν. Ένα από αυτά είναι η χρήση (στους ηλικιωμένους) ενός γλωσσικού ιδιώματος (μίξη γλωσσών – το ονομάζουν «βουλγάρικα» οι ντόπιοι) που περιέχει λέξεις Βουλγάρικες, Ελληνικές και Τούρκικες. Η εμφάνιση αυτού του γλωσσικού ιδιώματος εξυπηρέτησε την ανάγκη να συνεννοούνται Έλληνες, Βούλγαροι και Τούρκοι στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν υποχρεωμένοι να ζουν όλοι μαζί. Κάποιοι ηλικιωμένοι κάτοικοι του Χαρωπού γνωρίζουν να ομιλούν αυτό το ιδίωμα και το κάνουν ΜΟΝΟΝ μεταξύ τους, καθώς δεν θέλουν να χαρακτηριστούν ως φιλοβούλγαροι από επισκέπτες. 

Το Χαρωπό όπως και η ευρύτερη Ανατολική Μακεδονία τράβηξε τα πάνδεινα στις τρεις αιματηρές Βουλγαρικές κατοχές και οι κάτοικοι του Χαρωπού δεν θέλουν να ταυτίζονται με τους Βούλγαρους σφαγείς των προγόνων τους. Γι αυτό αποφεύγουν να ομιλούν το συγκεκριμένο ιδίωμα (τα λεγόμενα βουλγαρικά) μπροστά σε ξένους. Οι νεώτερες γενιές σκόπιμα σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν. Είναι βέβαιο ότι δεν θα είχαν πρόβλημα να το χρησιμοποιήσουν (όπως συμβαίνει με την χρήση της τουρκικής γλώσσας από ορισμένους Μικρασιάτες) αν δεν αποτελούσε όχημα της φιλοσκοπιανής προπαγάνδας, που υποστηρίζει ότι η γλώσσα αποτελεί τεκμήριο για την απόδειξη εθνικής συνείδησης (κατά το «ομόγλωσσον» του Ηρόδοτου). Είναι φανερό ότι επιχειρείται η δημιουργία τεχνητής γλωσσικής μειονότητας που θα μεταλλαχθεί σε εθνική μειονότητα και θα έχει αξιώσεις ακόμη και για εδαφικές διεκδικήσεις.

Τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα που ομιλήθηκαν κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούν την αιχμή του δόρατος της προπαγάνδας από αυτονομιστικούς κύκλους, που επιδιώκουν την με το στανιό δημιουργία δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στα ευρύτερα γεωγραφικά όρια της Μακεδονίας. Μια τέτοια κίνηση αποβλέπει στην δημιουργία της δήθεν μεγάλης «μακεδονίας» με εδάφη Ελληνικά και Βουλγαρικά που θα ενωθούν με τα εδάφη του κράτος των Σκοπίων που η «συμφωνία» των Πρεσπών του χάρισε «μακεδονική» υπόσταση. Η υπογραφή και κύρωση της «συμφωνίας» των Πρεσπών, που βάφτισε μια βουλγαροσερβική διάλεκτο ως «μακεδονική» γλώσσα και αναγνωρίζει την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» εθνότητας, δίνει την ευκαιρία στους ολίγιστους πολίτες της Ελλάδας που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως σκέτο «μακεδόνες» να παραπλανούν τους γηγενείς πληθυσμούς της Μακεδονίας λέγοντάς τους ότι το γλωσσικό ιδίωμα που μιλούσαν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι πρόγονοί τους είναι η δήθεν μητρική τους γλώσσα, η επονομαζόμενη «μακεδονική» γλώσσα, αυτή που αναγνωρίστηκε από την «συμφωνία» των Πρεσπών.

Τον Μάρτιο του 2018 κατάθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά της ίδρυσης του σωματείου «Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος» με έδρα στην Ηράκλεια Σερρών, που επεδίωκαν να βαφτίσουν τα γλωσσικά ιδιώματα των ντόπιων του Νομού Σερρών ως την δήθεν «μακεδονική» μητρική τους γλώσσα και να τιμούν ως εθνικούς ήρωες τους αρχικομιτατζήδες σφαγείς των Ελλήνων Γιάνε Σαντάνσκι και Γκότσε Ντέλτσεφ (εθνικοί ήρωες που διεκδικούν οι Βούλγαροι και οι πολίτες του κράτους των Σκοπίων). 

Ο εισαγγελέας του Πρωτοδικείου Σερρών κίνησε την διαδικασία και με την απόφαση 185/2019 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών αυτός ο σύλλογος κρίθηκε παράνομος και ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ για λόγους διατήρησης της Δημόσιας Τάξης. Τα 28 ιδρυτικά μέλη αυτού του σωματείου κατοικούν σε διάφορα χωριά του Νομού Σερρών. Έκαναν προσπάθειες για εγγραφή νέων μελών με το πρόσχημα «ελάτε να μιλάμε και να τραγουδάμε στην γλώσσα μας». ΚΑΝΕΙΣ κάτοικος του Χαρωπού δεν έγινε μέλος αυτού του συλλόγου, γεγονός που δείχνει ότι οι κάτοικοι του Χαρωπού δεν ενστερνίζονται τέτοιες προπαγανδιστικές απόψεις και δεν θέλουν να έχουν σχέση με οτιδήποτε επιχειρεί να αλλοιώσει την ελληνική εθνική συνείδησή τους. 

Σημειώνεται ότι το 2016 ξαναβρέθηκε το Χαρωπό στο επίκεντρο προσπάθειας παραπλάνησης σχετικά με την ομιλούμενη μητρική γλώσσα, μέσω δήθεν επιστημονικής εργασίας με τίτλο «Επιτηρούμενες Ζωές» της Μαρίκας Ρόμπου-Λεβίθη, η οποία πραγματοποίησε επιστημονικοφανή έρευνα και κατέληξε στο προαποφασισμένο συμπέρασμα ότι η μητρική γλώσσα των κατοίκων του Χαρωπού ΔΕΝ είναι η Ελληνική. Αυτό είχε εξοργίσει τους κατοίκους του Χαρωπού, οι οποίοι υπέγραψαν ΜΑΖΙΚΑ μια επιστολή με αποδέκτη το Τμήμα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο), με αίτημα να ακυρωθεί το διδακτορικό που απέκτησε η εν λόγω κυρία με την συγκεκριμένη εργασία που αναφερόταν στο Χαρωπό. 

Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που ώθησαν τον ιερέα του Χαρωπού Γεώργιο Πούλιο να βγάλει το κήρυγμα της 12ης Ιανουαρίου 2020. Ο Πάτερ Γεώργιος Πούλιος αναφέρθηκε στην δράση κάποιου συνταξιούχου δάσκαλου από την Σκοτούσσα, ο οποίος εκείνες τις ημέρες ερχόταν συχνά στο ΚΑΠΗ του Χαρωπού και κατά ασυνήθιστο τρόπο κερνούσε τους ηλικιωμένους κατοίκους του Χαρωπού για να κερδίσει την εύνοιά τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιερέα (τα οποία διασταύρωσα αμέσως μετά σε συζητήσεις που έκανα με κατοίκους του Χαρωπού) ο εν λόγω κύριος σε κάθε επίσκεψή του προέτρεπε τους Χαρωπιανούς να μιλούν στην «μητρική» τους γλώσσα, την οποία ονόμαζε ως «μακεδονική». 

Με τον τρόπο του ξύπνησε μνήμες των βουλγαρικών κατοχών που η αντικατάσταση της Ελληνικής γλώσσας από την βουλγαρική ήταν το κριτήριο για να ζήσει ή να μαρτυρήσει και να δολοφονηθεί ο κάτοικος του Χαρωπού. Αυτό ενόχλησε τους κατοίκους, οι οποίοι ως γνήσιοι Μακεδόνες δεν δέχονται την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας στην περιοχή τους. Οι ίδιοι οι κάτοικοι ζήτησαν την συνδρομή του δυναμικού ιερέα, ο οποίος ανακοίνωσε στο κήρυγμά του ότι όταν θα ξαναέρθει στο Χαρωπό θα αναλάβει εκείνος μαζί με τον Πρόεδρο του χωριού ΘΕΣΜΙΚΑ να του ζητήσουν να σταματήσει να προκαλεί το κοινό αίσθημα των κατοίκων του Χαρωπού. Κάτι τέτοιο φυσικά είχε την έννοια της προστασίας της σωματικής ακεραιότητας του συνταξιούχου δασκάλου από θερμόαιμους κατοίκους του Χαρωπού, καθώς η δράση του κατάφερε να εξεγείρει την φύση των ανθρώπων αυτών, που ήταν έτοιμοι να του ορμήσουν. Η παρέμβαση του ιερέα είχε ως σκοπό να προφυλάξει τους κατοίκους του πολύπαθου Χαρωπού από έκνομες ενέργειες και ταυτόχρονα να σταματήσουν οι προκλήσεις του ερειστικού δασκάλου που πυροδοτούσαν έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους. Ο ιερέας του Χαρωπού λειτούργησε «πυροσβεστικά» και κατάφερε να ηρεμήσει την κατάσταση και να επαναφέρει την κανονικότητα στην τοπική κοινωνία του Χαρωπού. 

Μετά την Θεία Λειτουργία (γύρω στις 12 το μεσημέρι) της ίδιας ημέρας κι ενώ πίναμε με τον ιερέα ρόφημα σε κάποιο κατάστημα του Χαρωπού ήρθε ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ και μας ενημέρωσε ότι ο συνταξιούχος δάσκαλος βρισκόταν εκείνη την στιγμή στο ΚΑΠΗ. Πήγαμε αμέσως με τον ιερέα και τον συναντήσαμε. Ο συνταξιούχος δάσκαλος μας είπε ότι η «μακεδονική» γλώσσα πλέον είναι αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος (ελέω «συμφωνίας» των Πρεσπών) κι ότι πλέον έχει το δικαίωμα να μιλάει την δήθεν μητρική του «μακεδονική» γλώσσα όπου θέλει και ότι το ίδιο οφείλουν αν κάνουν και οι κάτοικοι του Χαρωπού που είναι γηγενείς Μακεδόνες. Μας είπε επίσης ότι πηγαίνει σε πολλά χωριά του Νομού Σερρών, όπου κατοικούν γηγενείς Μακεδόνες και λέει τα ίδια. Ο τρόπος του ήταν ιδιαίτερα ερειστικός παρόλο που επιχειρήσαμε να του μιλήσουμε ήρεμα. Μας έλεγε ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει με την αναγνώριση της δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας κι μας έδειξε με την συμπεριφορά του ότι άρχισε να κυριαρχεί η δική του άποψη. Προσπάθησε να προσηλυτίσει και να δηλώσει νέα κυριαρχία στην περιοχή μιλώντας για «Μακεδόνες» που θα μιλούν ελεύθερα την γλώσσα τους και άφηνε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσουν την αυθυπαρξία τους, την αυτονομία τους και προφανώς και τη γη μας. 

Ο άνθρωπος αυτός φαινόταν να είναι απεσταλμένος να ψαρέψει κόσμο και να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του Χαρωπού και ξύπνησε τις μνήμες των βιαιοτήτων που έζησαν οι Μακεδόνες πατεράδες μας κατά την περίοδο που επιχειρήθηκε η βίαιη απόσχιση της Μακεδονίας. Τα λόγια του μου θύμισαν μια επιστολή που μου έστειλε ο ιδρυτής του καταργηθέντος σωματείου «Κύριλλος και Μεθόδιος», στην οποία με αποκαλούσε «Γκόγκο», μου έλεγε ότι είμαι εξελληνισμένος σλάβος κι ότι σύντομα θα «ελευθερωθούν» τα εδάφη μας… Εξηγήσαμε στον συνταξιούχο δάσκαλο ότι τα λόγια του προσβάλουν και προκαλούν το κοινό αίσθημα των κατοίκων του Χαρωπού και του συστήσαμε να μην ξαναέρθει στο χωριό για να αποφευχθούν τα έκτροπα. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησε μόνος του. Όταν ρώτησα κάποιους γνωστούς μου από την Σκοτούσσα να μάθω περί τίνος πρόκειται μου είπαν ότι είναι «γνωστός» εδώ και πολλά χρόνια κι ότι τον έχει απομονώσει η εκεί τοπική κοινωνία. Βρήκε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το «ταλέντο» του στα διπλανά χωριά… κι αυτό το θράσος αποτελεί προϊόν της «συμφωνίας» των Πρεσπών.

Οι εξελίξεις με την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας από την «συμφωνία» των Πρεσπών, η διάλυση του Σωματείου «Κύριλλος και Μεθόδιος» που ανέπτυξε δράση στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών και το προσβλητικό περιεχόμενο του συγγράμματος «Επιτηρούμενες Ζωές» (2016) σε συνδυασμό με τις νωπές μνήμες από τις θηριωδίες των Βουλγάρων στο πρόσφατο παρελθόν έκαναν τους κατοίκους του Χαρωπού ιδιαίτερα καχύποπτους με οποιονδήποτε επιχειρεί να προωθήσει προπαγανδιστικά την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας στο χωριό τους και να τους ετεροπροσδιορίσει ως σκέτο «μακεδόνες». Σε μια τόσο ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία η δράση του δασκάλου μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα διατάραξης της Δημόσιας Τάξης. 

Ο ιερέας στο κήρυγμά του απευθύνθηκε στους κατοίκους του Χαρωπού, οι οποίοι συμφωνούν μέχρι τελευταίου με τα λεγόμενά του. Αυτό αποδεικνύεται από την υπ. αριθμ. 2/10-3-2020 απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Χαρωπού, σύμφωνα με την οποία τα λεγόμενα στο κήρυγμα του Παπαγιώργη απηχούν στο σύνολο των κατοίκων του Χαρωπού. Ο ιερέας του Χαρωπού είναι η φωνή της λογικής, της αλήθειας και της αγάπης. Είναι πραγματικός ποιμένας και ουδέποτε υποκίνησε αισθήματα μίσους για οποιονδήποτε. Στο κήρυγμα της 12ης Ιανουαρίου 2020 μίλησε για «σκοπιανούς» εννοώντας τους εν Ελλάδι ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ, που δρουν παράνομα, προπαγανδίζοντας την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας στην χώρα μας με προφανή σκοπό την δημιουργία δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας και την διεκδίκηση των εδαφών μας (όπως εκφράστηκε επίσημα από το 1945) κι όχι τους φιλήσυχους κατοίκους του κράτους των Σκοπίων, με τους οποίους δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Ο ιερέας μίλησε εναντίον των εθνικιστών που επιδιώκουν την απόσπαση της Μακεδονίας από το Ελληνικό κράτος. Ως εκ τούτου δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ ότι υποκινεί το μίσος κατά των «σκοπιανών». Μίλησε γι’ αυτούς που ξεσηκώνουν τον κόσμο να δηλώσει ότι μιλάει την δήθεν «μακεδονική» γλώσσα κι ότι κατοικεί σε «μακεδονικά» εδάφη, που δεν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Μίλησε για εκείνους που κάνουν προπαγάνδα ενάντια στο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας. Ο ιερέας είπε ότι ο Ελληνικός λαός δεν θα ανεχτεί ξανά εκτοπισμούς, σφαγές και βιασμούς. 

Εκφράζω την απορία μου που ο Εισαγγελέας δεν ενεργοποιήθηκε εναντίον του συνταξιούχου δάσκαλου που προπαγανδίζει ΠΑΡΑΝΟΜΑ, διεξάγει βίαιο συναισθηματικό προσηλυτισμό και επιχειρεί να επιβάλει την δήθεν μητρική «μακεδονική» γλώσσα στην χώρα μας, αλλά ενεργοποιήθηκε εναντίον του καλού κι αγαθού Έλληνα ιερέα του Χαρωπού, που απλώς είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΥΓ: η «συμφωνία» των Πρεσπών παράγει ΟΛΕΘΡΙΑ αποτελέσματα. Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020 απορρίφθηκε η μήνυση για εσχάτη προδοσία κατά των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της «συμφωνίας» στις 25 Ιανουαρίου 2019. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ΠΡΟΦΑΝΩΣ διαπίστωσε ποινικά αδικήματα και ζήτησε από την Βουλή την άρση της ασυλίας των βουλευτών για να γίνει η δίκη. 207 βουλευτές όμως είχαν άλλη άποψη… Αποφάσισαν να μην παραπεμφθεί ΚΑΝΕΙΣ για τον εθνικό ακρωτηριασμό που υπέστη η χώρα. Είπαν ότι είναι πολιτικό το θέμα κι όχι νομικό. Αποφασίζουν να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας που αποτελεί ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ και ΟΛΟΙ λένε ότι αυτό δεν συνιστά εσχάτη προδοσία. Κλείνουν τα μάτια τους οι βουλευτές σε αυτά που δρομολογούνται για την πολύπαθη Μακεδονία μας. Είναι βέβαιο ότι η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής για την Μακεδονία θα είναι για την αναγνώριση δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην χώρα μας… 

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος 
τ.Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας 
Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων 

πηγή

Μέχρι που ο ξεπεσμός;

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 

Θα ήλπιζε κανείς ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των προσβλητικών χαρακτηρισμών, εναντίον του πρώτου τη τάξει Έλληνα όλων των εποχών, του Καποδίστρια, δεν θα είχε συνέχεια η επιχείρηση αποδόμησης των ηρώων του ’21. Ωστόσο, η καταρχήν εύλογη αυτή υπόθεση διαψεύστηκε παταγωδώς, με το δεύτερο κρούσμα, αυτό, εναντίον του Καραϊσκάκη, που με τη σειρά του υπέστη εξευτελισμούς και απρέπειες, από το ίδιο πάντοτε μέλος της επιτροπής Ελλάδα ’21.

Την φορά αυτή, παρότι δεν ακούστηκε βέβαια καμιάς μορφής καταδίκη, ούτε από την επιτροπή Ελλάδα ’21, αλλά ούτε και από την Κυβέρνηση, υπήρξε ωστόσο μια μάλλον ακατανόητου περιεχομένου δήλωση της Ελλάδα ’21, που ισχυρίστηκε ότι ….συνέβη κάτι το «αλλόκοτο», και ότι η ανάρτηση του δεύτερου αυτού λιβέλου εναντίον της Επανάστασης, δεν ήταν δικό της έργο, παρότι έσπευσε να την εξαφανίσει.

Και εύλογα, πια, διερωτάται κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στα ενδότερα αυτής της επιτροπής Ελλάδα ’21, όπου το πρώτο χτύπημα εναντίον του Καποδίστρια θεωρήθηκε ως «νηφάλια συζήτηση για την Επανάσταση, ύστερα από 200 χρόνια», ενώ το δεύτερο πανομοιότυπο συμβάν, ως «αλλόκοτο», με άγνωστους μέχρι στιγμής τους δράστες της ανάρτησής του.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές εύλογα αναμένονται σε καθημερινή πια βάση παρόμοια χτυπήματα εναντίον όλων των ηρώων του ’21. Δηλαδή, μια πλήρης αποδόμηση της Επανάστασης του ’21. 


Ευτυχώς, όμως, δεν είναι όλα μαύρα αφού υπάρχουν και κάποιες φωτεινές ανταύγειες μέσα από την ατέλειωτη αυτή παρακμή. Αναφέρομαι στην παραίτηση της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου, από μέλος της επιτροπής Ελλάδα ’21, που έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση από τους οργισμένους συμπατριώτες μας. 

Όμως, ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη, και οι ανησυχίες γύρω από αυτόν τον εορτασμό, που όπως και να γίνει, και παρά τον αγώνα αναστροφής του κλίματος χάρη στη σύσταση κάποιων παράλληλων επιτροπών, η Ελλάδα ’21, με σύμβολο το «φουλαράκι» της, αλλά και τα τεράστια μέσα που διαθέτει, θα παραμείνει, εκπρόσωπος της Ελλάδας. Να εύχεται, λοιπόν, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας, να συμβεί κάτι, όχι οπωσδήποτε τραγικό, όχι οπωσδήποτε θανατηφόρο, όχι οπωσδήποτε μια εθνική καταστροφή, ώστε να ματαιωθεί αυτός ο εορτασμός, προκειμένου να μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα η πατρίδα μας στα πέρατα της γης. Εκεί, όπου σε κάθε γωνιά της υπάρχουν αμέτρητοι θαυμαστές της Ελλάδας, που την σκέπτονται ως έθνος αιώνων και όχι φυσικά, όπως μερικοί εθνομηδενιστές την θέλουν , ως ….. έθνος 200 ετών.

Όμως, ο ξεπεσμός, που θέλω να ελπίζω, ότι έφθασε ή βρίσκεται κοντά στον πάτο, εμφανίζεται ήδη με πολυάριθμα κεφάλια, ως λερναία ύδρα. Να συνεχίσω, λοιπόν, παραμένοντας πάντοτε στα θλιβερά πλαίσια του ανείπωτου αυτού ξεπεσμού μας, με ένα θέμα, που θα θεωρούσα απίστευτο, αν δεν το έβλεπα δημοσιευμένο στο σοβαρό site Slpress. Αναφέρεται σε δήλωση κάποιας αν. καθηγήτριας του ΕΚΠΑ, της κυρίας Βάσως Κιντή, η οποία άκουσον-άκουσον, επιχειρεί να επαναφέρει στο ελληνικό πανεπιστήμιο τις σκοτεινές εποχές των «κοινωνικών φρονημάτων», που ακόμη και οι καθαρίστριες τότε όφειλαν να εξασφαλίσουν το σχετικό πιστοποιητικό, προκειμένου να μπορούν να διοριστούν. 

Η υπόθεση θα ήταν, ασφαλώς, κωμική και για γέλια μέχρι δακρύων, αν δεν αποτελούσε τμήμα μιας γενικότερης κατάπτωσης της πατρίδας μας. 

Αυτή, λοιπόν, η αν. καθηγήτρια, εμφανίζεται προφανώς πεπεισμένη ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, αλλά και το δικαίωμα να κρίνει ποίων υποψηφίων οι πεποιθήσεις/φρονήματα συνάδουν ή δεν συνάδουν, με τον διορισμό τους σε διάφορες θέσεις της πολιτείας, καθώς και να χρήζει τον εαυτό της τοποτηρητή της ποιότητας των ΑΕΙ!!!!! 

Συγκεκριμένα, λοιπόν, η αν. καθηγήτρια κυρία Βάσω Κιντή, θεωρεί ακατάλληλο και προφανώς επικίνδυνο, για τη θέση μέλους του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, τον γνωστό οικονομολόγο Διονύση Χιόνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, και παράλληλα …. κατακεραυνώνει τα τρία ελληνικά επιμελητήρια (Τεχνικό, Γεωτεχνικό και Οικονομικό), επειδή τον υπέδειξαν. 

Ποια, όμως, είναι η φοβερή κατηγορία εναντίον του Διονύση Χιόνη, που τον καθιστά αποδιοπομπαίο, από την παραπάνω θέση, στα μάτια της αυτοδιορισμένης εποπτεύουσας αρχής των πάντων, δηλαδή της κυρίας Κιντή; 

Απίστευτο, και όμως αληθινό. Συμβαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο, στο Καποδιστριακό στον 21ο αιώνα! 

Το κρίμα, λοιπόν, του κ. Χιόνη είναι ότι, από κοινού και με πολυάριθμους σοβαρούς και γνωστούς επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού, πιστεύει ότι η επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, μπορεί να σώσει την Ελλάδα. 

Δεν έχει, φυσικά, ουδεμία σημασία το αν έχει ή όχι δίκαιο (εγώ πιστεύω ότι έχει δίκαιο) ο κ. Χιόνης. Αντιθέτως, το αγωνιώδες ερώτημα που έτσι δημιουργείται, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η πρωτοφανής αυτή αντίδραση της κυρίας Κιντή εκληφθεί τελικώς ως σοβαρή (διότι έχει και οπαδούς που την ακολουθούν) είναι το που προς Θεού βρισκόμαστε, σε αυτή τη χώρα, και τι είδους σκοτεινές δυνάμεις χαλκεύουν τη ζωή και το μέλλον μας.

Εξυπακούεται ότι η κυρία Νίκη Κεραμέως θα κληθεί να λάβει θέση στο πράγματι απίστευτο, αλλά σοβαρότατων πιθανώς επιπτώσεων, αυτό περιστατικό που παραπέμπει κατευθείαν σε νέο σκοταδισμό. Θέλω να πιστεύω ότι η Υπουργός Παιδείας, που είχε την τύχη να έχει ως γονείς εξαίρετους ανθρώπους και συνάμα διεθνούς φήμης επιστήμονες, θα θέσει οριστικό τέρμα στη προσπάθεια επιβολής ενός νέου Μακαρθισμού.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "εστία" στις 28.05.2020 
πηγή

Μας πούλησαν οι Ιταλοί στη Λιβύη! Φι'ασκο η επιχείρηση "Ειρήνη".

Αποκάλυψη «βόμβα» Χαφτάρ για ιταλική υποστήριξη σε τουρκικά πλοία που προσέγγιζαν τη βορειοαφρικανική χώρα 

Η Ιταλία κάνει «πλάτες» στην Τουρκία και της ανοίγει θαλάσσιους άξονες για να μεταφέρει όπλα και μισθοφόρους στην Τρίπολη της Λιβύης προς ενίσχυση των δυνάμεων του Αλ Σάρατζ και ταυτόχρονα «πουλάει» την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχουν αναπτύξει τη δύναμη «Ειρήνη» στην περιοχή για να επιβλέψουν το εμπάργκο όπλων και να σταματήσουν τα δόλια σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν. 

Τον άθλιο, αντιευρωπαϊκό και φιλοτουρκικό ρόλο της Ιταλίας αποκάλυψε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δίνοντας στη δημοσιότητα χθες, μέσω twitter, δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες ως αδιάσειστα στοιχεία της στήριξης της κυβέρνησης Κόντε στον Ταγίπ Ερντογάν. Στις εικόνες φέρεται ότι δύο ιταλικά πλοία υποστηρίζουν την προσέγγιση τουρκικού πλοίου στις ακτές της Λιβύης, περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ, προκειμένου να αποβιβάσουν όπλα, πυρομαχικά και ίσως μισθοφόρους που πολεμούν κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ. «Η παλιά κατοχή έχει επιστρέψει. Ιταλία και Τουρκία τώρα υποστηρίζουν τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά οι Λίβυοι θα πολεμήσουν για άλλη μια φορά, όπως κάποτε οι πατέρες τους» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χαλίφα Χαφτάρ και συνοδεύει την ανάρτηση αυτή με δορυφορικούς χάρτες, σύμφωνα με τους οποίους ιταλικά πλοία, μαζί με τα τουρκικά, ενισχύουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Εικάζεται πως αυτές οι δορυφορικές εικόνες είναι έργο των Ρώσων, οι οποίοι πλέον ενισχύουν την εμπλοκή τους στη Λιβύη, τάσσονται υπέρ του Χαφτάρ και τον εξοπλίζουν με αεροσκάφη τύπου Mig-29 και Sukhoi-24. Οι πύραυλοι ενός εξ αυτών των αεροσκαφών, μάλιστα, φέρεται ότι έπληξαν, σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, τουρκική φρεγάτα και τουρκικό εμπορικό πλοίο που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τρίπολης προς αποβίβαση Σύρων μισθοφόρων.

Ο ρόλος της Ιταλίας θα έπρεπε να απασχολεί (σ.σ.: και απασχολεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες) ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού υποσκάπτει και υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ρώμη έχει ταχθεί, όχι εμφανώς αλλά υπογείως, υπέρ της Άγκυρας, αφού τα συμφέροντά τους συμπίπτουν στη Λιβύη και στις πετρελαιοπηγές που ελέγχει η κυβέρνηση Σάρατζ, αλλά το σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι η σχέση Κόντε – Ερντογάν δείχνει να επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Καταρχάς, υπάρχει το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ που με τα χίλια ζόρια αποδοκίμασε η Ιταλία.

Με την ενίσχυση της κυβέρνησης της Τρίπολης κινδυνεύει να επικρατήσει ο Σάρατζ και να παγιωθεί μια συμφωνία που ναι μεν είναι παράνομη, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει τετελεσμένα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας μας. Μόνο με μια ενιαία, συντονισμένη και ξεκάθαρη καταδίκη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα θα ακυρώνονταν οι επιδιώξεις – αξιώσεις του Ερντογάν νοτίως της Κρήτης.

Η Ιταλία, ωστόσο, «κάνει νερά» και, όπως αποδεικνύεται, λειτουργεί με δόλιο τρόπο.
Αρκεί να θυμίσουμε ότι με πρόσχημα την κρίση του κορονοϊού η ιταλική πετρελαϊκή ENI ανέβαλε το ενεργειακό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, παρασύροντας και τη γαλλική Total, αφού από κοινού εκμεταλλεύονται τα οικόπεδα της Λευκωσίας. Όταν δε η Τουρκία με τα γεωτρύπανα που έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ στόχευσε σε συγκεκριμένα σημεία που έχουν εντοπιστεί πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, οι υποψίες στράφηκαν στην ENI, που έχει κάνει έρευνες στην περιοχή. Όλως… τυχαίως η ιταλική εταιρία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της Τρίπολης που ελέγχει ο Σάρατζ. Η Ιταλία, μάλιστα, ήταν η χώρα που δεν υπέγραψε τον αγωγό EastMed με πρόσχημα εσωτερικά προβλήματα. Όλα αυτά σίγουρα δεν είναι τυχαία.

πηγή 

Λιβύη: Εξελίσσεται σε φιάσκο η «ΕΙΡΗΝΗ»; - 50 πτήσεις τουρκικών C-130 την τελευταία εβδομάδα

Ο κίνδυνος το να εξελιχθεί σε φιάσκο η επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπαρκτός, με την επιχείρηση να ενισχύεται πλέον με μια ελληνική - πήγε ήδη - και μια ιταλική φρεγάτα, αλλά και επιπλέον αεροσκάφη εναέριας παρακολούθησης.

Την είδηση περί της ενίσχυσης της επιχείρησης έδωσε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπορρέλ μετά θέμα που ήγειρε, ως Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Παράλληλα ο Έλληνας σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, ρώτησε τον κ. Μπορρέλ, αν η στρατιωτική αυτή αποστολή θα μπορεί να αποτρέψει προκλητικές ενέργειες που πηγάζουν από το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Σήμερα, δύο μήνες μετά την υιοθέτηση της απόφασης από το Συμβούλιο της ΕΕ, η επιχείρηση διαθέτει μία Γαλλική φρεγάτα και δύο αεροπλάνα από την Πολωνία και το Λουξεμβούργο, είπε ο κ Ανδρουλάκης. Η Ελληνική φρεγάτα ΥΔΡΑ που ξεκίνησε την συμμετοχή της αντικαθίσταται εντός των επομένων ημερών, λόγω βλάβης από τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ».

Ωστόσο η επιχείρηση IRINI μπορεί να εξελιχθεί σε ανέκδοτο. Κι αυτό ,γιατί μπορεί πολεμικά πλοία να περιπολούν στη θάλασσα, αλλά στον αέρα τα τουρκικά μεταγωγικά αεροσκάφη “πάνε κι έρχονται” στη Λιβύη! Κι αυτό δεν γίνεται τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό. Έχουν καταγραφεί ακόμη και 50 πτήσεις σε μία εβδομάδα! Όπως φαίνεται από τη πορεία των μεταγωγικών αεροσκαφών πετούν νότια της Κρήτης.

Αναγνώρισε τις ελλείψεις ο Μπορρελ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ελληνα ευρωβουλευτή, Ν.Ανδρουλάκη ,ο Ύπατος Εκπρόσωπος κ. Μπορρέλ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην οργάνωση και στη χρηματοδότηση της επιχείρησης που προκάλεσαν καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπήρχαν προβλήματα στον ορισμό του Διοικητή ο οποίος ανέλαβε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Αναγνώρισε επίσης την έλλειψη στα μέσα που ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης στην ερώτησή του και τα προβλήματα που μπορεί να θέτει η έλλειψη αυτή στην αποστολή, παραδεχόμενος ότι δεν είναι πολλά. 

Συμπλήρωσε ότι αναμένεται άμεσα η ενίσχυσή με δύο πολεμικά πλοία από Ελλάδα (σ.σ. ήδη στάλθηκε φρεγάτα) και Ιταλία, καθώς και επιπλέον αεροπλάνα για την εναέρια παρακολούθηση. Σημείωσε επίσης ότι κύριος στόχος της επιχείρησης Ειρήνης είναι η επιτυχημένη επιβολή του εμπάργκο όπλων που έχει αποφασιστεί από τον ΟΗΕ καθώς και η επίτευξη εκεχειρίας. 

πηγή