Σελίδες

24 Απριλίου 2020

Βρέθηκαν οι παράγοντες κινδύνου για ασθενείς με COVID-19

Σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 είναι οι γιατροί να μπορούν να αναγνωρίσουν ποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Νέα μελέτη Κινέζων επιστημόνων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες προς την κατεύθυνση αυτή. 

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Chest, που εκδίδει η Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Οι Κινέζοι ερευνητές με επικεφαλής το Ruchong Chen από το National Clinical Research Center for Respiratory Disease του πανεπιστημίου Guangzhou ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 1.590 νοσηλευόμενων με COVID-19 από ολόκληρη την Κίνα. 

Η ομάδα των μη επιζώντων είχε υψηλότερη συχνότητα ηλικιωμένων ατόμων, ατόμων με συνυπάρχουσα χρόνια ασθένεια, δύσπνοια και εργαστηριακές ανωμαλίες κατά την εισαγωγή, σε σύγκριση με την ομάδα των επιζώντων. Η ανάλυση έδειξε ότι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονταν με θανατηφόρο έκβαση ήταν οι εξής:
  • Ηλικία μεγαλύτερη των 75 ετών 
  • Ηλικία μεταξύ 65-74 ετών 
  • Στεφανιαία νόσος 
  • Αγγειακή νόσος του εγκεφάλου 
  • Δύσπνοια 
  • Τιμή προκαλσιτονίνης μεγαλύτερη από 0,5ng / ml 
  • Τιμή ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης μεγαλύτερη από 40U / λίτρο
Η προκαλσιτονίνη είναι πρόδρομος της ορμόνης καλσιτονίνης που εκκρίνεται από το θυροειδή αδένα. Φυσιολογικά, παράγεται από τα κύτταρα C του θυροειδούς και υπάρχει σε μικρές ποσότητες στο αίμα. Παρόλα αυτά, μπορεί να παράγεται και από άλλα κύτταρα στον οργανισμό με την επίδραση έντονου στρες, ιδίως σε συστηματικές βακτηριακές λοιμώξεις (στη σήψη σε αντίθεση με τις εντοπισμένες βακτηριακές λοιμώξεις). 

Η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση είναι μία από τις δύο τρανσαμινάσες του ήπατος (η άλλη είναι η αλανινική αμινοτρανσφεράση). Είναι ένα ηπατικό ένζυμο, που ανιχνεύεται σε όλους τους ιστούς και ιδιαίτερα στην καρδιά και το ήπαρ. Αποτελεί δείκτη κυτταρικής καταστροφής καθώς πιθανή βλάβη σε κάποιο όργανο προκαλεί την απελευθέρωση της AST στην κυκλοφορία. Τέλος, αποτελεί δείκτη, αν και όχι τόσο εξειδικευμένο, για ηπατική βλάβη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. 

Στη συνέχεια οι ερευνητές δημιούργησαν ένα σχετικό νομογράφημα, το οποίο επιβεβαίωσαν ότι μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι με διαφορά η αυξημένη ηλικία. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς άνω των 75 ετών κινδυνεύουν 7,86 φορές περισσότερο από τα άτομα κάτω των 65. 

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), είναι η πιο κοινή επιπλοκή που σχετίζεται με τη θανατηφόρα έκβαση, ακολουθούμενο από δευτερογενή λοίμωξη και σηπτικό σοκ. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.