Σελίδες

28 Απριλίου 2020

Ο κινέζικος μύθος λέγει πως η τρύπα θα παραμείνει και αφότου αφαιρεθεί το καρφί

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Εν αναμονή των αποφάσεων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η προσοχή δεν είναι μόνο πώς θα… χαρούμε «ολίγην» ελευθερία, αλλά πως θα αντιμετωπιστεί η επόμενη ημέρα. Τα μέτρα αργά ή γρήγορα θα αρθούν. Αυτό, ως γνωστό, θα καθοριστεί από την φθίνουσα πορεία του κορωνοϊού. Και τότε θα βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις επιπτώσεις του ιού. Οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Όλοι αποφαίνονται πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν. 

Ο πρέσβης της Κίνας στη Λευκωσία, Huang Xingyuan, σε συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» της Κυριακής (στον Φρίξο Δαλίτη), επισήμανε επί τούτου πως ο κόσμος θα είναι διαφορετικός μετά την κρίση: 

«Ο μύθος, μας λέει ότι η τρύπα θα παραμείνει και αφότου αφαιρεθεί το καρφί. Ο κόσμος ίσως να έχει ανακαλύψει ότι η πανδημία είναι η «λυδία λίθος» και ο καθρέφτης με πολλούς τρόπους. Κάποιοι έδωσαν χείρα βοηθείας ενώ άλλοι έπραξαν το αντίθετο, δημιουργώντας εξιλαστήρια θύματα και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά»

Το μήνυμα του σαφές πέραν από τη γενική του εκτίμηση. Μήνυμα που αφορά τη νέα ανακατανομή ισχύος. 

Είναι προφανές πως, η επόμενη ημέρα, δεν θα είναι για όλες τις χώρες η ίδια. Κάποιες οικονομίες θα βυθιστούν ακόμη περισσότερο στην κρίση. Σε κάποιες άλλες χώρες η μεγάλη προσπάθεια θα είναι να συγκρατηθεί η οικονομική κατρακύλα. Μείωση του ΑΕΠ, ανεργία κι όλα όσα συνθέτουν μια βαθιά κρίση, θα αποτελούν παράμετροι που θα χαρακτηρίζουν τη «νέα εποχή». 

Το διεθνές σκηνικό θα αλλάξει άρδην. Ήδη, οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ήταν τοξικές και με την πανδημία έχουν περιπλεχθεί περισσότερο. Η αντιπαράθεση αυτή θα δοκιμαστεί στο γεωπολιτικό πεδίο και θα είναι, όπως παλιά, πριν τη δεκαετία του ΄90, ένας αγώνας ισχύος και επικράτησης. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις υπόλοιπες χώρες, τις μικρές και τις αδύνατες. Είναι ξεκάθαρο πως τα δεδομένα αλλάζουν πλέον. 

Όλα αυτά θα τα επιφέρει μια θανατηφόρα πανδημία; Ο κορωνοϊός έχει επισπεύσει τις εξελίξεις. Ήταν προφανώς προδιαγεγραμμένη η πορεία γιατί το διεθνές σύστημα είχε φθάσει στα όρια του όπως και το παραγωγικό μοντέλο. Είναι προφανές πως η δομική κρίση δεν μπορεί να αντέξει τις πιέσεις, οικονομικές και κοινωνικές, που ασκούν οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Τι θα προκύψει; Ίδωμεν! 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.