Γράφει ο Απόστολος Παπαδημητρίου
Η αποκληθείσα από τον ΠΟΥ πανδημία εκ του κορωνοϊού ασφαλώς έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πλείστους όσους τομείς της προσωπικής και κοινωνικής ζωής μας. Η εστίαση στην προβαλλόμενη κατά καταιγιαστικό τρόπο από τη μικρή οθόνη και τον έντυπο τύπο πολιτική της κυβέρνησης καθ’ υπόδειξη των υπευθύνων για τη δημόσια υγεία επιστημόνων, πού, ας σημειωθεί, επιλέγονται από την κυβέρνηση, έχει ως συνέπεια την αποδοχή των μέτρων, από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού, ως των πλέον ορθών, παρά τη διάσταση των πολιτικών επί του θέματος στις διάφορες χώρες. Αναμφισβήτητο όμως είναι ότι η αποδοχή των μέτρων συνοδεύεται από αίσθημα ανησυχίας και φόβου έναντι του ιού, που μεταδίδεται με εντυπωσιακή ευκολία. Εκείνα που απουσιάζουν από την με επιμέλεια επιλεκτική πληροφόρηση είναι οι διαφορετικές απόψεις ως προς την αντιμετώπιση του ιού και οι συνέπειες από την αντιμετώπιση κατά τον Α ή Β τρόπο. Και όταν αναφέρομαι στις συνέπειες δεν έχω κατά νουν μόνο τις οικονομικές.
Βέβαια στη διάθεσή μας, και ιδίως της γενιάς των νέων ανθρώπων, είναι το διαδίκτυο, μέσω του οποίου μπορεί να αντλήσει, όποιος επιθυμεί, πληθώρα πληροφοριών, θέσεων και απόψεων. Είναι πλέον άκρως αβέβαιο το μέλλον των μέσων, τα οποία υπηρετούν σήμερα το σύστημα εξουσίας. Στο διαδίκτυο όμως εγκυμονεί ο κίνδυνος της ψευδούς ειδήσεως, φέικ νιους στα ελληνικά των μετρίως κατεχόντων τη γλώσσα μας δημοσιογράφων. Και είναι δυνατόν να προβάλλεται χαλκευμένη είδηση από κύκλους, οι οποίοι επιθυμούν να εκθέσουν αυτούς, που πείθονται και τη διακινούν. Είναι ακόμη πιθανόν στο μέλλον να εκβάλλονται από το διαδίκτυο οι ανεπιθύμητες απόψεις, όπως συμβαίνει σήμερα σε χώρες, όπως η Κίνα.
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι δύσκολο να επιχειρήσουμε προσέγγιση στο θέμα χωρίς κίνδυνο να ολισθήσουμε. Ορθά τα μέτρα της κυβέρνησης, λοιπόν, ή όχι. (Το μέτρο της παντελούς απαγόρευσης πάσης φύσεως λατρείας έχει θιγεί σε άλλο άρθρο. Σ’ αυτό η προσοχή εστιάζεται σε άλλα θέματα). Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά, με ναι ή όχι. Αναμφισβήτητα ο μικρός αριθμός θανάτων από τον ιό στη χώρα μας φαίνεται να δικαιώνει την πολιτική. Ας παρατηρήσουμε όμως κάποιες λεπτομέρειες: Εναγώνια ήταν η στάση των αρμοδίων υγείας λόγω του φόβου κατάρρευσης του συστήματος από την αυξημένη ανάγκη εισαγωγής στις ΜΕΘ. Αυτή συνιστά έμμεση πλην σαφή ομολογία της αδυναμίας του συστήματος, αδυναμία, που επιτάθηκε την τελευταία δεκαετία υπό καθεστώς μνημονίων.
Έντονη υπήρξε η προβολή της πορείας της επιδημίας στις χώρες με πολλά θύματα, αυτές της δυτικής Ευρώπης. Χώρες στην Ανατολική Ευρώπη και στη Βαλκανική δεν υπάρχουν; Δεν προβλήθηκε στο μέτρο, που θα έπρεπε ο άκρως εντυπωσιακός αριθμός θανάτων σε οίκους ευγηρίας στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Σχολιαστές εκεί τόλμησαν να γράψουν ότι αφέθηκαν οι γέροι αβοήθητοι. Στην Ιταλία, τουλάχιστον, οι θεράποντες ιατροί βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα της επιλογής και ορθά έπραξαν. Συνέβη παντού το ίδιο; Μήπως είναι αλήθεια το γραφέν για σφαγή των γερόντων; Μήπως έχουμε φθάσει στην κυνικότητα να επωφεληθούμε από την ευκαιρία για την ελάφρυνση των βαρών των ασφαλιστικών ταμείων; Μήπως, επί πλέον, στις ΗΠΑ θεωρήθηκε η επιδημία ευκαιρία για την απαλλαγή από τους περιθωριακούς, που θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους; Θα συνέβαινε το ίδιο στη χώρα μας, αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα; Ασφαλώς όχι, επειδή εδώ είναι κατά πολύ μικρότερος ο αριθμός των γερόντων, που θεωρούνται «αζήτητα»! Και ασφαλώς αυτό οφείλεται στο ότι η οικογένεια ακόμη στέκεται κάπως ικανοποιητικά. Στέκεται χάρη στην ορθόδοξη παράδοση. Η Πολιτεία όμως συνεχώς ναρκοθετεί με νόμους τα θεμέλιά της.
Η Κίνα κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για απόκρυψη αρχικά του κινδύνου. Έσπευσαν κάποιοι αναλυτές να θεωρήσουν ότι η αντιπαράθεση οφείλεται πρωτίστως στον οικονομικό ανταγωνισμό. Άλλοι κατηγόρησαν το κομμουνιστικό καθεστώς, εστίασαν την προσοχή τους στη δίωξη ιατρών και στον εγκλεισμό δεκάδων εκατομμυρίων πολιτών της χώρας. Είναι όντως κομμουνιστικό το καθεστώς; Είναι πραγματική η αντιπαράθεση ή ένα παιχνίδι εντυπώσεων προς παραπλάνηση της κοινής γνώμης; Ασφαλώς το καθεστώς παρέχει εγγυήσεις, ώστε να σπεύδουν οι πλουτοκράτες της γης να επενδύσουν στην Κίνα, στην οποία, έχει γραφεί, υπάρχουν εγκαταστημένες 200.000.000 συσκευές καταγραφής εικόνων (αληθές ή ψευδές;).
Πάντως οι άνθρωποι του χρήματος δεν διακινδυνεύουν. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης προμηθεύονται πληθώρα ειδών και σε πολύ μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού από την Κίνα και, δευτερευόντως, από την Ινδία. Έτοιμες παραγγελίες άλλαξαν όμως την τελευταία στιγμή παραλήπτη, επειδή άλλη χώρα πρόσφερε μεγαλύτερο ποσόν! Βαρβαρότητα! Είναι άραγε Κινέζοι οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών παραγωγής του υλικού ή αδίστακτοι πλουτοκράτες, που επένδυσαν στην Κίνα; Θα το μάθουμε; Αλλά την αγριότητά της έδειξε για μία ακόμη φορά η Γερμανία έναντι χωρών που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα (Ιταλία και Ισπανία). Συμπάθεια έδειξε μόνο στη Γαλλία, η οποία δοκιμαζόταν στο τμήμα της. Έτσι την έχει δέσει ακόμη πιο σφιχτά στο άρμα της, ώστε να συμφωνεί με τις εντολές της στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε.
Επιπόλαια σχολιασμένη πέρασε ακόμη η μεγάλη πτώση του δείκτη των χρηματιστηρίων, μετά την εξαγγελία από τον ΠΟΥ ότι πρόκειται περί πανδημίας. Οι σχολιαστές περιορίστηκαν να αναφερθούν στις απώλειες. Με βάση την κοινή λογική, όταν κάποιοι χάνουν, κάποιοι άλλοι κερδίζουν. Και στην περίπτωση αυτή έχασαν πολλοί, που πανικόβλητοι έσπευσαν να πωλήσουν μετοχές, και κέρδισαν λίγοι, που ψύχραιμοι, καθώς διευθύνουν το παιχνίδι του χρηματιστηρίου, έσπευσαν να τις αγοράσουν. Σε λίγες ημέρες τα χρηματιστήρια ανέκαμψαν! Η πρόεδρος του ΔΝΤ, που αρκετοί πιστεύουν αφελώς, ότι έχει συσταθεί για το καλό των λαών, έκανε δηλώσεις! Τόνισε ότι η παρούσα κρίση είναι χειρότερη απ’ εκείνη του 2008. Στη χώρα μας επιβλήθηκαν τότε τα μνημόνια, με τις επακόλουθε συνέπειες, λόγω κάποιων «εσφαλμένων» εκτιμήσεων! Εκποίηση του δημοσίου πλούτου, συρρίκνωση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των Ελλήνων, υποθήκευση της χώρας επί μακρόν, καθώς το χρέος δεν μειώθηκε στο ελάχιστο! Θα μας αναλύσει κάποιος ειδικός, τί σημαίνουν οι εκτιμήσεις της νέας σκληρής κυρίας για την οικονομία της χώρας μας;
Τα μέτρα της κυβέρνησης κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας της χώρας. Κερδίζουμε αρκετό χρόνο τονίζει στις ενημερώσεις του ο εκπρόσωπος της ιατρικής κοινότητας. Κάποιοι βαρειά νοσήσαντες θεραπεύτηκαν. Πολύ ευχάριστο αυτό για το οικογενειακό τους περιβάλλον. Θα μάθουμε τις επιπτώσεις στο εγγύς μέλλον λόγω των δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Πώς να κρίνουμε τη διάθεση σεβαστού ποσού για πληρωμή στα μετόπισθεν υποκριτών (ηθοποιών) και υποκριτών (με την άλλη έννοια), για να μας βομβαρδίζουν με το σύνθημα του εγκλεισμού; Γιατί να μη το λάβουν οι μαχόμενοι στο μέτωπο της επιδημίας; Αυτοί και οι χορηγοί είναι κορόιδα; Ήδη ανακοινώθηκε ότι για το τρέχον έτος αναμένεται ύφεση 5%. Έσπευσαν όμως να γνωστοποιήσουν ότι οι εκτιμήσεις για το 2021 είναι ευοίωνες. Τι θα γίνει εφέτος με το καύχημά μας, τη «βαρειά βιομηχανία» μας (τον τουρισμό), στην οποία στηρίξαμε τόσες ελπίδες για την οικονομική μας ανάπτυξη; Ποιες οι συνέπειες από την παντελώς παραμελημένη πρωτογενή παραγωγή, καθώς μόνο για τους αγρότες δεν έχουν ληφθεί μέτρα; Αλλά δεν είναι μόνα αυτά τα του παρασκηνίου. Τα λοιπά στο επόμενο άρθρο.
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.