Τον περασμένο..... αιώνα, ήταν αδιανόητο στην ελληνική οικογένεια την ημέρα αυτή, να μην την γιορτάσει πανηγυρικά, να μη νιώσει εθνική υπερηφάνεια και ψυχική ανάταση, ενθυμούμενη τους πρόγονους μας εκείνους, που ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν με δύναμη ψυχής τον κατακτητή.
Κάθε οικογένεια, μόλις τα παιδιά τους πήγαιναν στο νηπιαγωγείο, οι τότε μητέρες ως ιερή εθνική υποχρέωση, κατασκεύαζαν στις SINGER ραπτομηχανές τις ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ.
Για τα αγόρια καθιερώμενη ήταν η φορεσιά του ένδοξου Έλληνα τσολιά και για τα κορίτσια αυτής της "Αμαλίας"!!
Χρυσές δουλειές για τα υφασματοπωλεία, οι χασέδες οι άσπροι "έφευγαν" κατά τόπια, για την τριπλή φουστανέλα, τα κόκκινα μάλλινα η τσόχινα για τα γιλέκα, οι άσπρες μάλλινες κιλότες-κάλτσες. Οι ραπτομηχανές έπαιρναν φωτιά για την κατασκευή τρίκλιτης "πλισέ" φουστανέλας. Τα γιλέκα με τα επανωμάνικα είχαν επάνω χρυσά κεντήματα, που η φαντασία και η κεντική δεινότητα των μανάδων έδιναν καλλιτεχνικά αριστουργήματα!
Τα σκουφιά-φέσια, ήταν τόσο στολισμένα, που λαμποκοπούσαν στον ήλιο... ως εθνικό φωτοστέφανο τιμής, με την μαύρη φούντα να ανεμίζει περήφανα στην... τιμημένη κεφαλή του παιδιού.
Απαραίτητο συνακόλουθο της στολής ήταν τα αστραφτερά κόκκινα τσαρούχια με την μεγαλοπρεπή πυκνή μαύρη φούντα στην άκρη τους. Στην μέση της γάμπας ήταν στέρεα δεμένη περίτεχνη μαύρη καλτσοδέτα, που ακολουθούσε τον αγέρωχο και εθνικά περήφανο βηματισμό των παιδιών.
Στη μέση πάντοτε δεμένο σφιχτά μαύρο χρυσοποίκιλτο ζωνάρι, όπου ζώναν τα πλαστικά σπαθιά και τις πιστόλες.
Για τα κορίτσια μοναδική φορεσιά η "Αμαλία". Μακρύς, ολόσωμος, ποδήρης σιέλ σατέν χιτώνας, με επανωγίλεκο, σκούρο μπλέ χρώματος με φούντα να κρέμεται παχνιδιάρικα στους ώμους τους. Από την άκρη των μανικιών εξείχαν χρυσοκεντημένες περιχειρίδες.
Κάθε παιδί σε κάθε σπίτι είχε την δική του ατομική φορεσιά.
Πανζουρλισμός τις μέρες αυτές και καλλιστεία φορεσιών, όπου φαινόταν η νοικοκυροσύνη των γυναικών.
Βηματισμοί εθνικής και προσωπικής υπερηφάνειας στα τότε καλντερίμια των δρόμων, συναγωνισμός σε ανδρεία όλων των "στολοφόρων".
Οι παρελαύνοντες μαθητές, με αυτές τις φορεσιές, γινόταν αντικείμενο παρατεταμένων ζητωκραυγών και χειροκροτημάτων!
Όσοι φορέσαμε τέτοιες εθνικές φορεσιές έχουμε κρατημένα όλα εκείνα τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας και τα διατηρούμε δυναμικά ενεργά μέσα μας.
Δυστυχώς στις μέρες μας, αυτή η τότε γενική εθνική ανάταση με τις φορεσιές αυτές, έχει ελαττωθεί κατά πολύ και όταν τέτοιες μέρες βλέπουμε τσολιαδάκια και οι Αμαλίες τα καταχειροκροτούμε γιατί ενθυμούμαστε την παιδική μας ηλικία.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ.
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Ολα τα ισοπεδώνει και τα εξαλείφει η παγκοσμιοποιήση που επιδιώκει την πολτοποίηση των εθνών και την εξάλειψη κάθε εθνικού και πατριωτικού στοιχείου....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.