Σελίδες

30 Μαρτίου 2020

Η Σφαγή της Χίου μέσα από τρείς διάσημους πίνακες.

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Χίος 30 Μαρτίου 1822. Ένα πλούσιο νησί του Αρχιπελάγους του Αιγαίου αυτή τη μέρα βιώνει την εισβολή των Οθωμανικών στρατευμάτων, εισβολή – σφαγή πολυήμερη του άμαχου πληθυσμού, σφαγή που θα προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. 

Σύμφωνα με τις πηγές, στη λαίλαπα εκείνη της Οθωμανικής χατζάρας σφαγιάστηκαν 42 χιλιάδες Χιώτες, κατάφεραν να διασωθούν με τη φυγή τους στο εξωτερικό και την Ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 23.000 άμαχοι, 50.000 οδηγήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ενώ στο καμένο πλέον γεμάτο αίμα αθώων νησί έμειναν ζωντανοί γύρω στους 2.000 ανθρώπους. 

Πλήρης ερήμωση και καταστροφή. Το νησί πνίγηκε όχι στα κύματα του Αιγαίου αλλά στο αίμα των αθώων… 

Πολλοί λόγιοι, πολλοί καλλιτέχνες δημιούργησαν αριστουργήματα εμπνευσμένοι από την αποτρόπαια και ανήκουστη τραγωδία της Χίου. 

Στον τομέα της ζωγραφικής πολλοί οι δημιουργοί που αποτύπωσαν την Σφαγή της Χίου, την γενοκτονία ενός νησιού, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία στον καμβά τους. 

Ξεκινάμε την παρουσίαση τριών έργων με πρώτη την όχι και τόσο γνωστή εικαστική δημιουργία του κορυφαίου Ιταλού ζωγράφου Φραντσέσκο Άγιεζ ή Χάγιεζ, πίνακα με τίτλο “Η Φυγή από την Χίο”, έργο τέχνης το οποίο ο ο λαμπρός καλλιτέχνης και μέγας φιλέλληνας φιλοτέχνησε το 1839, πριν 181 χρόνια πριν αποτυπώνοντας για πάντα στον καμβά το ιστορικό γεγονός … αλλά και τη λύτρωση… τη φυγή… τη σωτηρία ψυχών…

Φραντσέσκο Άγιεζ ή Χάγιεζ κι “Η Φυγή από την Χίο”. Συγκλονιστική δημιουργία. Κορυφαίος ζωγράφος του 19ου αιώνα ο Φ.Α., με ιδιαίτερη ικανότητα στις προσωπογραφίες-πορτρέτα, στα γυναικεία γυμνά αλλά και σε μυθολογικά θέματα. 

Κ. Κανελλάκης. Τίτλος έργου: “Σφαγαί της Χίου” Το έργο βρίσκεται στην Βιβλιοθήκη Κοραή Χίου. 

Το μικρό αφιέρωμα στην ζωγραφική αποτύπωση της Σφαγής της Χίου κλείνει με το : “Η Σφαγή της Χίου” του Γάλλου Ντελακρουά, η πιο γνωστή εικαστική σύνθεση της σφαγής, σύνθεση που συγκλόνισε και συγκλονίζει.

Ευγένιος Ντελακρουά/Η Σφαγή της Χίου/1824/Μουσείο Λούβρου. 

Ιστορικές πληροφορίες: Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ήλιος. 
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος
Ερευνήτρια Ελληνικής λογοτεχνίας  

πηγή
το είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.