Σελίδες

30 Μαρτίου 2020

Ο εθελοντισμός θα σώσει τη πατρίδα μας. Φτιάχνουν μάσκες με 3D εκτυπωτές και νανοτεχνολογία!!!

Θεσσαλονίκη: Σχεδίασε μάσκες νανοτεχνολογίας για τον κορονοϊό!

Οι εικόνες που αντικρίζει καθημερινά στο νοσοκομείο όπου εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως χειρουργός, από τη στιγμή που εισέβαλε βίαια στη ζωή όλων ο νέος κορονοϊός προβλημάτισαν βαθιά τον Πέτρο Μπαγγέα. «Γίναμε πρωταγωνιστές επιστημονικής ταινίας», σιγοψιθυρίζει σε μια προσπάθεια να περιγράψει τον «φόβο για τον αόρατο κίνδυνο, που πλέον φαίνεται πως ελλοχεύει παντού». Στο προσκήνιο, εκτός από τον covid-19 έρχονται πλέον και οι ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, που «μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο» όπως λέει, μέρα με τη ημέρα, «την ανησυχία των συναδέλφων του, αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, που δίνουν καθημερινό αγώνα στην πρώτη γραμμή».

Ο γενικός χειρουργός, κάτοχος μεταπτυχιακού στις Νανοεπιστήμες από το Φυσικό του ΑΠΘ, δεν έμεινε άπραγος. Αποφάσισε να ενεργήσει και μάλιστα άμεσα και με πρωτότυπο τρόπο. Σχεδίασε και προχώρησε στην κατασκευή «χειρουργικών μασκών, επαναχρησιμοποιούμενων, επιστρατεύοντας μεθόδους νανοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με την τεχνολογία αιχμής της τρισδιάστατης εκτύπωσης», προκειμένου να βοηθήσει -όσο αυτό είναι εφικτό- τους συναδέλφους του και το νοσηλευτικό προσωπικό, να προστατευτούν από τον covid-19.

«Στην πραγματικότητα, όλες οι ιδέες προκύπτουν από μια ανάγκη. Έτσι και τώρα, ζήσαμε κάτι που δεν περιμέναμε. Ένας ιός, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα δεινά που έφερε στην κοινωνίας μας, οδήγησε στο να εξαφανιστούν αγαθά που θεωρούσαμε δεδομένα. Ξυπνήσαμε μια μέρα και η ζωή μας είχε αλλάξει σαν να ήμασταν πρωταγωνιστές σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Πανελλήνια, γίναμε μάρτυρες της εξαφάνισης χειρουργικών μασκών και αντισηπτικών», εκμυστηρεύεται ο Πέτρος Μπαγγέας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτές οι σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον έθεσαν σε εγρήγορση και, όπως επισημαίνει, έχοντας ήδη την απαιτούμενη εμπειρία από την κατασκευή χειρουργικών εργαλείων με αντιμικροβιακές ιδιότητες, προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο. «Στόχος μου», εξηγεί», «(είναι) η κατασκευή ειδών προστασίας (μάσκες – γυαλιά) πολλαπλών χρήσεων με αντιμικροβιακές και αντιϊκές ιδιότητες. Ήδη, σε επίπεδο έρευνας, εφαρμογές νανοτεχνολογίας έχουν ριχτεί στην μάχη εναντίον του Covid-19.

Προσωπικά, ο λόγος που ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά, με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας είναι ότι θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής. Έτσι δημιούργησα τη μάσκα με ονομασία “PROtair33″και η εκτύπωση της μάσκας, έγινε σε συνεργασία με εταιρεία στην Θεσσαλονίκη». 

Ο βαθμός προστασίας που προσφέρει η μάσκα “PROtair33”, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαγγέας, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με μια απλή μάσκα. «Η μάσκα αποτελείται από δύο μέρη. Ένα εξωτερικό (λευκό) και ένα εσωτερικό(πράσινο). Στο εσωτερικό στέλεχος της μάσκας προσαρμόζεται φίλτρο τύπου N95 με ειδική επεξεργασία επίστρωσης νανοσωματιδίων. Το εξωτερικό περίβλημα είναι επιστρωμένο επίσης με νανοσωματίδια, που -όπως και στην περίπτωση κατασκευής των χειρουργικών εργαλείων- έχει αντιπροσκολλητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το υλικό της μάσκας είναι πολυλακτικό όξύ (PLA), το οποίο είναι ένα πολυμερές βιοσυμβατό, βιοαποικοδομήσιμο και μπορεί να αποστειρωθεί εύκολα. Το μεγάλο προτέρημα αυτού του υλικού είναι ότι προσφέρει μια επιφάνεια εχθρική για την προσκόλληση μικροβίων και ιών, γνωστών στην επιστημονική κοινότητα ήδη από την δεκαετία του 1980». 

Η μάσκα, στην πλήρη εκδοχή της με τη νανοεπίστρωση, προσφέρει ιδιότητες που απευθύνονται για προσωπικό νοσοκομείου και όχι για απλή χρήση, σύμφωνα με τον κ. Μπαγγέα και αυτό διότι «η προστασία που προσφέρει είναι μεγάλη και υπερβολική για προστασία σε επίπεδου γενικού πληθυσμού. Στην παρούσα φάση, όμως, η απλή μη επιστρωμένη μάσκα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά από τον οποιοδήποτε», διευκρινίζει.

«Κάθε νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα πλέον, να έχει 2-3 εκτυπωτές και να παράγει μάσκες και είδη προστασίας που θα καλύπτουν της ανάγκες του, στα πλαίσια φιλοσοφίας τύπου “do it yourself”. Όσον αφορά σε επίπεδο προϊόντος, ξεκάθαρα η αναπαραγωγή του πρωτοτύπου μπορεί να γίνει άμεσα με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές κατασκευής βιομηχανικών ειδών», υπογραμμίζει ο γενικός χειρουργός και αναφερόμενος στο κόστος λέει πως «στο πρωτότυπο μας, έχω χρησιμοποιήσει φίλτρο Ν95. Σίγουρα, αυτό που κοστίζει δεν είναι η μάσκα αλλά το φίλτρο. Το κόστος του πρωτοτύπου άλλωστε δεν ξεπέρνα το κόστος μιας αντίστοιχης συμβατικής μάσκας. Το όφελος όμως, από τις ιδιότητες της μάσκας και από το γεγονός ότι είναι επαναχρησιμοποιούμενη είναι πολλαπλάσιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
πηγή 

Εθελοντές με εκτυπωτές 3D κατασκευάζουν μάσκες για τα νοσοκομεία

Προστατευτικές μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό στα νοσοκομεία της χώρας ξεκίνησε να κατασκευάζει εθελοντικά η κοινότητα που διαθέτει 3D printers στην Ελλάδα. Με «όπλο» την τεχνολογία και θέλοντας να θωρακίσουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν καθημερινό αγώνα λόγω του κορωνοϊού στα νοσοκομεία, επαγγελματίες του χώρου, αλλά και ερασιτέχνες που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ρίχνονται στη «μάχη» αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν και ήδη έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζουν τις πρώτες «ασπίδες προστασίας» όπως λέγονται, οι οποίες θα προστατεύουν όλο το πρόσωπο.

Ο συντονισμός, όπως εξηγεί μιλώντας στο GRTimes.gr ο ένας εκ των διαχειριστών της εθελοντικής δράσης «Hellas COVID19 3D Printing Supplies», Σίμος Κόκκινος, γίνεται μέσα από την ομάδα που έχει δημιουργηθεί στο Facebook. Άνθρωποι από κάθε μεριά της Ελλάδας που διαθέτουν 3D εκτυπωτές και θέλουν να βοηθήσουν, γίνονται μέλη και από εκεί υπάρχει η απαραίτητη συνεννόηση. «Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι χορηγοί ούτως ώστε να μπορούμε να καλύπτουμε τα απαραίτητα έξοδα, όπως είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή» εξηγεί.

«Ήδη έχουμε λάβει επίσημη έγκριση και εντολή από το Υπουργείο Υγείας – με το οποίο είμαστε σε διαρκή συνεννόηση – για αρχική παραγωγή 500 ασπίδων τύπου PRUSA βάσει του εγκεκριμένου δείγματος, με παράδοση έως 1 Απριλίου» τονίζει ο κ. Κόκκινος. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μόλις σε τέσσερις μέρες από τη δημιουργία της ομάδας ήδη 280 άτομα που διαθέτουν 3D εκτυπωτές έχουν δηλώσει συμμετοχή με τον αριθμό συνεχώς να αυξάνεται.

«Με τα παραπάνω δεδομένα θα μπορούσαμε να έχουμε μια παραγωγή 700 μασκών καθημερινά και με γνώμονα ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν είναι όλο και περισσότεροι, πιστεύω πως έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερες», λέει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής της ομάδας και συμπληρώνει πως «το υπουργείο Υγείας σε επόμενη φάση μας έχει ζητήσει 7.000 επιπλέον μάσκες. Είμαστε σε συζήτηση με χορηγούς ώστε να διατεθούν τα υλικά τα οποία θα μοιράσουμε σε όλη την κοινότητα, για να μην επιβαρυνθεί κανείς». 

Σημειώνεται, ότι συντονιστής της ομάδας είναι και ο Κώστας Κουτρέτσος, οικονομολόγος, ιδρυτής και project manager της 3DHUB Greece, η οποία έχει ξεκινήσει ήδη την παραγωγή. Παράλληλα, έχουν δηλώσει τη διαθεσιμότητά τους και αρκετοί ακόμα επαγγελματίες του κλάδου.

Η έλλειψη σε μάσκες είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας. 

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο πλαίσιο της ημερήσιας προγραμματισμένης ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ήδη έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες που εκτυπώνουν σε πραγματική διάσταση αντικείμενα με 3D εκτύπωση, ώστε να ξεκινήσουν να παράγονται υλικά όπως μάσκες, γάντια κ.ά. «Ο,τι υπάρχει σε τρισδιάστατη μορφή και γίνεται στο εξωτερικό, θα το έχουμε και εμείς στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. 

Πηγή: ΣΚΑΪ 
το είδαμε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.