Σελίδες

26 Φεβρουαρίου 2020

Scan4Chem: Νέα εφαρμογή μας βοηθά να εντοπίσουμε βλαβερά χημικά σε προϊοντα

Μας προβληματίζει συχνά η ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε ή τα συστατικά των καλλυντικών που ακουμπούν το δέρμα μας. Είναι βιολογικά; Περιέχουν βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό; Είναι κατάλληλα για μικρά παιδιά; Τι γίνεται όμως με τις συσκευασίες που τα περιέχουν; Πόσο θα πρέπει να μας απασχολούν οι ουσίες που περιέχονται σε αντικείμενα που βρίσκονται γύρω μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά;

Έπιπλα, ρούχα, παιχνίδια είναι προϊόντα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή κάθε μέρα. Πολλά από αυτά ενδέχεται να περιέχουν χημικές ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία χαρακτηρίζονται ως “ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (ΟΠΥΑ ή SVHCs)”. Τέτοιες ουσίες, προστίθενται στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών για ενδεχόμενη ένταξη τους σε καθεστώς αδειοδότησης. Τι ισχύει για αυτά τα καταναλωτικά προϊόντα που περιέχουν ΟΠΥΑ; Πώς μπορούμε να τις εντοπίσουμε;

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE AskREACH (LIFE16 GIE/DE/000738) και η εφαρμογή για smartphones Scan4Chem, έρχονται για να βοηθήσουν τους καταναλωτές στον εντοπισμό των βλαβερών ουσιών και στη σταδιακή τους αντικατάσταση. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες από όλη την Ευρώπη και 20 φορείς. Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στον χώρο του Impact Hub Athens, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία REACH για τα χημικά προϊόντα, συγκεκριμένες χημικές ουσίες περιλαμβάνονται στον λεγόμενο κατάλογο υποψήφιων ουσιών που προκαλούν Πολύ Μεγάλη Ανησυχία (ΟΠΥΑ ή SVHCs). Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εάν ένα προϊόν περιέχει ΟΠΥΑ από τον κατάλογο αυτό σε συγκέντρωση άνω του 0,1% κατά βάρος (Άρθρο 33 (2) REACH).

Κατόπιν αιτήματος, οι κατασκευαστές/προμηθευτές αντικειμένων υποχρεούνται να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες εντός 45 ημερών. Το «δικαίωμα να γνωρίζεις» των καταναλωτών ισχύει για όλα σχεδόν τα αντικείμενα, π.χ. ηλεκτρονικές συσκευές, παπούτσια, παιχνίδια και ρούχα. Δεν ισχύει για τρόφιμα, φάρμακα και μείγματα, όπως καλλυντικά, καθαριστικά ή χρώματα. Χρησιμοποιώντας το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε ενισχύουμε την παραγωγή βιώσιμων προϊόντων που είναι ασφαλή για την υγεία. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλουμε στην αποφυγή της έκθεσής μας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη έρευνα του Eurobarometer όσο και από έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου AskREACH, οι Έλληνες καταναλωτές νιώθουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ως προς τα χημικά που υπάρχουν σε προϊόντα καθημερινής χρήσης σε ποσοστό μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες. Επιπλέον, οι Έλληνες καταναλωτές εκφράζουν αυξημένα ποσοστά ανησυχίας για τις επιπτώσεις των χημικών αυτών ουσιών τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον. Ιδιαίτερα σε προϊόντα όπως παιχνίδια, παπούτσια, ρούχα και άλλα, η απόφασή τους για την αγορά ή όχι του προϊόντος δήλωσαν πως θα μπορούσε να βοηθηθεί με τη χρήση μίας εφαρμογής για smartphones.

Έρευνα Eurobarometer, 2017 

«Πόσο καλά ενημερωμένοι νιώθετε σχετικά με πιθανούς κινδύνους από χημικές ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα όπως πλαστικά χρώματα, απορρυπαντικά, είδη οικιακής χρήσης, ρουχισμό, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη και καλλυντικά;» Άθροισμα απαντήσεων «Καθόλου Ενημερωμένος/η» + «Όχι πολύ καλά ενημερωμένος/η».

Η εφαρμογή Scan4Chem βοηθά στον εντοπισμό ΟΠΥΑ σε προϊόντα σε συγκεντρώσεις πάνω από 0,1%. Αυτό ισχύει για τα παιχνίδια, τα έπιπλα, τα χαλιά, τα αθλητικά παπούτσια, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τις ηλεκτρονικές συσκευές και πολλά άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Λειτουργεί ως εξής:
  1. Με την εφαρμογή Scan4Chem σκανάρετε το barcode του προϊόντος 
  2. Αυτόματα αναζητούνται στη βάση δεδομένων πληροφορίες σχετικά με ΟΠΥΑ που πιθανώς υπάρχουν στο προϊόν. 
  3. Εάν δεν υπάρχουν στοιχεία στη βάση δεδομένων, μπορείτε μέσω της εφαρμογής να στείλετε αίτημα για πληροφορίες απευθείας στον προμηθευτή.
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την εφαρμογή Scan4Chem τόσο συνεισφέρουμε συλλογικά στη βελτίωσή της και βοηθάμε τους προμηθευτές να συνειδητοποιήσουν ότι ως καταναλωτές θέλουμε προϊόντα που δεν περιέχουν επιβλαβείς ουσίες. 

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν στο Google Play και το App Store. 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: 

LIFE AskREACH
https://www.askreach.eu/
καθώς και τις ιστοσελίδες:
https://mailchi.mp/18029175db44/ecocitygr_life_ask_reach
www.iersd.noa.gr
www.ecocity.gr  


πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ

Καταρχήν ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Δαναό για την ενημέρωση.

Κατα δεύτερον πρέπει να πούμε ότι συνήθως οι διάφορες εφαρμογές στα κινητά και οπουδήποτε, ακολουθούν τον κανόνα της κατανάλωσης...
Δηλαδή σου προκαλούν μια ανύπαρκτη ανάγκη και σε πείθουν ότι πρέπει να την εξυπηρετήσεις...
Ωστόσο αυτή η εφαρμογή φαίνεται να ανήκει στις αληθινά χρήσιμες...
Κρατώ μόνο μια επιφύλαξη καθώς προέρχεται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ξέρουμε πολύ καλά πόσο απατεώνες είναι όλοι εκεί στην Ε.Ε....
Υπηρετούν την Νέα Τάξη πιστά και ως εκ τούτου κρατώ μια δυνατή επιφύλαξη ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή σίγουρα θα βγάζει βλαβερά π.χ. όλα τα κινέζικα προϊόντα (όχι ότι τα περισσότερα δεν είναι κιόλας...) και φυσικά όλα τα ευρωπαϊκά και δή τα γερμανικά, άριστα και μη βλαβερά.... (που κι αυτά είναι αισχρά και δηλητηριώδη....) 


Τέλοσπάντων ας κρίνει ο καθένας μας αν του είναι χρήσιμη....
Εμείς κάναμε την συγκεκριμένη ανάρτηση για να είστε ενημερωμένοι....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.