Σελίδες
21 Φεβρουαρίου 2020
Η πρώτη αλλαγή ονομασίας της Κωνσταντινούπολης
Το 196 μ.Χ και για σύντομο χρονικό διάστημα, έλαβε επίσης την ονομασία Augusta Antonina από τον αυτοκράτορα Σεπτίμιο Σεβήρο, προς τιμή του γιου του Αντωνίου.
Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α΄, στα εγκαίνιά της το 330, την μετονόμασε Nova Roma (ελλ. Νέα Ρώμη), όνομα που όμως δεν επικράτησε, καθώς η πόλη έγινε γρήγορα γνωστή ως Κωνσταντινούπολη (=πόλη του Κωνσταντίνου), από το όνομα του ιδρυτή της.
Όπως παραδίδει ο ιστορικός Σωκράτης, στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η ονομασία Νέα Ρώμη κατοχυρώθηκε δια νόμου και φαίνεται πως απηχούσε ένα ρητορικό παραλληλισμό μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινούπολης.
Άλλες ονομασίες που της αποδόθηκαν είναι: «Βασιλεύουσα», «Βασιλίς των πόλεων»,«Μεγαλόπολις» και «Επτάλοφος», ενώ αναφορά γίνεται και στο όνομα «Ανθούσα» [Florentia].
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Φυσικά σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν προσωρινά Ιστανμπούλ (που είναι παραφρασμένο το ελληνικό Εις την Πόλη). Το όνομα αυτό το έδωσε ο Μουσταφά Κεμάλ το 1930...
Εκτοτε προσπάθησαν να το επιβάλλουν σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά χωρίς απόλυτη επιτυχία κυρίως λόγω των Ελλήνων αλλά και όλων των Ορθοδόξων που συνεχίζουν να την αποκαλούν Κωνσταντινούπολη...
Επίσης να προσθέσουμε ότι οι Ελληνες της Αυτοκρατορίας χρησιμοποίησαν τον ορο "Ρωμαίοι" χαρακτηρίζοντας εθνικά τους εαυτούς τους για πάνω από χίλια χρόνια και αφήνοντας τον όρο "Ελλην" μόνο με θρησκευτική χρήση για τους ειδωλολάτρες εθνικούς...
Η επανεμφάνιση του όρου Ελληνας με την ορθή εθνική του υπόσταση ξεκίνησε λίγο πριν το 1204 και εντάθηκε τα επόμενα χρόνια...
Παρόλα αυτά το Ελληνας και Ρωμαίος συνέχισαν να συνυπάρχουν μέχρι την εποχή της Τουρκοκρατίας...
Αλλωστε οι Τούρκοι μας αποκαλούν και Ρουμ γι αυτόν τον λόγο...
Σήμερα έχει πλέον φτάσει σε εμάς το παραφρασμένο Ρωμιός που ουσιαστικά σημαίνει το Ελληνας Χριστιανός Ορθόδοξος...
1 σχόλιο:
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.
Μέχρι τα χρόνια των
ΑπάντησηΔιαγραφήπαπούδων μας, το Ρωμηός
το θυμάμαι για πιό οικείο
απ'το Έλληνας,
μόνο που στίς εφημερίδες
χρησιμοποιούσαν το
'ρωμιός'για να στυλιτεύσουν τα υποτιθέμενα ελαττώματα
της φυλής
και το 'έλλην' για να μιλήσουν για τα δήθεν
προτερήματα...
(μια ζωή δημοσιογραφία
και γουρνόλακκος...
ένα πράμα).