Ευθύνεται για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως. Σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος το 85% των περιστατικών
Περισσότεροι από τους θανάτους εξαιτίας του καρκίνου είναι παγκοσμίως οι θάνατοι από σήψη, προειδοποιούν ερευνητές από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, ανακάλυψαν ότι είναι διπλάσιοι σε σχέση με τις έως τώρα εκτιμήσεις, καθώς ένας στους πέντε θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως σχετίζεται με τη σήψη. Πολλοί από αυτούς αφορούν παιδιά φτωχών χωρών.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο «The Lancet» από ερευνητές του University of Pittsburgh και του University of Washington των ΗΠΑ με επικεφαλής την Κριστίνα Ρουντ, βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 195 χώρες. Διαπίστωσε ότι κάθε χρόνο καταγράφονται 48.900.000 περιστατικά σήψης παγκοσμίως και 11.000.000 θάνατοι εξαιτίας αυτής, αριθμός που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θανάτων. Οι θάνατοι από σήψη είναι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω καρκίνου, ο οποίοι ανήλθαν σε 9.600.000 το 2018, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 19.000.000 περιστατικά σήψης και 5.000.000 θανάτους ετησίως.
Η σήψη, που είναι γνωστή και ως «κρυφός δολοφόνος», συμβαίνει όταν τα όργανα του ανθρώπου σταματούν να λειτουργούν κανονικά εξαιτίας μιας ανεξέλεγκτης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε κάποια λοίμωξη από βακτήριο ή ιό. Η κύρια αιτία θανάτου από σήψη είναι η πνευμονία. Ακόμη και αν η σήψη δεν οδηγήσει τελικά σε θάνατο, μπορεί να δημιουργήσει μόνιμες αναπηρίες και άλλα χρόνια προβλήματα στους επιζήσαντες.
Το 85% των περιστατικών σήψης συμβαίνει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπάρχουν στην Υποσαχάρια Αφρική, στα νησιά του νότιου Ειρηνικού και στη νοτιοανατολική Ασία. Η σήψη είναι συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ενώ το 40% των περιστατικών συμβαίνει σε παιδιά έως πέντε ετών.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση βελτιώνεται διαχρονικά, καθώς το 1990 οι περιπτώσεις σήψης εκτιμώνταν σε 60.200.000 ετησίως και οι θάνατοι εξαιτίας της σε 15.700.000. Η έρευνα τονίζει ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, το καθαρό πόσιμο νερό, οι εμβολιασμοί και η έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων συντελούν στην αποφυγή της.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.