Σελίδες

31 Ιανουαρίου 2020

Η ΚΟΡΩΝΑ του Κορωναϊού είναι η ΣΥΓΧΥΣΗ; Η σύγχυση είναι αυτή του αντίχριστου;

Φώτο από https://edition.cnn.com/…/coronavirus-outbreak-0…/index.html 
Ο πιστός χριστιανός όταν ξυπνάει το πρωί κάνει τον ΣΤΑΥΡΟ του και λαμβάνει ΑΝΤΙΔΩΡΟ και ΑΓΙΑΣΜΟ. 
Έτσι συνεχίζει την ημέρα του 
Για όλα μας μίλησαν οι άγιοι, για όλα μας επέστησαν την προσοχή, μαζί με τα άλλα ή πριν από αυτά μπορεί να προηγηθούν ανίατες αρρώστιες. 
Η αποστασία φέρνει αδιέξοδα σε όλους τους τομείς ακόμα και σύγχυση στο θέμα της υγείας. 
Αυτό που γίνεται παγκοσμίως δεν έχει προηγούμενο όσο και να επιθυμούν να το παραλληλίσουν με άλλες ιογενείς επιδημίες. 

«Νέος κοροναϊός: Παγκόσμια σύγχυση για τη χρήση της μάσκας -Προστατεύει ή όχι;» https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronaios-pagkosmia-syghysi-gia-hrisi-tis-maskas 

«Μη φοράτε μάσκα, αν είστε καλά», γράφει στην πρώτη σελίδα του σημερινού φύλλου της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη Σιγκαπούρη, την ώρα που οι αρχές σε όλον τον κόσμο επιχειρούν να αμβλύνουν τον πανικό των πολιτών που αναζητούν διακαώς να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες για να προστατευθούν ενάντια στον ταχέως εξαπλούμενο κοροναϊό. 

Στη γειτονική Μαλαισία, η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα και να έχουν μαζί τους μπουκαλάκια με απολυμαντικό υγρό, ενώ παρόμοιες εκκλήσεις έχουν απευθύνει οι αρχές της Ταϊλάνδης και του Βιετνάμ. 

Τα αντικρουόμενα μηνύματα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τους τρόπους προστασίας κατά της επιδημίας, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200 ανθρώπους στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 20 χώρες, με κάποιους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η λανθασμένη τοποθέτηση της μάσκας μπορεί ακόμη και να αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό. 

Η Αυστραλία και η Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι οι υγιείς πολίτες δεν χρειάζονται μάσκες, αλλά η Αυστραλία έχει διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες από τα εθνικά ιατρικά της αποθέματα και οι μάσκες φοριούνται ευρέως στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, την Ταϊπέι, όπου η κυβέρνηση έχει επιβάλει πλαφόν στην αγορά τους και έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους. 

Η Διοίκηση των Σιδηροδρόμων της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι, αν ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα αρνείται να επιβιβάζει επιβάτες στα τρένα, αν δεν φορούν χειρουργική μάσκα. 

Φοράτε τις μάσκες σωστά 

Ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο παρότι δεν είναι σαφές πόσο εύκολο είναι αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα ήταν άνθρωποι που είτε βρέθηκαν στην κινεζική πόλη Ουχάν--το επίκεντρο της μόλυνσης--είτε ήταν συγγενείς των ανθρώπων που μολύνθηκαν ή ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Η μετάδοση γίνεται πιθανόν μέσα από την επαφή με ένα μολυσμένο πρόσωπο μέσω των σωματιδίων στον αέρα από το φτάρνισμα ή τον βήχα. Ο ιός μεταδίδεται επίσης αν κάποιος αγγίξει ένα μολυσμένο άτομο ή αντικείμενο και μετά αγγίξει το στόμα του, την μύτη ή τα μάτια του. 

«Οι περιστάσεις όπου απαιτούνται μάσκες είναι όταν βρίσκεσαι μέσα σε ένα πλήθος… ή αν φροντίζεις κάποιον που έχει μολυνθεί. Αν σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, φόρα μια χειρουργική μάσκα», δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum η Άντζελα Ράσμουσεν, μια ιολόγος στο Κέντρο για την Μόλυνση και την Ανοσία του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ. 

Στην Κίνα, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σχεδόν 10.000 κρούσματα του κοροναϊού, ο Τσουνγιού Γου, κορυφαίος επιδημιολόγος στο Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, δήλωσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ότι οι πολίτες θα πρέπει να φοράνε μάσκα όταν χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς.»  
https://www.iefimerida.gr/ygeia/koronaios-pagkosmia-syghysi-gia-hrisi-tis-maskas 

Επαναλαμβάνουμε … 

Ο Πιστός Χριστιανός όταν ξυπνάει το πρωί κάνει τον ΣΤΑΥΡΟ του και λαμβάνει ΑΝΤΙΔΩΡΟ και ΑΓΙΑΣΜΟ. 

Έτσι συνεχίζει την ημέρα του… Ας πορευτούμε με ψυχραιμία και ανθρωπιά στα δύσκολα που έρχονται στην ανθρωπότητα ακολουθώντας τις υγειονομικές συντεταγμένες οδηγίες. Προς το παρόν και όπως εξαπλώνεται ο φονικός ιός φαίνεται να καταρρέουν οι κόκκινες γραμμές των συστημάτων υγείας και ακόμα είναι νωρίς. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Brexit: Όλα όσα αλλάζουν μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ

Από τις 11 το βράδυ της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου, η Μεγάλη Βρετανία θα είναι πια μια «ελεύθερη» χώρα, χωρίς δεσμεύσεις από κανέναν πολυεθνικό οργανισμό όπως η ΕΕ! 

Αυτό σημαίνει πως, από τη στιγμή που ο Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινά η 11μηνη μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας, η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ. 

Προς γνώση και… συμμόρφωση, το BBC έκανε μια αναλυτική καταγραφή των όσων πρόκειται να αλλάξουν στην καθημερινότητα των Βρετανών, αλλά και όσων θα εξακολουθήσουν να παραμένουν όπως τα ξέραμε. 

Όλα όσα αλλάζουν

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους
 

73 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και γνώριμα πρόσωπα, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, χάνουν αυτόματα τις θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς, με το που θα πραγματοποιηθεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις υπηρεσίες.

Παρόλα αυτά, επειδή κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε σχέση με νομικές διαφορές.

2. Παύουν για τη Μεγάλη Βρετανία οι Σύνοδοι Κορυφής 

Στην περίπτωση που θέλει να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους ηγέτες, στις συνόδους κορυφής του Συμβουλίου στο μέλλον, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει, πλέον, να λάβει ειδική πρόσκληση. Επίσης, οι βρετανοί υπουργοί σταματούν να παρευρίσκονται σε τακτικές συναντήσεις της ΕΕ που λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα τα όρια αλιείας.

3. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά, πλέον, τις διαπραγματεύσεις με χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σχετικά με τον καθορισμό νέων κανόνων για την αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών, ενώ μπορεί να προχωρήσει σε διεξαγωγή επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, κάτι που δεν επιτρεπόταν όσο ήταν μέλος της ΕΕ!

Επιπλέον, η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, οι οποίες, ωστόσο, θα ξεκινήσουν μόλις λήξει η μεταβατική περίοδος.

4. Τα διαβατήρια ξαναγίνονται μπλε 

Περισσότερο από 30 χρόνια μετά την αντικατάστασή τους από το σημερινό μπορντό σχέδιο, επιστρέφουν στη Μεγάλη Βρετανία τα μπλε διαβατήρια. Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα, μέχρι τα μέσα του έτους.

5. Brexit και σε… νόμισμα 

Την Παρασκευή θα κυκλοφορήσουν περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς, που θα φέρουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου» και την επιγραφή: «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». 

6. Το τμήμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου κατεβάζει ρολά 

Ανήμερα του Brexit θα κατεβάσει ρολά και το «Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016 και χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, καθώς και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία. 

Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα… κατοικοεδρεύει στην Downing Street. 

Όσα παραμένουν ίδια 

Από τη στιγμή που η μεταβατική περίοδος ξεκινά αμέσως μετά το Brexit, υπάρχουν και αρκετά πράγματα που θα παραμείνουν ίδια και απαράλλακτα, τουλάχιστον μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. 

Πιο συγκεκριμένα: 

1. Τα ταξίδια 

Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως, ενώ, όσον αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ. 

2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων 

Μέχρι τη λήξη τους, θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά ως έχουν. 

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) 

Οι κάρτες που παρέχουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο. 

4. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ 

Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ούτως ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα. 

Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Συντάξεις 

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική σύνταξή τους και θα λαμβάνουν επίσης την ετήσια αύξηση. 

6. Συνεισφορές στον προϋπολογισμό 

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συνεισφέρει οικονομικά στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης. Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται. 

7. Εμπόριο 

Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συνεχιστεί, χωρίς την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων ή ελέγχων.

πηγή

Ο λιβυκός λαβύρινθος και ο ερντογανικός μινώταυρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Fayez al-Sarraj στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 

Όσοι είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους για την επίλυση του λιβυκού αδιεξόδου στην εν πολλοίς impromptu διάσκεψη του Βερολίνου, πρέπει να διαψεύσθηκαν πανηγυρικά. Οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύθηκαν να τηρήσουν κάτι που παραβιάζουν συστηματικά από τότε (σ.σ. 2011) που υποσχέθηκαν ότι δεν θα το παραβιάσουν (σ.σ. εμπάργκο όπλων). Παράλληλα δεσμεύθηκαν ότι θα συμβάλουν στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας που δεν υπήρχε την ώρα που γινόταν η σύνοδος και η οποα δεν υπάρχει ακόμη. 

Οι δύο πρωταγωνιστές του λιβυκού δράματος δεν συμμετείχαν καν στις διαβουλεύσεις της συνόδου, ενώ μετά τη λήξη της ο μεν Σαράτζ δήλωσε ότι εφεξής δεν θα συμμετέχει καν σε καμία σύνοδο όπου θα έχει προσκληθεί και ο αντίπαλός του. Ο δε Χαφτάρ έθεσε ως προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας ό,τι είχε απαιτήσει και στη Μόσχα: τη μη-αναγνώριση εγγυητικού ρόλου στην Τουρκία επί των λιβυκών υποθέσεων των 1.000-1.700 και την αποχώρηση των 1.000-1.700 ισλαμιστών που εξοπλίζονται και διοχετεύονται μαζικά από την τουρκοκρατούμενη Συρία στη Λιβύη. Είναι λογικό λοπόν η εμπόλεμη κατάσταση να συνεχίζεται και να βαίνει κλιμακούμενη.

Οι περισσότεροι των πρωταγωνιστών του «ψυχοδράματος» που παρακολουθήσαμε στο Βερολίνο διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο λιβυκό πρόβλημα, την ώρα που σχεδόν το 100% του πετρελαίου της χώρας και το 95% της επικράτειας της, με την εξαίρεση της Μισράτα και των περιχώρων της Τρίπολης, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του LNA.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ έχει διαφορετική άποψη και το ίδιο φαίνεται να ισχύει και τα ΗΠΕ αλλά και την Αίγυπτο που τον στηρίζουν αναφανδόν. Υπάρχουν ορισμένοι λόγοι που συνηγορούν υπέρ αυτής της προσέγγισης.

Η ρητορική της τουρκικής επέμβασης έχει προκαλέσει ισχυρές αντισυσπειρώσεις σε παναραβικό επίπεδο. Η Τουρκία περιγράφεται με επιτυχία στο παναραβικό ακροατήριο και τις άρχουσες ελίτ ως φιλοδοξούσα να ανασυστήσει κάποια κακέκτυπη έκδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα του αραβικού σεκουλαριστικού εθνικισμού νασερικής κοπής.

Ιστορικά ο λιβυκός ή καλύτερα κανταφικός εθνικισμός αποτέλεσε την τελική εκδοχή του αιγυπτιακού νασσεριαμού. Θεμέλιος λίθος αυτού του ιδεολογήματος είναι ο σεκουλαριστικός ή κοσμικός εκδυτικιστικός εθνικισμός που έχει ουσιωδώς κεμαλικές καταβολές.

Αυτόν τον Κεμαλισμό που ο Ερντογάν ξεθεμελίωσε στην Τουρκία προσαρμίζοντας στα τουρκικά δεδομένα τα διδάγματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο Ερντογάν θέλει να τα ξεθεμελιώαει σε όλη τη Μέση Ανατολή. 

Η ιδεολογική διάσταση της τουρκικής αντισυσπείρωσης δεν πρέπει να υποτιμάται καθότι ο Ερντογάν βλέπει στον Σαράτζ τον «Μόρσι» της Λιβύης και το μέλλον που θα ήθελε ο ίδιος να προδιαγράψει σε όλη τη Μέση Ανατολή μετά το 2011. Αυτό καθιστά το Κάιρο, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι άσπονδους εχθρούς του Ερντογανικού ιμπεριαλισμού.

Παρά την έως τώρα αποτυχία του, ο Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να στηρίξει μιμητές του παραδείγματος Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που κατέστρεψε η αντεπανάσταση του Σίσσι το 2013. Αυτό επιχείρησε ο Ερντογάν με τον Ομάρ ελ-Μπασίρ στο Σουδάν έως την ανατροπή του το 2019 και επιχειρεί εδώ και χρόνια να κάνει στη Σομαλία με την ανάπτυξη μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στο Μογκαντίσου.

Σε όλες αυτές τις ενέργειες του ο Ερντογάν επιδιώκει να αποκτήσει μόνιμο στρατιωτικό αποτύπωμα όπως η περίφημη ναυτική βάση που ήθελε στο σουδανικό λιμάνι του Σουακίν στην Ερυθρά Θάλασσα, το μαλακό υπογάστριο της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας. Οι χώρες αυτές, όπως και τα ΗΑΕ, γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν όταν λέει εκεχειρία, εννοεί ευκαιρία μαζικής μεταφοράς βαρέως οπλισμού, όπως αυτόν που κατέσχεσε το ελληνικό λιμενικό από το πλοίο Ανδρομέδα τον Ιανουάριο του 2018.

Οι χώρες αυτές γνωρίζουν ότι όταν ο Ερντογάν μιλάει για ειρήνη εννοεί τη δημιουργία τουρκικών βάσεων στη δυτική Λιβύη και την αναγνώριση ρόλου εγγυητή των μεταπολεμικών εξελίξεων όπως και ενός γενναίου μεριδίου των πετρελαίων της χώρας.

Δεν υπάρχει περίπτωση οι ιδεολογικά ορκισμένοι αντίπαλοι του Ερντογάν να του επιτρέψουν να μετατρέψει μέρος της Λιβύης σε ένα νέο τουρκικό υποκρατικό ανδρείκελο σαν το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ή τα τουρκοκρατούμενα συριακά εδάφη. 

Οι χώρες αυτές έχουν πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην εξέλιξη του λιβυκού ζητήματος από τη Ρωσία η οποία έκαψε μεγάλο μέρος των χαρτιών που κρατούσε με τον Χαφτάρ. Ο Λίβυος στρατάρχης δεν θα τα βροντούσε ποτέ στη Μόσχα εάν δεν είχε τη στήριξη των τριών προαναφερθέντων αραβικών κρατών, ενώ η ψύχρανση των σχέσεων Χαφτάρ-Μόσχας προφανώς επικροτείται σε αυτή τη φάση και από την Ουάσινγκτον που έβλεπε την εμπλοκή του Wagner Group ως το μακρύ χέρι της Ρωσίας.

Αν η ρητορική της τουρκικής επέμβασης προκάλεσε αυτά τα προβλήματα στην πολιτική Ερντογάν, η πρακτική της τουρκικής επέμβασης καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προώθηση των βλέψεων του. Η απειλή ανάπτυξης στρατευμάτων αποδείχθηκε μπλόφα μετά την άρνηση Τυνησίας και Αλγερίας να επιτρέψουν τη δημιουργία de facto τουρκικών ναυστάθμων στην περιοχή.

Χωρίς μια ασφαλή ναυτική βάση η Τουρκία δεν μπορεί να αναπτύξει βαρύ πυροβολικό και τεθωρακισμένα άρματα που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη δυναμική του πολέμου. Μπορεί η Τουρκία να έχει αναπτύξει δεκάδες TB2 και χειριστές τους στο μέτωπο της Τρίπολης αλλά τα ΗΑΕ έχουν παράσχει αποτελεσματικά αντίμετρα στον LNA έχοντας καταρρίψει αρκετά από αυτά.

Ούτε το τουρκικό ναυτικό ούτε η αεροπορία μπορούν να ενεργήσουν ή να προβάλουν την ισχύ τους στα μέτωπα της Λιβύης και εάν το αποτολμήσουν, οι Αιγύπτιοι ή και οι Εμιρατινοί θα δώσουν στον Χαφτάρ τα μέσα παρεμπόδισης τους, ακόμη και εάν η τουρκική πολεμική αεροπορία περάσει (που δεν θα περάσει) ενόχλητη από το ελληνικό ή αιγυπτιακό FIR.

Τίποτε από όσα έχει αναπτύξει η Τουρκία δεν φαίνεται να θέτει υπό αμφισβήτηση την σχεδόν πλήρη αεροπορική υπεροχή του LNA. Εάν δε ο πετρελαϊκός στραγγαλισμός που έχει επιβάλει ο Χαφτάρ στραγγίξει πλήρως τη ρευστότητα του GNA, τότε οι Σύροι/Τουρκομάνοι μισθοφόροι της Τουρκίας μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικούς «επαγγελματικούς προσανατολισμούς» και τότε η Σικελική Εκστρατεία του κ. Ερντογάν θα καταρρεύσει.

Το κρίσιμο στοίχημα εφεξής για τον φιλόδοξο Θησέα του Λυβικού λαβύρινθου είναι να κρατήσει την απαγόρευση εξαγωγής πετρελαίου που εκμηδένισε την παραγωγή στα 72.000 βαρέλια την ημέρα ώστε να καταρρεύσει η οικονομία του Σαράτζ και να κλείσει τα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Μισράτα.

Ίδωμεν. 

*Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

πηγή

Να ειπωθεί η ΑΛΗΘΕΙΑ στον Ελληνικό Λαό, τώρα που επιβεβαιώνονται οι ΑΓΙΟΙ και μπορεί να τον καλέσουν «στα ΟΠΛΑ»

Την στιγμή που οδεύουμε στην κορύφωση της επετείου της μνήμης των ΙΜΙΩΝ και την ώρα που η ΕΥΡΩΠΗ αγωνιά για την επιδημιολογική εξάπλωση του κοροναϊού, ο τούρκος βρήκε την ευκαιρία και προκαλεί αφάνταστα. 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Από το πρωί της 31 Ιανουαρίου 2020 οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

«Το ίδιο σενάριο με την Κύπρο “παίζει” η Τουρκία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. “Αποστολή” ερευνητικού σκάφους “και βλέπουμε”. Ο πλους του ORUC REIS από τα ξημερώματα σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν έγινε τυχαία, ούτε βέβαια μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες, οι οποίες απ΄ ότι μαθαίνουμε δεν είναι και τόσο κακές που να δικαιολογούν την “έκτακτη ανάγκη” αλλαγής πορείας και εισόδου σε ύδατα που δεν δικαιούται να πλέει το τουρκικό ερευνητικό. 

Η Τουρκία μας δοκιμάζει και μάλλον πήρε την απάντηση της. Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, εμφανίστηκε πολύ γρήγορα στην περιοχή κι αυτό είναι ένα μήνυμα που η Τουρκία πρέπει να το “μετρήσει”. 

Η Αθήνα πολύ σωστά δεν ανεβάζει τους τόνους. Τουλάχιστον αυτό το μάθημα από τα Ίμια το πήραμε. Δεν θα κλιμακώσουμε εμείς. Αν η Τουρκία θέλει να αναλάβει το ρίσκο της κλιμάκωσης θα πρέπει να το κάνει η ίδια…» https://www.militaire.gr/giati-mpike-stin-elliniki-yfalokripida-to-oruc-reis-ti-epidiokei-i-toyrkia-kai-i-elliniki-antidrasi/ 

Σε λίγο διαβάζουμε… 
«Αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό πλοίο «ORUC REIS».  
https://www.iefimerida.gr/ellada/pos-brethike-stin-elliniki-yfalokripida-toyrkiko-ploio-i-elliniki-antidrasi 

Αμέσως μετά διαβάζουμε … 

«Ξεκίνησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr

Τόσο ισραηλινά μέσα επιτήρησης όσο και η εικόνα που έχει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είναι ότι έχει απλώσει καλώδιο ηχοβολιστικό και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας. 

Για την ακρίβεια το Oruc Reis βρίσκεται στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 ναυτικά μίλια από το ανατολικό άκρο της Κρήτης. 

Η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εξέπεμψε το προκαθορισμένο μήνυμα μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί γατί βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά φυσικά το τουρκικό ερευνητικό δεν απάντησε. 

Την περιοχή προσεγγίζει ελληνικό υποβρύχιο το οποίο υπολογίζει ότι θα φτάσει τις επόμενες 2 ώρες σε ακτίνα βολής του Oruc Reis.» Γιάννης Πετρίδης https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/843176_xekinise-ereynes-mesa-stin-elliniki-yfalokripida-oruc-reis 

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 
«Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα Ελληνικά F-16 από Κρήτη» https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/843248_klimakosi-dyo-toyrkika-polemika-plisiazoyn-tin-fregata 

ΕΥΤΥΧΩΣ μας προετοίμασαν οι ΑΓΙΟΙ μας. 
Οι ΑΓΙΟΙ δεν χρειάζονται επιβεβαίωση γιατί ΠΝΕΥΜΑΤΟΚΙΝΗΤΑ βλέπουν τα γεγονότα.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019 στο άρθρο «Συνομολογητής με τον ΑΓΙΟ ΠΑΙΣΙΟ στα Εθνικά μας θέματα. Εμφανίσεις του Γέροντα Εφραίμ από την Αριζόνα λίγο πριν και λίγο μετά την Κοίμηση του.» 

«μας επισημάνθηκε από πνευματικούς αδελφούς, ότι ακριβώς μετά τα ΣΑΡΑΝΤΑ της μνήμης του γέροντα Εφραίμ έρχεται και η ιστορική μνήμη της νύκτας των Ιμίων, όπου θρηνήσαμε τα τρία παλληκάρια μας και οι τούρκοι γκρίζαραν περιοχές στο ΑΙΓΑΙΟ. Έχουν τότε μεγάλο λόγο οι τούρκοι να επικυρώσουν και να πραγματοποιήσουν τις σκοτεινές προθέσεις τους» 

«λίγα 24ωρα μετά την κοίμηση του εμφανίζεται ο μακαριστός γέροντας σε αγιασμένη ψυχούλα και της μεταφέρει ότι η τουρκική επιθετικότητα θα ενταθεί κοντά στα ΣΑΡΑΝΤΑ του. 

Όπως μας επισήμαναν κατά ΘΕΙΑ ΣΥΓΚΥΡΙΑ συμπίπτουν τα ΣΑΡΑΝΤΑ του Γέροντα κοντά στην εορτή του Μεγάλου Αντωνίου που ο γέροντας Εφραίμ τιμούσε ιδιαιτέρως και έγινε ο κτήτωρ της Ιεράς Μονής του στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Επίσης μας επισημάνθηκε από πνευματικούς αδελφούς, ότι ακριβώς μετά τα ΣΑΡΑΝΤΑ της μνήμης του γέροντα Εφραίμ έρχεται και η ιστορική μνήμη της νύκτας των Ιμίων, όπου θρηνήσαμε τα τρία παλληκάρια μας και οι τούρκοι γκρίζαραν περιοχές στο ΑΙΓΑΙΟ Έχουν τότε μεγάλο λόγο οι τούρκοι να επικυρώσουν και να πραγματοποιήσουν τις σκοτεινές προθέσεις τους»  

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2019/12/blog-post_40.html 

8 Δεκεμβρίου 2019 ανήμερα της ΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΙΜΗΣΗΣ του Γέροντα Εφραίμ από την Αριζόνα μεταφέρουμε στο άρθρο μας «η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΡΡΗΣΗ του Γέροντα Εφραίμ από την Αριζόνα: «παιδί μου θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων για την ΠΟΛΗ» 
ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΛΗΡΙΚΟΥ πνευματικού παιδιού του Γέροντα. 
Τι του είπε ο Γέροντας Εφραίμ για την Κοίμηση του 
- «παιδί μου δεν θα προλάβω την ΠΟΛΗ» 
- «γιατί παιδί μου θα κοιμηθώ στην αρχή των γεγονότων για την ΠΟΛΗ» https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2019/12/blog-post_47.html 

Χορεύοντας με τους ΛΥΚΟΥΣ και τις ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ

Με τι πολεμάμε και με ποιους θα πολεμήσουμε; 

«Ταύτας τας εσχάτας ημέρας, όπου τα χνώτα του Αντιχρίστου μολύνουν γην και θάλασσαν και πάσαν πνοήν ζωής, ως δρόσον χάριτος αναψύχουσαν, ως αύραν Προφήτου Ηλιού αναρριπίζει ο Θεός την ενέργειαν της νοεράς προσευχής εις τα στήθη και την καρδίαν της Εκκλησίας, ως αντίδοτον ψυχικής και σωματικής υγείας και σωτηρίας δια τας ημέρας που έρχονται και θα έλθουν» Ταύτας τας εσχάτας ημέρας (Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης) 
«– Γέροντα, νιώθω αγωνία, φόβο, για ο,τι μας περιμένει.

– Αυτός ο φόβος μας βοηθάει να γαντζωθούμε στον Χριστό. Όχι ότι πρέπει να χαίρεται κανείς γι’ αυτήν την κατάσταση που περιμένουμε, άλλα να χαίρεται, γιατί θα αγωνισθή για τον Χριστό. Δηλαδή δεν θα περάσουμε μια κατοχή ενός Χίτλερ η ενός Μουσολίνι, άλλα θα δώσουμε εξετάσεις για τον Χριστό. 

Δεν είναι ότι θα έχουμε εμείς πολυβόλα, ατομικές βόμβες ανώτερες, και θα νικήσουμε. Τώρα ο αγώνας θα είναι πνευματικός. Θα παλέψουμε με τον ίδιο τον διάβολο. Ο διάβολος όμως δεν έχει καμμιά εξουσία, αν δεν του δώσουμε εμείς εξουσία. 

Τι να φοβηθούμε; Αν ήταν Χίτλερ η Μουσολίνι, ήταν άλλο. Να μην υπάρχη φόβος. Να χαιρώμαστε που η μάχη είναι πνευματική. 

Εάν ζήτε μοναχικά, πατερικά, και προσέχετε, θα δικαιούσθε την θεία επέμβαση σε κάθε επίθεση του εχθρού. Αν υπάρχουν άνθρωποι προσευχής, ταπεινοί, που έχουν πόνο και αγάπη, είναι κεφάλαια πνευματικά, είναι «βάσεις» πνευματικές. Δυό-τρεις ψυχές να υπάρχουν σε ένα μοναστήρι που να σκέφτωνται τον πόνο των άλλων και να προσεύχωνται, είναι πνευματικό οχυρό. Καθηλώνουν τα πάντα» Απόσπασμα από τις σελίδες 332 -336 του βιβλίου: ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥΛΟΓΟΙ Β΄ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ
ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ»
ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  


https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/ 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Οι κόκκινες γραμμές πάνε περίπατο;

Γράφει ο Κώστας Τσιτούνας 

Διαβάζω ότι με «διαρροή» της στην εφημερίδα τα ΝΕΑ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αδερφή του πρωθυπουργού, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη μπορεί να σημαίνει «την απώλεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, ωστόσο θα μπορούσε να κατοχυρώσει δικαιώματα άλλων νησιών μας, όπως της Ρόδου ή της Λέρου!».

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις του περασμένου αιώνα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να δούμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με «άλλο μάτι».

Με ποιο μάτι άραγε πρέπει να τα δούμε αυτά τα ζητήματα;
Με κάποιο «γυάλινο μάτι» που θα μας χαρίσουν οι… πειρατές του Αιγαίου; Ή μήπως να αρχίσουμε να κάνουμε τα στραβά μάτια;
Να μπουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο κι εμείς να κάνουμε ότι κοιμόμαστε; Κάτι τέτοιο;
Να ερμηνεύσω την κυρία Μπακογιάννη δεν μπορώ.

Μπορώ όμως να βγάλω αυθαίρετα συμπεράσματα με τα όσα δημοσιεύει η στήλη παραπολιτικών το «ΣΤΙΓΜΑ», τα οποία, μέχρι αυτή την στιγμή (πρωινό 27/01/2020) δεν έχουν διαψευστεί από την κυρία Μπακογιάννη.

Τι προσπαθεί να μας πει η γαλάζια βουλευτής;
Ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν χάσουμε και λίγο Καστελλόριζο;

Θα μου πείτε αυτά τα έχει πει πριν από τη Ντόρα ο γίγαντας Κώστας Ζουράρις όταν ήταν υφυπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει…», είχε πει ο «κορυφαίος» πολιτικός αναλυτής του Κολωνακίου κ. Ζουράρις το 2016.

Το ερώτημα που σκοπίμως διαφεύγει από τους υποστηρικτές της Χάγης είναι το ακόλουθο:
«Με ποια βαλίτσα θα πάμε στη Χάγη;».

Όλως τυχαίως ξεχνούν ότι για να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο πρέπει να υπογράψουμε συνυποσχετικό!
Τους διαφεύγει δηλαδή ότι η Άγκυρα ζητά να μπουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, που είναι αναγκαίες για τη σύνταξη συνυποσχετικού, ζητήματα πέρα από την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Ποιος έχει αποφασίσει ότι οι Έλληνες θα δεχθούν μέσα στο συνυποσχετικό να υπάρχουν ζητήματα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, ισχυρισμό που είχε βάλει στο τραπέζι, κατά τις διερευνητικές επαφές της περιόδου 2002-2004.

Τι ζητούν οι Τούρκοι στο συνυποσχετικό;
Θυμίζω ότι με ανάρτησή του στο twitter, προ καιρού, ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, παρουσίασε τις πέντε αξιώσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο:

«Η θεμελιώδης πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι η ελληνική αντίληψη να θεωρηθεί ολόκληρο το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα με πλήρη παραβίαση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας ως ένα από τα παράκτια κράτη» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή ανακοίνωση.

Στο κείμενο, με τίτλο «σημείωμα σχετικά με τις διαφορές του Αιγαίου» οι Τούρκοι θέτουν θέμα για:

1. Την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα: «Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

2. Αποστρατικοποίηση των νησιών: «Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

3. Εναέριος χώρος: «Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4. Κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

5. Δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και αρμοδιότητες.

Και ερωτώ ξανά:
Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει τέτοιο συνυποσχετικό;

Υπογραμμίζω στους φίλους κυβερνητικούς βουλευτές ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού για κάτι τέτοιο.

Απλά να ενημερώσω την κυρία Μπακογιάννη ότι αυτά που ζητάει/απαιτεί η Τουρκία μπορούν να επιβληθούν μόνο σε μια χώρα η οποία έχει βγει από συντριπτική ήττα μετά από πόλεμο. 

NewsBomb

ΣΧΟΛΙΟ

Λέει ο αρθρογράφος:
Ποιος Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογράψει τέτοιο συνυποσχετικό;
Υπογραμμίζω στους φίλους κυβερνητικούς βουλευτές ότι κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού για κάτι τέτοιο.

Και του απαντώ:

Μήπως ο προηγούμενος πρωθυπουργός και οι κυβέρνησή του αλλά και η ίδια η βουλή είχαν εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού να υπογράψουν την κατάπτυστη και προδοτική Συνθήκη των Πρεσπών που ξεπούλησε την Μακεδονία μας;

Αυτή είναι δυστυχώς η σύγχρονη Ελλάδα...
Κάποτε τους Εφιάλτες και τους Πήλιους Γούσηδες τους έψαχναν οι Ελληνες να τους σκοτώσουν για την προδοσία τους....
Σήμερα τους κάνουν βουλευτές, υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, πρωθυπουργούς και όπως αποδείχθηκε τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και Προέδρους της Δημοκρατίας.... (συμπεριλαμβανομένης και της προσφάτως εκλεγείσας)

Ερντογάν: "Εξαντλείται" η υπομονή μας με τη Ρωσία

Μήπως ο "σουλτάνος" ετοιμάζει την επιστροφή του στην "αγκαλιά" των ΗΠΑ; 

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία για το ότι δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Σότσι ή της Αστάνα σχετικά με την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του yenisafak.com.

Η κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Οι νεότεροι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ από - υποστηριζόμενες από τη Ρωσία - δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης έχουν προκαλέσει ανησυχίες για ένα νέο κύμα προσφύγων από την περιοχή, στην οποία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ρωσία έχει ενημερωθεί από την Τουρκία για το ότι ''εξαντλείται'' η υπομονή της αναφορικά με τους βομβαρδισμούς, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο αν δεν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, εξάλλου, έχουν υπογράψει μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

πηγή

ΕΠΕΙΓΟΝ να ασχοληθεί η ΕΕ με την διαχείριση της μετανάστευσης και της επιδημιολογικής διασποράς του κορονοϊού 2019-nCoV.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ασχολήθηκαν και έχουν ήδη πλάνα αντιμετώπισης. 

Οι προκλήσεις τα ανθρώπινης ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας της κοινωνίας μεγιστοποιούνται. Ουδείς περίμενε τέτοια πράγματα δηλ. αδιέξοδα πάνω στα αδιέξοδα, όπως συμβαίνει με τα σημερινά φλέγοντα προβλήματα.
Πρέπει να συνδράμουμε όλοι με ψυχραιμία και ανθρωπιά γιατί ο ιός αυτός δεν κάνει εξαιρέσεις, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι του. 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Αυτοί που άφησαν το πρόβλημα να αυξηθεί πρέπει να δώσουν λύσεις προληπτικού στην αρχή χαρακτήρα. 

Προς το παρόν η Κομισιόν: Θέλει διευκρινίσεις για τον πλωτό φράχτη! 
Ο Έλληνας είναι ανθρωπιστής και Θεανθρωπιστής γιατί είναι ΕΝΘΕΟΣ από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τώρα του έβαλαν μεγάλα βάρη στις αδύναμες πλάτες του αφού τον πέρασαν από το καμίνι των μνημονίων. 
Του έλαχε να ψάχνει να βρει μόνος του λύσεις στα ανθρώπινα αδιέξοδα. 
Και κάνει ότι μπορεί, αλλά πρέπει να ενημερώνει τους εταίρους του στην ΕΕ που φρόντισαν να σφραγίσουν τα Ελληνοσκοπιανά- βουλγαρικα- αλβανικά σύνορα στην μεθόριο, ώστε να μην περνάει μύγα. 

Έτσι άφησαν τον Έλληνα ευάλωτο στον πάσης φύσεως δουλέμπορο που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο να κάνει μόνος του παιχνίδι με την συνεργεία των τούρκων που θέλουν τα Ελληνικά νησιά του ΑΙΓΑΙΟΥ δικά τους. 

Τι ρωτούν οι εταίροι σχετικά με το εγχείρημα της τοποθέτησης πλωτού φράχτη για την διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών; 

«Διευκρινίσεις από τις ελληνικές Αρχές για τον σχεδιασμό του πλωτού φράχτη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι θα παρακολουθεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.
 


«Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τί σχεδιάζουν και ποιοί είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε στη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο για το «πλωτό φράγμα» που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Επιτροπή θα διαδραματήσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως «αυτό που είναι σαφές είναι ότι τέτοιου είδους φυσικά τείχη δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να γίνεται σεβαστή, καθώς και οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει είναι η αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο.Πηγή: ΑΝΤ1» https://www.protothema.gr/greece/article/970293/metanasteutiko-dieukriniseis-gia-ton-ploto-frahti-perimenei-i-komision 

Πιστεύουμε ότι θα δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες εξηγήσεις. 
Όμως εκείνο το δημώδες της άλωσης έρχεται στο στόμα μας: 
«Μέσα με δέρνει ο θάνατος, ν' όξω με δέρνει ο Τούρκος. Κι απ' τη δεξιά μου τη μεριά, Φράγκος με πολεμάει…» (Καππά Καρδίτσας) ΤΟ ΜΑΝΤΑΤΟ 

Πριν από λίγο 
«Παγκόσμια Έκτακτη Ανάγκη για την Υγεία» “Global Health Emergency”
https://www.bbc.com/news/world-51318246 

Ο κοροναϊός έχει κηρυχθεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη, καθώς το ξέσπασμα εξακολουθεί να εξαπλώνεται εκτός της Κίνας. 

"Ο κύριος λόγος αυτής της δήλωσης δεν είναι αυτό που συμβαίνει μόνο στην Κίνα, αλλά αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες", δήλωσε ο επικεφαλής της ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Η ανησυχία είναι ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Διεκδικώντας την Προεδρία της Φαιδρότητας

Του Κώστα Δημ Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Επιτέλους τελειώσαμε με ένα ακόμη -προεδρολογικό ετούτη τη φορά - σήριαλ. Εύχομαι στη νέα Π.τ.Δημοκρατίας, επιτυχία για το καλό της Πατρίδας μας. Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάποιες παραμέτρους που φρονώ ότι θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο εμάς τους πολίτες, όσο κυρίως τους κομματικούς ταγούς μας.

1. Θεωρώ πως ο /η -εκάστοτε- Π. τ. Δημοκρατίας, θα πρέπει να εκλέγεται από το λαό, (έστω και αν δεν έχουμε προεδρική αλλά προεδρευόμενη Δημοκρατία).
- Δεν θα πρέπει η επιλογή να είναι προνομία του Πρωθυπουργού ο οποίος έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία συγκυριακά. Αυτό -εξ ορισμού -δημιουργεί γόνιμο αντιπολιτευτικό έδαφος και δρα διχαστικά. 

Συνεπώς ο κομματικός αποχρωματισμός των Π. τ. Δημοκρατίας είναι επιβεβλημένος. Κάτι που, επιπρόσθετα, αποκλείει παζάρια /συναλλαγές ανάμεσα στους κομματικούς σχηματισμούς. (Μπλέκονται: εκλογικός νόμος κ. α). 

- Είναι λυπηρό και ηλιθιόλουστο, από μέρους των "περινούστατων" "πολιτικών" μας, να διασύρεται ο θεσμός (με κομματικές αντιπαραθέσεις) της επιλογής/εκλογής του Π.τ.Δ (που προορίζεται να συμβολίζει και την ενότητα).

- Είναι επιεικώς κωμικό να ανεβαίνουν οι τόνοι. Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός για έναν θεσμό, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, παρεμβάσεις. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός /Κυβέρνηση, αποφασίζουν. Ο Π.τ.Δ αν διαφωνεί, μόνον παραίτηση μπορεί να υποβάλλει. (Σ.Σ Κάτι που δεν συνέβη ούτε με τον ευτελισμό του Δημοψηφίσματος του 2015, ούτε με την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών). 

2. Είναι ασόβαρο το Κόμμα της Αξ. Αντιπολίτευσης να κατηγορεί την Κυβέρνηση πως ... ευτελίζει τον θεσμό επειδή δεν επανεκλέγει τον (νυν) Π.τ. Δημοκρατίας. Γιατί; 

α. Είναι ή δεν είναι προνόμιο /δικαίωμα του εκάστοτε Κυβερνήτη η πρόταση /επιλογή; Καλώς ή κακώς (κατ' εμέ κάκιστα) έτσι είναι. Επομένως....
β. Που το είδαν οι άσχετοι -πλην εξόχως πονηροί- αντιπολιτευόμενοι γραμμένο, ότι η επανεκλογή ενός Π.τ.Δ είναι υποχρεωτική; 

Για πέντε χρόνια εκλέγεται ο Π.τ.Δ, όχι για 10 ή 20. Αν νομίζουν πως τα 5 είναι λίγα, ας προτείνουν να γίνουν 20 ή 40.

Το να ισχυρίζονται πως οι Κυβερνώντες ... ευτελίζουν τον θεσμό επειδή δεν επανεκλέγουν (τον κατ' αυτούς ή ίσως και για κάποιους άλλους) καλό /επιτυχημένο Πρόεδρο, πάει παρα πολύ πέραν και μακράν των ορίων λογικής, κομματικής αφοσίωσης και αυτοσεβασμού.
Επέμειναν πιεστικά (και υπερκομματικά;) να απαντήσει ο κος Πρωθυπουργός: "Ποιός είναι ο λόγος που δεν προτείνει, για δεύτερη θητεία, τον νυν Πρόεδρο" . Από πότε η άσκηση συνταγματικού δικαιώματος συνιστά ευτελισμό, ή αυθαιρεσία; Καθαίρεσαν τον νυν Πρόεδρο του οποίου συνεπληρώθη η θητεία;. Τι αλλοπαρμένα, παρανοϊκά επιχειρήματα είναι αυτά; 

3. Αυτή η εμμονή-όλων δυστυχώς των κομμάτων και των ΜΜΕ να αυτοεκτίθενται ομιλώντας διαρκώς για το αν ο Π.τ.Δ θα πρέπει να είναι άνδρας ή γυναίκα, να προέρχεται από τον α' ή β' χώρο κ. α ανάλογα, δεν ακυρώνει την υποκριτική προσπάθεια που -δήθεν- καταβάλλουν τα Κόμματα για υπερκομματικό υποψήφιο που να ενώνει; Να σοβαρευτούν επιτέλους οι περί τα κοινά ασχολούμενοι!

ΥΓ Επειδή ζούμε στη χώρα των φαιδρολάγνων χαβαλέδων, ο αγώνας ορισμένων (που κακώς δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά) τώρα δικαιώνεται.
Αναφέρομαι σε εκείνους που πρότειναν είτε μια μετανάστρια είτε την κα Μ. Φύσσα (χωρίς να την ενημερώσουν μάλιστα) για Π. τ. Δημοκρατίας! Αρκετοί οι (πολιτικάντηδες) διεκδικητές της Προεδρίας της νεοελληνικής φαιδρότητας.

Η Μ. Βρετανία ανακτά την εθνική της ανεξαρτησία από το φασιστικό μόρφωμα. Υποστέλλεται το κατοχικό μπλέ λάβαρο της ΕΕ με τα κίτρινα αστεράκια. Συγκλονιστική ομιλία του Φάρατζ.

Η «Ημέρα της Ανεξαρτησίας» (Independence Day) για την Βρετανία έφτασε: Από τις 23 Ιουνίου του 2016, ημέρα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πέρασαν 1.318 μέρες, αλλά μετά από πολλές παλινωδίες και υπαναχωρήσεις, πολιτικά λάθη των Βρετανών (εκλογή Τ.Μέι, αποδοχή σχεδίου για «κολοβό» Brexit κλπ.), εν τέλει η δημοκρατία νίκησε!

Η Βρετανία αποχαιρετά την «γερμανική» Ευρωπαϊκή Ενωση και ανακτά την εθνική κυριαρχία της σε όλους τους τομείς.

Απόψε στις 23.00 το βράδυ, τοπική ώρα, είναι προγραμματισμένο να γίνει το επίσημο Brexit και μία σειρά από γεγονότα και εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας για να σημάνουν το γεγονός, με συγκρατημένους τόνους.

Το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η πρωθυπουργική κατοικία του κορυφαίου Βρετανού πολιτικού μεταπολεμικά, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ, του Μπόρις Τζόνσον, θα φωτιστεί με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα ρολόι που θα προβάλλεται στους τοίχους της πρωθυπουργικής κατοικίας θα δείχνει την αντίστροφη μέτρηση για το Brexit, ξεκινώντας από τις 22.00 το βράδυ.

Εκείνη την ώρα αναμένεται και το ειδικό διάγγελμα που θα απευθύνει προς το έθνος ο πρωθυπουργός, για να σηματοδοτήσει την ιστορική μέρα της αποχώρησης.

Αναμένεται να τονίσει «τη δυναμική που ξεδιπλώνεται μπροστά στον βρετανικό λαό, καθώς η χώρα εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο», και να καλέσει τους πολίτες να αρπάξουν την ευκαιρία για την οποία είχαν ψηφίσει στο δημοψήφισμα ώστε να προχωρήσουν μπροστά ενωμένοι».

Με τα χρώματα της σημαίας της χώρας θα φωταγωγηθούν και άλλα κυβερνητικά κτίρια, ενώ στην πλατεία του κοινοβουλίου θα κυματίζουν σε όλους τους ιστούς οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ, του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών που «έστρωσε τον δρόμο» για τη νίκη του Μ.Τζόνσον στις εκλογές του Δεκεμβρίου, προγραμματίζει εορτασμούς με ένα πάρτι που θα διοργανώσει στην πλατεία του κοινοβουλίου, γύρω στις 21.00 το βράδυ, με την χορηγία της καμπάνιας του "Leave Means Leave", που πρόκειται να συγκεντρώσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit. Στις εκδηλώσεις αυτές αναμένονται μπάντες, κωμικοί, αλλά και ομιλίες.

Κακά τα ψέματα, ο Ν.Φάρατζ είναι ο μεγάλος αρχιτέκτονας του Brexit. Αυτός ξεκίνησε την καμπάνια πριν από 28 χρόνια και σήμερα είναι η μέρα του.

Αύριο, εξάλλου, θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα της μισής λίρας, στα οποία αναγράφεται η φράση «Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται να είναι ο πρώτος που θα λάβει ένα από τα νομίσματα αυτά.

Από ομάδες υποστηρικτών της καμπάνιας Leave θα διοργανώνονται εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας για να σηματοδοτήσουν την «Ημέρα της Ανεξαρτησίας», όπως την αναφέρουν. Οι εκδηλώσεις αυτές αναρτώνται στην ιστοσελίδα της καμπάνιας.

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα ειδικό υπουργικό συμβούλιο, που θα φιλοξενηθεί σε μέρος εκτός του Λονδίνου, βόρεια της Αγγλίας, για να τονιστεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την περιφέρεια.

Η συγκλονιστική τελευταία ομιλία του Νάιτζελ Φάρατζ, μετά από 20 χρόνια στην Ευρωβουλή, θα μείνει ως παρακαταθήκη για τα έθνη που θέλουν να ζήσουν ελεύθερα.

Ο Βρετανός πολιτικός τόνισε πώς «Η ΕΕ τελείωσε για την Βρετανία και εύχομαι να καταρρεύσει το οικοδόμημα των Βρυξελών σύντομα».
Είπε μεταξύ άλλων:

«Το τέλος μιας πορείας 47 ετών, ένα πολιτικό πείραμα για το οποίο οι Βρετανοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα χαρούμενοι.
Η Βρετανία είχε μπει σε οικονομική κοινότητα, όχι σε αυτό που είναι σήμερα με σημαίες, εμβατήρια, προέδρους και τώρα ακόμη και στρατό.
Για εμένα προσωπικά είναι 27 χρόνια εκστρατείας και 20 χρόνια εδώ σε αυτό το κοινοβούλιο.
Δεν είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με την συμφωνία αυτή αποχώρησης, αλλά ο Μπόρις ήταν ιδιαίτερα τολμηρός τους τελευταίους μήνες και του εύχομαι κάθε επιτυχία στις διαπραγματεύσεις του επόμενου γύρου.
Αυτό όμως σημαίνει η Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του 2020 είναι ότι από την στιγμή που φεύγουμε δεν υπάρχει δρόμος πίσω, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε ποτέ πίσω και τα υπόλοιπα είναι απλά λεπτομέρειες.

Το 2005 είδα το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Είδα να το απορρίπτουν σε δημοψηφίσματα οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί.
Και είδα εσάς εδώ να αγνοείτε την λαϊκή βούληση και να το ξαναφέρνετε ως «συνθήκη της Λισσαβόνας» και χωρίς αυτή τη φορά κανένα δημοψήφισμα.
Οι Ιρλανδοί είχαν την ευκαιρία να πουν όχι αλλά τους αναγκάσατε να ψηφίσουν ξανά.
Είστε πολύ καλοί στο να κάνετε να ξαναψηφίζουν οι λαοί για το ίδιο πράγμα, αλλά η Βρετανία είναι πολύ μεγάλη για να σας φοβηθεί.

Ποια Ευρώπη θέλουμε; Δεν θέλουμε την Ευρώπη των κανονισμών, των δικαστηρίων.
Και θέλω να σας τονίσω από την θέση του προέδρου του κόμματος του BREXIT:
Αγαπάμε την Ευρώπη, μισούμε όμως αυτή την ΕΕ.

Το μόνο που ελπίζω είναι αυτό το οικοδόμημα να καταρρεύσει σύντομα.
Σε όλη την Ευρώπη διεξάγεται η μάχη της παγκοσμιοποίησης κατά του λαϊκισμού (populism). Αλλά ξέρετε κάτι; Ο λαϊκισμός γίνονται πολύ δημοφιλής (popular)».

Στο τέλος της ομιλίας του Φάρατζ έγινε και ένα επεισόδιο. Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι Βρετανοί ευρωβουλευτές έβαλαν τις βρετανικές σημαίες στο ευρωκοινοβούλιο. Τότε η πρόεδρος τους διέκοψε, λέγοντας πως θα πρέπει να κρύψουν τις σημαίες.

Τότε ο Φάρατζ είπε: «Οτι και να πείτε, ότι και να κάνετε, τελείωσε. Αυτό ήταν!».

πηγή

Οι πέντε Έλληνες αντιστράτηγοι αιχμάλωτοι των Γερμανών… Ως το Νταχάου

Ο Γεώργιος Τσολάκογλου από την στιγμή που ανέλαβε κατοχικός πρωθυπουργός φρόντισε να καταδιώξει τους Μεταξικούς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο αρχιστράτηγος του 1940-41 αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος.

Με εντολή του Τσολάκογλου συντάχθηκε η διαβόητη «έκθεση Καθενιώτη». Βασική κατηγορία που αποδόθηκε στον Παπάγο ήταν ότι «δεν ημπόδισε την κήρυξιν του πολέμου κατά του άξονος, τον οποίον άλλωστε χείριστα οργάνωσε»… Αργότερα, σε μια κίνηση προσέγγισης του Παπάγου, ο Τσολάκογλου σκέφτηκε να του δώσει τιμητική σύνταξη. Όμως ο Παπάγος αρνήθηκε να δεχτεί το οτιδήποτε.

Οργάνωση και σύλληψη

Ο Παπάγος παρέμεινε σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι το 1943. Όταν η επιτήρηση χαλάρωσε, στις 20 Μαΐου 1943, ο Παπάγος κάλεσε στο σπίτι του τους αντιστρατήγους Ιωάννη Πιτσίκα, Δημήτριο Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Δέδε, Γεώργιο Κοσμά, Μάρκο Δράκο και Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, όλοι τους με πλούσια δράση το 1940-41.

Όλοι πήγαν εκτός του Δράκου, λόγω προσωπικού προβλήματος. Αλλά και αυτός υπέγραψε, αργότερα, την ιδρυτική πράξη της οργάνωσης «Στρατιωτική Ιεραρχία» που ίδρυσαν. 

Η οργάνωση απέκτησε επαφή και με άλλους αξιωματικούς και άρχισε να αναπτύσσεται. Οι αντιστράτηγοι συγκεντρώνονταν κάθε 8 – 10 ημέρες. Όμως, όπως αναφέρει ο αντιστράτηγος Μπακόπουλος, οι Γερμανοί πληροφορήθηκαν τα συμβαίνοντα από «τινές κακούς Έλληνας». Έτσι στις 25 Ιουλίου 1943, στις 05.30 το πρωί, πέντε αντιστράτηγοι συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις των Γερμανών. 

Στη Γερμανία

Αφού τους οδήγησαν στο αρχηγείο της GESTAPO, έκαναν έρευνες στα σπίτια τους. Τελικά συνελήφθησαν οι Παπάγος, Μπακόπουλος, Πιτσίκας, Δέδες και Κοσμάς. Οι Έλληνες αντιστράτηγοι μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στη Βοημία, στην κατεχόμενη Τσεχοσλοβακία, στο Κενιγκστάιν, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για ανωτάτους αιχμαλώτους στρατιωτικούς. Εκεί κρατούνταν 45 Γάλλοι και πέντε Ολλανδοί ανώτατοι αξιωματικοί.

Στις 21 Σεπτεμβρίου όμως οι Έλληνες στρατηγοί μεταφέρθηκαν από εκεί στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Σαξενχάουζεν στο Οράνιεμπουργκ του Βερολίνου. Εκεί οδηγούνταν οι «επικίνδυνοι» αιχμάλωτοι. Εκεί κρατείτο και ο Αυστριακός πρώην καγκελάριος Σούσινγκ, μαζί με Σοβιετικούς, Πολωνούς και Βρετανούς αξιωματικούς.

Στις 28 Οκτωβρίου όμως οι έγκλειστοι και ισχυρά φρουρούμενοι Έλληνες (τους φρουρούσε μια ολόκληρη διμοιρία SS) αποφάσισαν να γιορτάσουν την ιστορική επέτειο με λίγες σοκολάτες και ελάχιστο κρασί που βρήκαν δωροδοκώντας ένας φρουρό.

Ο δεκανέας, ο στρατιώτης και ο Παπάγος μάγειρος

Τον Νοέμβριο, με αίτημα του Παπάγου, δύο Έλληνες αιχμάλωτοι των Ιταλών, ο πειραιώτης δεκανέας Νικόλαος Γρίβας και ο εξ Αθηνών στρατιώτης Βασίλειος Δημητρίου, που στάλθηκαν στον ίδιο θάλαμο με τους στρατηγούς. Με την βοήθεια του Γρίβα, ο Παπάγος μαγείρευε από τα τρόφιμα που έστελνε ο Ερυθρός Σταυρός, προς ενίσχυση του πενιχρού συσσιτίου. H μόνη διασκέδαση των Ελλήνων ήταν οι βομβαρδισμοί του Βερολίνου από την βρετανική αεροπορία…

Η ζωή κυλούσε δύσκολα στο στρατόπεδο. Στις 6 Ιουνίου 1944 οι Έλληνες πληροφορήθηκαν την απόβαση στη Νορμανδία με ικανοποίηση. Η περιπέτειά τους όμως θα αργούσε ακόμα να τελειώσει. Αργότερα πληροφορήθηκαν την απελευθέρωση της πατρίδας, αλλά και το Δεκεμβριανό κίνημα, αλλά και με ανησυχία πληροφορήθηκαν την ίδρυση «μακεδονικού κράτους» με πρωτεύουσα τα Σκόπια, από τον Τίτο, αντιλαμβανόμενοι, ήδη ΤΟΤΕ, τι αυτό σήμαινε. 

Από στρατόπεδο σε στρατόπεδο και ελευθερία… 

Στις 25 Μαρτίου 1945 οι Έλληνες γιόρτασαν την εθνική επέτειο. Στις αρχές Απριλίου όμως οι Έλληνες μεταφέρθηκαν αρχικά στο στρατόπεδο του Φλόσελμπουργκ, κατόπιν στο διαβόητο Νταχάου και τέλος στο Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Σε αυτό το φριχτό στρατόπεδο συνάντησαν άλλους τρεις Έλληνες κρατουμένους, τους Σωφρονόπουλο, Βάσσο και Ορφανογιάννη, σε άθλια κατάσταση. Δυστυχώς και οι στρατηγοί ήταν νηστικοί και δεν είχαν να τους προσφέρουν τίποτα. 

Αργότερα μεταφέρθηκαν στο Τυρόλο. Μόνο στις 30 Απριλίου οι Γερμανοί φρουροί χαλάρωσαν την στάση τους, έχοντας μάθει και την αυτοκτονία του Χίτλερ. Στις 4 Μαΐου ήρθε επιτέλους η απελευθέρωση από αμερικανικά στρατεύματα. Δέκα ημέρες αργότερα η μικρή ομάδα των επτά Ελλήνων επέστρεψε στην πατρίδα… 

Πηγή: History-Point 
ΑΒΕΡΩΦ

Το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» θα το λέμε de facto και για το Αιγαίο...

Γράφει η Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας) 

Κάθε φορά που ανατρέχω περιοδικά στην πρόσφατη «μνημονιακή» ιστορία μας νιώθω να εγκλωβίζομαι στον ίδιο ατέρμονα, φαύλο κύκλο της αγχώδους προσπάθειας της Ελλάδας να επιβιώσει και του κράτους μας να αγωνίζεται να αποδείξει την ανύπαρκτη ύπαρξή του, την οποία επιβεβαίωσε το 2015 και ο μισητός σε μας τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (2015) μιλώντας ρεαλιστικά:
 Η Ελλάδα είναι ένα αδύναμο και δυσλειτουργικό κράτος. Οι Έλληνες είναι ένας μεγάλος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος... 

Και δεν είμαστε. Δεν ήμασταν ποτέ δηλαδή, όσο κι αν αγωνιζόμασταν κυβερνητικά να αποδείξουμε το αντίθετο. Μάλλον χειροτερεύαμε την κατάσταση παρά την καλυτερεύαμε, αφού μάθαμε να ταυτίζουμε τις ανάγκες του κράτους με τις κομματικές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, που φρόντιζε για τον λόγο αυτό να μπουκώνει τις δημόσιες υπηρεσίες του αναξιοκρατικά με τα μέλη της νομενκλατούρας του, όπως μπουκώνουν στα ορεινά με προσάναμμα τις ξυλόσομπες για να κρατήσουν τη φωτιά αναμμένη...

Με την νοοτροπία αυτή και με όπλο την ολιγογραμματοσύνη μας, που αναδεικνύεται πλέον σε παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς ( PISA του ΟΟΣΑ και ΕΕ),γίναμε ευεπίφοροι στην αποδοχή και της πιο ακραίας πολιτικής προπαγάνδας, που καταλήγει ενίοτε σε συνθηκολόγηση ήττας συγκαλυμμένης από ένα παγερό και επιφανειακό κλίμα θριάμβου («Πρέσπες» με ορίζοντα... Χάγης).

Ένα κλίμα στο οποίο πρωταγωνιστούν τα δημοσιογραφικά φερέφωνα που λειτουργούν ως υπηρέτες του πρώτου τη τάξει άρχοντα, που εκτελεί χρέη διαχειριστή της εξουσίας, αποκοιμίζοντας την ελληνική κοινωνία, η οποία - με τις ολέθριες προεκτάσεις του μεταναστευτικού και με τον φραγκοραγιαδισμό να έχει εισχωρήσει στα εσώψυχά της - θα καταντήσει σύντομα ελληνόφωνη, αν δεν προβάλλουν αντίσταση οι πολλοί στους γαλάζιους εθνομηδενιστές, που είναι έτοιμοι να εκχωρήσουν το Καστελόριζο για ολίγη Ρόδο και Λέρο...

Και η εθνική συνείδηση; Η μνήμη του Γένους; Η διαχρονική πολιτική του «δεν παραχωρούμε τίποτα» και η περηφάνια για την ιστορική πολιτισμική καταγωγή μας, που έλαμπε πάντα σαν φάρος ελπίδας στο Αιγαίο, πού πήγαν; θα ρωτήσει κάποιος εμβρόντητος βλέποντας την πατρίδα να προσβάλλεται και να κακοποιείται απ’ τις οθωμανόδουλες ηγεσίες της, που βάλθηκαν να εκποιήσουν κομμάτι της Επικράτειάς της (δήλωση Ν. Μπακογιάννη για ενδεχόμενη απώλεια ΑΟΖ Καστελορίζου στη Χάγη).

Και θα έχει απόλυτο δίκιο να ρωτάει, γιατί όλοι ξέραμε μέχρι τώρα ότι στα γεωπολιτικά παιχνίδια και τα οικονομικά συμφέροντα η φιλοδοξία των μικρών «παικτών» (όπως η Ελλάδα) μικρή σημασία είχε για τους Μεγάλους, αν και εδώ που τα λέμε σπάνια διέθετε η χώρα μας πολιτικές ηγεσίες που φιλοδοξούσαν για λογαριασμό της την γεωπολιτική της αναβάθμιση, σε αντίθεση με τις τουρκικές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ίσχυε το διακομματικά ταπεινό «Δεν παραχωρούμε τίποτα και δεν διεκδικούμε τίποτα». Αυτό προφανώς έχει αλλάξει σήμερα, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τη φυσιογνωμία του κόμματος που ηγείται, το οποίο φιλοδοξεί - ως φαίνεται - να μετατρέψει σε καθαρά φιλελεύθερο με ολίγη από ΚΝΕ, πολύ από «Δημοκρατική Συμμαχία», ελάχιστη από «Καραμανλική Δεξιά» και καθόλου από «Σαμαρική».

Σ’ αυτό συνηγορούν, άλλωστε, τα δια στόματος Ντόρας Μπακογιάννη λεχθέντα, που διαφοροποιούν κραυγαλέα την μέχρι τον Ιούλιο του ‘19 πολιτική της ΝΔ για το μεταναστευτικό και την Εξωτερικά θέματα, αφού έχει υιοθετηθεί πλέον η «γραμμή ΣΥΡΙΖΑ» προσαυξημένη μάλιστα σε ενδοτικότητα.

Όπερ σημαίνει αποθέωση της διασποράς των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα (στο πλαίσιο της δημογραφικής τόνωσης και για αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας δια της επιμειξίας) και ειλημμένη απόφαση - δια της Χάγης - για διχοτόμηση του Αιγαίου και συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου του με τους Τούρκους.

Το δίλημμα που θα μας θέσουν - πόλεμος ή ειρήνη με συμβιβασμούς, οι οποίοι ισοδυναμούν με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας - είναι γνωστό και ανάλογο του ψευτομακεδονικού, έστω κι αν τα Σκόπια είναι ανύπαρκτα στρατιωτικά σε σύγκριση με εμάς και την Τουρκία.

Ως εκ τούτου, ερήμην μας, η Ελλάδα θα αναγκαστεί- δια της κυβέρνησής της - να δεχτεί την επιβολή ενός... φιλειρηνικού «Αττίλα», που θα επιβάλει την «γαλάζια πατρίδα» στην άλλοτε «ελληνική λίμνη», το Αιγαίο μας.

Το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» θα το λέμε de facto, ως φαίνεται, και γι’ αυτό, αφού επίκειται η εθελούσια πανωλεθρία μας στη Χάγη δια στόματος της πρωθυπουργικής αδελφής, που είχε αποκαλύψει απ’ τον Δεκέμβριο του ‘19 ακόμα τα κυβερνητικά σχέδια ενδοτικότητας σε συνέντευξή της στο Action 24 («Αντιθέσεις»: 10/12/’19):

•...Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο «συνυποσχετικό» και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση. Θέλει σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση, γιατί όντως η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο... Τι σύμπτωση... Γι’ αυτό το «συνυποσχετικό» προειδοποιούσα στο άρθρο μου «Ως πρόβατα επί σφαγήν στη Χάγη για τον εθνικό ακρωτηριασμό μας...»λίγες μέρες αργότερα (28/12/19), ότι θα είναι εθνικά επικίνδυνο αν το συνυπογράψουμε με τους Τούρκους:

•... Γι’ αυτό το «τυρί» της φάκας του Τσαβούσογλου δεν πρέπει επουδενί να το πάρουμε, γιατί θα μας σύρει στο τραπέζι της διμερούς διαπραγμάτευσης που θα οριστεί απ’ την Χάγη, για να χάσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στο Αιγαίο διπλωματικά...‟ ”Το είπα και το ξαναλέω για να το ακούσουν καλά ο κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών του, που άγονται και φέρονται απ’ τις υποδείξεις της εθνικά επικίνδυνης πρωθυπουργικής αδελφής, ότι «για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο απαιτείται συνυποσχετικό, επειδή η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του, όπως έχει κάνει η Ελλάδα, με εξαίρεση τον εξοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου». ‟

”Αν όμως υπογράψουμε το συνυποσχετικό, αυτόματα υιοθετούμε την τουρκική πρόταση που ζητά «να παραπεμφθούν στη Χάγη όχι μόνο η νομική διαφορά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, αλλά το σύνολο των τουρκικών μονομερών επεκτατικών διεκδικήσεων», που εντάσσονται μάλιστα στον κυοφορούντα τις εθνικές μας απώλειες όρο: «παρεμπίπτοντα ζητήματα»... 

 Όμως ποιος ακούει μια ασήμαντη φωνή από έναν φάρο αντίστασης, όταν περνάει η «εμπειρία» της Ντόρας απ’ την «θριαμβευτική» παρουσία της στο υπουργείο Εξωτερικών; Πολύ περισσότερο όταν τα πράγματα είναι εξαρχής δρομολογημένα, αφού ο ηγεμονικός και επικυρίαρχος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας - μετά την εισβολή στη Συρία - δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση... 

Έτσι, επί τη ευκαιρία - σαν «γιουσουφάκια» του νεο-οθωμανισμού του άπληστου γείτονα, είμαστε έτοιμοι να τον προσκυνήσουμε- με τις ευλογίες ΗΠΑ και Ρωσίας - αποχαιρετώντας για πάντα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο για χάρη του δικαίου της πυγμής του, που συμπορεύεται αξιακά με το ευεπίφορο σε εθνικές, διπλωματικές ήττες μεταπολιτευτικό μας κατεστημένο...

• Καλά, και θ’ αφήσουμε και το δεύτερο έγκλημα (μετά τις Πρέσπες) να συντελεστεί, χωρίς «τουφεκιά»; Χωρίς ν’ αντιδράσουμε; Θα αναφωνήσει κάποιος απεγνωσμένα.

• Δυστυχώς δε θα αντιδράσουμε ούτε αυτή τη φορά, θα του πω στωικά. Και δε θα αντιδράσουμε κι αν έρθουν στο κατώφλι του σπιτιού μας οι Τούρκοι. Γιατί αργά αλλά σταθερά έχουμε μετατραπεί σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία διεθνοποιημένη, που αδιαφορεί για τη γλώσσα της, αρνείται να μάθει την ιστορία της και κορδακίζεται (καυχάται) στις πλάτες των αρχαίων προγόνων της, το πνεύμα των οποίων αρνείται να εντάξει στην καθημερινότητά της.

• Τότε σε τι θα διαφέρουμε απ’ τους μη Έλληνες και τους «βαρβάρους»; Και τι νόημα θα έχει η ελληνική Παιδεία κι ο Πατριωτισμός μας; Θα με ξαναρωτήσει με λυγισμένη φωνή.

• Έτσι που πάμε, σε τίποτα δε θα διαφέρουμε πολιτισμικά από τον μέσο Ευρωπαίο, την επωνυμία του οποίου δείχνουμε ν’ αγαπάμε περισσότερο από τη δικιά μας..., θα παραδεχτώ με ειλικρίνεια. Επόμενο είναι, λοιπόν, ο τίτλος τιμής της εθνικότητάς μας («Έλληνας») να καταντήσεισυν τω χρόνω προσχηματικός, γιατί είμαστε απρόθυμοινα τον υπερασπιστούμε.‟

” Όσο για την Παιδεία μας, αυτή έχασε προ πολλού τον εθνικό της χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να ξεφτίζει και η ελληνικότητά μας μαζί της, καθώς θα γινόμαστε... προοδευτικότεροι και θα απελευθερωνόμαστε σταδιακά απ’ το ιδεαλιστικό ταμπού της φιλοπατρίας.... 

AntiNews
το είδαμε ΕΔΩ

Τα Ίμια και πώς χάσαμε τον ψυχολογικό πόλεμο

Γράφει ο Δημήτρης Ευθυμάκης 

Θα σας διηγηθώ μια παρεμπίπτουσα ιστορία από την βραδιά των Ιμίων που έζησα πριν είκοσι τέσσερα χρόνια. Την θυμάμαι τακτικά, κάθε φορά που βλέπω στην τηλεόραση στρατηγούς, πτεράρχους και ναυάρχους εν αποστρατεία να κάνουν ό,τι δεν έκαναν όσα χρόνια ήταν εν ενεργεία. Να νικούν τους Τούρκους σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

Το φοβερό εικοσιτετράωρο των Ιμίων είχα βάρδια σε κάποιο από τα τότε μεγάλα κανάλια. Δεν έψαχνα ειδήσεις ούτε τις μετέδιδα, παραγωγή έκανα. Τι σημαίνει «κάνω παραγωγή»; Σημαίνει ότι φροντίζω ώστε να οπτικοποιείται η κάθε είδηση που φτάνει στο κανάλι. Η τηλεόραση δεν είναι ούτε εφημερίδα να αρκείται στον γραπτό λόγο, ούτε ραδιόφωνο να της φτάνει η προφορική μετάδοση. Χρειάζεται απελπισμένα εικόνα, πλάνα. Επίσης χρειάζεται χάρτες, γραφικά, προσομοιώσεις και διάφορα δευτερεύοντα, αλλά βασικά χρειάζεται εικόνα. Δίχως αυτήν, απλώς δεν είναι τηλεόραση.

Από νωρίς το μεσημέρι που η όξυνση ανέβαινε μέχρι το μεταμεσονύκτιο αποκορύφωμά της και την εκτόνωση τα ξημερώματα, ένα βασικό πράγμα έλειπε από όλα τα ελληνικά κανάλια. Η ελληνική εικόνα. Τι σημαίνει «ελληνική» εικόνα; Μα η εικόνα του στρατού μας, του ναυτικού μας, της αεροπορίας μας που ετοιμαζόταν να πολεμήσει ή ίσως ήδη πολεμούσε. Διότι εκτός απ’ αυτούς που πολεμούν στο μέτωπο, υπάρχει επίσης ένας ολόκληρος λαός πίσω που στυλώνεται μπροστά στις τηλεοράσεις του (το internet τότε δεν υπήρχε) και με γουρλωμένα τα μάτια προσπαθεί να μάθει τι γίνεται. Αλλά κυρίως ψάχνει να βρει μια πηγή τόνωσης του εθνικού του φρονήματος. Είναι ο περιβόητος (όσο και κρίσιμος) ψυχολογικός πόλεμος, αν έχετε ακουστά…

Εκείνο το φρικτό εικοσιτετράωρο του 1996 λοιπόν, πόλεμο μεταδίδαμε και πόλεμο δεν είχαμε να δείξουμε. «Και πώς να δείχνατε;» θα αντιτείνετε. «Θα στήνατε κάμερες πάνω στα Ίμια ή πάνω στις φρεγάτες που ήταν έτοιμες να εμπλακούν σε φονικές ναυμαχίες;» Δεν θέλω να σας κακοκαρδίσω λέγοντας ότι αυτά έχουν γίνει πολλές φορές έκτοτε, αλλά ας συμφωνήσουμε ότι το 1996 η Ελλάδα δεν διέθετε τις επικοινωνιακές ικανότητες που είχαν οι ΗΠΑ στις επεμβάσεις τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το κακό όμως ήταν ότι το 1996 η Τουρκία τις διέθετε ήδη αυτές τις ικανότητες. Από το μεσημέρι της κρίσης που άρχισε να συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ στην Βουλή ενώ στα Ίμια άρχισαν να συγκεντρώνονται ναυτικές δυνάμεις, η Τουρκία ξεκίνησε ξάφνου να τροφοδοτεί τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία με τηλεοπτική εικόνα από τις κινήσεις των ενόπλων της δυνάμεων. Πρώτα η τουρκική τηλεόραση και στην συνέχεια το Associated Press, το Reuters και άλλα παγκόσμιας εμβέλειας πρακτορεία έπηξαν από εικόνες που έδιναν οι Τούρκοι, υποτίθεται από το σημείο της κρίσης.

Εμείς, στα ελληνικά καναλάκια, πάθαμε σοκ. Βλέπαμε τα διεθνή πρακτορεία και όλα τα μεγάλα κανάλια του εξωτερικού να κατακλύζονται από «τουρκικές» εικόνες. Φρεγάτες σε πλήρη σχηματισμό, κανόνια να υψώνονται, μοίρες αεροπλάνων να εφορμούν, φαντάροι και ναύτες με πλήρη εξάρτυση να ακροβολίζονται, κομάντος με βαμμένα μούτρα να κωπηλατούν μέσα σε πλοιάρια, περήφανα βλέμματα, σμιχτά φρύδια και αποφασισμένα πρόσωπα με την τούρκικη σημαία παντού. Στα σκάφη τους, στα φτερά τους, στα μπράτσα τους, στα πέτα τους, στις πλώρες και στις πρύμνες τους.

Δεν ήταν πλάνα από ασκήσεις ή παρελάσεις ή επιδείξεις, ήταν εικόνες που ταίριαζαν απόλυτα με τις πληροφορίες που έφθαναν από το σημείο του επεισοδίου. Έδειχναν Τούρκους σε κανονικό πόλεμο. Όταν έγινε γνωστό ότι κάτω από την μύτη των δικών μας πλοίων κατελήφθη η μικρή Ιμια, λάβαμε εμβρόντητοι πλάνα τούρκων κομάντος να μπαίνουν από πλοίο σε φουσκωτές βάρκες και να κωπηλατούν μέσα στην νύχτα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα με μπογιαντισμένα τα πρόσωπα τους.

Ηταν πραγματικά πλάνα; Ηταν γυρισμένα εκείνη την στιγμή από συνεργεία του τουρκικού στρατού και μονταρισμένα εντός ελαχίστων λεπτών; Μέσα στο βαρκάκι που έκανε απόβαση στη μικρή Ίμια υπήρχε οπερατέρ που τραβούσε; Ήταν σκηνές που είχαν γυριστεί παλιότερα με επαγγελματικό τρόπο, φτιαγμένα πλάνα για κάθε πιθανή στιγμή που τα έστελναν εκείνη την κρίσιμη ώρα ως πραγματικά; Κανένας δεν μπορούσε να απαντήσει, κανένας δεν μπορούσε να διακριβώσει και, σε τελευταία ανάλυση, κανένας δεν είχε διάθεση να ρωτήσει. Παίρναμε μασημένη και πολύτιμη τροφή.

Η αδηφάγα τηλεόραση έβρισκε οπτικό υλικό ακριβώς την στιγμή που το χρειαζόταν και το «μπουμπούνιζε» αυτομάτως κατά την τηλεοπτική ορολογία. Αποτέλεσμα ήταν να μιλούν τα ελληνικά κανάλια για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που υπεράσπιζαν την πατρίδα και οι Έλληνες στα σπίτια τους να βλέπουν τούρκους φαντάρους να αλαλάζουν και τούρκικες σημαίες να ανεμίζουν. «Να μην τις μεταδίδατε αυτές τις εικόνες» θα πείτε. Αμ δεν παίζεται έτσι το παιχνίδι. Θα είχαμε ζωντανό πρόγραμμα για πόλεμο σε εξέλιξη, αλλά θα δείχναμε κουστουμαρισμένους παρουσιαστές από τα στούντιο να διαβάζουν ανακοινώσεις; Αστεία πράγματα.

Προσπαθήσαμε εκείνο το εικοσιτετράωρο να επικοινωνήσουμε με την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ψάχνοντας απεγνωσμένα για οπτικό υλικό από την ελληνική πλευρά. Είτε να μας έδινε το ίδιο το υπουργείο, είτε να επέτρεπαν στις δικές μας κάμερες να πλησιάσουν στο θέατρο των επιχειρήσεων. Αν βρίσκαμε μέσα στον χαμό κάποιον να ακούσει το αίτημα, μας αντιμετώπιζε ως παράφρονες που μπερδευόμασταν στα πόδια του. Και δικαίως. Εκείνη την ώρα δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Έχουν προετοιμαστεί από προηγουμένως. Με υπευθύνους, προσωπικό και σχέδιο Συνεπώς, τον ψυχολογικό πόλεμο τον είχαμε χάσει ευθύς εξ αρχής.

Την εικοσιπενταετία που πέρασε τα έχω πει αυτά ουκ ολίγες φορές σε στρατιωτικούς επιτελείς και υπουργούς. Κουνούσαν τα κεφάλια τους εντυπωσιασμένοι, αλλά ποτέ δεν είδα να έχουν συγκεκριμένες απορίες για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι τέτοιο. Εύχομαι να μην πήρα εγώ χαμπάρι τις ενέργειες τους και η χώρα να είναι πλέον προετοιμασμένη και σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Ελπίζω επίσης να διδαχθήκαμε, αν όχι από το δικό μας επεισόδιο των Ιμίων, έστω από την δράση στον ψυχολογικό τομέα όλων των δυτικών χωρών που ενεπλάκησαν σε στρατιωτικές περιπέτειες.

Θα πείτε βέβαια «μακάρι να μην γκρίζαραν τα Ιμια κι ας είχαμε ηττηθεί στον ψυχολογικό πόλεμο εκείνης της βραδιάς». Αμ έλα που αυτά πάνε μαζί. Όταν οι Τούρκοι είχαν οργανωθεί τόσο πολύ σε αυτό το συμπληρωματικό κομμάτι της σύγκρουσης, μπορούμε να φανταστούμε πόσο είχαν προετοιμαστεί στο καθ’ αυτό πολεμικό. Και το ακριβώς ανάποδο για μας… 

Protagon 
το είδαμε ΕΔΩ