Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Η αναβαθμισμένη Ελλάδα
Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται σε πολλούς, για να μην πούμε στους περισσότερους, μπορούμε ήδη να μιλούμε για αναβαθμισμένη Ελλάδα λόγω της στρατηγικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Και αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είμαστε μόνο πέρασμα για την ενέργεια αλλά αρχίζουμε να είμαστε και παραγωγοί ενέργειας. Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με την Total, την Edison, την Repsol και την ExxonMobil αποτελούν ένα στρατηγικό μείγμα σε σχέση με το έργο κοινού ενδιαφέροντος EastMed. Διότι όλοι οι παίχτες της περιοχής θέλουν πρόσβαση σε αυτόν τον στρατηγικό αγωγό. Έτσι η Ελλάδα αναβαθμίζεται, διότι βρίσκεται στην ιδανική περιοχή με τοποστρατηγικούς και χρονοστρατηγικούς σύμμαχους, οι οποίοι έχουν πια ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα.
Έτσι επειδή τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω των ανακαλύψεων των κοιτασμάτων δεν είμαστε πια μόνο στο πλαίσιο συζητήσεων περί Δικαίου της Θάλασσας και των Ωκεανών και δεν περιοριζόμαστε πια σε νομικές συζητήσεις που δεν έχουν προσφέρει τίποτα εδώ και δεκαετίες, αλλά περνάμε στο επόμενο στάδιο, όπου η στρατηγική κυριαρχεί λόγω της διαφοράς που έχει κάνει η ενέργεια. Έτσι ακόμα και αυτοί που δεν πίστεψαν ποτέ στην ύπαρξη υδρογονανθράκων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, τώρα πρέπει να παραδεχθούν ότι ήταν σωστή αυτή η επιλογή της υψηλής στρατηγικής, γιατί φέρνει απτά αποτελέσματα.
πηγή
Ο βάρβαρος ξυλοδαρμός του Ελληνοαυστραλού
Η βαρβαρότητα δεν έχει σύνορα και δεν σταματά όταν προστατεύεται από την αδράνεια και τα ψέματα της προπαγάνδας. Το γεγονός ότι Σκοπιανοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν μια παράνομη σημαία ενώ η κυβέρνησή τους είχε ήδη υπογράψει την Ενδιάμεση Συμφωνία το 1995, η οποία νομικά είχε κλείσει το θέμα. Όμως ποτέ δεν συμμορφώθηκαν οι ακραίοι Σκοπιανοί και ειδικά οι ομογενείς. Αυτό δεν άλλαξε ούτε με την υπογραφή του Προσυμφώνου, πράγμα που σημαίνει επί του πρακτέου ότι απλώς η ιδεολογία που ήθελε να παραχωρήσει περισσότερα από το πρέπον, επιτρέπει αυτές τις πράξεις με το πρόσχημα ότι δεν έχει μεγάλη σημασία, μόνο που αυτές οι πράξεις οδηγούν και σε άλλες βαρβαρότητες.
Έτσι ο βάρβαρος ξυλοδαρμός του Ελληνοαυστραλού που εντοπίστηκε από ακραίους Σκοπιανούς, είναι μία από τις αναμενόμενες επιπτώσεις. Έτσι έχει δίκιο και ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής όταν λέει ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα έως τη δικαίωση. Αλλιώς θα έχουμε και άλλα θύματα αυτής της βαρβαρότητας που δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν παλέψουμε για την ιστορία και τον Ελληνισμό της Μακεδονίας.
πηγή
Άλλη μια λιβυκή αμφισβήτηση του τουρκικού μνημονίου
Όσο περνά ο καιρός τόσο πιο πολύ αμφισβητείται το τουρκικό μνημόνιο με τη Λιβύη. Διότι η αντιπολίτευση γίνεται όλο και πιο ισχυρή. Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι θα ακυρώσει αυτό το απαράδεκτο μνημόνιο, που είναι το αποτέλεσμα ενός τουρκικού εκβιασμού κατά την πιο αδύναμη πλευρά της Λιβύης που είχε ανάγκη από στρατιωτική υποστήριξη. Τώρα είναι ο Ναύαρχος Φαράγκ ελ Μαχντάουι, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης που έρχεται να ενισχύσει τις θέσεις της Ελλάδας, αφού εξηγεί ότι μόλις θα υπάρξει νέα κυβέρνηση θα πετάξει στα σκουπίδια αυτό το άτοπο μνημόνιο. Έτσι η παράξενη συμμαχία που επιδίωξε η Τουρκία γίνεται όλο και πιο αδύναμη, διότι αμφισβητείται ακόμα και εσωτερικά. Κανείς πια δεν πιστεύει ότι πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών.
Όλοι έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για ένα ιδεολογικό κείμενο, αφού μόνο μια παράταξη το υπέγραψε και δεν υπάρχει λόγος να είναι δεσμευμένη η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί και ένα καλό μάθημα για όσους προσπαθούν να μας πείσουν ότι παραταξιακές συμφωνίες μπορούν να έχουν εθνικές επιπτώσεις. Η Τουρκία θα έχει όλο και περισσότερα προβλήματα λόγω αυτού του μνημονίου, γιατί η διεθνή κοινότητα την ερμήνεψε ως μια πράξη βαρβαρότητας που δεν ακολουθεί το Δίκαιο της Θάλασσας και των Ωκεανών.
πηγή
Το πρώτο στάδιο του EastMed
Αρχίζει άμεσα το πρώτο στάδιο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αφού ξεκινά η παραγωγή του κοιτάσματος Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκε το 2010 και ήταν τότε το μεγαλύτερο της δεκαετίας. Το κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ θα του επιτρέψει να γίνει εξαγωγέας και αυτό αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την χώρα αλλά όχι μόνο. Διότι σε αυτήν την ανακάλυψη υπάρχει μια συνεργασία με την Noble Energy που ως φορέας εκμετάλλευσης κατέχει το 39,66% ενώ η ισραηλινή Delek Drilling κατέχει 45,34% και η Ratio Oil το υπόλοιπο 15%. Και η πρώτη φάση της εξαγωγής θα είναι προς την Αίγυπτο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έρχεται να ενισχύσει το όλο συμμαχικό πλαίσιο. Το Ισραήλ διαθέτει βέβαια και το κοίτασμα Ταμάρ που ανακαλύφθηκε το 2009 και βρίσκεται σε εμπορική φάση από το 2013. Αν προσθέσουμε και το κοίτασμα Ζορ που ανακαλύφθηκε το 2015 και είναι σε εμπορική φάση από το 2018, γίνεται κατανοητό πως η τροφοδοσία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι ήδη εξασφαλισμένη.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι βέβαια και τα κοιτάσματα Καλυψώ (2018) και Γλαύκος (2019) που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Έτσι μετά από τις εκτιμήσεις και τις μελέτες, περνάμε στα πρώτα απτά βήματα με την παραγωγή του κοιτάσματος Λεβιάθαν. Η τροποποιημένη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου θα έχει ως πρακτική επίπτωση τον διπλασιασμό του αρχικού ποσού. Η αξία του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα τα Ταμάρ και Λεβιάθαν προς εξαγωγή θα αγγίξει σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
πηγή
Στρατηγικά Ελληνικά Βήματα
30/12/19: ΡΩΜΗ
Συνάντηση τεχνικών κλιμάκων της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 1977 με την αναβάθμισή της σε Συμφωνία Οριοθέτησης των ΑΟΖ.
02/01/20: ΑΘΗΝΑ
Υπογραφή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για την διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed
04/01/20: ΚΑΪΡΟ
Διευρημένη τριμερής της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Αυτή έρχεται να ενισχύσει τη δράση της Total τόσο στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο στην ΑΟΖ της Ελλάδας.
07/01/20: WASHINGTON
Συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
08/01/20: Συνάντηση κλιμακίων της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την επίσπευση της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ στο πλαίσιο της τριπλής συμμαχίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
15/01/20: ΚΑΪΡΟ
EastMed Gas Forum με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.
πηγή
Η ΑΟΖ ως θωράκιση της Ελλάδας
Όλο και περισσότερο βλέπουμε ότι η ελληνική ΑΟΖ αποτελεί μια θωράκιση της Ελλάδας, που δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα. Η ελληνική ΑΟΖ είναι ένα γεωοικονομικό εργαλείο που αναβαθμίζει την Ελλάδα γεωπολιτικά. Με την κρίση που προκάλεσε το τουρκικό παράλογο μνημόνιο, όλοι κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η ΑΟΖ για τα νησιά μας πρώτα και για την Ελλάδα βέβαια. Είδαμε επίσης πόσο σημαντικό είναι το έργο κοινού ενδιαφέροντος της ευρωπαϊκής επιτροπής, ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, διότι υλοποιεί τις συμμαχίες που προέρχονται από το πλαίσιο της ΑΟΖ ειδικά με την Ιταλία, με τη Λιβύη, με την Αίγυπτο και βέβαια με την Κύπρο. Επίσης σε αυτό το συμμαχικό πλαίσιο έρχονται να παίξουν τον ρόλο τους η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Έτσι δεν είναι πια μόνο ένα θέμα των πετρελαϊκών εταιρειών Total και ExxonMobil αλλά έχει αποκτήσει ταυτόχρονα και ένα εθνικό χαρακτήρα που επιτρέπει την ύπαρξη μιας υψηλής στρατηγικής σε διεθνές επίπεδο.
Τώρα φαίνεται σε όλους πόσο ισχυρό είναι το εργαλείο της ελληνικής ΑΟΖ σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις των κοιτασμάτων Ταμάρ (2009), Λεβιάθαν (2010), Αφροδίτη (2011), Ζορ (2015), Καλυψώ (2018), Γλαύκος (2019). Δεν είναι πια μόνο ένα θεωρητικό πλαίσιο ειδικών, όπως έχει κατηγορηθεί παλιά η ελληνική ΑΟΖ, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο με απτές επιπτώσεις που έρχεται να ενισχύσει στρατηγικά τις εθνικές μας θέσεις και να αξιοποιήσει τον ρόλο μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Aνατολική Μεσόγειο. Διότι θέλουν δεν θέλουν οι αντίπαλοι της ΑΟΖ και όσοι αδιαφορούν, αυτή βρίσκεται πάνω στον χρονοστρατηγικό άξονα που συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δείτε επίσης:
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη, Status fm, 30/12/2019 ΕΔΩ
Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη, Albedo 14. 29/12/2019 ΕΔΩ
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Σ. Πολύζο, "TRT". 02/01/2020 ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.