Φωτιά έβαλε στη Μεσόγειο η Τουρκία που προσπαθεί μέσω της Λιβύης να αρπάξει από την Ελλάδα και την Κύπρο την θαλάσσια επικράτεια που τους προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο.
Μετά την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία και η (δυστυχώς) διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που ανήκει στους αδελφούς μουσουλμάνους και υποστηρίζεται έμπρακτα, στρατιωτικά και πολιτικά, από την Τουρκία, η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη.
Με την συμφωνία η Τουρκία αρπάζει από την Ελλάδα και την Κύπρο τεράστιες εκτάσεις στη θάλασσα. Εκτάσεις που υπό καμία ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου δεν της ανήκουν. Εκτάσεις που πιθανότατα κρύβουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Με τη συμφωνία η Τουρκία εξαφανίζει από τον χάρτη όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και τη Κρήτη, καθώς επιχειρεί να αποκτήσει δικαιώματα νοτίως του μεγάλου αυτού νησιού.
Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος, η οποία διαθέτει οριοθετημένη ΑΟΖ με την Κύπρο, με ξεχωριστές ανακοινώσεις τους καταδίκασαν και απέρριψαν ως αβάσιμες, αγεωγράφητες και παράνομες τις Τουρκικές και Λιβυκές αξιώσεις.
Ακόμη και η αντιπολίτευση της Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ καταδίκασε και απέρριψε την συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, υποστηρίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την Λιβύη.
Υπενθυμίζουμε πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη και να διώξει την κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων που υποστηρίζεται από την Τουρκία με στρατιωτικό υλικό και οπλισμένα drone τύπου Bayraktar TB2.
Τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ υποστηρίζουν έμπρακτα η Αίγυπτος του Φατάχ Αλ Σίσι, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με οπλισμένα drone κινεζικής κατασκευής.
Η Ελλάδα ζήτησε την βοήθεια της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην Μεσόγειο. Μια Γαλλία που έχει συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπου έχει αποκτήσει άδειες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Έτσι, ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσβαλε σήμερα τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν, λέγοντας πως αυτός είναι εγκεφαλικά νεκρός και όχι το ΝΑΤΟ. Αμέσως, η Γαλλία κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι για εξηγήσεις.
Εξηγήσεις για την συμφωνία με τη Λιβύη ζήτησε και η Ελλάδα από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Εξηγήσεις ζητήθηκαν και από τον Λίβυο πρέσβη, ο οποίος (όπως ανακοινώθηκε) εάν δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της Αθήνας, θα θεωρηθεί ανεπιθύμητος στη χώρα και θα απελαθεί.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει κινηθεί όπως έπρεπε στο θέμα της Λιβύης. Το άρθρο μας με τίτλο «Στη Λιβύη παίζεται η Ελληνική ΑΟΖ» που δημοσιεύτηκε στις 17 Ιουλίου 2019 και αναπαρήχθη από πολλές γνωστές ιστοσελίδες, ήταν μια προσπάθεια αφύπνισης της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής. Δυστυχώς, αυτοί που έπρεπε να ξυπνήσουν, δεν ξύπνησαν.
Απόδειξη του λήθαργου στον οποίο βρίσκεται η Ελληνική Διπλωματία σε σχέση με την Λιβύη, αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να αποστείλει πρέσβη στη Λιβύη, όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την παραμονή του εκεί».
Ο Νίκος Δένδιας θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη στην Λιβύη και να απαιτεί από την παραπαίουσα κυβέρνηση της χώρας την άμεση ανάκληση της συμφωνίας.
Στην εύλογη ερώτηση για το τι θα έπρεπε να πράξει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Λιβύη αρνιόταν να υπαναχωρήσει από την συμφωνία με την Τουρκία, η απάντηση είναι πως θα χρειαζόταν να πράξει με αποφασιστικότητα.
Η Τουρκία έχει αποδείξει πως δεν λογαριάζει το λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο. Για την Τουρκία Δίκαιο είναι το Δίκαιο του Ισχυρού, αυτού που με την δύναμη του στρατού του επιβάλλει καταστάσεις, καταλαμβάνει εδάφη (Κύπρος, Συρία) και στηρίζει τα συμφέροντά του (Λιβύη). Όταν η Τουρκία κατακτά κάτι με στρατιωτικά μέσα, δεν το εγκαταλείπει ποτέ.
Άρα, το μόνο που μπορεί και πρέπει να κάνει η Ελλάδα, είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο, υλικό, οικονομικό, ακόμη και έμψυχο, τον Χαλίφα Χαφτάρ, ώστε να φύγουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι από την Λιβύη και να καταστεί άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία. Το μόνο αντάλλαγμα που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον Χαφτάρ είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο, δηλαδή την μέση γραμμή. Άλλωστε, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος ήδη υποστηρίζει τον Χαφτάρ, επομένως δεν θα είναι δύσκολο να επέλθει συμφωνία.
Στις εικόνες που ακολουθούν φαίνεται τι κέρδισε η Τουρκία με την συμφωνία που υπέγραψε με την Λιβύη, αλλά και ποιες είναι οι επιδιώξεις της (γκρίζες ζώνες) για το μέλλον.
Πηγή: Cosmostatus
ΑΒΕΡΩΦ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.