Σελίδες

21 Δεκεμβρίου 2019

Στήνει δυο στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα και διαμαρτύρεται για άρση εμπάργκο όπλων για την Κύπρο!

Το αμερικανικό Κογκρέσο. EPA, JIM LO SCALZO 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Έχει τελικά και χιούμορ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αν και το… χιούμορ του είναι προκλητικό όπως η ρητορική που αναπτύσσει και οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει. 

Την ώρα που στήνει δυο στρατιωτικές βάσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, μια αεροπορική στο Λευκόνοικο και μια δεύτερη, που θα κατασκευαστεί, ναυτική στο Μπογάζι, σπεύδει να… διαμαρτυρηθεί για την άρση εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ για την Κύπρο. Για τις νέες αυτές ενέργειες της Άγκυρας, με την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο, θα έπρεπε να υπάρξει εκστρατεία από τη Λευκωσία. 

Σε ανακοίνωση του για το νομοσχέδιο που αφορά τις αμυντικές δαπάνες για το 2020 που πέρασε από την αμερικανική Βουλή των αντιπροσώπων και το Κογκρέσο το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως περιέχει και πάλι εχθρικά στοιχεία εναντίον της Τουρκίας. Σε ό,τι, όμως, αφορά την Κύπρο αναφέρεται στις προσπάθειες για άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σημειώνοντας τα εξής: 
«Όσο για τις προσπάθειες για άρση προς την κατεύθυνση της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ του εμπάργκο όπλων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ στην Κύπρο, δεν θα φέρουν κανένα άλλο αποτέλεσμα από το να εμποδίσουν τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να ανοίξουν τον δρόμο για μια επικίνδυνη ένταση». 

Είναι πρόδηλο πως η κατοχική Τουρκία δεν νομιμοποιείται να διαμαρτύρεται ιδιαίτερα σε σχέση με την άμυνα της Κύπρου. Οι δικές της δαπάνες και οι δικές της υπερβολές και κυρίως ο τρόπος συμπεριφοράς της, η επιθετική και επεκτατική της τακτική δεν επιτρέπουν ούτε για το θεαθήναι να σχολιάζουν το θέμα της άρσης του εμπάργκο. 

Το θέμα του εμπάργκο όπλων και η μεγάλη στρέβλωση σε βάρος του θύματος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η επιβράβευση του θύτη, της Τουρκίας, ισχύει από το 1987. Είναι σαφές πως η άρση του εμπάργκο έχει περισσότερο πολιτική σημασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δαπανά ιδιαίτερα ποσά για αμυντικούς εξοπλισμούς, εάν ωστόσο τερματισθεί η απαγόρευση πώλησης όπλων, θα έχει και την αμερικανική επιλογή. Είναι σαφές πως η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που συνήθως όταν εγείρεται αντιμετωπίζεται με ένα φοβικό τρόπο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. 

Οι εξελίξεις που σημειώνονται στην Ουάσινγκτον, με τα F-35, του εμπάργκο είναι αποτέλεσμα των μεγάλων προσπαθειών, των αγώνων που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ρόλο είχε και στην αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας. Το HALC, που ίδρυσε ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης και ψυχή του παραμένει πάντα ο Έντι Ζεμενίδης, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον ελληνισμό. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.