Ο νόμος αυτός δεν εμπλεκόταν στο δικαίωμα της FED για την κοπή νομίσματος, περιόριζε όμως δραστικά τις κερδοσκοπικές τάσεις της αγοράς.
Συγκεκριμένα ο νόμος Glass Steagal που υιοθέτησε ο μεγάλος ηγέτης τότε των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ,προέβλεπε την εισαγωγή δυο δραστικών μέτρων κατά της κερδοσκοπίας:
- Τον ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ παραδοσιακής τραπεζικής δραστηριότητας(απλές συναλλαγές καταθέσεων που αφορούσαν καταθέτες, συνταξιούχους, μισθωτούς κλπ) καιεπενδυτικής τραπεζικής δραστηριότητας (επιρρεπείς σε στοιχήματα σπεκουλαδόρων). Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες χωρίστηκαν σε εμπορικές και επενδυτικές με τα τσανάκια τους σαφώς διαχωρισμένα και συνεπώς κανένας τραπεζίτης δεν μπορούσε να τζογάρει με τα λεφτά μου.
- Την ίδρυση μιας Ομοσπονδιακής Αρχής που εγγυόταν τις καταθέσεις μέχρι 250,000 δολάρια ανά καταθέτη και είχε σαν σκοπό την αποφυγή των καταστροφικών bank run του παρελθόντος
Στην δεκαετία του 1980 εμφανίζεται η επιλεγόμενη “τραπεζική βιομηχανία” η οποία πιέζει για την κατάργηση του Glass Steagall Act και τελικά το καταφέρνει το 199 επί προεδρίας του “Δημοκρατικού” Bill Clinton και Glass Steagall Act και αντικαθίσταται από το Gramm Leach Bliley Act, ένα περίπλοκο νόμο που μέσα στην χαωτική αοριστία του, τελικά ευνοεί τις παράτερες χρηματιστηριακές συναλλαγές ακι την οικονομία του τζόγου.
Οι συνέπειες από την κατάργηση του νόμου Glass Steagal έκαναν μόνο 8 χρόνια να φανούν και ταρακούνησαν την παγκόσμια οικονομία με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008..
Με την κατάργηση το Glass Steagal, τραπεζικοί γύπες και κοράκια των αγορών έχουν σήμερα ελεύθερη πρόσβαση στις καταθέσεις των πολιτών στις εμπορικές τράπεζες, τις οποίες χρησιμοποιούν για να παράγουν υπερκέρδη προς όφελός τους. Η δημιουργία αυτού του μεταμοντέρνου καζινο- καπιταλισμού αποτελεί μια απτή σκληρή πραγματικότητα. Η χρηματιστηριακή οικονομία, η οικονομία του άκοπου και πονηρού τζόγου, έχει δέκα φορές μεγαλύτερο τζίρο από την οικονομία της παραγωγής και της εργασίας. Αυτή η εξωφρενική διόγκωση της οικονομίας της φούσκας είναι η αιτία των συνεχών κρίσεων, της διεύρυνσης των εισοδηματικών ανισοτήτων, της φτωχοποίησης και της ανεργίας, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο με δεδομένη τη μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη.
Τελευταία γίνεται μεγάλη κίνηση και συζήτηση για την ανάγκη επαναφοράς του Glass Steagal τόσο ανάμεσα σε ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς Γερουσιαστές. Ο Ντόναλντ Τράμπ είχε υποσχεθεί ότι θα τον καταργήσει και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα το το τoτολμήσει και σε ποιο βαθμό.
odosdrachmis
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.