Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2019

ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Γράφει η Θώμη Παριανού

Την Κυριακή 20 Οκτώβριου 2019, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, το οποίο οργάνωσε με επιτυχία η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου (Κ.Α.Β.Η.).

Η προσέλευση του κόσμου υπήρξε αθρόα. Μετά την Θεία λειτουργία και την τέλεση του Μνημοσύνου, τον λόγο έλαβε η Γ.Γ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, κ. ΑΘΗΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑ, η οποία είπε, περιληπτικά, τα εξής:

«…. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης για να τιμήσουμε την μνήμη και τη θυσία του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος γεννήθηκε στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Ο Κωνσταντίνος ήταν υπερήφανος ως Έλληνας, αγαπούσε πολύ την Ελλάδα και πίστευε ότι το βορειοηπειρωτικό ζήτημα αποτελεί μείζον εθνικό θέμα και υπόθεση όλων των Ελλήνων. Το ίδιο πίστευε και στο θέμα της Μακεδονίας, για το οποίο ύψωνε στις διαδηλώσεις, την μεγαλύτερη Ελληνική σημαία, η οποία κυμάτισε ελεύθερα στους Βουλιαράτες.

Ο Κωνσταντίνος ήθελε την 28η Οκτωβρίου, η Ελληνική σημαία να κυματίζει εκεί ελεύθερα, ως κραυγή αγωνίας όλων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Η μητέρα του, η Ελληνίδα Μάνα, βρήκε την δύναμη και το κουράγιο να εκφράσει, μέσα από τον θάνατο του παιδιού της, την αγωνία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο.

Η θυσία του Κωνσταντίνου ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσους χειρίζονται την τύχη των λαών εντός και εκτός συνόρων, και προς τους ευρωπαίους φίλους μας, μερικοί εκ των οποίων σήμερα εκθειάζουν την δήθεν δημοκρατία στην Αλβανία και τα δήθεν βήματα προόδου, για να την εντάξουν στην ΕΕ. Σε ποια δημοκρατία αναφέρονται άραγε, όταν όλοι γνωρίζουμε πως ούτε ο Αλβανός πολίτης δεν μπορεί να βρει το δίκιο του σ ’αυτή τη χώρα, πόσο δε μάλλον οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες;

Το αλβανικό καθεστώς χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα τρομοκράτη και ακραίο., χωρίς να παράσχει τις ανάλογες αποδείξεις. Η δολοφονία του είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής. Λίγο πριν φύγει για τους ουρανούς, ο Κωνσταντίνος εξέφρασε την αγωνία του γράφοντας: «τι θα απογίνουν τα Ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου αν δεν μπορούν να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα και Ιστορία;».

Σήμερα το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα υπενθυμίζει σε όλους πως είναι εθνικό χρέος και ευθύνη να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία μας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, γιατί η ιστορία, μας διδάσκει θάρρος και αποφασιστικότητα όταν χρειαστεί να αντισταθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Η Βόρειος Ήπειρος έχει την δική της Ιστορία που ξεκινάει από αρχαιοτάτων χρόνων. Είναι γραμμένη από τους αγώνες των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που το 1914 πολέμησαν για να ενωθούν με την Ελλάδα, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να γεννά ήρωες όπως ο Κωνσταντίνος Κατσίφας. 

Και οι ακρίτες της Ηπείρου ξέρουν να αγωνίζονται, να αντιστέκονται και να γονατίζουν μόνο στον ήρωά τους φωνάζοντας ΑΘΑΝΑΤΟΣ!».

Ακολούθως, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘’Ελεύθερος Κόσμος’’, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΔΑΜΟΥΚΗΣ, απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος, ως μοιρολόι της Βορειοηπειρώτισσας Μάνας, το οποίο έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα που εργάζεται. Μετά, τον λόγο πήρε η αδελφή του Κωνσταντίνου, ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΤΣΙΦΑ, η οποία μίλησε για την τρομοκρατία που ασκούν στην οικογένειά της οι αλβανικές αρχές, που εξακολουθούν να αφήνουν ανεξιχνίαστη την δολοφονία του αδελφού της. Έφθασαν δε, στο σημείο να γκρεμίσουν το εκκλησάκι που χτιζόταν στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Κωνσταντίνος. Τελειώνοντας, προσκάλεσε, εκ μέρους της οικογένειας της, όσους μπορούν να παραευρεθούν στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιηθεί στους Βουλιαράτες το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, ώστε να δώσουν ένα δυνατό μήνυμα συμπαράστασης, τόσο στην οικογένεια της, όσο και στον Ελληνισμό της Β. Ηπείρου. 

Μετά την κ. Ερμιόνη Κατσίφα, ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι την Κυριακή, 3η Νοεμβρίου, στις 11.30’ π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και στον μνήμα του στρατηγού Σπύρου Σπυρομήλιου, για 107η επέτειο από την απελευθέρωση της Χειμάρρας (5 /11/ 1912). 

Και η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, το Σωματείο "Δροσουλίτες" με τιμητικό άγημα, Αντιπροσωπείες από την Ένωση Απανταχού Μανιατών "Η Μάνη", ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών, η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κουριανίδης, εκπρόσωποι και πολιτευτές κομμάτων, δημοσιογράφοι πανελλαδικών και τοπικών ΜΜΕ και πλήθος κόσμου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.