Σελίδες

3 Οκτωβρίου 2019

Αρθρα του Ν. Λυγερού για την ΑΟΖ και την ενεργειακή Ελλάδα.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Ιστορική απόφαση της Βουλής για τις συμβάσεις εντός ελληνικής ΑΟΖ 

Με την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για τις συμβάσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, η Ελλάδα αποκτά ισχυρή ενεργειακή σκακιέρα. Αυτή η απόφαση έρχεται να ενισχύσει το αποτέλεσμα που είχαμε για το θαλάσσιο οικόπεδο 2. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, η ψηφοφορία έγινε με ονομαστικό τρόπο, πράγμα που μας επιτρέπει να δούμε επί του πρακτέου ποια είναι η θέση των βουλευτών και όχι μόνο των κομμάτων. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι έδωσαν μάχη για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ μας. Μάλιστα επειδή οι ψηφοφορίες έγιναν ξεχωριστά για κάθε θαλάσσια περιοχή μπορούμε να εξετάσουμε αναλυτικά το αποτέλεσμα επί του συνόλου. 

Ας αρχίσουμε από τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Υπερψήφισαν 172 βουλευτές, καταψήφισαν 36 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.

Για το θαλάσσιο οικόπεδο 10, υπερψήφισαν 180 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ενισχυμένη πλειοψηφία, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 75.
Για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, υπερψήφισαν 181 βουλευτές, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.


Όλες αυτές οι ψηφοφορίες έγιναν με 282 βουλευτές εντός της Βουλής των Ελλήνων. Αυτές οι ψηφοφορίες με τόση μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν μια τεράστια επιτυχία για το εγχείρημα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού οι 4 θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται εντός κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι κυριαρχίας. Επίσης το γεγονός ότι πολλά κόμματα είχαν θετική προσέγγιση είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον. Διότι ακόμα και η τεχνητή ουδετερότητα προσμετριέται θετικά. 

Επίσης αν βγάλουμε από την ψηφοφορία τις ψήφους κομμάτων που ψηφίζουν πάντα αρνητικά ή ψηφίζουν αρνητικά για λόγους καθαρά κομματικούς τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία. Το γενικό αποτέλεσμα αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού πλέον και αυτό σημαίνει και μια πρακτική δικαίωση όλων όσων πίστευαν και πιστεύουν, πάλεψαν και παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ. Δείχνει επίσης ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι πια πιο καλά ενημερωμένοι για ένα θέμα που ήταν επί της ουσίας άγνωστο πριν από μερικά χρόνια ακόμα. 

Αυτές οι ψηφοφορίες δείχνουν ονομαστικά ποιοι βουλευτές είναι πραγματικά υπέρ της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ πέρα από κομματικές εμπλοκές, αφού για άλλη μια φορά άλλη κυβέρνηση και άλλο κόμμα προώθησε τις υπογραφές των συμβάσεων και άλλη κυβέρνηση και άλλα κόμματα την κυρώνουν. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε με αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι η γνώμη του καθενός για το καθένα από τα 4 θαλάσσια τεμάχια. 

Με άλλα λόγια στις διαφορές μεταξύ των ψηφοφοριών βλέπουμε και τις μικροκομματικές αντιλήψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη εικόνα δηλαδή την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θωρακίζει όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Διότι όλες αυτές οι συμβάσεις με τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την Repsol, με την Total και με την Exxon Mobil είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους την Ισπανία, την Ιταλία τη Γαλλία και την Αμερική, διότι τώρα έχουν όλοι μαζί μας ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα και μάλιστα σε νατοϊκό αλλά και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό η απόφαση της Βουλής είναι στρατηγική.

πηγή 

Στρατηγική Ιστορία του Ελληνισμού 

Η στρατηγική ιστορία του Ελληνισμού γράφεται με εθνικές αποφάσεις και η κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων των τεσσάρων συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ ανήκει σε αυτές τις αποφάσεις. Έτσι όλοι οι βουλευτές που υπερψήφισαν αυτήν την κύρωση θα μπορούν να λένε στο μέλλον ότι ήταν εκεί την κατάλληλη στιγμή και ότι πήραν την κατάλληλη απόφαση για την στρατηγική ιστορία του Ελληνισμού. Διότι η αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό θέμα αλλά ένα στρατηγικό. 

Η ΑΟΖ έχει μια στρατηγική εμβέλεια επειδή είναι ικανή να δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες λόγω της ενέργειας. Είναι η στρατηγική και η ενέργεια που αποτελούν το σταθερό υπόβαθρο της πολιτικής και της οικονομίας. Δίχως στρατηγική και ενέργεια, οι δύο τελευταίες είναι εξαρτημένες και δεν μπορούν τίποτα για την εξέλιξη του κόσμου. Στην Ελλάδα είναι σπάνιο αυτά τα τελευταία χρόνια να έχουμε στρατηγικές αποφάσεις που έχουν ιστορική σημασία και γι' αυτό πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι και να αναδεικνύουμε τέτοια γεγονότα που θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον του Ελληνισμού. Είναι πολλοί ακόμα που έχουν την εντύπωση ότι μόνο η κρίση έχει κάποια σημασία αλλά όσοι είναι συνειδητοποιημένοι αντιλαμβάνονται ότι τώρα αρχίζει μια νέα σελίδα στην ιστορία μας και πρέπει να χαιρόμαστε για αυτήν την ανέλιξη μετά από τόσα χρόνια. 

Το εργαλείο της ελληνικής ΑΟΖ αλλάζει τους συσχετισμούς και ενισχύει τις συμμαχίες. Λειτουργεί ως ένα καταλυτικό πλαίσιο και η αξιοποίησή της μέσω των υδρογονανθράκων είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση. Με τα νέα δεδομένα που προκαλεί δεν θα έχουμε μόνο ανάπτυξη όπως λένε πολλοί που βλέπουν μερικά στοιχεία αλλά κυριολεκτικά ανάκαμψη, πράγμα το οποίο είναι θεμελιακά διαφορετικό. Έτσι αυτήν την περίοδο με αυτές τις αποφάσεις δημιουργούμε μνήμη μέλλοντος. Αυτό είναι που θα θυμούνται οι επόμενοι. Δεν θα βλέπουν πια τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε ούτε τις ιδεολογικές αντιφάσεις. Θα έχουν ως κτήμα τους την ίδια την ελληνική ΑΟΖ. Διότι μετά από αυτές τις συμβάσεις που κηρύξαμε τώρα, θα υπάρξει και ο τρίτος γύρος αδειοδότησης για να συνεχιστεί αυτό το έργο του Ελληνισμού που θωρακίζει την Ελλάδα. Διότι είμαστε στην αρχή της αξιοποίησης της ενεργειακής σκακιέρας. Και αυτό δεν έχει μόνο σημασία για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Τα κοιτάσματα που αναζητούν οι κοινοπραξίες για το φυσικό αέριο έχουν μεγέθη από γιγαντιαία έως υπεργιγαντιαία. Δεν πρόκειται λοιπόν για λεπτομέρειες και για τυπικές υποθέσεις αλλά για την ουσία της ελληνικής πολιτικής ζωής. Με αυτήν την έννοια πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε κάθε βουλευτή που υπερψήφισε αυτήν την κύρωση, διότι αν υπάρχει αυτή η νέα σελίδα στην στρατηγική ιστορία της Ελλάδας είναι χάρη σε αυτούς. Πήραν μια πολιτική απόφαση που έχει στρατηγική εμβέλεια και είναι χάρη σε αυτούς που αναβαθμίζεται η γεωπολιτική της Ελλάδας. Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας αλλά αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες είναι γνήσιο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού και τίποτα λιγότερο. 

πηγή 

Νέα ενεργειακή Ελλάδα

Πολλοί είναι αυτοί που ξεχνούν πόσο εξαρτημένοι είμαστε στον ενεργειακό τομέα. Πολλοί δεν ξέρουν ότι η Ελλάδα ξοδεύει ακόμα και δισεκατομμύρια για την τροφοδοσία της σε υδρογονάνθρακες, δηλαδή σε ναυτιλιακό πετρέλαιο και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όλες αυτές οι εισαγωγές έχουν τεράστιο κόστος οικονομικό για την πατρίδα μας. Έτσι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο τεράστια θα είναι η διαφορά όταν θα είμαστε εμείς παραγωγοί. Διότι δεν θα έχουμε ανάγκη να εισάγουμε. Δεν θα είμαστε δεσμευμένοι ενεργειακά. Το εργατικό δυναμικό θα είναι το δικό μας και θα έχει την ικανότητα να ενισχύσει πρακτικά την οικονομία μας. Θα φρενάρουμε θεαματικά το Brain Drain σε αυτόν τον τομέα. 

Θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι πανεπιστημιακές δομές που θα υποστηρίζουν τους τομείς που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ. Θα εξάγουμε εμείς τόσο πετρέλαιο όσο και φυσικό αέριο και ειδικά σε υγροποιημένη μορφή για να αποτελούμε την προστιθέμενη αξία του. Θα έχουμε νέες και ενισχυμένες συμμαχίες λόγω της σταθερότητας που παράγει η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Θα έχουμε ένα ενισχυμένο δίκτυο φυσικού αερίου. Θα ενωθούμε ενεργειακά με την Κύπρο και η Κρήτη δεν θα είναι πια εξαρτημένη ενεργειακά. Θα αποκτήσουμε μεγαλύτερο γεωπολιτικό σεβασμό λόγω της ενίσχυσης της γεωοικονομίας μας. 

Με άλλα λόγια θα είμαστε μια νέα ενεργειακή Ελλάδα η οποία θα ανήκει στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια δεν θα νιώθουμε ούτε υποχρεωμένοι ούτε πιεσμένοι. Και κανείς δεν θα μπορεί να μας πείσει ότι πρέπει να υποστούμε πολιτικό κόστος για λόγους οικονομικούς. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ακεραιότητά μας και μπορούμε να διεκδικήσουμε ενεργητικά τα δικαιώματά μας χωρίς να κρυβόμαστε πια. 

Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για μια αλλαγή φάσης για την Ελλάδα, αλλά για μια πραγματική αλλαγή κύκλου, με την έννοια ότι μετά όλα αυτά που θα ζήσουμε θα μας φαίνονται τόσο φυσιολογικά που δεν θα βλέπουμε το παρελθόν με τον ίδιο τρόπο αφού θα έχουμε ξεπεράσει πολλές από τις δυσκολίες του. Όλα αυτά έχουν μια αρχή και αυτή η αρχή είναι η κύρωση των συμβάσεων για την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης: 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη, Albedo 14. 04/10/2019 ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Α. Δημητρόπουλο, SigmaTV, 10/10/2019 ΕΔΩ  

Ν. Λυγερός: "Το Μέλλον του Ελληνισμού". Πνευματικό Κέντρο Καστοριέων. 150-28 14th Avenue, Whitestone, NY 11357. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Part I ΕΔΩ
Part II ΕΔΩ

Δηλώσεις Ν. Λυγερού και Δ. Φιλιππίδη στο Hellas FM New York με τον Β. Μαλαματένιος, 13/10/2019 ΕΔΩ 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού - Ομοσπονδίας Βορείου Ηπείρου Αμερικής με Χ. Αθανασάτο, Hellas Fm, 13/10/19 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός: Η δημιουργία της NEFA. New York, 13/10/2019 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.