Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
«Μεθύστε με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»! Έτσι συμβούλευσε ο Κωστής Παλαμάς τους Έλληνες του 1940 που ξεκινούσαν για τα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Ήξερε ο εθνικός μας ποιητής ότι η συνείδηση της συνέχειας του Ελληνισμού και η γνώση της Ιστορίας αποτελούν το απαραίτητο ηθικό υπόβαθρο της νίκης.
Πράγματι η αγωνιστική διάθεση των Ελλήνων του 1940-41, οι επιτυχίες κατά των σιδερόφρακτων Ιταλών του Μουσσολίνι, η συγκινητική αντίσταση κατά των Γερμανών στα οχυρά της γραμμής Μεταξά, το κλίμα ενθουσιασμού στα μετόπισθεν αποδεικνύουν ότι η γενιά του 1940 ακολουθούσε τις αρχές και τις αξίες του διαχρονικού Ελληνισμού.
Η πίστη στην Παναγία -Υπέρμαχο Στρατηγό εμψύχωνε τους φαντάρους μας, όπως ακριβώς ενθάρρυνε και τους Βυζαντινούς προγόνους μας. Ο λογοτέχνης Στρατής Μυριβήλης διηγείται ότι σε κάθε αντίσκηνο στο μέτωπο οι στρατιώτες μας είχαν αναρτήσει εικονίσματα της Παναγίας. Ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης καταγράφει ότι τον Απρίλιο του 1941, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση του Χίτλερ κατά της Ελλάδος, οι Αθηναίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους ψάλλοντας το κοντάκιο: «Τῇ Ὑπερμάχῳ»! Η Χριστιανική Πίστη συνέδεε την Ελλάδα του 1940 με το ελληνορθόδοξο Βυζάντιο/Ρωμανία..
Το ΟΧΙ του 1940 έρχεται να προστεθεί στα πολλά ΟΧΙ του Ελληνισμού. Το αντιστασιακό πνεύμα του Έλληνα μπορεί για λίγο να κρύβεται και να χάνεται. Αλλά στα δύσκολα επανεμφανίζεται. Το ΟΧΙ κατά του Μουσσολίνι έρχεται ως η φυσική συνέχεια του Μολών Λαβέ του Λεωνίδα, της υπερήφανης επιστολής του Ιωάννου Βατάτζη προς τον Πάπα Γρηγόριο Θ΄ το 1237, της απαντήσεως του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου προς τον Μωάμεθ τον Πορθητή το 1453. Το ΟΧΙ του 1940 μάς θυμίζει την υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε τα ΟΧΙ του Ελληνισμού. Να προστατεύσουμε τα σύνορα, την ταυτότητά μας, την Ιστορία μας. Να λέμε ΟΧΙ στον επεκτατισμό της Τουρκίας, στον ανθελληνισμό της αλβανικής ηγεσίας, στις ιστορικές διαστρεβλώσεις των Σκοπίων, στην εθνική αποδόμηση που επιχειρούν κάποιοι ψευδοπροοδευτικοί.
Λίγοι εναντίον πολλών. Η φρουρά μάχεται και δεν παραδίδεται. Όπως και στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Όπως και σε αναρίθμητες μάχες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για τον Έλληνα το πρόβλημα δεν είναι η αριθμητική μειονεξία. Το κυριώτερο πρόβλημα είναι η αποδυνάμωση του εσωτερικού μετώπου. Όταν πιστεύουμε στον Θεό και στην Πατρίδα, όταν έχουμε ομοψυχία πολλά μπορούμε να επιτύχουμε. Όταν διχαζόμαστε και όταν διαγράφουμε από τη μνήμη το ιστορικό παρελθόν κινδυνεύουμε να υποστούμε ήττες.
Στις 26 Οκτωβρίου τιμούμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, ανήμερα του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Στις 28 Οκτωβρίου τιμούμε το πατριωτικό φρόνημα της γενιάς του 1940. Ας μεταδώσουμε στα παιδιά μας τα ελληνορθόδοξα ιδανικά των προγόνων μας!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 27.10.2019
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.