Σελίδες

26 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Ν. Λυγερός για την Βόρειο Ηπειρο, την άμυνα της Κύπρου και τις Κυβερνητικές αποφάσεις στα ενεργειακά.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αλβανία

Οι Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία απασχολούν πλέον και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα που υπάρχουν δεν είναι πια μόνο τοπικά και όλοι ξέρουν τι προσπαθούν να κρύψουν οι αλβανικές αρχές οι οποίες ακολουθούν όλο και περισσότερο τις διαταγές και τις διατάξεις ενός μονοκομματικού συστήματος που αφήνει όλο και λιγότερες ελευθερίες στους πολίτες. Έτσι όσα λένε οι Βορειοηπειρώτες είναι η αλήθεια και τώρα φαίνεται σε διεθνές επίπεδο χωρίς καμία δυνατότητα απόκρυψης από την προπαγάνδα της μονοδιάστατης κυβέρνησης. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέα εργαλεία για να ενισχυθούν οι θέσεις της εθνικής μειονότητας.

Κάθε νέα πρωτοβουλία που αναδεικνύει την αξία της και τη σπανιότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ενισχυτική και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό το επιχείρημα της αυτοχθονίας γιατί δημιουργεί ένα πλέγμα συμμαχιών που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες που υπάρχουν σε απλό διμερές επίπεδο. Κι επειδή η Αλβανία έχει αναγνωρίσει και υπογράψει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών το 2007, κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι θεμελιακά αντίθετη. Κατά συνέπεια εξαρτάται απολύτως από εμάς ποια θα είναι τα δικαιώματα που θα διεκδικήσουμε ενεργά έτσι ώστε να δικαιωθούν οι αθώοι που έχουν καταπατηθεί τόσα χρόνια από τα αυταρχικά καθεστώτα που δεν σέβονται τους ανθρώπους διότι θέλουν μόνο σκλάβους να υπηρετούν την ιδεολογία της βαρβαρότητας.

πηγή 

Η Κυπριακή άμυνα

Η Κυπριακή άμυνα συνεχίζεται με τρόπο αποτελεσματικό σε δύο επίπεδα, δηλαδή στο ενεργειακό και στο διπλωματικό. Η Κύπρος μέσω της ΑΟΖ της, που θωρακίζει όλο και περισσότερο μέσω των νέων συμβάσεων με τις πετρελαϊκές εταιρίες Total, Eni και ExxonMobil που ανήκουν σε ευρωαμερικανικές χώρες που βρίσκονται στο NATO. Έτσι η ενεργειακή σκακιέρα είναι όλο και πιο δυναμική, αφού επιτρέπει ισχυρές συμμαχίες με βάση κοινών συμφερόντων που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της Κύπρου και με αυτόν τον τρόπο την εξωτερική διπλωματία της. Έτσι στον τομέα της διπλωματίας ο Πρόεδρος της Κύπρου μπορεί να υπερασπισθεί πιο αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο επιμένει ότι δεν πρόκειται ν’ αρχίσει νέες διαπραγματεύσεις όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Και αυτό σημαίνει ότι βλέπει ότι είναι ικανός να απαντά πιο δυναμικά στις τουρκικές προκλήσεις δίχως να κάνει πίσω γιατί ξέρει ότι τώρα έχουν ενεργοποιηθεί οι νέες συμμαχίες και τα κοινά συμφέροντα έχουν αλλάξει την ισορροπία προς όφελος της Κύπρου. Έτσι η Τουρκία όσο και να πιέζει δεν μπορεί να πετύχει τίποτα το ουσιαστικό γιατί τα δεδομένα έχουν πάρει άλλη ροή. Η κυπριακή ΑΟΖ εμφανίζεται όλο και πιο ξεκάθαρα ως ένα εργαλείο για τη διπλωματία, επειδή αποτελεί στρατηγικό επιχείρημα που κανείς δεν μπορεί πια να βάλει στο περιθώριο των γενικών διαπραγματεύσεων. Με αυτόν τον τρόπο η Κύπρος αποκτά μια πιο ισχυρή εθνική στρατηγική.

πηγή 

Κυβερνητικές αποφάσεις και ενεργειακά

Η ελληνική κυβέρνηση παίρνει νέες αποφάσεις όσον αφορά στα ενεργειακά και λειτουργεί πιο ενεργά σε διάφορα επίπεδα. Έτσι ετοιμάζεται για την κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων των συμβάσεων που έχει υπογράψει με τις εταιρείες Repsol, ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης, για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 και την θαλάσσια περιοχή Ιόνιο. Ταυτόχρονα ανατρέπει το σχέδιο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ που είχε προωθήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Έτσι ο βασικός κορμός της ιδιωτικοποίησης παραμένει η σύσταση δύο εταιρειών στον τομέα της εμπορίας (ΔΕΠΑ Εμπορία) και των υποδομών (ΔΕΠΑ Υποδομών) και βλέπουμε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα παίξουν έναν ισχυρό ρόλο και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα να αποτελούν και πόλο έλξης για νέους ισχυρούς επενδυτές. 

Συνολικά υπάρχει πλέον μια δυναμική αλλαγή φάσης στον τομέα τον ενεργειακό, γιατί έχουμε να κάνουμε με θεσμούς που πιστεύουν πραγματικά στις απολαβές που θα φέρουν οι νέες αποφάσεις λόγω των κοινών συμφερόντων που έχουν τα κράτη που εμπλέκονται μέσω των πετρελαϊκών εταιρειών. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα περνά πια σε άλλο επίπεδο και δεν μπορεί κανείς να μας πει πια ότι πρέπει να αποδεχόμαστε οποιαδήποτε πίεση, επειδή δεν έχουμε επιχειρήματα ισχύος. Τώρα με τις προοπτικές που δημιουργεί η ελληνική ΑΟΖ, η γεωπολιτική της Ελλάδας αναβαθμίζεται και αποκτά μια ευρωπαϊκή εμβέλεια. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στο ΑΡΤfm, 25/09/2019 ΕΔΩ

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Γ. Καρποδίνη, Albedo 14. 27/09/2019 ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.