Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Η κατάρρευση της τουρκικής προπαγάνδας
Όσο και να θέλει η Τουρκία να έχει ενεργή την προπαγάνδα της μέσω των γεωτρύπανων της στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν μπορεί να την υποστηρίξει έμπρακτα, διότι δεν είναι ανεξάρτητη ούτε επιστημονικά ούτε τεχνικά. Το πρώτο σκέλος φάνηκε αμέσως όταν οι ξένοι ειδικά εγκατέλειψαν τις πλατφόρμες μετά από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ ότι είναι απαράδεκτες και παράνομες οι τουρκικές γεωτρήσεις εντός κυπριακής ΑΟΖ. Το δεύτερο σκέλος φάνηκε στην πορεία, αφού η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει τα γεωτρύπανα Fatih και Yavuz λόγω της άρνησης των προμηθευτών τους να συνεχίσουν να τους στέλνουν τα υλικά που χρειάζονται για την συνέχεια της γεώτρησης.
Έτσι δεν πρόκειται μόνο για μία ερευνητική αποτυχία αλλά και ένα πρόβλημα δομικό που άγγιξε ακόμα και την εφοδιαστική αλυσίδα της όλης προσέγγισης. Και για αυτό κατέρρευσε η ενεργειακή προπαγάνδα της Τουρκίας. Διότι προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να υπολογίσει ότι δεν θα έχει τη στήριξη των ξένων εταιρειών και κρατών που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι ενώ η Τουρκία είχε υπολογίσει ότι με αυτές τις κινήσεις θα προετοίμαζε το έδαφος για τις επόμενες διαπραγματεύσεις φάνηκε τελικά ότι δεν έχει τις πραγματικές δυνάμεις για να υποστηρίξει αυτό το εγχείρημα. Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται επίσης ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε την ενεργειακή μας πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ τοποθετώντας νέους παίκτες και δημιουργώντας συμμαχίες ανεξάρτητα από την Τουρκία.
πηγή
Η ψήφος των Ομογενών
Έπρεπε να περιμένουμε την άφιξη του Πρωθυπουργού στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, για ν΄ ακούσουμε αυτό που περιμένει εδώ και δεκαετίες η Ομογένεια των Ελλήνων. Δηλαδή ότι κάθε Έλληνας πολίτης με εκλογικά δικαιώματα θα μπορεί να ψηφίζει για την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται στον τόπο διαμονής του. Μπορεί να είναι κάτι το αυτονόητο για πολλούς από εμάς, όμως έπρεπε ν΄ακούσουμε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση που ακολούθησε πολιτική βούληση. Και δεν πρόκειται για μια κουτσουρεμένη ψήφο που δεν έχει τα ίδια δικαιώματα. Αλλά για μια δίκαιη ψήφο που θα επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο την πολιτική της Ελλάδος, για να αποφύγουμε τα τοπικά τεχνάσματα που προσπαθούν πάντα να παρουσιασθούν ως στρατηγήματα. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Ελληνισμός θα είναι υπεύθυνος για όλη την Ελλάδα χωρίς εξαίρεση.
Έτσι δεν θα είναι μόνο μερικοί Έλληνες του εξωτερικού που θα ασχολούνται τοπικιστικά με τις περιοχές τους, αλλά όλοι οι Έλληνες για όλη την Ελλάδα. Χαιρόμαστε επίσης που αυτή η απόφαση πάρθηκε επίσημα στη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχει και το πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών και όχι μόνο της Αμερικής, διότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, όπου και να βρίσκονται πάνω στον πλανήτη μας. Δεν πρόκειται επίσης για ένα απλό lobby αλλά για ανθρώπινο και βαθύ νευρωνικό δίκτυο που θα κάνει την Ελλάδα πιο ανθεκτική στις επιθέσεις της βαρβαρότητας. Διότι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι τόσο ευάλωτοι στις ταξικές και κομματικές προσεγγίσεις, επειδή είναι ανεξάρτητοι μεν και υπερκομματικοί δε, όταν εξετάζουν τα εθνικά θέματα που αφορούν τη φύση του Έθνους.
πηγή
Συμβάσεις στην Ελληνική ΑΟΖ
Αυτές τις ημέρες ζούμε ιστορικά γεγονότα σε σχέση με την Ελληνική ΑΟΖ, αφού είναι η πρώτη φορά που ο Ελληνισμός θα διαχειριστεί τόσο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα τόσο στο Ιόνιο όσο Νότια της Πελοποννήσου και Δυτικά και ΝοτιοΔυτικά της Κρήτης. Οι συμβάσεις που γίνονται με την ισπανική Repsol, με τη γαλλική Total και την αμερικανική Exxon Mobil είναι θεμελιακές για τη νέα μας ενεργειακή σκακιέρα και έχουν βέβαια στρατηγικές επιπτώσεις που αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική της Ελλάδας και αυτό γίνεται μάλιστα σε συντονισμό με τη στρατηγική της Κύπρου αφού η Total και η Exxon Mobil βρίσκονται ήδη στα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 7 ,8, 9, 10, και 11.
Η όλη προσπάθεια άρχισε από το 2014 με τον πρώτο γύρο αδειοδότησης, συνεχίστηκε ακόμα και με αλλαγή κυβέρνησης με τον δεύτερο γύρο και με νέα αλλαγή θα προχωρήσουμε στον τρίτο γύρο αδειοδότησης με τη νυν κυβέρνηση. Γι’ αυτό όσοι έχουν επιφυλάξεις ή είναι αρνητικοί είναι καθαρά για κομματικούς λόγους και όχι για εθνικούς ειδικά όταν ξέρουμε ότι προώθησαν τα ίδια θέματα προηγουμένως. Αντιθέτως είναι καλό που διαφορετικά κόμματα έχουν την ίδια εθνική προσέγγιση όσον αφορά στην αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ αφού αυτές οι συμβάσεις επιτρέπουν τη θωράκισή της και ταυτόχρονα βέβαια και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής με τον πιο έμπρακτο τρόπο αφού φέρνουν στρατηγικούς παίκτες με κοινά συμφέροντα με εμάς που αποτελούν μια ασπίδα ενάντια στις προκλητικές επιθέσεις που δεχόμαστε από παράλογα κράτη. Μετά την κατάθεση στη Βουλή, η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή κατέληξε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που οδηγεί στην ψηφοφορία στην ολομέλεια.
πηγή
Οι μαχητές της ελληνικής ΑΟΖ
Όσοι παλεύουν εδώ και χρόνια για να μην πούμε δεκαετίες για τους πιο παλιούς, για την προώθηση της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει να χαίρονται για τις νέες συμβάσεις που έρχονται αφού αποτελούν την υλοποίηση του οράματος που είχαν. Το γεγονός ότι έρχονται εταιρείες μεγάλου βεληνεκούς στην Ελλάδα για να κάνουν έρευνες, εξορύξεις και εκμεταλλεύσεις στην ελληνική ΑΟΖ, είναι τεράστιας σημασίας γεωπολιτικά. Η Repsol, η Total και η Exxon Mobil είναι από τις σπουδαιότερες εταιρείες ανά τον κόσμο και έρχονται να κάνουν έρευνα στην ελληνική ΑΟΖ ενώ πολλοί από τους δικούς μας ήταν δογματικά κάθετοι και μας εξηγούσαν ότι δεν υπάρχει τίποτα ή ότι αν υπήρχε κάτι θα ήταν σε τόσο μεγάλο βάθος που δεν θα υπήρχε εμπορικό συμφέρον. Τώρα όμως που γίνεται αυτή η αλλαγή φάσης όλοι προσπαθούν να μας πουν ότι από την αρχή ήταν μαζί μας. Δεν πειράζει. Σημασία δεν έχει η δικαίωση αλλά η υλοποίηση για τους μαχητές.
Δεν περιμένουν τίποτα από όσους έλεγαν ότι δεν έχει καμία αξία η ελληνική ΑΟΖ, συνεχίζουν την αγωνιστική τους πορεία για να φανούν επιτέλους τα πρακτικά οφέλη για τον Ελληνισμό. Διότι πρέπει τώρα να αγωνιστούμε ενάντια σε όσους πήραν μία θέση σ’ ένα κόμμα που για καθαρά κομματικές σκοπιμότητες δεν θέλει να παραδεχθεί την τεράστια αξία του όλου εγχειρήματος. Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να λειτουργούμε και εποικοδομητικά για να προετοιμάσουμε το έδαφος για τα πράσινα λιμάνια που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και ειδικά LNG αντί να λειτουργούν με ναυτιλιακό πετρέλαιο που παράγει τόσους ρύπους και αγοράζουμε πολύ ακριβά από το εξωτερικό γιατί ποτέ πριν δεν είχαμε επενδύσει στον δικό μας ορυκτό πλούτο εντός ελληνικής ΑΟΖ.
πηγή
Δεν ξεχνούμε την Εκατονταετία
Ό,τι και να γίνει, δεν ξεχνούμε τη Εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όσες εσωτερικές διαμάχες και να υπάρχουν δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Η εκατονταετία παραμένει μια τεράστια ευκαιρία να προτείνουμε με έμπρακτο τρόπο την αρχή των εργασιών για την ανακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας. Με αυτή την πρόταση συνεχίζουμε το έργο του Raphael Lemkin που οδήγησε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών με την ενσωμάτωση της έννοιας της γενοκτονίας που επινόησε ο ίδιος. Συνεχίζουμε και την πρωτοβουλία της Αρμενίας για την 9η Δεκεμβρίου ως ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των γενοκτονιών που έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η πρόταση για τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας είναι η συνέχεια της διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών στα Ηνωμένα Έθνη το 2007 διότι και οι γενοκτονημένοι λαοί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Έτσι έχουμε ένα στρατηγικό μείγμα που καταλήγει στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Και φέτος λόγω της εκατονταετίας είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα αυτήν την ιδέα που αποτελεί τη μεγάλη ενοποίηση των προσεγγίσεων των θυμάτων και των επιζώντων που παλεύουν ενεργά κατά της βαρβαρότητας και των πράξεών της που υποστηρίζονται παθητικά από τις κοινωνίες της λήθης. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν για την 9 Δεκεμβρίου όλο και πιο δυναμικά για να ακουστούν ακόμα περισσότερο τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.