Σελίδες

26 Σεπτεμβρίου 2019

Τύψεις πολλές, Ερινύες σας κατατρέχουν… (Κύπρος 3η Ιουλίου 1570 - Κύπρος 20η Ιουλίου 1974)

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάς

Μετά την κατάληψη της Λευκωσίας όπου οι βάρβαροι κατέσφαξαν όλο σχεδόν τον Ελληνικό Χριστιανικό πληθυσμό, ήρθε η σειρά της Αμμοχώστου. Ο Καρά Μουσταφάς με μύριους Τούρκους πολιορκούσαν την πόλη με τους ελάχιστους μαχητές επί μήνες και θρήνησαν χιλιάδες νεκρούς....

Στις 4 Αυγούστου 1571 Εάλω και η ηρωική Αμμόχωστος.....
Από τις 3 Ιουλίου 1570 την είχαν περικυκλώσει και αποκλείσει.... από ξηρά και θάλασσα.... Τα ίδια δραματικά γεγονότα με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης... Οι Μωαμεθανοί βασιζόμενοι στον υπέρτερο 30πλάσιο στρατό τους και όχι στην ανδρεία τους πετυχαίνουν πάντα τις ντροπιαστικές τους νίκες.

Ο Κύπριος Ιωάννης Ποδοκάθαρος αυτόπτης μάρτυρας της Άλωσης της Αμμοχώστου, 31 Ιουλίου 1571 (Η εισβολή των Οθωμανών Τούρκων 3 Ιουλίου 1570), μετά την κατάληψη της πόλης, συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους επιζήσαντες 21 ευγενείς και παρέμεινε αιχμάλωτος μέχρι, που συγγενείς του κατέβαλαν λύτρα και απελευθερώθηκε, μαζί με τον ηρωικό * Έκτορα, αναχωρώντας για Βενετία…. 

Το 1573 στις 17 Μαϊου σαν εκπρόσωπος των Κυπρίων προσφύγων, που κατέφυγαν στην Βενετία, εκφωνεί ένα πύρινο συγκινητικό λόγο ενώπιον του Δόγη Αλβίς Μοτσενίγκο και πολύ μεγάλου ακροατηρίου επιφανών προσώπων. (Μικρό απόσπασμα): 

«Τώρα είμαστε σκυθρωποί και πικραμένοι, με δάκρυα στα μάτια…, μήπως και τραβήξει την προσοχή σας, που αξίζει στην παρούσα αξιοθρήνητη τύχη μας..., είδαμε με τα μάτια μας την αγαπημένη μας πατρίδα κατειλημμένη κατεστραμμένη, καταπατημένες τις περιουσίες μας, χυμένο το αίμα τόσων δικών μας, είδαμε να παίρνουν τα παιδιά μας από τα σπλάχνα των μανάδων, να τα αιχμαλωτίζουν και να τα κρατούν ακόμα σε αξιοθρήνητη σκλαβιά…» 

Σαν αρχαίος τραγωδός, ο Ποδοκάθαρος αφηγήθηκε με ακατάσχετους θρήνους σε ένα εμπνευσμένο πραγματικής τραγωδίας λόγο, τα βάρβαρα απεχθή εγκλήματα των Μωαμεθανών και τον υπέρτατο πόνο και οδύνη, που προκάλεσε χείμαρρο δακρύων και ρίγη συγκίνησης ψυχή τε και σώματι σε όλους. Γλαφυρά δραματικά και αληθινά ο Ποδοκάθαρος, αναφέρθηκε τότε στα δεινά της ‘Αλωσης και την εγκατάλειψη της μικρής αβοήθητης
Κύπρου το 1570, από τους Οθωμανούς..…. 

Τύψεις πολλές, Ερινύες σας κατατρέχουν…

Του Αντώνη Αντωνά. 

Σκυθρωποί και πικραμένοι είστε, 
με δάκρυα στα μάτια, που χείμαροι ρέουν, 
γη του πυρός γίνονται τα Κύπρια τα χώματα. 

Καίνε το πρόσωπο σας και τη γη, 
όταν οι πύρινες στάλες πέφτουν. 

Τύψεις πολλές, Ερινύες σας περιτριγυρίζουν, 
για της Κύπρου την Άλωση, 
την εγκατάλειψη και την γενοκτονία. 

Το αίμα ακόμη χύνεται, βογγητά ακούγονται, 
ικεσίες κλαυθμοί και προσευχές,
κλάματα από μωρά παιδιά, π’ αποζητούν, 

την μητρική στοργή, την αγάπη, το μητρικό τους γάλα, 
που με τη βία τα πήρανε απ’ την αγκαλιά της μάνας. 

Σκλαβοπούλες και σκλαβόπουλα απελπισμένα, 
παρακαλούν τον θάνατο να έρθει να τους εύρει. 
Την θυσία, τον θάνατο προτιμούν, 
παρά την ατίμωση και τη σκλαβιά, 
στων Οθωμανών τ΄ άτιμα τα χέρια..

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ - www.ledrastory.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.