Σελίδες

20 Αυγούστου 2019

Θέλει δουλειά πολλή.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 7 Αυγούστου 2019.


Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 35.46% τον Σεπτέμβριο του 2015. Έπεσε κατά 144.000 ψήφους το 2019. Ο Βαρουφάκης πήρε όχι μόνο τόσους, αλλά 50 χιλιάδες περισσότερους, δηλαδή 194.000. Έτσι, χωρίς να υπολογίσουμε τις ψήφους της Πλεύσης Ελευθερίας και της Λαϊκής Ενότητας, το τμήμα των ψηφοφόρων στο οποίο έχει επιρροή η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα παραμένει αμετάβλητο, αν δεν αυξάνεται κι όλας. Αθροίζω τους ψηφοφόρους του Βαρουφάκη, διότι εκ πρώτης τουλάχιστον όψως, κρατούν την ίδια ακριβώς στάση απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ (είναι ακραιφνώς αρνητικοί από την πρώτη ημέρα με την ίδια οπτική) και παρά την κριτική ρητορική του αρχηγού τους προς τον Τσίπρα, ήταν και καθ΄ όλη την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σήμερα τα «πρώτα βιολιά» στην υπεράσπιση των πεπραγμένων της προηγούμενης κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψιν μας τις 2.245.978 ψήφους που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, και συμπεριλάβουμε αυτήν την φορά την Πλεύση και την ΛΑΕ, μένουν ορφανές περίπου 170.000 ψήφοι, δηλαδή ποσοστό 7% των ψηφοφόρων που αφέθηκαν στην αγκαλιά της «ελπίδας» του Τσίπρα όταν πρωτοπήρε την εξουσία. Αυτό ήταν όλο λοιπόν. Αλώβητη η ηγεμονία της αριστεράς.

Αν μιλούσε κανείς για τον Τσίπρα το 2015 σε ένα κοινό, ας πούμε 100 αγνώστων του ανθρώπων, ένα μέρος θα σώπαινε και ένα άλλο μέρος ενθουσιωδώς θα εξέφραζε την άποψη ότι επιτέλους η χώρα βρήκε ηγέτη. Αν μιλούσε στο ίδιο κοινό σήμερα, θα είχαμε αντιστροφή: πάλι ένα μέρος θα σώπαινε, αλλά τώρα το μέρος που θα εξέφραζε δημοσίως ελεύθερα και ενθουσιωδώς την άποψή του θα έλεγε ότι καλώς έφυγε επιτέλους ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και επανήλθε μία κανονικότητα.

Αυτό που άλλαξε είναι το ποια άποψη βρίσκει ανταπόκριση, ποια άποψη θεωρεί εαυτήν κυρίαρχη. Επί της ουσίας, στους ίδιους 100 ανθρώπους, η κατανομή συμπαθείας στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο πλέγμα πολιτικής που υποτίθεται ότι εκφράζει, θα ήταν η ίδια. Απλά ο σιωπηλός του 2015 θα φώναζε, ενώ ο φωνακλάς του 2015, σήμερα θα σώπαινε. Χωρίς να αλλάξει άποψη κανένας από τους δύο. Συνιστά αυτό αποδοχή του μαθήματος που μας δίδαξε ο ΣΥΡΙΖΑ, την πλήρη δηλαδή αποδόμηση του (δήθεν) ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς; Όχι, δεν συνιστά. 

Αν ούτε και σήμερα, με νωπές τις μνήμες της περιόδου 2015-19, η ΝΔ δεν συνετιστεί να δώσει τη μάχη οπισθοφυλακών της πολιτικής, της διαχείρισης των συμβόλων, της νοηματοδότησης των πολιτικών όρων, του πολέμου αξιών που μαίνεται στην κοινωνία, την ιδεολογική μάχη στην παιδεία, πότε θα την δώσει; Μάλλον ποτέ. 

Μεταξύ του άτυπου πρώτου γύρου των εθνικών εκλογών (ευρωεκλογών του Μαΐου) και της 7ης Ιουλίου, η ΝΔ αύξησε τα ποσοστά της κατά 6.7% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 7.7%. Η ΝΔ άντλησε ψήφους από την πατριωτική ψήφο του 18% των λοιπών κομμάτων με το επιχείρημα να φύγει επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στους κόλπους του ένα άλλο τμήμα του ιδίου 18% με το επιχείρημα «να μην έρθει η δεξιά». 70 χρόνια μετά τον εμφύλιο, 45 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, άνθρωποι που είναι κάτω των 35 ετών δείχνουν ευάλωτοι σε τέτοιους συλλογισμούς! Τροφή για θερινή σκέψη. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.