Σελίδες

2 Αυγούστου 2019

Ο Νίκος Λυγερός για την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ και τον Πολιτισμό.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Η θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ

 Το γεγονός ότι η Total και η Eni αποφάσισαν να είναι μαζί όχι μόνο στο νέο θαλάσσιο οικόπεδο 7, αλλά και στα προηγούμενα, δηλαδή τα θαλάσσια οικόπεδα 2, 3, 6, 8, 9 και 11, είναι απόδειξη της ενεργής θωράκισης της κυπριακής ΑΟΖ μέσω των συμβολαίων με διεθνής πετρελαϊκές εταιρείες, αφού αυτές έχουν πλέον κοινά συμφέροντα με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μάλιστα η επιλογή της Total να πάρει την πρωτοβουλία αυτής της συνέργιας με την Eni είναι ακόμα πιο θεαματική, αφού δεν δίνει καμιά σημασία στις τουρκικές διεκδικήσεις και τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της Κύπρου. 

Έτσι αυτή η κίνηση αποτελεί και μια επιτυχία από την κυπριακή κυβέρνηση και ειδικά τον αρμόδιο Υπουργό που συνέχισαν μαζί την εποικοδομητική τους στρατηγική χωρίς καμιά καθυστέρηση, επειδή ξέρουν πόσο μεγάλη σημασία έχουν τα χρονικά περιθώρια. Με αυτόν τον τρόπο, η Κύπρος απαντά θετικά στις προκλήσεις της Τουρκίας, διότι δημιουργεί ένα ανθεκτικό συμμαχικό πλαίσιο που την προστατεύει όλο και περισσότερο από τις απειλές. Επίσης η Γαλλία και η Ιταλία ως ευρωπαϊκές χώρες παίζουν ένα ρόλο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποστήριξη και σε διπλωματικό επίπεδο της Κύπρου. 

πηγή

Πολιτισμός και αλλαγή κυβέρνησης 

Ξέραμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έδινε και μεγάλη σημασία στην ιστορία, αλλά δεν υποπτευόμασταν ότι αυτή η απέχθεια αφορούσε και τον πολιτισμό. Ενώ τώρα με την αλλαγή της κυβέρνησης ανακαλύπτουμε προβλήματα στην ίδια την οργάνωση και του θεσμού του πολιτισμού, αφού υπήρχε ασυνέχεια σε πολλαπλά επίπεδα ακόμα και για τις πληρωμές των υπαλλήλων, για τη λειτουργία του ταμείου, για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους. 

Τέλος πάντων, καταλαβαίνουμε επιτέλους πόσο πίσω ήμασταν και σε αυτόν τον τομέα λόγω ιδεολογικής προσέγγισης. Βέβαια πάλι θα βρεθούν οι ειδικοί της δικαιολογίας για να μας πουν ότι δεχόμασταν πιέσεις από το εξωτερικό και ειδικά από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το κάνουν για την υπόθεση της Μακεδονίας ενώ βλέπουν ξεκάθαρα ότι έχει καταρρεύσει αυτή η θεωρία. 

Πρέπει να αντιληφτούμε ότι υπάρχουν Υπουργεία που δεν λειτουργούσαν επί του πρακτέου και ήταν αφημένα στο έλεος του Θεού από άτομα πού πίστευαν μόνο σε μια σταλινική αλήθεια, τα οποία δεν έδωσαν ποτέ σημασία στην έννοια του πολιτισμού, αφού συνδεόταν άμεσα με την ιστορία. Καθώς δεν πιστεύουν στον Ελληνισμό, γιατί να ασχοληθούν με την οργάνωση του αρχαιολογικού ταμείου; Έτσι θα πρέπει να διορθώσουμε και αυτόν τον τομέα για να ζήσει την ανάκαμψη η πατρίδα μας. 

πηγή

Ελληνική ΑΟΖ και Περιφέρειες 

Ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία του 4001/2011 προβλέπει ότι η Περιφέρεια όπου βρίσκεται το θαλάσσιο κοίτασμα και όχι το όλο θαλάσσιο οικόπεδο που μπορεί να αφορά περισσότερες, θα πάρει το 5% των απολαβών του Ελληνικού Δημοσίου και το 20% με στόχο περιβαλλοντικού και εκπαιδευτικού προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ποσά μπορούν να βοηθήσουν έμπρακτα τις Περιφέρειες για την ανάπτυξη τους και αυτές πρέπει να τα αξιοποιήσουν στο έπακρον, αφού αποτελεί και μια δυνατότητα ανάκαμψης. 

Με άλλα λόγια πρέπει οι Περιφέρειες όχι μόνο να ενημερωθούν, αλλά και να συμπεριλάβουν αυτό το ενεργειακό κομμάτι στη στρατηγική τους ανάπτυξη έτσι ώστε οι κάτοικοι να δουν με τον πιο πρακτικό τρόπο όλα τα οφέλη της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ ακόμα και σε τοπικό επίπεδο. Έτσι θα έχουν ένα όραμα με προοπτικές για το μέλλον της περιοχής τους που θα ενισχύσει βέβαια και την Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο. Τώρα λοιπόν που περιμένουμε και την ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν κινήσεις που προετοιμάζουν το μέλλον από τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι νέες Περιφέρειες.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.