Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 23 Ιουλίου 2019.
Είχα την τιμή να γνωρίσω την περασμένη εβδομάδα την ελληνική εθνική ομάδα μαθηματικών κατά την συμμετοχή της στην 60η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (11-21 Ιουλίου 2019, Bath, Ηνωμένο Βασίλειο). Πρόκειται για έξι αρίστους, έξι μαθητές λυκείου που δεν κλωτσάνε ή δεν πετάνε το τόπι με τα χέρια ή με ρακέτα. Όχι ότι θα ήταν κακό αυτό βέβαια. Τι κάνουν; Λύνουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα με αξιοθαύμαστο, απλό και συνάμα γοητευτικό τρόπο!
Όλοι τους πήραν κάποιον τίτλο! Ο Δημήτρης Μελάς πήρε αργυρό μετάλλιο, ο Σπύρος Γαλανόπουλος και ο Ευθύμης Ντόκας πήραν χάλκινο, και τα άλλα τρία μέλη πήραν εύφημο μνεία: ο Δημήτρης Λώλας, ο Μηνάς Μαργαρίτης και η Ειρήνη Μηλιώρη.
Η επίδοση κρίνεται πολύ καλή φέροντας τη χώρα μας στην 40η θέση από 112 χώρες. Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Ανάργυρος Φελλούρης και υπαρχηγός το παλαιό μέλος της εθνικής ομάδας Σιλουανός Μπραζίτικος το 2007 και 2008. Αξιοσημείωτο ότι ο πρώτος εξ αυτών, ο Δημήτρης Μελάς, συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην ομάδα, δηλαδή από την Β Γυμνασίου!
Πρόκειται για ρεκόρ για την χώρα μας. Η επίδοσή του ήταν από τις υψηλότερες των αργυρών μεταλίων. Ας καταγραφούν τα ονόματα αυτά της ομάδας των νέων μας, οι οποίοι κόντρα στο κλίμα της εποχής θα έπρεπε να αποτελούν πρότυπα αριστείας για τα παιδιά μας. Την εποχή της ήσσονος προσπάθειας, μας θυμίζουν ότι τα αγαθά κόποις κτώνται.
Μία από τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις το 2015 ήταν η διακοπή της χρηματοδότησης της συμμετοχής των εθνικών ομάδων των επιστημονικών ενώσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες, όπως στα Μαθηματικά, στην Φυσική, την Χημεία, την Πληφορορική κλπ. Πρόκειται για εθνική ντροπή. Η απαξίωση της αριστείας προσέγγισε επίπεδα έχθρας.
Έτσι, οι ενώσεις κατέφυγαν σε ιδιωτική χρηματοδότηση για την συμμετοχή των εθνικών ομάδων. Σε φορείς που προθυμοποιήθηκαν όπως το Ωνάσειο Κέντρο αλλά και διάφορες επιχειρήσεις όλων των ειδών, από αεροπορικές μέχρι τυροκομικές εταιρείες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ακόμη χρωστάει κάποια χρήματα στο ταξιδιωτικό γραφείο για αποστολή της εθνικής ομάδας σε ξένους διαγωνισμούς της περυσινής χρονιάς. Τραγέλαφος.
Η εκτίμηση του προέδρου της, κ. Φελλούρη, είναι ότι γύρω στα 50,000 ευρώ τον χρόνο είναι το κόστος όλων των διεθνών διαγωνισμών, όλων των επιστημών. Εκτιμώ ότι πρόκειται για πενιχρό ποσό σε σχέση με τον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας.
Μπορεί κανείς να φανταστεί το υπουργείο αθλητισμού να διέκοπτε την κάλυψη των εξόδων για τη συμμετοχή εθνικών ομάδων σε διάφορα αθλήματα; Είμαι βέβαιος ότι θα επανέλθει η κανονικότητα.
Υπάρχουν όμως και επιπλέον ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Ακόμη και χώρες με χειρότερες επιδόσεις στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών κάνουν συστηματικά μαθήματα εκγύμνασης της ομάδας ή των μαθητών που πρωτεύουν στους τρεις πρώτους γύρους των εθνικών διαγωνισμών. Επίσης, θα πρέπει να διευκολυνθούν οι μαθητές να εστιάσουν στα ταλέντα τους. Για παράδειγμα, να υϊοθετηθεί η ρύθμιση που ισχύει για τους αθλητές, ώστε όσοι πρωτεύουν στους εθνικούς διαγωνισμούς να εισάγονται καθ’ υπέρβασιν στην σχολή της επιστήμης τους. Μακροπρόθεσμα, να διερευνηθεί η πρόταση ίδρυσης σχολείων με έμφαση στις θετικές επιστήμες, όπως συμβαίνει με τα μουσικά.
Σχετική ανάρτηση στο facebook με αναλυτικότερα στοιχεία για τις επιδόσεις των μαθητών.
Έξι Άριστοι Έλληνες στα Μαθηματικά!
Στην 60η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (ΔΜΟ), στο Bath της Αγγλίας, η ελληνική συμμετοχή κατέκτησε:
Ένα αργυρό μετάλλιο με τον Δημήτρη Μελά, ο οποίος συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά! Από την Δευτέρα Γυμνασίου! Ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Συνολικά, ο Δημήτρης έχει δύο αργυρά, ένα χάλκινο και μια εύφημο μνεία στις Ολυμπιάδες Μαθηματικών. Στην συγκεκριμένη ΔΜΟ είχε από τις υψηλότερες επιδόσεις των αργυρών μεταλλίων, δηλαδή απείχε μία ανάσα από το χρυσό! Πήρε 29 βαθμούς (το άριστα είναι 42) και ήταν ο 55ος στον κόσμο από 651 συμμετοχές.
Ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Σπύρο Γαλανόπουλο. Δυστυχώς, ο δαίμων του τυπογραφείου έγραψε το όνομά του ως Γιαννακόπουλο. Χρεώνομαι το σφάλμα. Όταν αναρτηθεί στο Αντίβαρο αργά το βράδυ, θα το διορθώσω. Ο Σπύρος πήρε 22 βαθμούς με σχετικά πολύ υψηλή βαθμολογία για χάλκινο και έθεσε τις βάσεις για την επόμενη χρονιά μια που έχει ακόμη τέτοια περιθώρια.
Ένα ακόμη χάλκινο μετάλλιο από τον Εύθυμη Ντόκα με 20 βαθμούς. Ο Ευθύμης συμμετείχε και το 2018 στην ομάδα και επίσης βρίσκεται στη Β Λυκείου, άρα έχει ακόμη μια χρονιά συμμετοχής στην ΔΜΟ.
Τρεις εύφημες μνείες από τους μαθητές:
Δημήτρη Λώλα, ο οποίος συμμετείχε για τρίτη χρονιά στην εθνική ομάδα και έχει ήδη ένα αργυρό και ένα χάλκινο στην συγκομιδή του.
Μηνά Μαργαρίτη, ο οποίος έχει μέλλον μπροστά του για συμμετοχή την επόμενη χρονιά.
Και την Ειρήνη Μηλιώρη, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά.
Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα! Και οι έξι επέστρεψαν με κάποιο τίτλο στις αποσκευές τους.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.