Σελίδες

31 Ιουλίου 2019

Η θέση των πρυτάνεων για το Άσυλο

Γράφει ο Πέτρος Μακρής  

Δεν είναι άμοιρο ευθυνών για τη σταδιακή και απρόσκοπτη μετεξέλιξη του πανεπιστημιακού ασύλου σε κρησφύγετο αδίωκτων και ατιμώρητων εγκληματικών και αντικοινωνικών στοιχείων, ένα μεγάλο μερίδιο του ΔΕΠ (Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού) των πανεπιστημίων μας.

Τα αίτια αυτής της καταλυτικής μετεξέλιξης ξεκινούν από τρεις αφετηρίες:

1. Το ανόητο δόγμα: «Όχι στην εντατικοποίηση των σπουδών», που το προώθησαν ή το ανέχτηκαν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης του ’74. Αυτό ακριβώς το δόγμα καλλιέργησε τη μαθησιακή φυγοπονία και την επικράτηση της απαιδευσίας με αποτέλεσμα, η αλληλοδιαδοχή των νεότερων πανεπιστημιακών γενεών στο καθεστώς ημιμάθειας να τροφοδοτεί όχι μόνον την τάξη των διδασκομένων αλλά δυστυχώς και ορισμένων διδασκόντων. 

2. Την κατά το πρότυπο αυταρχικών καθεστώτων κομματικοποίηση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Έτσι το φοιτητικό κίνημα έχασε την αυτονομία του και τον ριζοσπαστικό, ανανεωτικό του χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό θεωρώ χρήσιμο να επισημάνω, ότι σε αντίθεση προς το σημερινό κάθε άλλο παρά γόνιμο πολιτισμικά φοιτητικό κίνημα, στο αντίστοιχο κίνημα της γόνιμης δεκαετίας του 1960 η ΟΤΣΣΕ (Ομοσπονδία Τοπικών Σπουδαστικών Συλλόγων Ελλάδος), αριθμούσε πάνω από 70 φοιτητικούς συλλόγους, με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική δράση (Περίοδος του 1-1-4 και της θρυλικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική»).

3. Τη σχεδόν κυρίαρχη συμμετοχή του φοιτητικού δυναμικού στην εκλογή των πρυτανικών αρχών. Η συμμετοχή αυτή παρεκίνησε ορισμένους υποψήφιους πρυτάνεις, στη συγκρότηση φοιτητικών ομάδων, όχι μόνον συμπαράστασης, προς «ημετέρους» υποψηφίους του ΔΕΠ, αλλά και κρούσης κατά των υποψηφίων αντιπάλων.

Αποτέλεσμα αυτών των κρούσεων ήταν το χτίσιμο με τούβλα και σοβάδες των πρυτανικών γραφείων…

Ας ελπίσουμε ότι εδώ θα πέσει επιτέλους οριστικά η μαύρη αυλαία αυτού του εφιαλτικού χρονικού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.