Το πράσινο «φως» στην πώληση επτά ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου MH-60R και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ελλάδα ενέκρινε η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (DSCA) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το κόστος της προμήθειας μέσω κεφαλαίων FMS μπορεί να ανέλθει έως και τα 600 εκατ. $ εάν υλοποιηθεί το σύνολο της παραγγελίας.
«Το State Department ενέκρινε την πιθανή πώληση προς την ελληνική κυβέρνηση ελικοπτέρων MH-60R, με περαιτέρω υποστήριξη, εκτιμώμενου κόστους 600 εκατ. δολαρίων» ανέφερε το Γραφείο, σε ανακοίνωσή του.
«Το Γραφείο Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας παρέδωσε την απαιτούμενη επιβεβαίωση στο Κογκρέσο για την πιθανή πώληση, στις 12 Ιουλίου του 2019» προστίθεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα ζήτησε επτά ελικόπτερα MH-60R, συμπεριλαμβανομένου και του επιπλέον εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η Ελλάδα έχει αιτηθεί:
- Την προμήθεια επτά (7) ελικοπτέρων MH-60R, εφοδιασμένων με δέκα (10) ραντάρ APS-l 53(V) (επτά επί των ελικοπτέρων και τρία εφεδρικά)
- 18 κινητήρες T700 GE-401C (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερις εφεδρικές)
- επτά συστήματα ALFS (Airborne Low Frequency System)
- δέκα (1) συστήματα στόχευσης AN/AAS-44C(V) (επτά επί των ελικοπτέρων και τρία εφεδρικά)
- 18 συστήματα GPS/INS (Global Positioning System/Inertial Navigation Systems) με ενσωματωμένο σύστημα SAASM (Selective Availability/Anti-Spoofing Module (SAASM) (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερα εφεδρικά)
- 1.000 ηχοσυμαντήρες AN/SSQ-36/53/62
- δύο (2) εκπαιδευτικά βλήματα AGM-114 M36-E9 CATM (Captive Air Training Missiles)
- τέσσερα (4) εκπαιδευτικά βλήματα AGM-114Q
- 100 κατευθυνόμενες ρουκέτες APKWS (Advanced Precision Kill Weapons System)
- 30 τορπίλες Mk.54
- 12 πολυβόλα M-2400 και 12 πολυβόλα GAU-21
- 18 ασυρμάτους AN/ARC-210 APX-1990A(C) (14 επί των ελικοπτέρων και τέσσερις εφεδρικούς)
- 24 συστήματα νυχτερινής όρασης AN/AVS-9
- δέκα (10) συστήματα IFF AN/APX-123 (8 εγκατεστημένοι, 2 ως ανταλλακτικά).
Είναι αξιοσημείωτο ότι το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε τα ελικόπτερα με φουλ εξοπλισμό αλλά και οπλισμό, ακόμα και κατευθυνόμενες ρουκέτες που δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Η DSCA κατά την πάγια τακτική της αναφέρει τις μέγιστες ποσότητες που έχουν ζητηθεί από τον πελάτη και έχουν εγκριθεί προς πώληση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτές που τελικά θα παραδοθούν.
Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης είναι η Lockheed Martin Rotary and Mission Systems και ότι η υλοποίηση της διακρατικής πώλησης θα απαιτήσει την τοποθέτηση στην Ελλάδα πέντε πρόσθετων αντιπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ και πέντε αντιπροσώπων του αναδόχου.
Τέλος, διευκρινίζεται ότι η απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου.
πηγή
ΣΧΟΛΙΟ
Τέλος,
διευκρινίζεται ότι η απόκτηση των ελικοπτέρων από την Ελλάδα δεν
πρόκειται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου.
Εχουν πλάκα μερικές φορές οι Αμερικανοί....
Με τους S 400 από την Ρωσία και τα F 35 από τις ΗΠΑ δηλαδή πως θα ανέτρεπαν την ισορροπία υπερ της Τουρκίας;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.