Σελίδες

1 Ιουνίου 2019

NASA: Το Curiosity ανακάλυψε αρχαίες λίμνες στην επιφάνεια του Άρη

Το ρομποτικό μηχάνημα που εξερευνά τον «κόκκινο πλανήτη» έφτασε στην «κοιλάδα» με τα πλούσια σημάδια ορυκτών, που ήταν εξ αρχής ο στόχος του και ξεκίνησε γεωτρήσεις 

Αν κάποιος πιστεύει σε έναν ιδεατό κόσμο, στον οποίο επικρατεί πάντα το δίκαιο και τη αγαθή πρόθεση, μάλλον θα πρέπει να... αλλάξει ηλιακό σύστημα, διότι το... δικό μας, έχει καταληφθεί από μία μορφή ζωής που δεν αφήνει περιθώρια για ρομαντισμούς και ιδεολογικές προσεγγίσεις. Ποια είναι αυτή η μορφή ζωής; Ο άνθρωπος. Όποιος πιστεύει, λοιπόν, ότι οι ανθρώπινες αποστολές που οργανώνονται για τη Σελήνη και τον Άρη έχουν ως οδηγό την... εξερεύνηση του Διαστήματος, θα πρέπει μάλλον να προσγειωθει στην πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η μεγάλη αυτή κινητοποίηση για τη δημιουργία ανθρώπινων αποικιών στη Σελήνη και στον Άρη, έχουν ένα και μοναδικό κίνητρο. Τον ορυκτό πλούτο που κρύβουν τα δύο ουράνια σώματα. Τα ορυκτά έχουν εντοπιστεί και η θέση τους πιστοποιείται μέσω ειδικών αποστολών, όπως είναι το Curiosity. 

Η NASA, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι το Curiosity ανακάλυψε αρχαίες λίμνες στην επιφάνεια του Άρη, στην περιοχή που αφίχθη για έρευνα και η οποία ονομάζεται... «μονάδα που φέρει άργιλο». Με άλλα λόγια, έφτασε σε μία τεράστια κοιλάδα, τον πυθμένα δηλαδή μίας αρχαίας λίμνης, που είναι γεμάτος χρήσιμα ορυκτά. Το ταξίδι τώρα ξεκινά...

Αυτή η περιοχή, η οποία ονομάζεται «μονάδα που φέρει άργλο», είναι το σημείο που οι ερευνητές έχουν πολλά σημάδια που υπονοούν την παρουσία μεταλλικών ορυκτών. Η «κρυφή μάζα», όπως την αποκαλεί η NASA, επιβεβαιώθηκε σε ένα ζεύγος τοποθεσιών γεώτρησης που ονομάζονται Kilmarie και Aberlady. Η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα δύο δείγματα γεωτρήσεων που ανακτήθηκαν από το Kilmarie και το Aberlady είχαν τις υψηλότερες ποσότητες μεταλλικών ορυκτών που έχει βρει το Curiosity κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον πλανήτη Άρη.

Οι εμπειρογνώμονες της NASA διαπίστωσαν ότι η περιοχή είναι εμπλουτισμένη με πηλό (άργιλο) πριν από την άφιξη του Curiosity στον «κόκκινο πλανήτη» το 2012. Η επιβεβαίωση των στοιχείων, θα σημαίνει την ύπαρξη στο σημείο μίας σημαντικής ποσότητας νερού, ήτοι μίας αρχαίας λίμνης στον κρατήρα της Martian Gale.

Ένα ορυκτολογικό εργαλείο στο rover που ονομάζεται CheMin ανέλυσε αυτά τα δείγματα πετρωμάτων, βρίσκοντας υψηλά επίπεδα αργιλικών ορυκτών και πολύ μικρές ποσότητες αιματίτη. Ο διαστημικός οργανισμός έχει ασχοληθεί με την εξερεύνηση του όρους Sharp και της γύρω περιοχής για στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο Άρης είχε κάποτε συνθήκες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζωή.

Αν και τα δείγματα επιβεβαίωσαν ότι μέρος του Άρη είναι εμπλουτισμένο με πηλό, όπως αναμενόταν, η NASA λέει ότι δεν έχει ακόμη διευκρινήσει τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη. Παρόλα αυτά, η NASA χαρακτηρίζει ως «πιθανή» την ύπαρξη αρχαίας λίμνης στο σημείο, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να προβεί σε ασφαλή συμπεράσματα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.