Σελίδες

25 Ιουνίου 2019

Το μέλλον στις αερομεταφορές ξεκίνησε… Flying V από την Airbus και την ολλανδική KLM

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Σοφή η αρχαία ελληνική ρήση και φαίνεται πώς την ασπάζονται τόσο η Airbus, όσο και η ολλανδική KLM. Μία αεροπορική εταιρεία με ιστορία 100 ετών (έτος ίδρυσης της είναι το 1919! Στα 100 χρόνια της ιστορίας της η ολλανδική αεροπορική εταιρεία έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις με πρωτοποριακό χαρακτήρα. Ήταν για παράδειγμα η πρώτη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία που εισήγαγε σε υπηρεσία το DC-2 της Douglas, πρόδρομο του θρυλικού DC-3/C-47 που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία τόσο στις αερομεταφορές όσο και στις επιχειρήσεις του Β΄Π.Π.

Εξακολουθώντας να υιοθετεί τις ίδιες τακτικές, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε πρόσφατα την απόφασή της να προβεί στη χρηματοδότηση, αν και όχι εξ΄ ολοκλήρου, της ανάπτυξης ενός νέου επιβατικού αεροσκάφους με πτερυγικό εκπέτασμα και χωρητικότητα επιβατών και φορτίου, παρόμοια με τα αντίστοιχα του νέου A350.

Στην πραγματικότητα, αυτά θα είναι και τα δύο μόνα κοινά χαρακτηριστικά των δύο αεροπλάνων. Ρίχνοντας μία ματιά στις απεικονίσεις Η/Υ και τα σχέδια του Flying V, διαπιστώνει κανείς αμέσως ότι πρόκειται για κάτι εντελώς νέο που αποκαλύπτει “τη μορφή των πραγμάτων που θα έρθουν” στο χώρο των παγκόσμιων αερομεταφορών.

Αποκαλύπτει με άλλα λόγια ότι η κλασική διάταξη σωληνοειδής άτρακτος με πτέρυγα, πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν της Πολιτικής Αεροπορίας. Αν όχι σε όλες τις κατηγορίες, σίγουρα σε αυτές των μέσης-μεγάλης χωρητικότητας, μέσων και μεγάλων αποστάσεων.

Από που προκύπτει όμως αυτό; Η απάντηση είναι απλή… Η αναζήτηση τρόπων μεταφοράς επιβατών και φορτίου με χαμηλότερο κόστος και, κυρίως, με μικρότερη οικολογική/περιβαλλοντική επιβάρυνση, αποτελεί κύριο ζητούμενο τα τελευταία 50 τουλάχιστον χρόνια. Τουλάχιστον από την πετρελαϊκή κρίση του 1973 και μετά… 

Αυτός είναι και ο λόγος της περαιτέρω εξέλιξης των κινητήρων τζετ (στροβιλοκινητήρων), μέσα από την εμφάνιση και καθιέρωση των turbofan. Στροβιλοκινητήρων δηλαδή με “ανεμιστήρα” στο εμπρός τμήμα τους και μεγάλο λόγο παράκαμψης (High bypass ratio).

Είναι οι μεγάλης μετωπικής επιφάνειας κινητήρες που “φορούν” πλέον όλα τα πολιτικά αεροπλάνα, αλλά και τα στρατιωτικά μεταφορικά, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά από τους παλιούς κλασικούς σωληνοειδείς, μη παρακαμπτικούς (turbojet) στροβιλοκινητήρες που “φορούσαν τα πολιτικά αεροσκάφη των δεκαετιών του ‘60 και του ‘70.

Η μέση κατανάλωση καυσίμου μέσω της συνεχούς βελτίωσης της απόδοσης και των χαρακτηριστικών λειτουργίας των turbofan, έχει περιοριστεί μέχρι και κατά 30% (!) σε σχέση με τους παλαιότερους turbojet… Αυτός είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους για τους οποίους η USAF εξετάζει ακόμα και σήμερα την αντικατάσταση των στροβιλοκινητήρων TF33 στα B-52H τα οποία έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει να αξιοποιεί επιχειρησιακά για δύο ακόμη τουλάχιστον δεκαετίες! 

Η αντικατάσταση των κλασικών στροβιλοκινητήρων JT3 στα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 από τον παρακαμπτικό (Turbofan) CFM56 (KC-135R/Re-engined) στη δεκαετία του ‘80, εξοικονόμησε εκατομμύρια δολάρια στην USAF σε δαπάνες αγοράς καυσίμου σε ετήσια βάση… Το ίδιο συνέβη και στις τάξεις των αεροπορικών εταιρειών… Η εξέλιξη δεν σταματά λοιπόν. Ποτέ.

Μόνο που τώρα στρέφεται σε άλλο κομμάτι. Αυτό της αεροδυναμικής. Και εξηγούμαστε… Στο πρόγραμμα Flying V συμμετέχει και το πολυτεχνείο του Delft, με υπεύθυνο τον καθηγητή Roelof Vos, ο οποίος σε δηλώσεις του σχετικά με το πρόγραμμα, αποκάλυψε το λόγο για τον οποίο η αεροπορική βιομηχανία θα στραφεί ξανά στην αεροδυναμική και κατ’ επέκταση στην οριστική εγκατάλειψη της κλασσικής διάταξης των πολιτικών αεροπλάνων που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ο κύριος αυτός είπε μεταξύ άλλων τα εξής: “Η συνολική επιβάρυνση των πολιτικών πτήσεων σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ανέρχεται σε ποσοστό 2,5% (πολύ αισιόδοξο νούμερο κατά την άποψή μας). Οι συμβατικοί παρακαμπτικοί στροβιλοκινητήρες έχουν φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής τους.

Δεν διακρίνονται περαιτέρω περιθώρια εξέλιξής τους. Από την άλλη πλευρά οι ηλεκτρικοί κινητήρες συνεπάγονται βάρος (μπαταρίες) και έχουν συγκεκριμένες εφαρμογές. Δεν μπορούμε να πετάξουμε πάνω από τον Ατλαντικό με ηλεκτρικούς κινητήρες σήμερα και δεν θα μπορούμε ούτε σε 30 χρόνια.

Επομένως δεδομένου ότι η άτρακτος παράγει άντωση και συνεισφέρει στη μείωση της αεροδυναμικής οπισθέλκουσας, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την κλασική διαμόρφωση σωληνωειδούς ατράκτου και συμβατικής πτέρυγας και να πάμε σε πιο προηγμένες, αεροδυναμικής φύσης, λύσεις (συγχώνευση ατράκτου – πτέρυγας), προκειμένου να επιτύχουμε μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Τουλάχιστον μέχρι οι εξελίξεις στην τεχνολογία των κινητήρων να μας επιτρέψουν να στραφούμε ξανά σε αυτούς”.

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Airbus εξετάζει το ενδεχόμενο υιοθέτησης πολλών διαφορετικών αεροδυναμικών διαμορφώσεων εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια, για τα πολιτικά αεροσκάφη του μέλλοντος. Προς το παρόν το Flying V, αναμένεται να πετάξει για πρώτη φορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπό τη μορφή μοντέλου υπό κλίμακα.

Από τον Οκτώβριο, ένα ομοίωμα της σχήματος V καμπίνας επιβατών του θα εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο Schipol του Άμστερνταμ και θα είναι ανοικτό στο επιβατικό κοινό, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της KLM. Δοκιμές μοντέλων του αεροσκάφους έχουν ήδη γίνει σε αεροσύραγγες, ενώ σχεδιάζεται η συνέχισή τους με πιο εντατικούς ρυθμούς και στο μέλλον. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.