Σελίδες

27 Ιουνίου 2019

ΧΑΟΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ

Η επιδίωξη της Ν.Δ. και η ανάγκη για μια δημοκρατία με πολλές απόψεις

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο* 

Ενα από τα χόμπι μου είναι η ερασιτεχνική μελέτη της αστρονομίας. Ετσι λοιπόν, όταν φίλοι μου που έχουν ασπαστεί το δόγμα «ψήφισε Ν.Δ., να πέσει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ, και μετά βλέπουμε» με ρωτάνε γιατί δεν στηρίζω Μητσοτάκη, η απάντησή μου είναι: «Επειδή καταλαβαίνω ότι απέχω πολιτικά δέκα έτη φωτός από τον Τσίπρα, αλλά απέχω και πέντε έτη φωτός από τον Μητσοτάκη». Εντύπωση μου έχει προκαλέσει επίσης το φαινόμενο της «επίκλησης για αυτοδυναμία» που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας. Ως τις ευρωεκλογές ο στόχος ήταν να βγουν απλώς νικητές. Διάφοροι ενδοτικοί και δειλοί πολιτευτές της εκφράζανε ανερυθρίαστα την άποψη ότι αν δεν ψηφίζαμε μαζικά το κόμμα τους ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έβγαινε πρώτος. Τώρα, με την άνεση του συντριπτικού 9,37% διαφοράς που πέτυχαν στις ευρωεκλογές, προάγουν το ψευτοδίλημμα «αυτοδυναμία της Ν.Δ., αλλιώς θα έρθει το χάος». Υπενθυμίζω τις δημόσιες επικλήσεις του κ. Μητσοτάκη για ευρεία κυβερνητική συνεργασία με άλλα κόμματα (ΚΙΝ.ΑΛ.) ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Ν.Δ. (δήλωσή του, Νοέμβριος 2018).

Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο της πολιτικής πώρωσης και του οπαδισμού; Μήπως η αστεία και απολυταρχική ευχή του υποψήφιου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη για μία μόνο άποψη στη Βουλή, μια Βουλή προφανώς που θα την απαρτίζει ένα κόμμα; Θυμίζω την εξαιρετικά αστεία φράση του από την ομιλία του το 2017 στο συνέδριο της Ν.Δ.: «Κάθε κόμμα βγάζει ένα δικό του πόρισμα. Για ένα γεγονός υπάρχουν τρεις, τέσσερις, πέντε αλήθειες. Αυτό και μόνο τούς αφαιρεί στα δικά μου μάτια κάθε αξιοπιστία. Πιστεύω πως κάθε πολίτης θα ήθελε να μένουν οι βουλευτές στην αίθουσα, μέχρι να βγει λευκός καπνός. Ενα πόρισμα, μία αλήθεια». 

Ισως θα πρέπει να βάζουμε και το πιστόλι στο κεφάλι των βουλευτών, μέχρι να έχουν την ίδια και πανομοιότυπη «ορθολογική» άποψη που θα έχει στον νου του όποιος ονειρεύεται μονοφωνικές δημοκρατίες, σωστά; Προφανώς και ειρωνεύομαι αυτή την αστεία πρόταση για τη λειτουργία της Βουλής μας. 

Προσωπικά, διαφωνώ κάθετα. Ως γνήσιος αντισυστημικός και με ελεύθερο πνεύμα πατριώτης πολίτης, απαιτώ μια δημοκρατία με πολλές απόψεις. Εχουμε δει πολύ καλά τι καταστροφή επέφεραν οι αυτοδυναμίες των κυβερνήσεων από το 1974 έως το 2011. Εφεραν το χάος, τη μονοφωνία, τη διαφθορά (του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και άλλων), τον απολυταρχισμό. Εύχομαι η Ν.Δ. να συγκυβερνήσει με πατριωτικό και εθνικιστικό κόμμα. 

*Διδάκτωρ Πληροφορικής

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.