Σελίδες

23 Απριλίου 2019

Αμερικανοί επιστήμονες «επανέφεραν» εγκεφάλους χοίρων τέσσερις ώρες μετά τον θάνατο τους

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν εν μέρει να αναγεννήσουν τους εγκεφάλους χοίρων τέσσερις ώρες μετά τον θάνατο των πειραματόζωων.

Το επίτευγμα αυτό αν και εντυπωσιακό, όπως αναφέρεται στο Nature, πυροδοτεί την επιστημονική διαμάχη για το όριο μεταξύ θανάτου και ζωής και παρέχει έναν νέο τρόπο μελέτης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η έρευνα των Αμερικανών ειδικών δείχνει εν ολίγοις ότι ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να ανασταλεί και μερικές εγκεφαλικές συνδέσεις να αποκατασταθούν.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εντοπίστηκαν εγκεφαλικά σήματα που να παραπέμπουν σε συνείδηση ή ενσυναίσθηση.

Όπως και να ‘χει όμως το πείραμα αυτό αμφισβητεί τη μέχρι σήμερα παγιωμένη αντίληψη ότι ο εγκέφαλος εκδηλώνει μια ανεπανόρθωτη ζημιά εντός λίγων λεπτών από την διακοπή της παροχής αίματος προς αυτόν.

Το πείραμα

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Yale συνέλεξε 32 εγκεφάλους χοίρων από ένα σφαγείο και τέσσερις ώρες έπειτα από τη θανάτωση των ζώων, οι εγκέφαλοι συνδέθηκαν σε ένα σύστημα που είχε δομηθεί ειδικά για το πείραμα. Το σύστημα αυτό αντλούσε ρυθμικά ένα ειδικά σχεδιασμένο υγρό πέριξ του εγκεφάλου, το οποίο περιείχε συνθετικό αίμα ώστε να μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο και φαρμακευτικές ουσίες για την επιβράδυνση ή αναστροφή του θανάτου των εγκεφαλικών κυττάρων. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.