Σελίδες

1 Μαρτίου 2019

Η Ευρώπη και ο μύθος του ευρώ

Ένας ένας οι μύθοι της Ενωμένης Ευρώπης καταρρέουν. Διότι, εάν ο στόχος των οραματιστών της Ε.Ε. ήταν να μειωθούν οι ανισότητες και να υπάρξει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των κρατών, τότε μιλάμε για ιστορικό φιάσκο.

Χρειάστηκε, πολύ απλά, μια διπλή κρίση, Μεταναστευτικό και οικονομία, για να διαπιστώσουμε ότι η Ε.Ε. κάποιους κάνει πλουσιότερους και ασφαλέστερους, και κάποιους φτωχότερους και ανασφαλείς. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, θα αναφερθούμε στα στοιχεία έρευνας που έγινε για τα 20 χρόνια ύπαρξης του ευρώ. Ενός νομίσματος που θεωρήθηκε κατάκτηση των λαών της Ε.Ε., μια και θα θωράκιζε τις οικονομίες τους και θα έκανε τους πολίτες των οποίων οι χώρες τους θα ανήκαν στην ΟΝΕ ευημερούντες. Ιδού, λοιπόν, τι αποδείχθηκε από την έρευνα που πραγματοποίησε το Centre for European Politics: ότι άλλη μία φορά οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη νομισματική ένωση είναι η Γερμανία και οι δορυφόροι της.

Ακόμα και στα χρόνια της κρίσης το κέρδος στο πορτοφόλι των πολιτών τους ήταν μεγαλύτερο, την ώρα που άλλες χώρες γονάτιζαν οικονομικά και αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξή τους με το ενιαίο νόμισμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το think tank, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ωφεληθεί περισσότερο από τη δημιουργία του ευρώ. Στην έρευνα αποκαλύπτεται ότι από το 1999, οπότε κυκλοφόρησε το ενιαίο νόμισμα, έως σήμερα και όλη αυτή την περίοδο οι Γερμανοί έγιναν πλουσιότεροι κατά 23.000 ευρώ μεσοσταθμικά από ό,τι εάν δεν ήταν στην ευρωζώνη και οι Ολλανδοί κατά 21.000 ευρώ. Ωστόσο, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι έγιναν πιο φτωχοί κατά 74.000 ευρώ και 56.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η χώρα μας αποτέλεσε εν μέρει εξαίρεση, σύμφωνα με τη μελέτη. Όπως καταγράφεται από τους αναλυτές του Centre for European Politics, τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ οι Ελληνες πολίτες εμφάνιζαν βελτίωση στα εισοδήματά τους από το ευρώ. Ήρθαν όμως τα Μνημόνια και από το 2011 ήρθαν τα πάνω κάτω, με συνέπεια στα εισοδήματα να καταγραφούν τεράστιες απώλειες.

Συνολικά, κάθε Ελληνας έγινε πιο πλούσιος μόλις κατά 190 ευρώ σε σχέση με τα χιλιάδες ευρώ του Βορρά. Το χειρότερο όμως δεν είναι το γεγονός ότι κάποιοι γίνονται πλουσιότεροι από τη δημιουργία του ευρώ και άλλοι όχι. Το δυσμενέστερο είναι ότι δεν μπορούν πλέον οι αδύναμες χώρες να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους υποτιμώντας τα νομίσματά τους, μετατρέποντας σε μονόδρομο την ανάγκη διπλασιασμού των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμπεραίνουν οι συντάκτες. Όπερ μεθερμηνευόμενον, λίγα Μνημόνια ακόμα, όπως και αν τα βαπτίσουμε... 

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.