Σελίδες

3 Μαρτίου 2019

Ινδία, Πακιστάν και η πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης: Ποιός κερδίζει;

Η «κατανάλωση ειδήσεων» χωρίς την κατανόηση των επιπτώσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής της υπερπληροφόρησης.

Καθώς η «επίσημη» ειδησεογραφία και η κατευθυνόμενη «ανάλυση» επιμένει να καταδικάζει είτε την Ινδία, είτε το Πακιστάν για τη διαφαινόμενη κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ των δύο χωρών, διαφεύγει σχεδόν από παντού το κρίσιμο ερώτημα: Ποιός θα βγει κερδισμένος από την κλιμάκωση της έντασης, ή από μία πολεμική σύρραξη με αντικείμενο το Κασμίρ;

Ο πρώτος πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά την οριοθέτηση των συνόρων τους ξέσπασε στα 1947 και έγινε με αντικείμενο το Κασμίρ. Έκτοτε, οι δύο χώρες πολέμησαν μεταξύ τους στα 1965, στα 1971 και στα 1999. Εκτός από τον πόλεμο του 1971, όλοι οι άλλοι έγιναν με αντικείμενο το Κασμίρ. Ενδιάμεσα υπήρξε (και συνεχίζει να υφίσταται) μία διαρκής σύγκρουση χαμηλής εντάσεως με επεισόδια στα σύνορα, στρατιωτικές κινήσεις μέχρι τα όρια της πλήρους πολεμικής αναμέτρησης κλπ. 

Το Κασμίρ, μοιρασμένο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, παρεμβάλλεται μεταξύ των συνόρων Κίνας – Ινδίας και Κίνας – Πακιστάν. 

Από πλευράς Ινδίας θα ήταν εξαιρετικά πλεονεκτικό, να δημιουργηθούν εντάσεις στα βόρεια σύνορα του Πακιστάν, ειδικά μετά την ανάπτυξη του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC, China–Pakistan Economic Corridor), εφ’ όσον αυτές οι εντάσεις θα της κόστιζαν λιγότερο από τα οφέλη που θα αποκόμιζε. 

Από πλευράς Πακιστάν, οι εντάσεις στο Κασμίρ δημιουργούν ανησυχία κυρίως για την υδροδότηση της χώρας: Ο Ινδός Ποταμός πηγάζει στα Ιμαλάϊα, στο σινοκρατούμενο Θιβέτ, και διαπερνά το Ινδικό Κασμίρ, πριν εισέλθει στο Πακιστάν για να εκβάλει στην Αραβική Θάλασσα. (Μάλιστα, η Ινδία απείλησε αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pulwama του Ινδικού Κασμίρ, και πριν την αεροπορική εισβολή στο Πακιστάν, πως θα περιορίσει τη ροή του νερού του Ινδού Ποταμού στο Πακιστάν, απειλή που «παραμένει στο τραπέζι»).

Το Κασμίρ είναι μία μουσουλμανική περιοχή: Περίπου οι μισοί από τα 7 εκ. κατοίκων του ινδικού του τμήματος είναι μουσουλμάνοι, όπως και το 100% των 6 εκ. κατοίκων του πακιστανικού του τμήματος. Οι τζιχαντιστές τρομοκράτες που εδρεύουν στο Πακιστάν και δρουν στο Κασμίρ (Jaish-e-Mohammed – ο στρατός του Μουχάμαντ) έχουν ανοιχτά εκδηλώσει την πρόθεσή τους να προσαρτηθεί ολόκληρο το Κασμίρ στο Πακιστάν υπό τον νόμο της Σαρία.

Η δράση των τζιχαντιστών παγκοσμίως είναι γνωστό από που έχει κυρίως υποκινηθεί (ομολογία της Χίλαρυ Κλίντον). Δεν είναι και τόσο γνωστό το για ποιούς λόγους, ωστόσο η στοιχειώδης γνώση των νόμων της γεωπολιτικής επιβάλλει την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων: 

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα βλάψει και τις δύο χώρες σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι θα τις ωφελήσει, στο μέτρο που καμία από τις δύο δεν πρόκειται να επικρατήσει στο σύνολο του Κασμίρ.

Από μία τέτοια κλιμάκωση, ο μη – εμπλεκόμενος άμεσα μεγάλος χαμένος θα είναι η Κίνα.
Από μία τέτοια κλιμάκωση, ο μη – εμπλεκόμενος άμεσα μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της Κίνας στη σύγχρονη μάχη για την γεωπολιτική πρωτοκαθεδρία: Οι ΗΠΑ και εν γένει η «Δύση» – ή τέλος πάντων το κομμάτι της «Δύσης» που παραμένει «συμμορφωμένο».


Και είναι αυτά ακριβώς τα συμπεράσματα που αντιτίθενται στην «επίσημη» ειδησεογραφία και στην κατευθυνόμενη «ανάλυση» της σύγχρονης εποχής της υπερπληροφόρησης, συνδυασμένα με το δεδομένο πως οι τζιχαντιστές τρομοκράτες δεν είναι, απαραίτητα, υποχείρια των κρατών που τους φιλοξενούν και πως τα κράτη που τους φιλοξενούν δεν διαθέτουν απαραίτητα την δυνατότητα να αποστασιοποιηθούν αποτελεσματικά από αυτούς.

(Ο χάρτης του Κασμίρ είναι από τη Wiki. Με πράσινο χρώμα η Πακιστανική περιοχή του Κασμίρ, με σκούρο πορτοκαλί η Ινδική.) 

Πετροβούβαλος/Αβέρωφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.