Σελίδες

4 Φεβρουαρίου 2019

Θα του το θέσει ωμά « εδώ και τώρα αποστρατικοποίηση των νησιών του ΑΙΓΑΙΟΥ, διαφορετικά θα δεις, τι θα πάθεις;»

Και στην απορία του κ. Τσίπρα προς τον Ερτνογάν, τι θα μου κάνεις; Απαντάει λίγες ώρες πριν την επίσκεψη του πρώτου στην τουρκία, η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, Γιαπράκ Γκιουρσόι «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η πιθανότητα διαρκών μικρών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα Ελληνικά νησιά ή γύρω απ’ αυτά. Τέτοιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συρράξεις με θύματα στρατιωτικούς και πολίτες και από τις δύο πλευρές.» 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Συνεχίζει η Γιαπράκ Γκιουρσόι [στο Foreign Policy Centre]: «Ένα τέτοιο ‘ατύχημα’ θα μπορούσε πάλι να οδηγήσει σε πραγματικές μάχες αν οι πολιτικές ηγεσίες και στις δύο πλευρές του Αιγίου δεν κάνουν μια συνειδητή προσπάθεια να κατεβάσουν τους τόνους τόσο διπλωματικά όσο και δημοσίως». https://www.iefimerida.gr/news/476467/germaniko-dimosieyma-na-giati-o-erntogan-tromazei-ayti-tin-periodo-tin-ellada 

Το κάρφος στον βάσκανο μάτι των τούρκων είναι ο ετοιμοπόλεμος Ελληνικός στρατός στα νησιά του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ μας. 

Το ΑΙΓΑΙΟ τον τελευταίο καιρό βάλθηκαν να το λένε ΜΠΛΕ ΠΑΤΡΙΔΑ τους, λες και δεν έχει αυτό ιστορικότατο όνομα. 

Αλλά μιας που δίνουμε εμείς την ιστορία μας, να μην φτιάξουν και οι γείτονες δικά τους ονόματα, ενώ έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους για τετελεσμένα γεγονότα- επεισόδια. 

«Για φόβους στην Ελλάδα μιας κατασκευασμένης από την Τουρκία κρίσης στο δρόμο προς τις δημοτικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου στη γειτονική χώρα κάνει λόγο η γερμανική έκδοση της Huffington Post» https://www.iefimerida.gr/news/476467/germaniko-dimosieyma-na-giati-o-erntogan-tromazei-ayti-tin-periodo-tin-ellada 

Θεωρούμε ότι το θέμα της αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών θα είναι το κορυφαίο ως αναφορά τα ανοικτά ζητήματα στην περιοχή του ΑΙΓΑΙΟΥ και αυτό διότι είναι τροχοπέδη στα άμεσα σχέδια της Άγκυρας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο 25 Οκτωβρίου 2018 θέμα απόσυρσης του Ελληνικού Στρατού από τα νησιά του Αιγαίου έθεσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ καθώς όπως ισχυρίζεται είναι παράνομη η παρουσία του βάση συνθηκών. 

«Υπάρχουν νησιά που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να παραμένουν αποστρατιωτικοποιημένα. Το ζήτημα το δικό μας είναι η στρατιωτικοποίηση των νησιών τα οποία πρέπει να μην έχουν στρατό. Το παρακολουθούμε και του δίνουμε σημασία. Αναμένουμε τον σεβασμό στις συνθήκες, να μην υπάρχουν προκλήσεις και προβοκάτσιες και να υπάρχει σεβασμός στις αρχές καλής γειτονίας» δήλωσε. 

Μια εμπεριστατωμένη έκθεση με το τι συμβαίνει στο ΑΙΓΑΙΟ έχουμε από τον αναλυτή Θεόφραστο Ανδρεόπουλο

• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Λήμνος και Σαμοθράκη

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του.

«Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα» (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις εδόθησαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις Κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.

Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας 

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής: 

«Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρεί εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα: 

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τινος έργου. 

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων. 

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην».

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας. 


Το καθεστώς των Νήσων του Ν.Α. Αιγαίου (Δωδεκάνησα) 

Τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της συμφωνίας CFE. 

Όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων, σημειώνεται ότι: 

• Η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη του 1947, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι’ αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλα κράτη. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες» εκτός των συμβαλλομένων. 

• Η πρόβλεψη περί αποστρατικοποίησης των Δωδεκανήσων έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά.

Πέραν των ανωτέρω, η Ελλάδα, όπως και κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος στον κόσμο, δεν μπορεί να παραιτηθεί από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που η Τουρκία, παραβιάζοντας κατάφωρα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο.» Θεόφραστος Ανδρεόπουλος https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/722657_hakar-provlima-mas-einai-o-ellinikos-stratos-sta-nisia-toy 

Για αυτό ο σουλτάνος θέλει να τα αλλάξει όλα στο ΑΙΓΑΙΟ έστω και αν χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις.
Η τουρκική απειλή δεν αναβαθμίστηκε μόνο αλλά είναι υπαρκτή προ και εντός των πυλών. 
Αλλά μόνοι τους οι τούρκοι έχουν βράσει και τα κόλλυβα τους βάζοντας τα μέσα στο ζωνάρι τους… 

Να πως.. 

Κατασκευάζουν εσπευσμένα ναυτική βάση στην Μαύρη θάλασσα απέναντι από τον Ρωσικό στόλο που ναυλουχεί και ετοιμάζεται στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας 

«Το τουρκικό ναυτικό ξεκινά την κατασκευή νέας βάσης στη Μαύρη Θάλασσα. Το σχέδιο υπάρχει εδώ και 10 χρόνια αλλά τώρα αρχίζει η υλοποίησή του. 

Η τουρκική ναυτική βάση στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται στο Karadeniz Ereğli και απέχει περίπου 100 ναυτικά μίλια από τη βόρεια είσοδο των στενών. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχαν γίνει κάποιες σκέψεις για τη δημιουργία βάσης στη περιοχή, καθώς από εκεί τα τουρκικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν εύκολα να παρακολουθούν τις κινήσεις πολεμικών πλοίων του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι σκέψεις αυτές δεν προχώρησαν αφού ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Τώρα που φαίνεται ότι αρχίζει ξανά, η βάση στη Μαύρη Θάλασσα έχει τη σημασία της. Όχι μόνο για τους Τούρκους αλλά και για τους Αμερικανούς.» https://www.militaire.gr/ayti-einai-i-nea-naytiki-vasi-tis-toyrkias-sti-mayri-thalassa/ 

Ότι και δηλώσεις να κάνουν στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Τσίπρας και Ερντογάν η προφητεία τρέχει με χίλια … 

ΣΤΩΜΕΝ καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

1 σχόλιο:

  1. Αλωνίζει για τα καλά ο διάβολος στη χώρα, όπως βλέπουμε με όλα τούτα.
    ΟΜΩΣ:
    ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...!
    https://www.youtube.com/watch?v=wJhNZ2u4I08
    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.