Σελίδες

12 Ιανουαρίου 2019

Η ιστορία διδάσκει!!

Το 1717 η γαλλική εταιρία "Mississipi" ξεκίνησε για να αποικίσει την κάτω κοιλάδα mississipi.

Για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά της πούλησε μετοχές στο χρηματιστήριο του Παρισιού.
Για να αυξηθεί η τιμή, διέδωσε ιστορίες για υπέροχα πλούτη και ευκαιρίες στην κοιλάδα Mississipi. Γάλλοι αριστοκράτες, επιχειρηματίες και αστοί την πάτησαν μ' αυτές τις φαντασιώσεις και οι τιμές των μετοχών της Mississipi εκτοξεύτηκαν. 


Ξεκινώντας από 1.000 λίβρες έφτασαν 10.000 σε λίγους μήνες. Οι άνθρωποι πουλούσαν όλα τα υπάρχοντά τους και έπαιρναν τεράστια δάνεια για να αγοράσουν μετοχές mississipi. Όλοι πίστευαν ότι είχαν ανακαλύψει τον εύκολο δρόμο για τα πλούτη.

Αλλά στη συνέχεια κάποιοι κάτοχοι μετοχών συνειδητοποίησαν ότι οι τιμές των μετοχών ήταν εντελώς μη ρεαλιστικές και άρχισαν να πωλούν. Έτσι η τιμή άρχισε να μειώνεται. Όταν οι άλλοι επενδυτές το είδαν αυτό, άρχισαν να πουλάνε και αυτοί, έτσι ώστε να πάρουν μετρητά σε καλή τιμή. Έτσι η τιμή έπεσε ακόμα περισσότερο και ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα.

Για να σταθεροποιηθεί η τιμή, η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας άρχισε να αγοράζει μετοχές. Αλλά δεν είχαν αρκετά χρήματα. Έτσι άρχισαν να τυπώνουν περισσότερα χρήματα.

Τελικά η μετοχή της εταιρείας mississipi δεν είχε καμία αξία. Η Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας όφειλε πλέον τεράστια ποσά χρημάτων στους ξένους, οι έξυπνοι επιχειρηματίες είχαν πουλήσει εγκαίρως και οι μικροί επενδυτές είχαν χάσει ό, τι είχαν και δεν είχαν. Πολλοί από αυτούς αυτοκτόνησαν.

Οι αγορές έχασαν εντελώς την πίστη τους στο γαλλικό οικονομικό σύστημα. Η Γαλλία άρχισε να παίρνει δάνεια με τεράστιο τόκο για να καλύψει τα έξοδα της. Πλέον δεν μπορούσε να καλύψει το αυξανόμενο χρέος της. 

Τελικά ο βασιλιάς Λουδοβίκος συγκάλεσε το γαλλικό κοινοβούλιο που δεν είχε συνεδριάσει για περισσότερο από έναν αιώνα προκειμένου να βρει μια λύση.
Έτσι ξεκίνησε η γαλλική επανάσταση.


Ήταν έλλειψη πίστης που οδήγησε στην επανάσταση. Ούτε ο λαός, ούτε η Μαριάν, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Καμία ομοιότητα με την ελληνική κρίση;
Καμία ομοιότητα με την κρίση του ελληνικού χρηματιστηρίου;
Καμία ομοιότητα με τους ανίδεους Έλληνες που έπαιρναν δάνεια για να αγοράσουν μετοχές?
Καμία ομοιότητα με το ελληνικό κράτος που έπαιρνε δάνεια με υψηλό τόκο για τη χρηματοδότηση των υψηλών δαπανών του;
Καμία ομοιότητα του John Law (ο ηλίθιος που δημιουργησε την Γαλλικη κρίση), με τον Βαρουφάκη που θα έλυνε όλα τα προβλήματα με τις δικές του παλαβομάρες;


Η ιστορία μας διδάσκει. Απλά πρέπει να την διαβάζουμε πότε πότε. 

Alexandros Papadopoulos

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.