Σελίδες

13 Δεκεμβρίου 2018

O Voyager 2 βρίσκεται και επισήμως στον διαστρικό χώρο!

Για δεύτερη φορά στην ιστορία, ένα ανθρώπινο δημιούργημα ταξιδεύει στον χώρο ανάμεσα στα άστρα. Έπειτα από τον Voyager 1 που προηγήθηκε τον Αύγουστο του 2012, ο Voyager 2 έχει πλέον εξέλθει από την ηλιόσφαιρα – την προστατευτική φυσαλίδα σωματιδίων και μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται από τον Ήλιο και περιβάλλουν το ηλιακό μας σύστημα – σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA της 10ης Δεκ. 2018.

Συγκρίνοντας δεδομένα από διαφορετικά όργανα του διαστημοπλοίου, οι επιβλέποντες επιστήμονες της αποστολής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Voyager 2 διέσχισε την εξωτερική άκρη της ηλιόσφαιρας στις 5 Νοεμβρίου. Αυτό το όριο, η «ηλιόπαυση», είναι η περιοχή όπου η πυκνότητα των εξερχομένων σωματιδίων του ηλιακού ανέμου και η ένταση του μαγνητικού του πεδίου, εξισώνονται με τα αντίστοιχα μεγέθη του μεσοαστρικού χώρου. Το Voyager 2 φέρει ένα όργανο που παραμένει σε λειτουργία και που θα παρέχει τις πρώτες παρατηρήσεις για τη φύση αυτής της πύλης προς τον διαστρικό χώρο, καθώς το αντίστοιχο όργανο του Voyager 1 έχει τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Voyager 2 απέχει τώρα λίγο περισσότερο από 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Οι επιβλέποντες της αποστολής επικοινωνούν μαζί του σε αυτή τη νέα φάση του ταξιδιού του με σήματα από και προς το διαστημόπλοιο που καθυστερούν να φτάσουν περίπου 16,5 ώρες, καθώς κινούνται με την ταχύτητα του φωτός. Συγκριτικά, το φως του ήλιου μας καθυστερεί περίπου οκτώ λεπτά για να φτάσει στη Γη.

Τα δύο Voyager αντλούν ενέργεια από τη διάσπαση ραδιενεργού υλικού – οξειδίου του Πλουτωνίου 238 – που περιέχεται σε θερμικές γεννήτριες ραδιοϊσότοπων, τρείς για κάθε σκάφος. Η ισχύς των γεννητριών μειώνεται κατά περίπου 4 watt ετησίως, πράγμα που έχει υποχρεώσει τους υπευθύνους της αποστολής να απενεργοποιήσουν πολλά από τα όργανα των διαστημοπλοίων, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφικών τους μηχανών, προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύς για τα πιό κρίσιμα απ’ αυτά. Οι πηγές ενέργειας και των δύο σκαφών αναμένεται να εξαντληθούν περίπου στα 2025.

Το Voyager 2 εκτοξεύθηκε στα 1977, 16 ημέρες πριν από το δίδυμό του και λίγο πιό γρήγορο Voyager 1. Και τα δύο σκάφη έχουν ταξιδέψει και επιχειρήσει πολύ πέρα ​​από τους αρχικούς τους προορισμούς. Αρχικά είχε προβλεφθεί να παραμείνουν ενεργά για πέντε χρόνια και να διεξαγάγουν κοντινές μελέτες του Δία και του Κρόνου. Ωστόσο, καθώς οι σχεδιαστές της αποστολής είχαν προβλέψει για πολύ παραπέρα, έγινε δυνατό να μελετηθούν οι πιό απομακρυσμένοι πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ο Ουρανός και Ποσειδών – και οι δύο από τον Voyager 2. Η εξερεύνηση δύο πλανήτών μετετράπη σε εξερεύνηση τεσσάρων, χάρη σε μιά πολύ σπάνια ευθυγράμιση των εξωτερικών πλανητών που επαναλαμβάνεται κάθε 175 χρόνια. Τα 41 χρόνια που διαρκεί, καθιστά την αποστολή του Voyager 2 ως την πιο μακροχρόνια διαστημική αποστολή της NASA και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Το Voyager 2 δεν κατευθύνεται προς κάποιο συγκεκριμένο άστρο, αν και υπολογίζεται πως σε περίπου 40.000 χρόνια θα περάσει σε απόσταση 1,7 ετών φωτός από το αστέρι Ross 248. Αν δεν παρενοχληθεί, ή αν το ταξίδι του δεν διακοπεί για κάποιο λόγο, υπολογίζεται πως σε περίπου 296.000 χρόνια, θα πλησιάσει τον Σείριο σε απόσταση 4,3 ετών φωτός.

Η ιστορία των Voyager έχει επηρεάσει όχι μόνο τις γενιές των σημερινών και των μελλοντικών επιστημόνων και μηχανικών, αλλά και ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Τα σκάφη μεταφέρουν χρυσές πλάκες με γήινους ήχους, εικόνες και μηνύματα. Δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανόν να ταξιδεύουν στο διάστημα για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια, αυτές οι ανθρώπινες καταγραφές θα μπορούσαν μια μέρα να απομείνουν ως τα μοναδικά ίχνη του πολιτισμού μας, ενός πολιτισμού που αποκτά όλο και περισσότερους τρόπους αυτοκαταστροφής και όλο και λιγότερα ηθικά ερείσματα. 

Πηγές:  
Eργαστήριο Προώθησης της NASA  
Astrobiology Magazine 
Πηγή για την εικόνα: Eργαστήριο Προώθησης της NASA 
ΑΒΕΡΩΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.