Σελίδες

1 Δεκεμβρίου 2018

Από πού προήλθε η φράση ''έβαλε νερό στο κρασί του;''

Αποτέλεσμα εικόνας για οινος κεκραμενος
Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος

Χρησιμοποιούμε πολλές φορές τη φράση ‘’βάλε νερό στο κρασί σου’’, όταν θέλουμε να πείσουμε κάποιον να υποχωρήσει σε ένα σημαντικό θέμα και να κάνει μία παραχώρηση.

Από πού όμως προέρχεται η συγκεκριμένη φράση, πώς φτάσαμε στο σημείο να τη χρησιμοποιούμε σήμερα και εμείς;

Το ‘’ανέρωτο’’ κρασί είναι εκείνο στο οποίο δεν έχουμε ρίξει νερό. Στον αρχαίο κόσμο το άτομο που έπινε ανέρωτο κρασί δημιουργούσε αισθήματα φόβου στους άλλους σε τόσο μεγάλο βαθμό που θεωρούσαν ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδο τρέλας. Για αυτό το λόγο αναμείγνυαν στο κρασί μεγάλη ποσότητα νερού, σχεδόν ένα προς πέντε, επειδή θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο κάποιος μπορεί να ευχαριστηθεί για περισσότερη ώρα την όμορφη γεύση του κρασιού, χωρίς να κινδυνέψει όμως και από τη μείωση της αντίληψης και την απώλεια της νηφαλιότητας.

Η έκφραση ‘’έβαλε νερό στο κρασί του’’ προήλθε ακριβώς από αυτό το πλεονέκτημα του νερωμένου κρασιού , θέλοντας να δείξει ότι ο άνθρωπος συμβιβάστηκε και έκανε παραχώρηση, κάτι που ίσως υπό την επήρεια της μέθης να μην αποδεχόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.