Σελίδες

8 Δεκεμβρίου 2018

Ο Νίκος Λυγερός για το Προσύμφωνο με τα Σκόπια.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Περί χρήσης Άρθρου 19 του Προσυμφώνου

Μετά από τις ακραίες δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων για τη Μακεδονία μας, όπου έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο την επεκτατική του προσέγγιση, υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που σκέφτηκαν να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 19 του Προσυμφώνου των Πρεσπών επειδή υπάρχει μια διαφορά απόψεων. Όμως πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η ιδέα έχει νόημα μόνο σε μια ισορροπημένη διαπραγμάτευση. Εδώ ξέρουμε όλοι ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και νυν Υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει εντελώς τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων και ανέχεται, αν δεν συμφωνεί εντελώς, τις απόψεις του Ζάεφ για να τελειώσει η διαδικασία στα Σκόπια με τον πιο ομαλό τρόπο και να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της εκεί αντιπολίτευσης. 

Άρα πάντα θα παρουσιάζει τις θέσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τελειώσουν τα Σκόπια για ν’ αρχίσει τη συζήτηση η Ελλάδα. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει το Άρθρο 19 επί της ουσίας αλλά μόνο για το φαίνεσθαι, επειδή πρακτικά δεν υπάρχει διαφορά απόψεων. Κανένας από τους δύο Πρωθυπουργούς δεν σέβεται τον Ελληνισμό και την ιστορία του. Έτσι οι αναφορές στο Άρθρο 19 γίνονται μόνο για λόγους διπλωματικούς και για να κερδηθεί χρόνος από αυτούς που νιώθουν άβολα στη θέση που βρίσκονται έτσι ώστε να καθυστερήσει η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Όμως το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί με αυτήν την χρονοκαθυστέρηση διότι είναι θεμελιακό και θα πρέπει να ακυρωθεί το Προσύμφωνο των Πρεσπών.

πηγή 

Με το Προσύμφωνο δεν υπάρχουν πια όρια

Μπορεί η κρατική προπαγάνδα με την ιδεολογία που τη χαρακτηρίζει, να υποστήριζε τόσο καιρό ότι το Προσύμφωνο των Πρεσπών ήταν οριστικό και ότι θα αποτελούσε ένα φράγμα, στην πραγματικότητα όλη αυτή η επιχειρηματολογία έχει απορριφθεί διότι πολύ απλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει ξεπεράσει κάθε όριο αφού πλέον μιλά όχι μόνο για μακεδονική γλώσσα αλλά επί της ουσίας για μακεδονική μειονότητα εντός της Ελλάδας, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι η προσέγγιση του είναι αλυτρωτική και αναθεωρητική ακόμα και σε σχέση με το Προσύμφωνο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών. 

Είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που βλέπουν ότι το Προσύμφωνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα και ότι αποτελεί ένα άνοιγμα ασκών του Αιόλου στην πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Με τις παραχωρήσεις που έκανε η επίσημη Ελλάδα, δίνει τη δυνατότητα στα Σκόπια να πάνε ακόμα πιο πέρα σε περίεργες διεκδικήσεις. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι αυτό το Προσύμφωνο δεν πρόκειται να σταματήσει απολύτως τίποτα κι ότι η ύπαρξη του αντιθέτως προέκυψε από μια κοινή ιδεολογία που δεν σέβεται ούτε την ιστορία ούτε τους λαούς. Η αυθαίρετη επιμονή της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με επίλυση προβλημάτων αλλά με επίθεση κατά του Ελληνισμού.

πηγή 

Χωρίς επιχειρήματα η κυβέρνηση

Η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος στα Σκόπια γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει πια άλλα επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τη στάση και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων. Όλοι βλέπουμε ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει με τον δικό του τρόπο όχι μόνο το Προσύμφωνο αλλά και την πολιτική του καριέρα στα Σκόπια. Βάζει όμως ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ύπαρξη της ελληνικής κυβέρνησης που ετοιμάζεται θέλει δεν θέλει για τις εκλογές και δεν έχει καθόλου ανάγκη να την υποσκάπτει ένας σύμμαχος. Αν η κυβέρνηση είναι τόσο άβουλη και δεν αντιδρά με τις δηλώσεις του Σκοπιανού Πρωθυπουργού είναι απλώς ότι θέλει να κερδίσει χρόνο. Δεν μπορεί όμως να ξεφορτωθεί ένα τέτοιο βαρίδιο που την εκθέτει όλο και περισσότερο προσπαθώντας να σωθεί το ίδιο. 

Η κατάσταση έχει καταντήσει να μην είναι πια διαχειρίσιμη από την πλευρά της επίσημης Ελλάδας που δεν ξέρει πια πού να κρυφτεί για να μην δέχεται επιθέσεις από τον ελληνικό λαό που θεωρεί ότι όλο αυτό το πλαίσιο είναι απλώς απαράδεκτο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αυτό το Προσύμφωνο δεν είναι φτιαγμένο για να υποσκάψει τον Ελληνισμό και γενικότερα την ιστορία. 

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης  Ν. Λυγερός - Στρατηγική Ιστορία Σκοπιανού. Harvard University, Boston, Massachusetts, 07/12/2018 ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.